Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fotosidan provar Nikon Z7 och analyserar Z-systemet

Fotosidan provar Nikon Z7 och analyserar Z-systemet

Två journalistkollegor jämför intryck av Z7. Bilddata: Nikon Z7 med 24-70/4 vid 70 mm, f/4, 1/100, ISO 3200.

 
Plus

Fotosidan fick chansen att provköra Nikon Z7 under en dag, och har dessutom funderat lite på vad den här lanseringen betyder, för Nikon och för konkurrenterna.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader och som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 60 kr per kvartal. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2018-08-26. Läst av 6484 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-08-27 00:43   PMD
Z-objektiven har rimligen också mekanisk bländare, även om styrningen inte sker mekaniskt mellan kamera och objektiv.
Svar från Grevture   2018-08-27 00:50
Det vi syftar på är både hur bländaren styrs (från kameran) och hur den aktiveras i objektivet. Bägge sakerna var mekaniska fram till nyligen, med mekanisk överföring och en fjäder som drog tillbaka bländaren till maxläge efter nedbländning.

I de nya E-objektiven och objektiven till Z-serien är överföringen elektronisk och all styrning av bländaröppningen sker via små elmotorer.

Att göra så brukar ofta kallas "elektronisk bländare" även om själva bländarbladen och deras koppling till motorerna i sig själva är mekaniska.
PMD   2018-08-27 02:01
Ibland kanske det är bra att använda färre ord, men orden "mekanisk bländare" blir lätt otydligt om man menar enbart bländarstyrningen (eller t.o.m. om man menar både den och själva bländaren).

En bländare är ju med nödvändighet mekanisk i och med att det är flera blad som flyttas för att göra bländaröppningen större eller mindre, åtminstone tills någon tillverkar någon slags LCD eller liknande som kan göra ogenomskinlig eller genomskinlig på lämpligt sätt för att variera en bländaröppning. Om det senare blir verklighet så kan man tala om enbländare som inte alls är mekanisk (dvs utan rörliga delar).

Jag tycker att en bättre term för den slags bländarmekanism som Z-kamerorna har (och som väl Canon var pionjär för med EOS?) är "elektriskt styrd bländare", eller kanske "elektromekanisk bländare" (men det sistnämnda blir kanske svårt att få acceptans för :-).

Om man ska vara petnoga med terminologin så är överföringen elektrisk, bländaren mekanisk och styrsignalerna beräknas med elektronik.

F.ö. så glömde jag att tacka för en intressant artikel om de nya kamerorna. De verkar vara riktigt bra och gör förmodligen att en Nikon-ägare inte längre kommer att snegla på ett annat märke vid övergången till spegelfritt.
Svar från Grevture   2018-08-27 08:14
Tack för kommentaren om täckningen.

Det är som så ofta i språket, vi gör snabbt, kanske ibland lite för snabbt, bekväma kortformer av saker. Som att mekanisk styr bländare blir förkortat mekanisk bländare. Eller elektronisk styrd till elektronisk. Jag tror ändå att den övervägande majoriteten inte har något problem med det - tills den dag det dyker upp en i alla bemärkelser verkligt helelektronisk bländare, den dagen blir vi tvungna att vara mer exakta. Men så länge det inte är ett problem kommer nog i alla fall jag hålla mig till en bekvämare kortform :)
2018-08-27 06:45   pdahlen
Håller med Per, bra bevakning av Z

När det gäller Z fattningen, är det någon risk att tredjepart får göra större förändringar inne i objektivet med linser och så, eller är det i princip att byta ut tex en Canonfattning till Z? Även om Nikon skulle tjäna mer pengar på objektiven om de gjorde det besvärligare för tredjepart, så är det troligen dumt i längden då man kanske inte väljer ett sådant system
Svar från Grevture   2018-08-27 08:21
Tack!

Jag kan inte se att det tvunget måste behöva bli några stora förändringar. Men det kan bero på bristande optiska kunskaper från mitt håll :) Men om vi specifikt tar fallet EF-objektiv så tror jag att det om något borde bli enklare. Så vitt jag förstår är det nog enklare att anpassa en konstruktion gjord med en fattning i åtanke, till en annan, men vidare, fattning. Snarare då att ett sådant objektiv sedan kan vara bökigare att anpassa till en smalare fattning - som den gamla F-bajonetten.

Men, sedan har vi faktorn att man kan vilja utnyttja "bekvämligheten" med ett kortare registreringsavstånd för att få en enklare optisk design. Så man kommer troligen vilja anpassa objektiv specifikt framtagna att passa DSLR-fattningar (med sina stora registreringsavstånd) , så att de utnyttjar det kortare registreringsavståndet hos t.ex. Z-bajonetten. Men samma där, det är så vitt jag förstår svårare att anpassa ett objektiv designat för ett kort registreringsavstånd till ett längre, däremot trivialt att göra de motsatta (fast man då inte till 100 % utnyttjar fördelen av det kortare avståndet). Så där kan det bli så att man "nöjer sig" med att utgå från det längsta registreringsavståndet bland spegelfria småbildskameror (just nu då Sonys E-bajonett) och låter det styra designen av tredjepartsobjektiv för Z-bajonetten.

Sist men inte minst, det jag skriver ovan gäller i första hand vidvinklar och upp till normaler ungefär. Teleobjektiv är enklare, ju längre ett tele är, ju mindre skäl har man att göra några fattningsspecifika designval.
2018-08-27 08:55   Erik Schalin
OM man då står o väljer mellan Z7 och D850.
När är det rätt att välja vad?
2018-08-27 09:33   horvendile
Jag kan tänka mig att försäljningssiffrorna för Z6 påverkas en del nu när priset plötsligt åkt upp typ 4000 kr. Med initiala prissättningen var den nästan förvånande attraktivt prissatt. Så icke längre.
Inte så att nya priset är uppenbart oskäligt, men jag upplever det inte som samma "första fixen är gratis"-pris.
ztenlund   2018-08-27 10:57
Inte typ 4000 kr, utan exakt 3000 kr. Jag misstänker att bakgrunden är att det svenska priset med den nu svaga svenska kronan hamnade lågt. Multiplicerar man rekpriset i euro eller pund med nuvarande valutakurs hamnar man ungefär på det nya priset.
horvendile   2018-08-27 14:15
Jaså, då mindes jag fel på vad den kostade förut.
ztenlund   2018-08-27 14:21
Du mindes säkert 21, men glömde bort siffrorna efter, dvs från 21990 till 24990.

(Det är inte en slump att saker prissätts precis under nästa större tal...)
2018-08-30 11:07   EllgeH
I många tester klagas det på dåligt fungerande autofokus i svagt ljus. Något ni upplevde?
Svar från Grevture   2018-08-30 19:00
AF-prestanda i riktigt svaga ljusförhållanden är något där jag tycker alla spegelfria har förbättringspotential. Men nej, jag tyckte den fungerade helt ok i svagt ljus, varken sämre eller bättre än andra moderna spegelfria som jag testat.
Vintersorg   2018-08-31 22:50
Z7 ska klara att fokusera ner till -1 EV. Vilket inte är så värst mycket att hänga i julgranen. Sony A7iii och A7Riii klarar att fokusera ner till -3 EV.
ztenlund   2018-08-31 23:01
Njae, det som står i specarna är -1 för Z7 och -2 för Z6 med ordinär AF och -4 med "low light AF". Dock oklart vad det senare innebär.
2018-08-31 16:35   Hanseladams
Kändes mer som en marknadsanalys än ett test av utrustning... Är det så relevant för läsekretsen hur försäljningen antas bli? Har inte sett att det varit i fokus i samband med tester av andra märken som Olympus eller Fujifilm.
Svar från Grevture   2018-09-01 01:10
För det första var inte det här ett test, utan lite intryck från när vi haft chansen att prova en ny produkt i samband med att de lanseras. Något vi gör lite då och då, några exempel från de senaste åren:
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-sony-rx100-vi.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-fujifilm-x-h1.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-sonys-nya-zoomar.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/photokina2016/vi-tittar-narmare-pa-fujifilm-gfx.htm

Och när det kommer större nyheter som vi bedömer kan ha lite effekter på marknaden brukar vi ganska ofta ta med lite funderingar kring vilka de effekterna kan bli.

Med tanke på de intensiva diskussioner (en mild underdrift) som med jämna mellanrum bryter ut i forumen kring spegelfritt i allmänhet, och om, när och i så fall hur Canon och Nikon skall lansera spegelfria modeller för entusiastmarknaden, och vad det i så fall kan få för effekter ... Så har vi gjort det antagandet att det är ett ämne som intresserar en del av våra läsare :)

Merläsning

PIXII: Digital mätsökare med Leica-objektiv

Franska Pixii har utvecklat en mätsökarkamera som använder Leica-objektiv. Läs mer... 9

Nya ryggsäckar från Lowepro

Lowepro lanserar inte mindre än sex nya ryggsäckar, bland annat generation två av de populära ProTactic- och Whistler-serierna. Dessutom de helt nya väskorna FreeLine och Powder. Läs mer...

Ny bakgrund från Lastolite

Den senaste bakgrunden från Lastolite, Tobacco/Olive, har på kort tid blivit en riktig storsäljare. Det är lätt att förstå varför när man ser bilder tagna av bland andra Therese Asplund. Läs mer... 4

Leica M10-D saknar (inte) skärm

Kort efter lanseringen av M10-P kommer av version utan elektronisk sökare. Leica M10-D är därmed en efterträdare till Leica M-D som var den första digitala fullformatskamera utan skärm.  Läs mer... 16

En närmare titt på Fujifilms nyheter

Plus Vi har fått chansen att snacka med med Fujifilms ingenjörer om deras senaste sensorer, kameror och objektiv. Och givetvis kollade vi även lite närmare på prylarna. Läs mer... 1

Laowa ska göra objektiv till Canon Eos R och Nikon Z

Laowa har på bara några få år lanserat en hel rad udda objektiv, men verkar nu bli första tredjepartstillverkare med objektiv till Canons och Nikons nya spegelfria system. De skall även göra att supervidvinkel till Fujifilm GFX och mycket annat spännande. Läs mer... 1

Sony visar muskler

Plus Vi besökte Sonys monter, de har ju nu uppnått en mycket stark position på den lönsamma småbildsdelen av systemkameramarknaden. Nu vill de visa hur de skall bibehålla och förstärka den positionen. Läs mer... 2

Nytt från Loupedeck & Eizo + Skylum utmanar Lightroom

Vi tog en titt på nya Loupedeck, ny skärm och ny version av Color Navigator från Eizo plus att vi pratade med Skylum som bygger vidare på sin Lightroom-utmanare Luminar. Läs mer...

Första intrycket av Zeiss ZX1

Plus Vi fick en första titt på Zeiss nya Batis 40 mm f/2 deras nya kamera, ZX1. En klassisk Zeiss-nyhet och en mycket mer otippad. Läs mer... 15

Zeiss ZX1 - kompakt fullformatare

Zeiss ZX1 en kompaktkamera med fullformatssensor som har Photoshop Lightroom CC inbyggt. Läs mer... 24

Vi kollar in Panasonics fullformatare Lumix S1R

Plus Så har det blivit dags för Photokina-mässan igen, något som märks på nyhetsflödet. Första dagen är pressdag, själva mässan är inte öppen ännu, men vi besökte ett antal presskonferenser. Läs mer... 6

Zeiss-objekiv med Sony E-fattning

Zeiss bygger ut sin Batis-serie med ytterligare ett objektiv. Serien sträcker sig nu från 18 till 135 mm och har autofokus till skillnad mot Loxia-serien. Läs mer... 1

Sigma lanserar fem nya objektiv

Inför Photokina-mässan utökar Sigma sitt objektivprogram med två nya Art-objektiv, ett objektiv för spegelfria kameror samt två telezoomar i Sports-serien. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 har IBIS och snabb AF

Fujifilm utökar mellanformatsserien GFX med två nya modeller. GFX 50R är en kompaktare version av GFX 50S med "mätsökarlook". GFX 100 är världens första mellanformatskamera med inbyggd bildstabilisering och fasdetekterande autofokus. Läs mer... 15

Två fullformatare från Panasonic

UPPDATERAD. Panasonic håller på att utveckla två fullformatskameror: Lumix S1R och Lumix S1. Det är i grunden samma kamera men med olika sensorer. Panasonic lanserar även ett nytt objektiv för Micro Four Thirds. Läs mer... 10

Panasonic, Leica och Sigma delar objektivfattning

L-Mount Alliance är namnet på ett nytt samarbete mellan Leica, Panasonic och Sigma. De tre företagen kommer att utveckla produkter med Leicas L-fattning som redan används med flera av Leica spegelfria kameror. Läs mer... 5

Ricoh GR III kommer till våren

I samband med Photokina-mässan i Köln meddelar Ricoh att de håller på att utveckla en tredje generation av kvalitetskompakten GR med APS-C-sensor. Läs mer... 11

Ny mellanformatare: Leica S3

Leica S3 är en försiktig uppdatering av Leica S typ 007 med fler pixlar och video med full sensorbredd. Samtidigt presenterade Leica en produktplan för objektiv med L-fattning. Läs mer... 3

Vädertätat makrotele från Irix

Irix 150 mm f/2,8 Macro 1:1 är precis som namnet antyder ett teleobjektiv som återger motiv med skala 1:1 vid närgränsen. Det säljs med fattningar för Canon EF , Nikon F och - hör och häpna - Pentax K. Läs mer... 2

Ljusstark vidvinkel från Sony

Sony kompletterar sin ljusstarka vidvinkel 35 mm f/1,4 med en 24 mm f/1,4 - en klassisk kombination bland bildjournalister. Läs mer... 7