Artiklar > "Terja" med bland årets nyord

"Terja" med bland årets nyord

Språkrådets nyordslista för 2011 har kommit. Bland årets nyord finns bland annat begreppet "Terja", som enligt Språkrådet innebär att manipulera ett fotografi i bedgrägligt syfte.

Listan med nya ord presenteras varje år och omfattar ord som antingen är nya eller som har ökat i användning under året. I år utgick Språkrådet från omkring 2.000 ord när de gjorde listan.

Bland de nya orden finns bland annat "terja", "foliehatt", "säpojogg" och "Juholtare" med. Ordet terja kommer från avslöjandet när naturfotografen Terje Hellesø manipulerade sina djurbilder, vilket du kan läsa mer om här.


– Vi har en stor lista att utgå från. Dels kommer orden från allmänheten, sedan har vi även engagerat ett antal personer som går igenom dagstidningar och därefter väljer vi ut ett antal ord. Vi vill samla upp så många nya ord som möjligt medan de är färska, säger Språkrådets nyordsredaktör Birgitta Lindgren till DN.se.
Publicerad 2011-12-29. Läst av 9198 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-12-29 19:31   Jonte_rm
Ja nu blir det väl ännu fler som tycker synd om denna lögnare och bedragare.

Gott nytt år :)

Mvh // Johannes
MARINFOTO 2011-12-30 17:51
Nej, men det hela påminner osökt om att det kan ta mycket lång tid att bygga upp ett förtroende, men också att ett förtroende kan rivas ner på sekunder !

Gott Nytt fotoår 2012, utan "Terjanden" !
2011-12-29 19:48   Nw2
Visst jag kan se humorn i ordet "terja" , men ärligt talat så har han lidit nog.
Han gjorde fel,han bad om ursäkt och har hånats och kritiserats nog.
Tycker det är osmakligt av fotosidan att ta upp detta.
Terje mår dåligt nog, och förtjänar inte detta.

Man skall inte sparka på den som ligger.

Ta ned !
froderberg 2011-12-29 20:27
Vi kan inte förtiga en nyhet. Skadan är ändå skedd eftersom större medier som DN och Sveriges Radio P4 givit stor uppmärksamhet åt det här.

Det finns dem som tycker att vi skriver för lite om Terje. Den enda hållbara linjen som jag ser det är att skriva när det framkommer något med nyhetsvärde.
Nw2 2011-12-29 20:49
Det argumentet håller inte Magnus.

Jag betalde inte 549 kr för ett medlemskap i en "mobbingklubb"
där man ursäktar sig med "alla andra har ju redan sparkat,
så då kan vi oxå göra det".

Det är osmakligt,omänskligt och oetiskt
och jag skäms över att vara medlem på en sida som denna.

Att Du,Elmfeldt & Co låter detta fortgå äcklar mig.

Ni påminner om "tuffa gänget" i skolan som höll fast den svagaste i klassen och tryckte ned hans huvud i toalettstolen och spolade.

Skäms på er.
froderberg 2011-12-29 21:01
Nu har du inte läst vad jag har skrivit. Vi skriver om det här för att det är en nyhet. Att ordet "terja" upptas av Språkrådetär intressant därför att det visar hur brett nyheten om Terjes fuskande nått ut.

Att Fotosidans publicering knappast lägger mer sten på hans börda är inte ett argument för att publicera. Det är en sakupplysning till din kommentar.
niding 2011-12-29 22:13
Jag håller helt med dig Niklas!
Gun-Inger Arvidsson 2011-12-30 00:30
Jag och min fotomake tycker också detta var osmakligt att ta upp detta ord i språkrådets ordlista. Vi tänker som du gör Niclas.

Jag skulle absolut inte kunna tänka mig att använda det.
Gun-Inger
lumor_ 2011-12-30 01:17
Nej, du Magnus. Såklart ni kan "förtiga" en nyhet. Ni, liksom alla andra som publicerar nyheter, väljer och väljer bort vilket som ska få utrymme. INGEN hade kommit och anklagat er för att ha mörkat eller förtigit om ni bara skrivit om något helt annat i stället. Försvarar inte vad Terje gjort men det behövs liksom inte en vända till i media.
Har ni "förtigit" t ex denna?
http://www.kamerabild.se/nyheter/cnn-later-tittarna-skapa-nyheter-avskedar-fotografer-1.494567.html
...eller denna?
http://svt.se/2.22620/1.2628578/okand_fotograf_fotade_sjalvmordsbombaren_i_stockholm
JohanStahlberg 2011-12-30 01:37
"Det är osmakligt,omänskligt och oetiskt
och jag skäms över att vara medlem på en sida som denna.

Att Du,Elmfeldt & Co låter detta fortgå äcklar mig.

Ni påminner om "tuffa gänget" i skolan som höll fast den svagaste i klassen och tryckte ned hans huvud i toalettstolen och spolade."

- Hahahaha!!! Det där gjorde min dag och antagligen nyår!!
johannes_wl 2011-12-30 14:25
Håller med Niklas.

Löjlig "nyhet" och ett ännu löjligare ord. Ser inget nyhetsvärde i detta.
froderberg 2011-12-30 21:41
Naturligvis måste vi nyhetsvärdera och naturligtvis missar vi nyheter. Vi tycker
detta är en uppenbar nyhet för fotosidan. När något från fotovärlden når ut i samhället i stort så är det en intressant nyhet.

"INGEN hade kommit och anklagat er för att ha mörkat eller förtigit om ni bara skrivit om något helt annat i stället."
Det finns flera på Fotosidan som tycker att vi skriver för lite om Terje. Detta påverkar inte nyhetsvärderingen utan jag säger det för att visa att det finns olika syn på saken.
Apkatt 2011-12-31 09:20
Jag håller med Magnus. Finns ingen anledning att inte ta upp denna nyhet här, intressant att det fått uppmärksamhet i större medier. Men framförallt tycker jag att personer som manipulerar bilder i syftet att bedra människor är kriminella och har noll respekt för Terje.
2011-12-29 20:07   esbtse
Det är gammalt nu gå vidare
Studera all fusk inom BBC och andra naturfilmare
2011-12-29 20:58   pic-tor
Att "terja" skulle dyka upp på Språkrådets lista var väntat och det är inget att säga om, vare sig positivt eller negativt. Vårt språk förändras i snabb takt och människor är mycket fantasirika när de "uppfinner" nya ord. Det är ingen nymodighet utan har förkommit under mycket lång tid. Efter en tids användning kommer kopplingen mellan "terja" och Terje Hellesö att försvinna. De flesta människor har redan i dag ingen aning om vem han är och vad han har gjort.

/Torbjörn
2011-12-29 21:01   angelcom
Att Språkrådets nyordslista för 2011 innehåller detta ord är absolut av nyhetsvärde anser jag. Att Terje blivit hårt åtgången i öppna medlemsforum på denna och andra fotosidor är en annan sak.

Vänligen:

Garbis H. Sarafian, Aneby
2011-12-29 21:15   Erik Mofjell
Jag anser att det är djupt osmakligt att hans namn används på detta sätt och jag blir berörd varje gång jag ser det. Han är och förblir min stora idol, inte bara som fotograf utan som människa som den allkonstnär han är. Alla trampar snett någon gång i livet och har man inte förmågan att förlåta är det inte Terje det är synd om utan dem där hatet gror och tär! Jag följer hans blogg där han vittnar om det trakasseri han och hans fru utsätts för (de har blivit uppmanade att begå kollektivt självmord, hon har uppmanats att "lämna karljäveln" etc). Att hans namn dessutom används som ett verb i detta negativa syfte borde man hålla sig för god för. Han är faktiskt inte den förste som har manipulerat bilder och blivit ertappad med det, vilket många tycks tro. Några manipulerade bilder (som han upprepade gånger har bett om ursäkt för) kan inte frånta hans storhet som bildpoet.
Mvh Erik Mofjell
Ludwig Ansgar 2011-12-30 06:47
Jag är övertygad om att det extremt stora drevet mot honom ligger i hans extremt märkliga agerande i hur han bad om ursäkt. Istället för att erkänna att han manipulerat ett stort antal bilder under en massa år så "bestämde" han sig för att erkänna en bild i taget, alltid den bilden som precis "bevisats" som terjad på flashback. flera gånger under de pågående bevisningarna så gick han ut med att alla bilder var hittade.
Även om det ofta dyker upp fotografer som har manipulerat en bild (eller flera) så har iaf aldrig jag någon gång hört om en fotograf som agerat så bedrägligt under en månader lång process. Med det sagt så har jag ärligt talat svårt att förstå hur du kan se hans person som en idol när hans person har visat sig som en utstuderad bedragare.. (Självklart finns inget försvar för de löjliga och otroligt låga påhopp som du nämner, men det är knappast dem som har skapat debatten)
Magnus Friberg 2011-12-30 08:05
Jag förstår helt o hållet varför Terjes terjningar blir mer uppmärksammade än andra terjningar. Han har nämligen själv jagat folk med blåslampa som han påstår har snott hans bilder. Han har bland annat stämt en kvinnlig konstnär som målade en bild som han tyckte var för lik en utav hans fotografier. Dessutom har han i åratal spytt galla på alla som använder photoshop. Klart som fasen drevet går mot en sådan hycklare. Har mycket svårt att känna empati för denne man. Dock ska han självklart inte trakasseras, men det är inget konstigt att så sker. Och denna artikel kan absolut inte ses som något påhopp på Terje.
2011-12-29 22:52   Forslund
Jag tycker definitivt att artikeln hör hemma på fotosidan. Hoppas bara den blir slutet på den här soppan. Att det inte finns någon anledning att skriva om honom igen..
2011-12-30 00:45   Leif Johansson/KK
Jag tycker Magnus & Jessica gjorde rätt som tog upp detta, och motiveringen var välformulerad. Jag hade missat att språkrådet tagit med det annars.

Och jag önskar för övrigt alla och särskilt Terje ett Gott Nytt År, bättre än det gångna!
2011-12-30 02:23   Vidar Rinne
Jag tycker det är helt fel att juholtare & terja kommer med, jag tror inte heller dessa personer uppskattar detta. Detta känns som ett evigt trakasseri och även om inte vi ser det så så ses det nog säkerligen så från deras sida. Pinsamt säger jag bara, hur kan man ens göra såhär, i ett land som Sverige dessutom? Hoppas dom får lagen på sin sida så dom kan sparka tillbaka, och hårt så in i pipsvängen dessutom!
2011-12-30 06:41   fototrum
Hade varit kul att se någon skriva en definition av ordet "misstag"...
Det gör man väl EN gång... kanske två...
Men att sätta något i system i flera år, det kallar inte jag ett "misstag"

Jaja, denna frågan kommer väl pågå ett tag till.... Såklart att det är en nyhet hur nya ord kommer till.
Marie Mattsson 2011-12-30 09:50
Jag håller helt med dig, Tony. Som man bäddar får man ligga.

Att ordet tas upp i språkrådets lista med nyord, är väl inget att gnälla om. Nyorden speglar den tid vi lever i. Det är ingen här som protesterat mot ordet "juholtare".

Tror knappast att "terja" kommer fastna så ordentligt att det kommer med i nästa upplaga av SAOL, så tills dess ser i alla fall jag ordet som ett dokument av vad det pratades mycket om 2011.
2011-12-30 12:37   pettisson
Alla ni som hotar med att säga upp medlemsskapet på fotosidan på grund av detta - snälla gör det! Och jag antar att ni kommer sluta köpa alla de tidningar som publicerat denna nyhet med! Dvs alla kvällstidningar - minst! - Ni kanske rent av ska sluta använda det svenska språket eftersom det är ju det Svenska Språkrådet som tagit med ordet i sin språklista! Hujedamej!
Nw2 2011-12-30 13:09
Jag har guldmedlemskap och kommer inte förnya det.


Orsakerna är många, men främst är det att det inte är värt det mer.

Det är för låg moderering i forumen vilket skapar konflikter.
Många påhopp vilket gör att vissa medlemmar känner sig "fröderbergade"
och blir ledsna och lämnar fotosidan.

Knappt några läsvärd artiklar, utan endast visning av blogginlägg
som medlemmar skrivit och som fotosidan lyfter fram som "nyhet"
eller artiklar som framlyfter chefredaktören själv eller hans kompisar/sponsrade företag.

När jag är med i ett community så förväntar jag mig att de ansvariga utgivarna motverkar "fröderbergisering" av enskilda personer.
Det är skillnad mellan att kritisera och "jaga" en person.
Jag har läst och tagit del av det som Terje utsatts för och även om han har gjort fel så förtjänar han inte dödshot,trakasserier och liknande.
Det är en människa vi pratar om, en levande varelse.
Att fotosidan tar upp detta och stödjer det är för mig äcklande.

Antingen stödjer vi varandra och har en god gemenskap på en sida som visar hänsyn och omsorg mot alla människor eller så skiter vi i det, men en sådan sida önskar jag inte vara medlem på.
Anders Johansson 2011-12-30 18:27
Niklas,
"nyheten" om att språkrådet lyft ordet Terja är vida känt. Det har stått i de flesta dags- och kvällstidningar samt varit en ekonyhet hela dagen (förvisso handlade ekots nyheter om Språkrådets upptagningar av Juholtare och Tjejsamlare men likväl var Språkrådet som fenomen en ekonyhet) Tyck vad du vill men det är en nyhet och den är dessutom starkt förknippad med fotografering och med Fotosidan. Ska då FS välja att inte publicera den bara för att de och andra kanske anser nyheten vara osmaklig?

Vidare anser jag det en aning konstigt att du som så starkt tar avstånd från "Terjanyheten" själv försöker mynta ett nytt begrepp där du tydligt kopplar det till ett namn på Fotosidan - "Många påhopp vilket gör att vissa medlemmar känner sig "fröderbergade"" och "...förväntar jag mig att de ansvariga utgivarna motverkar "fröderbergisering" av enskilda personer."

Om du verkligen tycker det är osmakligt att publicera nyheten om Språkrådet och du i övrigt tycker FS är mer eller mindre undermåligt ska du självklart inte förlänga ditt medlemsskap. Naturligtvis är det synd om du gör det - Fotosidan blir en profil fattigare - men du straffar bara dig själv.

Med all respekt / Anders

Jag tycker absolut inte du ska säga upp ditt medlemsskap
virgin31 2011-12-30 21:39
Anders: +1
Nw2 2011-12-31 02:11
Anders Johansson :

Jag använde ordet fröderberg som ironi-exempel i tråden,
viket jag nu i efterhand anser var skriver och använt på ett felaktigt sätt.
Det var bara menat som exempel och inte personligt riktat.
Jag har nu lärt mig att vara sparsam med ironi.

Nej jag kommer inte säga upp mitt medlemskap i förtid,
även om jag av två medlemmar blivit erbjuden återbetalning av min avgift .

Jag har totalt fått 5 mail idag. 2 av dem tycker jag skall lämna sidan (de betalar) , 1 frågade om jag satte på Terje i röven (gör jag inte) och de sista två var från medlemmar som bägge uttryckte sin tacksamhet över att jag belyste detta ämnet ( och andra jag tidigare har uppmärksammat)
Så jag kommer stanna.

Jag tycker det är viktigt med debatt

Men jag vill klargöra, är att jag inte på något sätt försvarar det Terje gjort
utan det får han stå för.

Vill även tillägga att jag idag varit i kontakt med Terje själv angående denna tråden och frågat om han ville medverka , men han har tackat nej.
2011-12-30 12:45   Mesch
Det är väl så att Terje själv inte vill att detta ska dö ut?
Så snart det börjar tystna i Terje-tråden kommer något nytt i hans blogg.

Bloggen där han säger i ungefär vart tredje inlägg att han tar en time-out.
Bloggen där har ständigt kastar in ved på elden.

Om Terje ville att detta försvann så skulle han fixa det genom att verkligen ta en time out längre än någon/några veckor.
2011-12-30 13:22   Stefan Johansson
Ser inga som helst problem med att den här artikeln publiceras här.
Det så kallade drevet mot Terje existerar nog bara i huvudet på honom själv, diskussionen här år långt ifrån något drev eller mobbning av Terje. Mannen har lite för livlig fantasi, det är ju bevisat flera gånger om...
2011-12-30 14:24   SvenJonsson
Som man sår får man skörda.
aliasant 2012-01-04 13:57
Som man fotar får man framkalla...

..eller....
2011-12-30 16:22   Hampus Brefelt
Tycker inte det var något fel i att skriva om detta. Terje får skylla sig själv. Kan dock hålla med om att saker har varit lite överdramatiserade.

För övrigt tog Niklas upp en del saker i sitt senaste inlägg som jag kan hålla med om. Det är lite dålig moderering bl. a. Varför inte låta fler moderera? Finns säkert många medlemmar som skulle tycka att det var roligt.
froderberg 2011-12-30 21:32
Christer och David som verkar som moderatorer brukar reagera snabbt på rapporter från forumen, men de kan inte följa alla trådar. Det gäller alltså att rapportera olämpliga inlägg. Tyvärr missas detta ibland eftersom diskussionen redan gått vidare på nya sidor i hetsiga debatter.
Vi har tidigare haft medlemmar som modererat. I dagsläget vet jag inte hur det skulle blir bättre med medlemmar, men hör gärna av dig om du vill utveckla dina synpunkter.
2011-12-30 17:38   KGS
Perfekt, jag behöver fler j-ord för Wordfeud! Hur lång tid tar det innan det kommer in i saol? Inte elakt att.publicera en nyhet om ett nytt fotografiskt fackuttryck. Vad kan det heta på engelska? BBC-a?
Mesch 2011-12-30 19:50
Om det är BBC:s isbjörnsfilmning som du tänker på så är det pinsamt att ens tro att de var ute för att fuska.
Dörren till lyan är en perfekt rektangel med skarpa fina 90-vinklar. Lyan självt är en fin lite fyrkantig låda.
Är man rent ut sagt korkad nog att tro att det är något en isbjörn byggt, tja då får man skylla sig själv.
2011-12-30 18:55   Birdland
Jag är jävligt trött på alla som tycker synd om Terje! Han får faktiskt stå för det han gjort och det är oförlåtligt att fuska på det sätt han gjort. Det var likadant när han avslöjades - terjeligan eller de som gått kurser hos honom förkastade allt tills de slutligen överbevisades. Gratta istället de som avslöjade honom!
2011-12-30 18:57   Jan Olof Härnström
Det är knappast fotosidan som har skapat det nya ordet terja.
Denna "nyhet" presenteras sakligt och inte kränkande här tycker jag.
2011-12-30 20:09   kjälle
Jag håller fullständigt med Niklas Wibom,låt honom vara i fred.
Det är nyårsafton i morgon, låt han få börja ett nytt år att bygga upp sitt nya år .Han är ju trots all en väldigt bra fotograf,det kan väl ingen bestrida.

Gott nytt år /kjälle
Erik Mofjell 2011-12-31 00:40
Jag instämmer. Att han manipulerat vissa bilder gör inte de omanipulerade bilderna plötsligt sämre. Historien är full av konstnärer med stora egon men det gör inte deras konstverk dåliga för det. Skulle exempelvis Wagners musik värderas annorlunda om man fick veta vilken odrägligt självupptagen man han var? Därför håller jag med dig om att man svårligen kan bestrida hans skicklighet som fotograf och bildskapare.
Mvh Erik
Makten 2011-12-31 10:44
Det är en enorm skillnad på att vara självupptagen och på att vara lurendrejare.
Erik Mofjell 2011-12-31 13:27
Jag påstår inte att han inte är en lurendrejare eller att han inte är självupptagen, jag har aldrig träffat honom så det kan jag inte veta något om. Men skulle man betrakta hans omanipulerade bilder utan att veta att det är han som tagit dem kan man enligt mitt tycke inte säga att det är en dålig fotograf som fotograferat. Jag blev själv chockad när det kom fram att han manipulerat lodjursbilderna men jag anser att hans omanipulerade naturbilder fortfarande håller hög klass och som inspirerat mig till ett annat fotograferingsförfarande.
Mvh Erik
Makten 2011-12-31 23:31
Erik, du missuppfattar mig nog. Jag gillar Terjes fotografi (även inkluderat vissa manipulerade bilder). Men när saker är som de är, så har han förtjänat att få den skit han får. Det dör nog ut efter ett tag, men inte än. Det var inte särskilt länge sen detta uppdagades.

Det jag vänder mig emot är din jämförelse med andra konstnärers eventuella självupptagenhet. Det har liksom inte med saken att göra så länge de inte myglat, vilket Terje har. I min mening får man vara hur dryg, egoistisk och jävlig man vill, så länge man är öppen med det. Då kan folk ta ställning för eller emot en. Men om man myglar så har man förverkat sin rätt att bli behandlad med respekt.

Jag hoppas för Terjes skull att han lyckas bygga upp förtroende igen, för han är ingen klåpare. Han har sabbat det för sig EFTER att han blivit känd. Så visst finns där kvalitet som är värd något.
PMD 2012-01-04 23:08
kjäll-åke sjöberg skrev:
"Det är nyårsafton i morgon, låt han få börja ett nytt år att bygga upp sitt nya år .Han är ju trots all en väldigt bra fotograf,det kan väl ingen bestrida."

Jodå. Jag bestrider det. Jag har alltid tyckt att Hellesø är en tämligen medioker fotograf, men fotografi handlar om tycke och smak, så alla behöver inte tycka om allt.

Det är antagligen för att jag avfärde hans bilder som ointressanta ganska tidigt som jag inte riktigt trodde på rapporterna om fusket när det uppdagades. Hade jag tittat mer på Hellesø bilder så borde jag väl ha fattat att han fuskade rätt mycket?
2011-12-30 20:31   ekfeldt
Jag tror ärligt talat att om Terje Hellesö skulle läsa här på Fotosidan så skulle det inte vara för att läsa alla hyllningar (längre) utan för att se lite hur opinionen ser ut.
Om det inte skrivs här... Vart skulle det då skrivas?!
Självklart skall nyheter vädras.
Om det inte hade funnits något intresse så hade detta självdött direkt och det tror jag sammanfattar nyhetsfunktionen på ett ganska bra sätt.
Jag gillar inte att ordet finns till men jag vill heller inte stå där som ett frågetecken när någon säger Terja även om just detta ord är ganska logiskt med avseende på vad det betyder :)
Vilket hjul du satt i rullning Terje :) shit alltså!
Det räknade du aldrig med va?
Gott nytt år till dig och alla FS-medlemmar!
2011-12-30 20:50   Niclasfoto
Jag tycker det är rätt att publicera en nyhet som denna - oavsett om det är upprörande för mig & andra att en persons namn används i ett syfte som ett begrepp. Terje har ju trots allt 100% på egen hang odlat detta begrepp i sin egen lya där han byggt upp en sådan vulkan av spektakulära icke autentiska bilder under rubriken "verklighet och endast i kameran"..

Det är INTE konstigt att man ligger som man bäddar - hur tråkigt det än är!
Terje var på många sätt en förebild för mig, vars ord om mina bilder betydde crazy mycket för sisådär typ 6år sedan..

Vi lever ju dessutom i en tid där språket utvecklas i en rasande fart i och med denna förkrympande internetvärld. Det är inte konstigt att ord får fäste.
Kan liknas med en kraftig översvämning,, en flodvåg som reser vattennivån till galna nivåer. Vad finns kvar när vattnet dragit sig undan? Jo man kan tydligt se en markering/linje där vattnet nådde sin höjdpunkt. Den linjen är här det bestående ordet. Att Terja!

Ursäkta mig men Det Är ju faktiskt ändå Terje själv som genom höjden och vidden i sin åravis långa lögn, har satt nivån för hur högt vattenlinjen i den här floden skulle gå.

Sedan så vill jag önska Terje lycka till på det personliga planet. Att han kommer sig och att hans familj får leva gott.

Vad gäller det fotografiska så saknar jag "100% av korten på bordet" för att kunna känna respekt för nya (och gamla!) bilder. Välkomnar dessa kort Terje!

Gott nytt år!
/Niclas,
2011-12-30 21:16   Jonson
kommer ihåg när detta var i hetluften, tycker synd om alla terjes fan här på FS många av dom kunde sätta sina hus,pengar ja allt på att han inte var skyldig till detta. Skenet kan bedra och jag tycker terjes fans ska börja det nya året med och be Gunnar Glöersen om ursäkt för allt han fick utstå.
/simon
2011-12-30 21:58   Makten
Det finns ett fint ordspråk som lyder:

”Skjut inte budbäraren”

Det är knappast FS-redaktionens fel att Språkrådet tagit upp detta som ett nyord. Ej heller är det redaktionens fel att Hellesö gjort som han gjort.
Att INTE ta upp saken vore däremot osmakligt och i stil med svensk medias mörkande av migrationspolitiken. Politisk korrekthet slipper jag gärna på FS.
2011-12-30 22:00   Peter Söderberg
Personligen vill jag aldrig bli upprörd.

Jag ser mig nämligen inte kapabel att själv skilja mellan rätt eller fel - eller veta vilken sida av skranket jag står på.

Därför förutsätter jag att andra ska veta vad som är bäst för just mig i alla lägen. Ety jag helt saknar egen urskiljningsförmåga.

Information är alltså földaktligen av ondo.

ALL information!

Jag kan ju faktiskt råka ha en himla dålig dag en dag.

Åsikter har jag alltså inte heller - utom att jag har rätt när alla andra har fel.

VIlket jag gott kan anta är hela tiden eftersom jag inte tillgodogör mig någon information om något annat.

...

Gott Nytt informationsfritt År, alla!
/p
2011-12-31 01:33   TommyJakobsson
https://www.flashback.org/t1645832
Lite skön humor =)

Gott nytt fotoÅr.
2011-12-31 18:41   swedlamp
Hoppar in lite snabbt med mina åsikter/tankar innan det blir nytt år och allt...

För de som "hotar" med att säga upp medlemskapet här på fotosidan p g a denna "nyhet" som Fotosidan valt att lägga upp är nästintill löjligt.
Fotosidan var ju inte först med att publicera nyheten och jag är säker på att om ni inte hade läst nyheten om det nya ordet "terja" så hade ni hört/läst om det på annat håll.
Hörde faktiskt denna nyhet på P4 idag och inte bojkottar jag P4 för det.....

Däremot så stämmer det att moderatorerna på Fotosidan väljer vilka nyheter som de ska lägga upp etc, men ni måste väl ändå hålla med om att denna "nyhet" är en "foto-nyhet".... på ett eller annat sätt så är den ju faktiskt det.

Och att detta skulle vara ett mobbingforum var det dummaste jag hört!

Kör på fotosidan! Jag står på er sida!

Terjade hälsningar,
Magnus
2012-01-01 01:54   dudek53
Tycker ordet terjad bild är klockrent. Jag har ingen vidare stor kunskap om Terje Hellesö mer än att han har tagit rätt mkt snygga bilder. Budskapet och hans ursäkt som han framfört efter har inte direkt impat mig lika mkt som hans bilder gjort. I grunden en tragisk historia.
Jag använder själv ordet i olika sammanhang och det är anmärkningsvärt hur många som nu känner till Terja som aldrig sett hans bilder tidigare.
Nyhetsvärdet är väl ungefär som en förtäckt "hänt extra" rubrik, samtidigt tycker jag den ska finnas med, why not?
2012-01-01 02:09   cofra
Det är ett väldigt tjafs i denna fråga.

Det är fullt mänskligt att fela och ha brister, det är de flesta överens om. Vi är antagligen inte helt perfekta själva. Jag är det då inte... tämligen säker.

Problemet ligger i hur man sedan hanterar själva uppdagandet av de fel man begått. Vi kan ta två exempel ifrån hygglig nutid då tex. två kända idrottsprofiler i form av Magnus hedman och Patrik Sjöberg åkt dit för innehav av droger/doping. Sjöberg erkände utan omsvep och trots att han kan anses som en lirare så vinner han respekt genom att erkänna rakt av och vara ärlig. Hedman å andra sidan nekar än i dag trots att han hade fickorna fulla samt preparaten snurrande i sitt eget blodomlopp... han anses av de flesta vara en riktig lögnare.

För att återgå till sakfrågan, Terje har inte skött sitt misstag på bästa sätt, snarare raka motsatsen, och det byggs på utav att han utmålat sig själv som skenhelig långt innan. Det är svårt att vinna respekt då man myglar in i det sista. Detta fall skulle få långt mindre uppmärksamhet om personen ifråga hade varit av det ärliga och raka slaget. Att sitta hemma på kammaren och skriva långa sagoberättelser om vem man är och vad man åstadkommit är som att lägga upp för smash för tex. Flashbackmedlemmar som kan vara källkritiska utan gränser. Det blir också betydligt mer kännbart nu med det informationssamhälle vi befinner oss i, på gott och ont.

Kastar man sten i glashus... ja, då kan det gå på detta sätt. Det går inte att skylla på någon annan och sidor som denna jobbar med att förmedla information. I detta fall fotorelaterad sådan, så givetvis hör denna nyhet hemma just här, fullt naturligt. Terje får tyvärr bita i gräset ett tag, just på grund av att han tidigare ryggsimmade ibland molnen. Han har inte bäddat särskilt bra där han nu ligger.

Gott nytt år på er med! Terje också givetvis!
2012-01-01 02:29   xlxl67
Det är bra att fotosidan belyser aktuella, moraliska saker som att manipulera bilder.
All heder till artiklen.

Håller med ex Ludwig här mycket.
Hellesö borde lägga korten på bordet o avsluta denna affär - det blir bara värre annars.
2012-01-02 07:48   acke
Jag gillar inte ordbildningar av typen "terja" där man förknippar en negativ företeelse med en offentlig person. Jag kommer aldrig att använda ordet själv och hoppas verkligen att det inte får fäste i svenska språket.

Men jag tycker ändå att det är i sin ordning att nämna nyheten på FS.
KGS 2012-01-02 16:48
I Norge är det inte första gången (om de adopterar begreppet) jmfr quisling. Givetvis utan alla andra jämförelser.
2012-01-02 22:50   Bitstream
Varför startar han inte kurser i Photoshop nu när han är slut som fotograf? T.ex. kursen "Lär dig terja med Terje!". Att han har givit namn åt ett verb har självklart ett marknadsvärde. Nej, jag skojar inte.
Bitstream 2012-01-02 22:55
Humfr, han behöver ju faktiskt inte vara slut som fotograf. Han kan ju lyckas bra inom reklam eller andra områden där det är helt okej att terja.
2012-01-03 13:30   eek
självklart är det en nyhet, som ska tas upp på fotosidan..
sen så håller jag med dom flesta andra att gör man dåliga saker så får det konsekvenser..
2012-01-03 14:42   vbg_snake
Hade helt missat detta, tack för att fotosidan tog upp nyheten.

Är man med i leken får man leken tåla som det brukar heta. Sluta tyck synd om honom. Han är en vuxen människa och inget oskuldsfullt barn som inte kan ta hand om sig själv.
2012-01-05 23:10   camilla missnebäck
ska kanske bli glad att sådant här strunt har nyhetsvärde för det betyder att inte hemskare saker händer.
men jag tycker nog att mobben kan gå vidare till annat.
ja vi vet att han gjorde fel, ja han vet också att han gjorde fel. ta och fokusera på annat nu.

Merläsning

Vallerret - handskar för kall miljö

Slipp ta av dig handskarna för att hantera din kamera. Läs mer... 11

Sony Xperia 5 II har AF från Alpha-kamerorna

Sony Xperia 5 Mark II är en mindre version av flaggskeppet Xperia 1 Mark II. Jämfört med föregångaren har Xperia 5 II bland annat större sensor och snabbare serietagning. Läs mer... 6

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

UPPDATERAD. 30-tal bilder som visar på den tunna skiljelinjen mellan överlevnad och utrotning. Läs mer... 3

Använd din Canon som webbkamera med EOS Webcam Utility

Likt flera andra kameratillverkare har Canon utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att använda en lång rad Eos-kameror som webbkamera för exempelvis videokonferenser. Läs mer... 1

GoPro Hero9 kan byta objektiv

Nya GoPro Hero9 Black får nästan dubbelt så hög upplösning som föregångaren och objektiv som kan bytas ut. Läs mer... 1

Säljer du bilder online? Detta måste du veta om Google Image Licensing

Om du har dina bilder online i ett bildarkiv där man kan köpa bilderna så har Google nu implementerat logik som gör att rätt uppmärkta kommer bilderna presenteras som köpbara. Läs mer... 3

Nya proffsobjektiv från Nikon: Z 14-24/2,8 S och Z 50/1,2 S

Nikon har lanserat två nya proffsobjektiv i sin Z-serie: en ljusstark normal och en extrem vidvinkelzoom. Läs mer... 20

Dags för Galleri Kontrasts stora auktion

83 verk av 73 fotografer till salu. Läs mer... 3

Vi har provat lilla Sony A7C

Plus Fotosidan har provat Sony A7c under några dagar. Med rätt objektiv känns det inte som en fullformatare utan som en APS-C-kamera. Läs mer... 33

Sony A7C – en liten fullformatare

Sony har utvecklat en mindre småbildskamera (fullformat) som bara är tio procent större än deras APS-C-kamera A6600 och som bara väger en procent mer. Läs mer... 21

Miops Capsule360