Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Sex nya antagna till Naturfotograferna/N

Sex nya antagna till Naturfotograferna/N

Mats Andersson, Gunnar Aus, Bilal Chebaro, Hans Ersson, Tomas Järnetun och Daniel Stenberg antogs in i föreningen Naturfotograferna och får skriva /N efter sitt namn. Se deras fina naturbilder!

Gunnar Aus Se hans Fotosidan-portfolio här

Mats Andersson Se även hans blogg

Bilal Chebaro Se även hans blogg

Hans Ersson Se även hans blogg

Tomas Järnetun Se även hans blogg

Daniel Stenberg Se även hans blogg

Daniel Stenberg, hur känns det att blivit invald?
– Det är otroligt spännande och hedrande uppblandat med en stor portion glädje och en rätt ödmjuk stolthet. Det här är ju något som är väldigt speciellt för många av oss som håller på med naturfoto.

Vad tror du att det kan betyda för dig att vara med i Naturfotograferna?
– Det kan nog betyda en hel del. För mig personligen ger det möjligheter att komma i nära kontakt med flera av mina fotografiska förebilder och därigenom fortsätta lära mig och utvecklas i mitt fotande, men även i kunskapen om vår natur.

Vad har du för fotoplaner för året?
– En av årets stora planer är redan genomförd, en månadslång fotoresa i Indien. Håller som bäst på att redigera bilder från den resan nu. Annars så är det inplanerat en aprilhelg med orrspel i Dalarna och en vecka på ön Utklippan i Blekinge under maj med fågelskådning, ringmärkning och självklart fotande på schemat.


Foto: Daniel Stenberg

Ansvarig för antagningen till Naturfotograferna är Stina Deurell. Vi ställde några frågor till henne.

Vad krävs för att få vara med i Naturfotograferna?
– Du ska vara en skicklig och/eller utvecklingsbar fotograf med inriktning på natur i vidaste mening
. Du ska ha ett intresse för och kunskap om natur- och miljövård.
 Du måste ha publicerat dig i tidningar och tidskrifter och eventuellt givit ut böcker.
 Du föreläser till egna bilder eller har haft utställningar.
 Slutligen vill vi att du vill arbeta aktivt för ett ärlig och sund utveckling av naturfotografin.

Vad tittar på på när du kollar fotograferna bilder?
– Vi är tre personer i invalskommittén, vi som jobbat fram till detta årsmöte är Jan Elmelid, Anders Henriksson och jag. Vi är tre mycket olika fotografer, men det har var lätt att komma överens om vilka bildkollektioner vi tycker håller den kvalitet som krävs för inval och ett enigt årsmöte gick på vår linje.

– Vi tittar naturligtvis på teknisk kvalitet, både på de 150 digitala bilderna och på de fem utskrifterna som varje sökande skickar in. Sen tittar vi på bredd när det gäller kollektionen, om det är väldigt  många bilder tagna vid samma tillfälle eller tagna med en och samma teknik eller komposition så drar det ner intrycket. Vi vill se en kollektion som visar att man kan hantera kameran och är ute mycket.

– Men det allra viktigaste är bildseendet — hur man komponerar sina bilder. Om man ser hela bildytan, har känsla för hur alla element i bilden samspelar. Hantering av ljuset, känsla för riktning och form, hur bakgrunden ser ut och hur den samspelar med motivet. Kort sagt det  räcker inte att motivet är en stor björn, känsla för hela bildytan måste till.

– Sen tar vi också med i bedömningen saker som om man är aktiv inom naturvården, hur länge och mycket man fotograferar och om man har en  professionell inriktning. På senaste årsmötet beslutade vi bland annat  att föreningen ska representera den professionella dimensionen inom  naturfoto och arbeta tydligare för natur- och miljöskydd, så dessa  aspekter kommer att vara viktigare vid invalen framöver.

Vad får man ut av att vara medlem i Naturfotograferna?
– Att bli invald i Naturfotograferna är en form av kvalitetsstämpel och ger tillgång till ett nätverk med över 120 andra naturfotografer. Men det viktigaste är att man är med och arbetar för ett etiskt naturfoto med ärliga bilder och bilder som bidrar till natur- och miljöskydd!Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-03-17. Läst av 8510 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-03-18 06:52   clion
Fy fabian jag beundrar dessa duktiga fotografer
helt fantastiska foton dom tar
2011-03-24 13:33   yens
Stort grattis allihop, extra roligt för undertecknad med Gunnar och Daniel, som varit till stor hjälp med kommentarer och i tråden "fågelidentifikation" och verkligen fått mig att vilka naturfotografera. Goda förebilder och fantastiska fotografer! Ska även titta lite mer på de övrigas bilder såklart!

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 15

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 9

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Lastolite HaloCompact