Proffsfoto

Artiklar > Fotosidan provar Nikon Z7 och analyserar Z-systemet

Fotosidan provar Nikon Z7 och analyserar Z-systemet

Två journalistkollegor jämför intryck av Z7. Bilddata: Nikon Z7 med 24-70/4 vid 70 mm, f/4, 1/100, ISO 3200.

 
Plus

Fotosidan fick chansen att provköra Nikon Z7 under en dag, och har dessutom funderat lite på vad den här lanseringen betyder, för Nikon och för konkurrenterna.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader och som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 60 kr per kvartal. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Martin Agfors
Publicerad 2018-08-26. Läst av 5112 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad
Kommentera artikeln. När du kommenterar håll en god ton och håll dig till ämnet.


Logga in för att kommentera

2018-08-27 00:43   PMD
Z-objektiven har rimligen också mekanisk bländare, även om styrningen inte sker mekaniskt mellan kamera och objektiv.
Svar från Grevture   2018-08-27 00:50
Det vi syftar på är både hur bländaren styrs (från kameran) och hur den aktiveras i objektivet. Bägge sakerna var mekaniska fram till nyligen, med mekanisk överföring och en fjäder som drog tillbaka bländaren till maxläge efter nedbländning.

I de nya E-objektiven och objektiven till Z-serien är överföringen elektronisk och all styrning av bländaröppningen sker via små elmotorer.

Att göra så brukar ofta kallas "elektronisk bländare" även om själva bländarbladen och deras koppling till motorerna i sig själva är mekaniska.
PMD   2018-08-27 02:01
Ibland kanske det är bra att använda färre ord, men orden "mekanisk bländare" blir lätt otydligt om man menar enbart bländarstyrningen (eller t.o.m. om man menar både den och själva bländaren).

En bländare är ju med nödvändighet mekanisk i och med att det är flera blad som flyttas för att göra bländaröppningen större eller mindre, åtminstone tills någon tillverkar någon slags LCD eller liknande som kan göra ogenomskinlig eller genomskinlig på lämpligt sätt för att variera en bländaröppning. Om det senare blir verklighet så kan man tala om enbländare som inte alls är mekanisk (dvs utan rörliga delar).

Jag tycker att en bättre term för den slags bländarmekanism som Z-kamerorna har (och som väl Canon var pionjär för med EOS?) är "elektriskt styrd bländare", eller kanske "elektromekanisk bländare" (men det sistnämnda blir kanske svårt att få acceptans för :-).

Om man ska vara petnoga med terminologin så är överföringen elektrisk, bländaren mekanisk och styrsignalerna beräknas med elektronik.

F.ö. så glömde jag att tacka för en intressant artikel om de nya kamerorna. De verkar vara riktigt bra och gör förmodligen att en Nikon-ägare inte längre kommer att snegla på ett annat märke vid övergången till spegelfritt.
Svar från Grevture   2018-08-27 08:14
Tack för kommentaren om täckningen.

Det är som så ofta i språket, vi gör snabbt, kanske ibland lite för snabbt, bekväma kortformer av saker. Som att mekanisk styr bländare blir förkortat mekanisk bländare. Eller elektronisk styrd till elektronisk. Jag tror ändå att den övervägande majoriteten inte har något problem med det - tills den dag det dyker upp en i alla bemärkelser verkligt helelektronisk bländare, den dagen blir vi tvungna att vara mer exakta. Men så länge det inte är ett problem kommer nog i alla fall jag hålla mig till en bekvämare kortform :)
2018-08-27 06:45   pdahlen
Håller med Per, bra bevakning av Z

När det gäller Z fattningen, är det någon risk att tredjepart får göra större förändringar inne i objektivet med linser och så, eller är det i princip att byta ut tex en Canonfattning till Z? Även om Nikon skulle tjäna mer pengar på objektiven om de gjorde det besvärligare för tredjepart, så är det troligen dumt i längden då man kanske inte väljer ett sådant system
Svar från Grevture   2018-08-27 08:21
Tack!

Jag kan inte se att det tvunget måste behöva bli några stora förändringar. Men det kan bero på bristande optiska kunskaper från mitt håll :) Men om vi specifikt tar fallet EF-objektiv så tror jag att det om något borde bli enklare. Så vitt jag förstår är det nog enklare att anpassa en konstruktion gjord med en fattning i åtanke, till en annan, men vidare, fattning. Snarare då att ett sådant objektiv sedan kan vara bökigare att anpassa till en smalare fattning - som den gamla F-bajonetten.

Men, sedan har vi faktorn att man kan vilja utnyttja "bekvämligheten" med ett kortare registreringsavstånd för att få en enklare optisk design. Så man kommer troligen vilja anpassa objektiv specifikt framtagna att passa DSLR-fattningar (med sina stora registreringsavstånd) , så att de utnyttjar det kortare registreringsavståndet hos t.ex. Z-bajonetten. Men samma där, det är så vitt jag förstår svårare att anpassa ett objektiv designat för ett kort registreringsavstånd till ett längre, däremot trivialt att göra de motsatta (fast man då inte till 100 % utnyttjar fördelen av det kortare avståndet). Så där kan det bli så att man "nöjer sig" med att utgå från det längsta registreringsavståndet bland spegelfria småbildskameror (just nu då Sonys E-bajonett) och låter det styra designen av tredjepartsobjektiv för Z-bajonetten.

Sist men inte minst, det jag skriver ovan gäller i första hand vidvinklar och upp till normaler ungefär. Teleobjektiv är enklare, ju längre ett tele är, ju mindre skäl har man att göra några fattningsspecifika designval.
2018-08-27 08:55   Erik Schalin
OM man då står o väljer mellan Z7 och D850.
När är det rätt att välja vad?
2018-08-27 09:33   horvendile
Jag kan tänka mig att försäljningssiffrorna för Z6 påverkas en del nu när priset plötsligt åkt upp typ 4000 kr. Med initiala prissättningen var den nästan förvånande attraktivt prissatt. Så icke längre.
Inte så att nya priset är uppenbart oskäligt, men jag upplever det inte som samma "första fixen är gratis"-pris.
ztenlund   2018-08-27 10:57
Inte typ 4000 kr, utan exakt 3000 kr. Jag misstänker att bakgrunden är att det svenska priset med den nu svaga svenska kronan hamnade lågt. Multiplicerar man rekpriset i euro eller pund med nuvarande valutakurs hamnar man ungefär på det nya priset.
horvendile   2018-08-27 14:15
Jaså, då mindes jag fel på vad den kostade förut.
ztenlund   2018-08-27 14:21
Du mindes säkert 21, men glömde bort siffrorna efter, dvs från 21990 till 24990.

(Det är inte en slump att saker prissätts precis under nästa större tal...)
2018-08-30 11:07   EllgeH
I många tester klagas det på dåligt fungerande autofokus i svagt ljus. Något ni upplevde?
Svar från Grevture   2018-08-30 19:00
AF-prestanda i riktigt svaga ljusförhållanden är något där jag tycker alla spegelfria har förbättringspotential. Men nej, jag tyckte den fungerade helt ok i svagt ljus, varken sämre eller bättre än andra moderna spegelfria som jag testat.
Vintersorg   2018-08-31 22:50
Z7 ska klara att fokusera ner till -1 EV. Vilket inte är så värst mycket att hänga i julgranen. Sony A7iii och A7Riii klarar att fokusera ner till -3 EV.
ztenlund   2018-08-31 23:01
Njae, det som står i specarna är -1 för Z7 och -2 för Z6 med ordinär AF och -4 med "low light AF". Dock oklart vad det senare innebär.
2018-08-31 16:35   Hanseladams
Kändes mer som en marknadsanalys än ett test av utrustning... Är det så relevant för läsekretsen hur försäljningen antas bli? Har inte sett att det varit i fokus i samband med tester av andra märken som Olympus eller Fujifilm.
Svar från Grevture   2018-09-01 01:10
För det första var inte det här ett test, utan lite intryck från när vi haft chansen att prova en ny produkt i samband med att de lanseras. Något vi gör lite då och då, några exempel från de senaste åren:
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-sony-rx100-vi.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-fujifilm-x-h1.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-sonys-nya-zoomar.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/photokina2016/vi-tittar-narmare-pa-fujifilm-gfx.htm

Och när det kommer större nyheter som vi bedömer kan ha lite effekter på marknaden brukar vi ganska ofta ta med lite funderingar kring vilka de effekterna kan bli.

Med tanke på de intensiva diskussioner (en mild underdrift) som med jämna mellanrum bryter ut i forumen kring spegelfritt i allmänhet, och om, när och i så fall hur Canon och Nikon skall lansera spegelfria modeller för entusiastmarknaden, och vad det i så fall kan få för effekter ... Så har vi gjort det antagandet att det är ett ämne som intresserar en del av våra läsare :)

Merläsning

Ljusstark vidvinkel från Sony

Sony kompletterar sin ljusstarka vidvinkel 35 mm f/1,4 med en 24 mm f/1,4 - en klassisk kombination bland bildjournalister. Läs mer... 3

Test: Nikon AF-S 28/1,4E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sina gamla ­klassiska 28 mm f/1,4 med en ny och modern version: AF-S 28 mm f/1,4E ED. Objektivet imponerar mer än sina syskon 24 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4. Läs mer... 2

Profoto B10: Kompakt batteridriven studioblixt

Profoto B10 är en betydligt mindre blixt än storebror B1/B1X, vilket gör att B10 är lättare att ta med sig ut i fält eller använda på en bom. B10 går också att använda som videobelysning. Läs mer... 3

Adobe avslöjar nyheter i kommande Photoshop

I nästa version av Photoshop kommer verktyget "Innehållsmedveten fyllning" (Content-Aware Fill) att utvecklas mer och få fler inställningsmöjligheter. Adobe visar hur i en video. Adobe kommer också ta bort stöd för en del äldre operativsystem. Läs mer... 7

Test: Benq SW240

Plus Sedan några år har Benq utmanat Eizo på marknaden för skärmar för fotografer. Vi har testat deras nya Benq SW240 - en prisvärd 24-tumsskärm med avancerad färghantering och som kan hårdvarukalibreras från datorn. Läs mer... 10

Eizo ColorEdge CG279X kan visa HDR

Eizo nya 27-tums ColorEdge-skärm är tänkt för både filmare och fotografer. Den har inbyggd automatisk kalibrator och stöd för HDR-video. Läs mer... 1

Vi provar Canon Eos R

Plus Fotosidan har fått prova Canon Eos R och några av de nya RF-objektiven under en dag. Vår teknikredaktör Martin Agfors har skrivit en lång artikel om hur kameran fungerar och sina tankar om det nya R-systemet. Läs mer... 23

Fujifilm X-T3 tar 30 bilder/s

Med ny sensor och processor blir Fujifilm X-T3 både mer högupplöst och snabbare än sin föregångare X-T2. Även sökare och videofunktion förbättras. Läs mer... 14

Hårdbantade supertelen från Canon

Canon nya supertelen EF 400 mm f/2,8L IS III USM och EF 600 mm f/4L IS III USM väger cirka ett kilo mindre vardera än sina föregångare. Samtidigt lanseras också ett ljusstarkt normalobjektiv för Eos M-serien. Läs mer... 9

Canon Eos R - början på ett nytt spegelfritt system

Väntan har varit lång och många har tvivlat, men nu lanserar äntligen Canon sin första spegelfria småbildskamera Eos R. Med Canon Eos R kommer även fyra nya objektiv - alla med Canons nya objektivfattning RF. Läs mer... 62

Fyra objektiv och tre adaptrar till Canon Eos R

Tillsammans med den nya spegelfria systemkameran Canon Eos R lanseras fyra objektiv med den nya RF-fattningen, två zoomar och två objektiv med fast brännvidd. Läs mer... 6

Tamron SP 15-30/2,8 VC uppdateras till G2

Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ge dem beteckningen G2 som betyder generation 2. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sina föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer...

150 megapixel med Phase One IQ4

Phase One har lanserat tre nya bakstycken med 100 till 150 megapixel som har inbyggda funktioner från mjukvaran Capture One. Det uppges ge högre bildkvalitet. Läs mer... 32

Direkt från Tokyo: Första intryck av Nikon Z7

Fotosidan är på plats i Tokyo under Nikons lanseringsevent för Z-systemet och har hunnit klämma och känna på, men framför allt fotograferat lite med nya Z7. Vi har dessutom fått prata med utvecklare och produktspecialister. Läs mer... 40

Nikon Z7 & Z6 - Nytt spegelfritt system från Nikon

Nu ger sig Nikon in i kampen om de entusiaster och proffs som vill ha en spegelfri kamera med Nikon Z7 & Z6. Nya Z-systemet har småbildssensor, helt ny objektivfattning och sensorstabilisering plus en hel rad andra intressanta detaljer. Läs mer... 63

Ny objektivserie för Nikons Z-system

Introducerar man ett nytt kamerasystem med en ny objektivbajonett blir det ju naturligt att också introducera en ny objektivserie. Utöver de tre objektiv som dyker upp i höst så finns det en roadmap med 20 ytterligare objektiv de närmsta tre åren. Läs mer... 17

Kompakt supertele från Nikon, AF-S 500 mm f/5,6E PF ED VR

Nu till slut presentas officiellt det kompakta 500 mm teleobjektiv Nikon redan berättat att de höll på och utvecklade. Säljstart blir i slutet av september. Läs mer... 12

Test: Fujifilm X-H1

Plus Fujifilm X-H1 är en snabb och mycket tålig kamera som direkt konkurrerar med Nikon D500, Panasonic Lumix G9 och Olympus E-M1 Mark II. Under testet imponerades vi särskilt av den effektiva bildstabiliseringen. Läs mer... 2

Test: Sony A7 III

Plus Sony har inte snålat med A7 III. Trots att den är betydligt billigare än A7R III är upplösningen den enda riktigt tydliga skillnaden. Det innebär att A7 III är ett stort lyft jämfört med föregångaren A7 II. Läs mer... 13

Tips för fotografering i varmt väder

Sommarvärmen kan ge härliga bilder, men kan också ställa till en del problem för oss fotografer. Här kommer några tips på hur du minimerar dem. Läs mer... 6