Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotoskribenten Stefan Ohlsson är död

Fotoskribenten Stefan Ohlsson är död

Stefan Ohlsson ställer upp som modell under en produktlansering i Stockholm i september 2016. Foto: Magnus Fröderberg

 

Stefan Ohlsson har utbildat många av Sveriges yrkesfotografer och har under fler decennier skrivit om fototeknik i Fotografisk tidskrift. Han avled på morgonen den 17 september med sina närmaste närvarande. Han blev 66 år.

Stefan Ohlsson har varit ordförande för Svenska Fotografers Förbund och delägare i företaget Projektor som han startade tillsammans med Eva-Teréz Gölin och Sven Westerlund. Men han är nog mest känd som fotolärare, bland annat på Nordens Fotoskola, och som fotoskribent i F - Fotografisk tidskrift.

Han har även samarbetat en del med Fotosidan som frilansare och den aktuella boken Digital bild 4.0 är utgiven av Fotosidan Akademi (tidigare Dext). Men framförallt har Stefan bjudit frikostigt på sin kunskap i Fotosidans forum med 7452 inlägg.

Stefan Ohlsson var verksam in i det sista. I höstnumret av Fotografisk Tidskrift som just nu är i tryck tar han själv adjö i sin text om praktisk teknik. Det sista kameratestet gjorde han under sommaren, du kan du läsa här.

Svenska Fotografers Förbund har återpublicerat en intervju med Stefan Ohlsson med anledning av hans bortgång.

Vi på redaktionen tackar Stefan för allt han gjort för svensk fotografi och Fotosidans medlemmar. Publicerad 2018-09-17. Läst av 5801 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-09-17 22:51   Sten-Åke Sändh
Ja tänk bara vad många gånger du hjälpt oss alla på Fotosidan med kalibreringsfrågor kring skärmar och skrivare när vi haft svårt att få bildflöde från efterbehandling till utskrift att stämma riktigt. Du övervakade ständigt mängder av lätt förvirrade och smått förtvivlade trådar kring allehanda profilfrågor. Du verkade verkligen brinna för att i altruistisk anda hjälpa alla till bästa möjliga utskriftsresultat. Du var också ett föredöme i tonen i ALLA diskussioner. Kvaliteten på Fotosidans profileringsforum kommer nog aldrig riktigt hämta sig från denna förlust.

Verkligt tråkigt - ja rent bedrövligt - att du inte fick fler år. Sextiosex år är ju ingen ålder att gå och dö vid.

Tack för all hjälp och alla fina och trevliga diskussioner vi haft genom åren. Vi är många som lärt oss mycket av dig, för det är ju långtifrån bara proffs som haft stort utbyte av dina insatser både på Fotosidan och i Fotografisk Tidskrift.

Först dog Mats Lillnor alldeles för ung och ännu yngre än du och nu du. Det tar nog ett tag att smälta det här. Ha det!
2018-09-17 23:52   Sten-Åke Sändh
Det verkar som om Stefans site profiler.nu stängts ner redan. Jag har länge haft en favoritlänk till den och den fungerar inte längre. Tänkte hämta hans lathund för utskrifter för att ha den.
2018-09-18 00:02   easyrider
Tack för all hjälp jag fått. Din bok digital bild kommer finnas kvar I bokhyllan tills jag lämnar..

Vila ifred.
2018-09-18 00:31   Tony johansson
Det var det jä***gaste !!

Det var ju inte så längesedan han var inne på Fs och guidade en som hade lite problem med en skrivare,eller vad det nu var. Jag har aldrig träffat Stefan, men jag har haft god hjälp av honom på Fs forum. otroligt kunnig inom sitt ämne och alltid hjälpsam och väldigt pedagogisk när han förklarar hur man skall gå tillväga om man haft ett problem.

Själv har jag två ex. av Digital fotografi 4.0 av den enkla anledningen att den ena är back-up kopia utifall att. Otroligt välskriven och gör det svåra någorlunda tillgängligt för någon som mig.

Tusen tack för all hjälp Stefan, och vila i frid !!
2018-09-18 01:34   JensEkberg
Fy vad trist!
Sten-Åke sammanfattar det bra. Stefans kloka ord höll alltid hög klass även vid de mest konstiga eller triviala frågor. Jag sällar mig till skaran som tackar för all god information vi förkovrats med. 66 är alldeles för tidigt att checka ut.

Vila i Frid Stefan!
2018-09-18 02:10   PMD
Ur intervjun som nämns i artikeln vill jag citera lite av Stefan Ohlsson: "Jag har aldrig haft behov av att hålla på kunskap, jag vill alltid dela med mig" och "Jag tycker om att lära ut.

Det tycker jag sammanfattar hur Stefan vad här på Fotosidan. Han dök alltid upp i trådar som någon hade startat med en fråga om något problem. Framförallt i trådar om färghantering, bildskärmar och utskrifter. Det vara bara en tidsfråga innan Stefan kom med ett bra svar i sådana trådar.

Vi kommer att sakna honom.
2018-09-18 05:48   Bengf
2018 är ett jäkla dödens år, och ibland går det så fort och överraskande, med för lite förkunskaper hängde jag inte alltid med när Stefan drog i gång, men läste det han skrev flera gånger.
2018-09-18 07:15   Mikael Sundberg
Sorgligt. Han var alltid så hjälpsam. Han var med och hjälpte mig med min första Limited Edition Print som skickades till USA.

En förlust för oss fotografer. Vila i frid Stefan.
2018-09-18 08:03   Annelie Worgard Fotografi
Tack Stefan!
2018-09-18 09:39   Osquar
Det där var ingen rolig "nyhet"!! Fan så ledsamt... Kombinationen av hans kunskaper och hjälpsamhet var smått unika. 66 år...... Vad är det för fel på Världen egentligen?

Vila i frid, Stefan...
2018-09-18 10:54   Bob Bovin
En teknisk mästare. Blir mycket saknad.
2018-09-18 11:03   per-erik åström
Så ledsamt och alldeles för tidigt. Han betydde så mycket för så många. Hata cancer.
Vila i frid.
2018-09-18 11:30   mombasa
Det var en sorglig nyhet, om inte överraskande. Stefan Ohlsson var den där trygga klippan att luta sig mot, att ta spjärn mot när man ville förstå. En lysande pedagog med en, som någon sagt här, närmast otidsenlig altruism. Jag tänker med glädje på de gånger jag fått närvara vid Stefans seminarier. Inspirerande, lugnt, metodiskt och vänligt.
2018-09-18 13:58   Erik Schalin
Mycket tråkigt
2018-09-18 18:12   MattiasL
En stor förlust för hela foto-Sverige. En klippa när tekniska problem avhandlades, och med en ängels tålamod när felaktigheter och konstigheter for omkring. Jag är en av de många fotografer som utbildats i digital bildleverans av Stefan (i stort sett allt jag kan i ämnet är tack vare honom), och imponerats av hans vänliga och sakliga närvaro här i forumet.
2018-09-18 19:16   gamleJ
Tack vare Stefan så får jag äntligen ut det jag skruvat fram i LR på papper. Kombinationen av hans bok och att kunna få hjälp av honom i trådar här på Fs löste mina problem tillslut. Fördelen med Stefan var att han inte killgissade. Ibland låg hans svar över mitt förstånd men samtidigt visste jag att det bara hängde på mig att försöka fylla luckorna för informationen var korrekt. Väldigt viktigt i snåriga sammanhang då få egentligen vet fullt ut vad de pratar om.

Vila i frid och tack för ditt tålamod med mig och många fler här på FS.
Sten-Åke Sändh 2018-09-19 02:36
Jonas Hedin, jag ska lägga "killgissade" på minnet. Det är ett bättre och mer svensk uttryck än "trial and error" som jag själv använt ibland. Digital fototeknik är idag väldigt komplex, bred, djup och omfattande och den blir dessutom alltmer komplex med den pågående utvecklingen, även om en del också blivit mer automatiserat för att hjälpa oss bemästra det allt mer komplexa fotoflödet. För att vi ska kunna till fullo utnyttja alla finesser och funktioner i hela arbetsflödet från fotoögonblick, över konvertering till färdig bild efter slutbehandling för både skärm och pappersutskriften från skrivare, krävs idag rätt omfattande kunskaper och färdigheter. För att skaffa dessa krävs ett rätt stort mått av uthållighet och ett djupt intresse. Orkar man inte läsa allt själv i skrivna källor och labba intensivt på egen hand, så är pedagogiska och hjälpsamma personer som Stefan väldigt viktiga.

Den tid är för länge sedan förbi när det räckte med att "killgissa" hur saker och ting verkligen funkar och samverkar i moderna fotoflöden. Tyvärr tycker jag det blivit allt svårare att använda Fotosidan som diskussionsforum för att förkovra sig, som jag tyckte man kunde tidigare. Under sina bästa stunder har Fotosidan varit fantastisk och funkat nästan som gammaldags studiecirklar - ofta i realtid med kunskapsinspel från hela världen och inte sällan med Stefan som nav. Så känner jag sällan att det är idag och att delta i FS-möten har jag allt svårare att motivera mig till. Det vore ett bra sätt att hedra Stefan genom att försöka hålla en ton i möten framöver som speglar hans anda. Tyvärr är det alltför ofta man ser folk i våra möten snarast anstränga sig för att missförstå varann och skapa konflikter istället för att hjälpas åt att lösa gemensamma problem och skapa ny gemensam kunskap.
ztenlund 2018-09-19 10:58
"Killgissa" är inte samma sak som "trial and error", utan ett (inte helt positivt laddat) uttryck om att män ägnar sig åt att självsäkert påstå att saker är på ett visst sätt när de egentligen inte har en susning.
Sten-Åke Sändh 2018-09-19 11:29
Det är sant att det inte är ett 1:1 förhållande mellan de begreppen och uttrycken. "Trial and error" är i sina bästa stunder en metod och men "killgissning" utmärks väl mest genom att det inte är särskilt metodiskt.

Det är inget fel i sig med "trial and error" - forskning är i grunden "trial and error" - men till skillnad från de som i ren slapphet gissar sig fram i tillvaron har forskningen inte alltid någon tidigare kunskap att luta sig på - den skapar ofta ny där ingen fanns tidigare. Det kan sällan en kille som bara gissar sig fram skylla på och strängt taget behöver han inte det heller det, för han vet ju trots allt ändå i grunden hur allt ligger till.

Det som verkligen utmärker män i denna grupp (för det är ju män det till helt övervägande del handlar om) är att de aldrig skulle tillstå att de "inte vet". De skulle heller aldrig öppna varken Stefans eller någon annans böcker i ämnet, för att lära sig hur det faktiskt funkar - av någon som faktiskt vet bättre. Genom detta blir lärandet inte bara väldigt ineffektivt utan gissningen riskerar även att bidra till floran av alternativa fakta. Det är möjligen också i denna grupp som faktaresistensen frodas som mest.

Det är nog sällan väl använd tid att försöka styra upp diskussioner som domineras av "killgissare", så mot bakgrund av det så framstår väl Stefans trägna vänliga "lärargärning" på Fotosidan som än mer beundransvärd. Stefan tog sig verkligen den tiden att styra upp okunnigheten, trots att han säkert hade massor av andra saker att göra för egen del egentligen. Vi har akut brist på sådana människor idag och det är väl det som gör förlusten så stor.
2018-09-19 09:11   snap01
Så himla tråkigt. Jag har använt Stefan flera gånger för privata kurser samt hjälp med skrivare etc. Oerhört kunnig o trevlig person.
2018-09-19 11:02   ztenlund
Jag kan bara instämma i det mesta som redan har skrivits ovan. Synnerligen tråkigt att en så kunnig, generös och pedagogiskt duktig profil gått bort alldeles för tidigt.
2018-09-19 14:22   martinot
Mycket tråkigt. Stefan var en extremt kunnig, trevlig och mycket hjälpsam person. Beklagar verkligen sorgen.

Merläsning

De största Planken ställer in

Inget Planket i Stockholm eller Göteborg i år. Läs mer... 2

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 6

Test: Benq SW270C Photovue

Om du insett begränsningarna i att arbeta på en enklare bildskärm och vill investera i ett hårdvarukalibreringsbart alternativ för stillbild och video – utan att det kostar skjortan– kan Benq SW270C vara ett bra val. Läs mer... 1

Svenskt bolag köper spanskt bild- och grafikdatabasbolag

Freepik med 20 miljoner registrerade användare får svenska ägare. Läs mer... 2

Ny bok om bildens makt

Vi kommunicerar med foto - men inser vi kraften, makten och ansvaret? Läs mer... 1

Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Ett 50-tal fotografer i corona-anpassad festival. Läs mer... 1

Samyang AF 85/1,4 RF för Canons R-serie

Samyangs nya 85 mm f/1,4 lanserades först för kameror med Sony E-fattning. Nu kommer objektivet även med Canon RF-fattning. Läs mer... 4

Elever ställer ut på Galleri Kontrast

Eleverna på Fotografisk Konstutbildning har sin examensutställning ”Caught in between”. Läs mer... 1

Panasonic Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6 - kompakt zoom med L-fattning

Panasonic har utvecklat en ny kompakt zoom för sina småbildskameror och andra kameror med L-fattning. Läs mer... 3

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Plus Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ. Läs mer... 4

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar