Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fotosidan provar Nikon Z7 och analyserar Z-systemet

Fotosidan provar Nikon Z7 och analyserar Z-systemet

Två journalistkollegor jämför intryck av Z7. Bilddata: Nikon Z7 med 24-70/4 vid 70 mm, f/4, 1/100, ISO 3200.

 
Plus

Fotosidan fick chansen att provköra Nikon Z7 under en dag, och har dessutom funderat lite på vad den här lanseringen betyder, för Nikon och för konkurrenterna.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i tage till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2018-08-26. Läst av 7360 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-08-27 00:43   PMD
Z-objektiven har rimligen också mekanisk bländare, även om styrningen inte sker mekaniskt mellan kamera och objektiv.
Svar från Grevture   2018-08-27 00:50
Det vi syftar på är både hur bländaren styrs (från kameran) och hur den aktiveras i objektivet. Bägge sakerna var mekaniska fram till nyligen, med mekanisk överföring och en fjäder som drog tillbaka bländaren till maxläge efter nedbländning.

I de nya E-objektiven och objektiven till Z-serien är överföringen elektronisk och all styrning av bländaröppningen sker via små elmotorer.

Att göra så brukar ofta kallas "elektronisk bländare" även om själva bländarbladen och deras koppling till motorerna i sig själva är mekaniska.
PMD   2018-08-27 02:01
Ibland kanske det är bra att använda färre ord, men orden "mekanisk bländare" blir lätt otydligt om man menar enbart bländarstyrningen (eller t.o.m. om man menar både den och själva bländaren).

En bländare är ju med nödvändighet mekanisk i och med att det är flera blad som flyttas för att göra bländaröppningen större eller mindre, åtminstone tills någon tillverkar någon slags LCD eller liknande som kan göra ogenomskinlig eller genomskinlig på lämpligt sätt för att variera en bländaröppning. Om det senare blir verklighet så kan man tala om enbländare som inte alls är mekanisk (dvs utan rörliga delar).

Jag tycker att en bättre term för den slags bländarmekanism som Z-kamerorna har (och som väl Canon var pionjär för med EOS?) är "elektriskt styrd bländare", eller kanske "elektromekanisk bländare" (men det sistnämnda blir kanske svårt att få acceptans för :-).

Om man ska vara petnoga med terminologin så är överföringen elektrisk, bländaren mekanisk och styrsignalerna beräknas med elektronik.

F.ö. så glömde jag att tacka för en intressant artikel om de nya kamerorna. De verkar vara riktigt bra och gör förmodligen att en Nikon-ägare inte längre kommer att snegla på ett annat märke vid övergången till spegelfritt.
Svar från Grevture   2018-08-27 08:14
Tack för kommentaren om täckningen.

Det är som så ofta i språket, vi gör snabbt, kanske ibland lite för snabbt, bekväma kortformer av saker. Som att mekanisk styr bländare blir förkortat mekanisk bländare. Eller elektronisk styrd till elektronisk. Jag tror ändå att den övervägande majoriteten inte har något problem med det - tills den dag det dyker upp en i alla bemärkelser verkligt helelektronisk bländare, den dagen blir vi tvungna att vara mer exakta. Men så länge det inte är ett problem kommer nog i alla fall jag hålla mig till en bekvämare kortform :)
2018-08-27 06:45   pdahlen
Håller med Per, bra bevakning av Z

När det gäller Z fattningen, är det någon risk att tredjepart får göra större förändringar inne i objektivet med linser och så, eller är det i princip att byta ut tex en Canonfattning till Z? Även om Nikon skulle tjäna mer pengar på objektiven om de gjorde det besvärligare för tredjepart, så är det troligen dumt i längden då man kanske inte väljer ett sådant system
Svar från Grevture   2018-08-27 08:21
Tack!

Jag kan inte se att det tvunget måste behöva bli några stora förändringar. Men det kan bero på bristande optiska kunskaper från mitt håll :) Men om vi specifikt tar fallet EF-objektiv så tror jag att det om något borde bli enklare. Så vitt jag förstår är det nog enklare att anpassa en konstruktion gjord med en fattning i åtanke, till en annan, men vidare, fattning. Snarare då att ett sådant objektiv sedan kan vara bökigare att anpassa till en smalare fattning - som den gamla F-bajonetten.

Men, sedan har vi faktorn att man kan vilja utnyttja "bekvämligheten" med ett kortare registreringsavstånd för att få en enklare optisk design. Så man kommer troligen vilja anpassa objektiv specifikt framtagna att passa DSLR-fattningar (med sina stora registreringsavstånd) , så att de utnyttjar det kortare registreringsavståndet hos t.ex. Z-bajonetten. Men samma där, det är så vitt jag förstår svårare att anpassa ett objektiv designat för ett kort registreringsavstånd till ett längre, däremot trivialt att göra de motsatta (fast man då inte till 100 % utnyttjar fördelen av det kortare avståndet). Så där kan det bli så att man "nöjer sig" med att utgå från det längsta registreringsavståndet bland spegelfria småbildskameror (just nu då Sonys E-bajonett) och låter det styra designen av tredjepartsobjektiv för Z-bajonetten.

Sist men inte minst, det jag skriver ovan gäller i första hand vidvinklar och upp till normaler ungefär. Teleobjektiv är enklare, ju längre ett tele är, ju mindre skäl har man att göra några fattningsspecifika designval.
2018-08-27 08:55   Erik Schalin
OM man då står o väljer mellan Z7 och D850.
När är det rätt att välja vad?
2018-08-27 09:33   horvendile
Jag kan tänka mig att försäljningssiffrorna för Z6 påverkas en del nu när priset plötsligt åkt upp typ 4000 kr. Med initiala prissättningen var den nästan förvånande attraktivt prissatt. Så icke längre.
Inte så att nya priset är uppenbart oskäligt, men jag upplever det inte som samma "första fixen är gratis"-pris.
ztenlund   2018-08-27 10:57
Inte typ 4000 kr, utan exakt 3000 kr. Jag misstänker att bakgrunden är att det svenska priset med den nu svaga svenska kronan hamnade lågt. Multiplicerar man rekpriset i euro eller pund med nuvarande valutakurs hamnar man ungefär på det nya priset.
horvendile   2018-08-27 14:15
Jaså, då mindes jag fel på vad den kostade förut.
ztenlund   2018-08-27 14:21
Du mindes säkert 21, men glömde bort siffrorna efter, dvs från 21990 till 24990.

(Det är inte en slump att saker prissätts precis under nästa större tal...)
2018-08-30 11:07   EllgeH
I många tester klagas det på dåligt fungerande autofokus i svagt ljus. Något ni upplevde?
Svar från Grevture   2018-08-30 19:00
AF-prestanda i riktigt svaga ljusförhållanden är något där jag tycker alla spegelfria har förbättringspotential. Men nej, jag tyckte den fungerade helt ok i svagt ljus, varken sämre eller bättre än andra moderna spegelfria som jag testat.
Vintersorg   2018-08-31 22:50
Z7 ska klara att fokusera ner till -1 EV. Vilket inte är så värst mycket att hänga i julgranen. Sony A7iii och A7Riii klarar att fokusera ner till -3 EV.
ztenlund   2018-08-31 23:01
Njae, det som står i specarna är -1 för Z7 och -2 för Z6 med ordinär AF och -4 med "low light AF". Dock oklart vad det senare innebär.
2018-08-31 16:35   Hanseladams
Kändes mer som en marknadsanalys än ett test av utrustning... Är det så relevant för läsekretsen hur försäljningen antas bli? Har inte sett att det varit i fokus i samband med tester av andra märken som Olympus eller Fujifilm.
Svar från Grevture   2018-09-01 01:10
För det första var inte det här ett test, utan lite intryck från när vi haft chansen att prova en ny produkt i samband med att de lanseras. Något vi gör lite då och då, några exempel från de senaste åren:
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-sony-rx100-vi.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-fujifilm-x-h1.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-sonys-nya-zoomar.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/photokina2016/vi-tittar-narmare-pa-fujifilm-gfx.htm

Och när det kommer större nyheter som vi bedömer kan ha lite effekter på marknaden brukar vi ganska ofta ta med lite funderingar kring vilka de effekterna kan bli.

Med tanke på de intensiva diskussioner (en mild underdrift) som med jämna mellanrum bryter ut i forumen kring spegelfritt i allmänhet, och om, när och i så fall hur Canon och Nikon skall lansera spegelfria modeller för entusiastmarknaden, och vad det i så fall kan få för effekter ... Så har vi gjort det antagandet att det är ett ämne som intresserar en del av våra läsare :)

Merläsning

Test: Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR

Plus Mitt i den allmänna trenden med allt större och tyngre ljusstarka objektiv och allt fler zoomar går Nikon lite mot strömmen och presenterar ett lätt och kompakt fast teleobjektiv på 500 mm med måttlig ljusstyrka. Vi gillar både idén och resultatet.  Läs mer... 6

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer... 5

Lee 100 kan hålla tre filter samtidigt

Lee 100 är en ny filterhållare från Lee som enkelt kan hålla tre rektangulära glasfilter med 100 millimeters bredd. Filterhållaren kan roteras så att avtonade gråfilter kan passas in perfekt. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T3

Plus Fujifilm X-T3 är inte bara en ny modell, den är först ut i en helt ny teknikgeneration från Fujifilm med bakbelyst sensor och mycket snabbare processor. Detta gör det möjligt för X-T3 att vara snabb stillbildskamera, men också att vara en av de bästa videokamerorna på marknaden. Läs mer... 4

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten. Läs mer... 44

Test: Canon Eos R

Plus Eos R är första kameran ut i Canons nya spegelfria R-system med fullformatssensor. Kameran har imponerande bra autofokus och en härlig sökare. Men vi saknar dock några funktioner. Läs mer... 9

Godox V1 utmanar Profoto A1

Blixttillverkaren Godox har tydligt inspirerats av Profoto A1 när de utvecklade Godox V1. De har båda runda blixthuvuden och magnetfäste för att fästa olika ljusformare framför blixten. Läs mer... 12

Leica Q2 är vädertätad

Leica Q2 har en 47 megapixels småbildssensor och ett 28 mm f/1,7-objektiv med bildstabilisering. Kameran är vädertätad och sensorn är antagligen samma som i Panasonic Lumix S1R. Läs mer... 23

Sony Tough CFexpress skriver med 1,48 GB/s

Sony lanserar fler minneskort med märkningen Tough. De nya korten är av CFexpress-typ och når en skrivhastighet på 1,48 GB/s. Läshastigheten är 1,7 GB/s. Läs mer... 8

Sony FE 135 mm f/1,8 GM - våra första intryck

Plus Fotosidan fick chansen att under några timmar prova Sonys nya porträttele, FE 135/1,8 GM. Det är ljusstarkt och imponerande skarpt, men det var ett par andra saker som överraskade oss. Vi fick även prova Sony FE 400/2,8 GM OSS. Läs mer... 13

Leica APO-Summicron-SL 35/2 Asph lanserad

Leica fortsätter utvidga sitt utbud av objektiv med L-fattning. Nu kommer vidvinkeln Leica APO-Summicron-SL 35 mm f/2 ASPH. Läs mer...

Nytt tele: Sony FE 135 mm f/1,8 GM

Sony lanserar ett ljusstarkt 135 mm tele med relativt låg vikt. Samtidigt kommer Sony med en trådlös bluetooth-fjärrkontroll. Läs mer... 4

Elva Sigma Art-objektiv får L-fattning

Sigmas Art-objektiv kommer snart med L-fattning för Leica SL och Panasonic Lumix S1 och S1R. Det kommer också en adapter för Sigma-objektiv till L-mount. Läs mer... 4

Samyang XP 10mm f/3.5 - Extrem ultravidvinkel

Samyang utökar sin premiumserie XP med en extrem raktecknande ultravidvinkel: Samyang XP 10 mm f/3,5. Läs mer... 2

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Tetenal räddas av personalen

Personalen på Tetenal kommer att ta över varumärket och tillverkningen av kemi med start den 1 april. Läs mer... 2

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

Snabbare kalibrering med Spyder X Elite och Pro

Datacolor har lanserat en efterträdare till sin skärmkalibrator Spyder 5. Den nya kalibratorn Spyder X är bland annat snabbare än föregångaren. Läs mer... 1

Elinchrom Rotalux Softboxes