Annons
Artiklar > Hallå där Anna Ulmestrand!

Hallå där Anna Ulmestrand!

Foto: Anna Ulmestrand 

– Du är en känd profil på Fotosidan som under flera år delat med dig av dina upptäckter i makroformat. Förutom starka färger hittar du också osannolika former och mönster där man minst anar det. Hur gör du?

Du fotograferar många grafiskt starka former. Hur tänker du när du komponerar bilden?

– Jag tänker främst på att renodla bilden redan i kameran, alltså att välja bort ovidkommande element som stör ögat. Sticker ett blad in i sökaren så går jag ett steg närmre för att det skall försvinna - ju mer renodlad en bild är desto större utrymme får motivet jag väljer  fokusera på. Det får "tala" i lugn och ro.

– Jag vill gärna tänka på mitt foto som en tavla,  med en kreativ bakgrundbas i oskärpa och ett talande huvudmotiv med absolut skärpa!

– Målet är att finna ett motiv i motivet, något mönster eller färger som kan få min fantasi att spinna vidare. Det är inte särskilt svårt att finna i naturen, där det fullkomligt kryllar av märkliga figurer.

Hur gör man för att tänka "utanför boxen" när det gäller makrofoto: att inte bara ta motljusbilder av vackra blommor?
– Tja, det är ju inget fel i motljusbilder i sig, men man kan kanske ta dom på ett annat sätt än det "alla andra" redan gör? Den största utmaningen är väl att ta ett motiv som de flesta alltid fotograferar, som till exempel en motljusblomma och göra det till sin egen. Visst är det bra att inspireras av andra fotografer, men genom att söka inspiration från andra områden än foto vidgar man sitt seende enligt mig. Konstvärlden är till exempel minst lika viktig som källa till inspiration inom komposition och färglära. Att våga tänka "fel" är faktiskt inte dumt, ett par läppar behöver inte sitta på ett ansikte. Jag försöker låta kreativiteten flöda fritt och anamma barnet inom mig själv.

Vilken utrustning klarar du dig inte utan?
– Lätt att svara på - mitt 90 mm Tamron-makro! Hur trevlig kameran än är spelar den egentligen andrafiolen. Kameran är panån jag målar på medan objektivet är min pensel och färg och jag kan inte tänka mig ett liv utan den vid min sida. Stativ använder jag näst intill aldrig! Det fungerar inte att krypa i skog och mark med ett klumpigt stativ.

Du har nyligen registrerat eget företag och har börjat sälja dina bilder. Hur går det?

– Den 1 december 2010 valde jag att starta en enskild firma. Att kunna ta emot diverse uppdrag blir så mycket enklare på det sättet. Att dra av momsen är ju en trevlig bonus ... Så pass trevlig att jag valt att äntligen skaffa en högt eftertraktad fullformatskamera - Canon 5D Mark II! Jag säljer nu också mina bilder genom Purephoto i USA tack vare Peter Heintz. Han tipsade en av delägarna, Ryan Phillips, om mig och mina foton. Purephoto har en rätt bra deal: att låta någon annan söka rätt på kunder medan man själv ägnar sig åt det man tycker om mest - att fotografera. Jag trodde inte något skulle bli sålt, men det dröjde inte länge innan det hände saker. Någon större försäljning har det inte blivit tal om, men ett antal tusenlappar hittills har droppat in till mitt Paypal-konto från Purephoto.

Du har gjort en bok i egen regi – hur togs den emot?
– Jo tack, den gick åt i ett nafs. Nu ska ta hem en ny större omgång från Blurb inom kort. En ny bok är på gång, en med mer ....passion i sig. Mer avslöjar jag inte i nuläget …

Händer något annat spännande framöver?
– En hel del faktiskt. Bland annat har jag den stora äran att hålla ett föredrag på Natur 2011 den 4 november och ser med spänning fram emot detta.  Jag ställer även ut mina foton där och det kommer också att gå att köpa signerade exemplar av "Leklust" efter föredraget. Tidigare i år har jag haft lite föreläsningar här och var, bland annat på Volvos och Atlets fotoklubb. Och Scandinavian Photo i Mölndal bjöd in mig för att hålla en makrokurs. Det verkar som om det finns ett enormt sug efter att förkovra sig inom just makrofoto. Vi är verkligen många som tycker om den stora lilla världen.

– Därför skall jag även under fotomässan i Älvsjö i november finnas till hands i Tamrons monter  och ge tips och tricks om makrofotografering. Dessutom kommer en artikel om mig och mina foton att publiceras i nästa nummer av Camera Natura vilket känns helt fantastiskt!Publicerad 2011-09-10. Läst av 10930 personer.

Foto: Anna Ulmestrand

Foto: Anna Ulmestrand

Foto: Anna Ulmestrand

62 Kommentarer

Nordik 2011-09-10 21:56  
Heja Anna =)
Du är så otroligt duktig.
Kram Lena
AnnaTrollet 2011-09-11 12:48
Tack så mycket Englands naturfotograf nr ett;-)
Vilken födelsedagspresent av FS - man får tacka:-)
Kram Anna
rikard marklund 2011-09-10 22:02  
Hej!
Kul att läsa, att det går bra, och förhoppningsvis snart ännu bättre. Ännu roligare är det att titta på dina bilder - fantastiska! Lycka till...
/rikard
AnnaTrollet 2011-09-11 12:50
Tack så mycket Rikard - det har hänt en hel del och kommer hända framöver, men primära glädjen ligger ju i att fotografera, det får man inte förglömma - även om det är vansinnigt roligt att få ett slags betyg på att det man ser genom linsen uppskattas av fler
//Mvh Anna
Lars Forslin 2011-09-10 22:25  
Riktigt fina bilder Anna! Kul att du fått en kanal för dina bilder! Kan man köpa din bok? Jag har själv varit ute och plåtat i ett par dagar nu i det fina sneda ljuset på eftermiddagarna och bilvit mer tänd på makrofoto igen. Där finns ju massor!
AnnaTrollet 2011-09-11 12:55
Absolut! Bokenb är först och främst INTE utgiven på ett förlag.
Men den går utmärkt för alla som vill att köpa till självkostnadspris på blurb (inget billigt pris jag vet, MEN 164 sidigt hårdinbundet gick på en del tyvärr)
http://www.blurb.com/bookstore/detail/2135254

Vill man bläddra igenom hela boken görs det bäst på denna länk:
http://www.blurb.com/books/2112511

Ja visst har det varit magiskt ljus? Har du fått några bra bilder och lagt upp här så man kan se? *nyfken* Jag har också gjort detsamma, men mycket för att testa ett nytt macroobjektiv, ett 60 mm 2.0 från tamron och blev glatt överaskad - det var faktiskt kanonbra!
Lars Forslin 2011-09-11 19:11
September är perfekt att fota i. Bra ljus större delen av dagen. Tyvärr var det lite mulet idag och då är det svårare att få den rätta lystern i blombilder, men tror jag fick en del hyfsat nu. Jag ska gå igenom de senaste tre dagarnas skörd snart och lägga upp något. Problemet är inte att hinna vara ute och fota, snarare att ta hand om allt man plåtar...
Lars Forslin 2011-09-11 19:24
Riktigt fin bok! Den måste jag nog köpa, du har verkligen mycket att ge mig som är intresserad av växtfoto.
Har du testat att intressera något förlag för boken?

Jag har fotat en hel del makro de senaste dagarna, men inte en bild med mitt 55 mm Nikkor, utan det har blivit mellanringar på mitt 85 mm och 300 mm. Det är faktiskt inte så dumt!
Lars Forslin 2011-09-11 19:50
Nu är ordern lagd! Det blev något billigare att välja dollar istället för euro.
AnnaTrollet 2011-09-11 22:04
Jo tack man känner igen det där.. har ett 16 gb plus ett 8gb minneskort att gå igenom - bah.. visst är det kul men såå tidsödanden i förhållande till hur snabbt det tar att fylla upp korten;-) (och så mycket roligare)
Jasså det var skillnad mellan euro och dollar???? Attans då.. de brukar ju annars vara bra på att reglera det där så det ska kosta lika mycket oavsett - hur som haver, bara det blir det lägsta priset är ju allt gott o väl.-)
Jodå jag har allt hört mig för hos div förlag, men man kan nog lugnt säga att markanden är mättad inom området.
Men det har iof inte varit något mål heller, isåfall borde man hört sig för först och skapat en bok i samråd med en en journalist för att fylla det hål ett förlag anser behöver fyllas. Boken gjordes för min egen skull och för att det skulle vara roligt:-) At så många som 50 pers ville ha den värmer gött i hjärteroten.. tja 51 nu tom;-) Blurb tackar och vrider sina händer;-))
Lars Forslin 2011-09-11 23:48
Jo, det är väl den rätta vägen att gå - att lyssna först om förlaget är intresserat. Men att det skulle vara mättat i din speciella kategori, det har jag svårt att tro. Så mycket fotoböcker ges det väl inte ut? Nå, tur att du är duktig på layout och formgivning också så att du kunde fixa boken själv!
AnnaTrollet 2011-09-12 09:01
Tja jag vet inte, kanske är boken för utmanade?... I dont know.
Merparten har inte svarat mig alls - en del är totalt nonchanlanta och har kallat mig för Ulla *asg* ( Så noga läste dom mitt mail.....)
Att förlagsvärlden tycks vara en skara rädda personer har jag iaf fått känslan av. Någon måste börja peka ut en person som "godkänd" sedan hänger drevet på utan att kritiskt tänka själva utefter ett "hett" namn. Men visst förstår jag dom? Inte hade jag satsat på en man inte visste vem den var. Men det enda jag bad om var att få lov att skicka över boken. Ett enda förlag har tagit emot den och det kändes ju iaf som något:-)
Lars Forslin 2011-09-12 10:47
Har du kollat med förlaget Max Ström? De ger ut en hel del bra fotoböcker, eller rättare sagt böcker med bra och många foton i.
Hade det inte blivit så dyrbart så hade du ju kunnat skicka över böcker utan att fråga först...
AnnaTrollet 2011-09-12 11:06
Jag har hört mig för hos ett antal, även dom och fått kalla handen.
Därför ger jag upp och sköter det själv helt enkelt. Tyvärr kan jag bara säga, då det blir dyrt för alla inblandade. Men orkar inte jaga mer.. Bara att inse - boken är inte bra nog;-)
Du får avgöra själv när den kommer hem helt enkelt:-)
Lars Forslin 2011-09-12 11:15
Nå, jag tyckte den såg fantastisk ut! Dom får skylla sig själva...
Michaelc 2011-09-10 22:27  
Ja, jag måste instämma, riktigt härliga bilder!
AnnaTrollet 2011-09-11 12:56
Bockar och bugar för att knäppgökensbilder uppskattades:) Tack!
Mvh Anna
petjun 2011-09-10 22:31  
Det är mycket nu 8-) Lycka till med alla projekt!
/mvh Peter
AnnaTrollet 2011-09-11 12:57
Haha, ja det är mycket nu som dom säger i macken.... Vilket gett avkall på annat tyvärr:-( Jag mIssade månadsmötet i veckan som var ju. Hade varit intressant att få ta del av diskussionsämnet och tror ni fick ventilerat lite åsikter?
Mvh Anna
Kurre Ekh 2011-09-10 22:35  
Va' kul. De' har du förtjänat.
Ha de' bäst//Kurre
AnnaTrollet 2011-09-11 13:00
Tack Kurt - jag vet inte om amn förtjänar något sånt där, men jag är i vartfall väldigt tacksam för att man fått vissa chanser att tacka ja?
Jag önskar dig en underbar söndag! Själv skall jag snart gå och sätta på kaffet - den delen av tarmen suktar efter att fyllas
/Anna
Satto 2011-09-10 22:54  
Härligt Anna att det "rör på sig"...stort Lycka till med dina projekt:-)
Fantastisk vackra bilder du visar oss....du är verkligen kreativ i ditt tänk och i dina kompositioner:-)
Ha det gott:-)
/// Monika
AnnaTrollet 2011-09-11 13:04
Tack så mycket, det var fina ord.-)
Kreativ vill jag ju vara, men det kryllar ju av så ofantligt många talangfulla individer! Faran känner jag själv är att man så lätt fastnar i samma stuk o samma tänkt hela tiden - speciellt om man "bara" ägnar sig åt en enda sak - macro. Men å andra sidan kanske det är bra? Att skapa en stil på något sätt... Svårt är det att låta bli egentligen, man tycker ju om det det man tycker om? Sin smak kan man ju inte ändra på eller hur?;-)
Gillar man saltlakris så gör man
Ha det gott nu med och fortsätt pumpa oss med din sköna bilder:-)
Mvh Anna
stalsater 2011-09-10 22:56  
Pang på rödbetan :-)
AnnaTrollet 2011-09-11 13:08
Poff!! Önskade jag kunde gått på din workshop Ryssen, eller snarare Thomas H Johnssons - det var väl en plats kvar om jag inte missminner mig?
Söker man inspiration och vill komma vidare i sitt fotograferande är det en bra idé att anmäla sig till den:
http://www.fotosidan.se/cldoc/thomas-h-johnsson-arrangerar-workshop.htm
nutte 2011-09-10 23:05  
Fortsatt lycka till Anna! Välförtjänt!
/Kalle
AnnaTrollet 2011-09-11 13:12
Tack så mycket Kalle, det värmer:-)
/mvh Anna
mattias70 2011-09-10 23:45  
Gött Anna, du är grym! :) /Mattias
AnnaTrollet 2011-09-11 13:15
Tack så mycket Mattias:-)
men om det är någon som är grym så är det du... Att ha fotat så förhållandevis kort tid och ändå blivit så snuskigt grym är helt oustanding!
You rock! /Anna
Anna-Lena Forsman 2011-09-11 08:19  
Grattis till framgången Anna! Hjärtliga hälsningar Anna F
AnnaTrollet 2011-09-11 13:17
Tack Anna:-) Fast nu är det upp till mig att leverera resultat på scen med *gulp* Dito hälsningar från din namne
Carpe H Diem 2011-09-11 09:50  
Härligt att höra att det går bra för dig Anna, fortsatt Lycka Till,,
AnnaTrollet 2011-09-11 13:26
Tack så mycket Lollo, jag försöker suga åt mig och bevara upplevelser och minnen av enastående fotografer o människor i min inre skattkammare. Möjligheten att få uppleva mer och träffa fler likasinnade är riktigtk roligt. Det gör det ju för alla som väljer att åka till t e x Vårgårda? Hopaps du kasnke koemr dit? Det hade varit roligt att ÄNTLIGEN mötas live.. vi har lyckats undvika det hittills...
På vårgårda får man (om man vill) leva ihop med och käka ihop med alla möjliga sorters fotografer - allt från nybörjare till proffs. Föreläsare ser jag så fram emot att få ta del av, bla konstnärliga Mats Andersson och Mark Carwardine som fotograferar valar - så roligt! En personlig favorit jag fastande för här på Fotosidan är Jan Magnus Reneflott som tagit bilder som för evigt nästat sig fast på näthinnan.
//Mvh Anna
lynxx 2011-09-11 10:28  
Bravo, Anna! Du är värd framgångarna.

Keep up the good work!!!

/Roger
AnnaTrollet 2011-09-11 13:41
Tack snälla du, men inte jag.. mina bilder hoppas jag?:-)
Skall prata mer om just det där med att bli allt för personlig om sina bilder på Vårgårda har jag tänkt. Och vad man "förtjänar" eller inte förtjänar..
En negativ kritik på en bild är inte en negativ kritik på mig som person eller hur? Självklart kan man tycka, men inte alls så om man kikar efter.
Hur vi hanterar varandras åsikter är en enligt mig intressant tankegång och inte minst enormt viktigt i dagens samhälle där det är så lätt att häva ur sig en åsikt bakom en skyddande skärm..
//Mvh Anna
Henrik Malmborg 2011-09-11 11:45  
Tokigt fina bilder!

Roligt med en till som drar åt samma håll som min bildlek. Kreativt tänk belönas med spännande bilder :)
AnnaTrollet 2011-09-11 13:44
Ahh, nu fick du ju mig nyfiken och måste ju spana in dina bilder självklart... Visst var vi lika men ändå olika:-) Jag föll omedelbart för portärttbilderna! Hur du beskar på ett högst oväntad sätt och lätt färgerna smocka till som pricken över i.et- Det röda håret blev favoriten! Kul o kreativt!! och vackert..
Mvh Anna
Henrik Malmborg 2011-09-11 13:51
Tusen tack din charmis och duktiga kreatör! :)
morlena 2011-09-11 13:13  
Grattis till uppmärksamheten..det har du förtjänat!! Ha det gott/ lena
AnnaTrollet 2011-09-11 13:48
Tack så mycket, hoppas jag kan sprida ljus över Vårgårdas Natur 2011 och fotomässan i Stockholm som ju finns till för oss fotografer, båda är ju en årlig rolig knutpunkt man inte vill missa.
Jag visste själv inte om Vårgårda förrän ett par år sedan, men missar det inte sedan dess! Extra bonus att naturen intill är VÄLDIGT fotovänlig;-)
/Mvh Anna
Lysa 2011-09-11 14:49  
Anna!

Macrodrottning!

Önskar dig all fortsatt framgång!


Kram
AnnaTrollet 2011-09-11 22:06
Härliga lyckliga Lysa, tack goa du.. Hoppas vi alla får glädje av vårt fotande och att våra ögon bär tillräckligt längeför att visa allt det vackra vår jord har att erbjuda... kan man se det är det framgång nog:-)
Kram
Annika Ahnlund 2011-09-11 15:04  
Grattis till mycket välförtjänt uppmärksamhet. Du är en enastående macrofotograf!
AnnaTrollet 2011-09-11 22:11
Tack så mycket Annika! :-)
Det var väldigt roligt att bli tilfrågad (tack Amy!)och att få fundera över frågor, frågor man själv inte ens tänker på själv? Att reflektera över sitt fotograferande och inte minst varför man fotograferar är nog väldigt nyttigt emellanåt:-)
mgos 2011-09-11 16:12  
Jamen visst är hennes bilder härliga, har jag alltid sagt, enda makrofotografen som tar bilder så man nästan rodnar ;-)

/Mona
AnnaTrollet 2011-09-11 22:12
Och när det kommer från Mona är det ett beröm som heter duga - haha;-) tack vännen! Det berömmet bär jag med mig länge;-)))
ekfeldt 2011-09-11 17:16  
Nice Anna!
Jag gillar dina bilder.
Skönt att man lyfter fram inspirationskällor så här!
Grattis till alla tillställningar du får vara med om! :)
AnnaTrollet 2011-09-11 22:14
Tack vad roligt ...! Då är man inte helt fel ute med vrålande gubbar och flygande djävular? Puh..;-)
Ja det blir en full senhöst, bara att kavla upp ärmarna och harkla strupen:-)
Britt 2011-09-11 18:25  
Å Anna, ingen tar så underbara macrobilder som du! Välförtjänt med den uppmärksamhet du får. Grattis till precis allt!
KRam B
AnnaTrollet 2011-09-11 22:16
Tack vackra människa! Kram
Hans Falklind 2011-09-11 19:49  
Full av beundran inför dina bilder! Du är verkligen värd all framgång - jättekul!
AnnaTrollet 2011-09-11 22:19
Att en så värmande kommentar kommer från en fågelfotograf jag ser upp till generar.. jag tackar.. väldigt mycket Hans! /Mvh Anna
Agneta Viklund 2011-09-12 04:55  
Grattis och så välförtjänt med alla dina framgångar. Leklusten i din bok, den är fantastisk!!!! Bilderna....kan inte glömma det där lilla löjtnantshjärtat....sitter för alltid fast på min horn hinna:)
Ser fram emot nästa bok:)
Ha det bra och hoppas du hade en fin födelsedag med massor av kärlek, vänner och tårta:)
Agneta.
AnnaTrollet 2011-09-12 09:02
Hej måsfrun:-)
Jadå, dagen blev fylld med god mat trevligt umgänge och inte minst ett par timmars frist med kameran - vad man kan mer begära?:-)
Kram
imse 59 2011-09-12 07:40  
Bara såå vackert. Har alltid faschinerats av dina macrobilder. Så spännade och ljuvliga att titta på. Dom känns så mjuka och sköna så att man vill känna på dom. Har själv haft macro som "första val" men tröttnade lite en period. Kollar man då på dina bilder så kommer inspirationen tillbaka. Tack för det !
MVH / Ing-Marie.
AnnaTrollet 2011-09-12 09:05
Åh vad roligt, det glädjer mig at höra:-)
För macro är ju vansinnigt roligt oftast och en sån glädje vill man ju alla skall uppleva? Visst har jag med fallit ner i gråsöjrträsket och tappat lust och inspiration, men att bara kika genom ögat väcker oftas lusten igen:-)
Tack själv för fina ord
Mvh Anna
Feskarn`s Tös 2011-09-12 09:30  
Åh va roligt att få läsa om dej!!
Så duktig som du är!!
=) // Mimmi
AnnaTrollet 2011-09-12 23:10
Tack så hemskt mycket Mimmi, hoppas jag kunde "säga" något givande,-)
Mvh Anna
Bee 2011-09-12 22:04  
Snyggt Anna!
En bok fulladdad med många vackra bilder. Riktigt njutbart!
Bee
AnnaTrollet 2011-09-12 23:14
Tack Bee.. många är vi ju som gör fotoböcker och som insett hur trivsamt de tär att bläddra fysiskt bland bilder i lugn och ro.
Den marknaden tycks inte svikta - tvärtom!
Hmmm - man kanske borde starta förlag och ge ut andras fotoböcker? Det tycks iaf vara ett vinnande koncept med alla som är villiga att göra en egen;-)
Mvh Anna
lasse magnusson 2011-09-15 19:21  
Grattis till framgången Anna!
Det är du väl värd med alla dina fina sensuella macrobilder.
Lycka till i fortsättningen/ Lasse
AnnaTrollet 2011-09-16 08:04
Tack Lasse:-)
Kul att motiven och kompositionen känns trevliga att se på i mina bilder:-)
Mvh Anna
annons

Merläsning

ANNONS