Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fotosidan provar Nikon Z7 och analyserar Z-systemet

Fotosidan provar Nikon Z7 och analyserar Z-systemet

Två journalistkollegor jämför intryck av Z7. Bilddata: Nikon Z7 med 24-70/4 vid 70 mm, f/4, 1/100, ISO 3200.

 
Plus

Fotosidan fick chansen att provköra Nikon Z7 under en dag, och har dessutom funderat lite på vad den här lanseringen betyder, för Nikon och för konkurrenterna.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader och som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 60 kr per kvartal. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2018-08-26. Läst av 7044 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-08-27 00:43   PMD
Z-objektiven har rimligen också mekanisk bländare, även om styrningen inte sker mekaniskt mellan kamera och objektiv.
Svar från Grevture   2018-08-27 00:50
Det vi syftar på är både hur bländaren styrs (från kameran) och hur den aktiveras i objektivet. Bägge sakerna var mekaniska fram till nyligen, med mekanisk överföring och en fjäder som drog tillbaka bländaren till maxläge efter nedbländning.

I de nya E-objektiven och objektiven till Z-serien är överföringen elektronisk och all styrning av bländaröppningen sker via små elmotorer.

Att göra så brukar ofta kallas "elektronisk bländare" även om själva bländarbladen och deras koppling till motorerna i sig själva är mekaniska.
PMD   2018-08-27 02:01
Ibland kanske det är bra att använda färre ord, men orden "mekanisk bländare" blir lätt otydligt om man menar enbart bländarstyrningen (eller t.o.m. om man menar både den och själva bländaren).

En bländare är ju med nödvändighet mekanisk i och med att det är flera blad som flyttas för att göra bländaröppningen större eller mindre, åtminstone tills någon tillverkar någon slags LCD eller liknande som kan göra ogenomskinlig eller genomskinlig på lämpligt sätt för att variera en bländaröppning. Om det senare blir verklighet så kan man tala om enbländare som inte alls är mekanisk (dvs utan rörliga delar).

Jag tycker att en bättre term för den slags bländarmekanism som Z-kamerorna har (och som väl Canon var pionjär för med EOS?) är "elektriskt styrd bländare", eller kanske "elektromekanisk bländare" (men det sistnämnda blir kanske svårt att få acceptans för :-).

Om man ska vara petnoga med terminologin så är överföringen elektrisk, bländaren mekanisk och styrsignalerna beräknas med elektronik.

F.ö. så glömde jag att tacka för en intressant artikel om de nya kamerorna. De verkar vara riktigt bra och gör förmodligen att en Nikon-ägare inte längre kommer att snegla på ett annat märke vid övergången till spegelfritt.
Svar från Grevture   2018-08-27 08:14
Tack för kommentaren om täckningen.

Det är som så ofta i språket, vi gör snabbt, kanske ibland lite för snabbt, bekväma kortformer av saker. Som att mekanisk styr bländare blir förkortat mekanisk bländare. Eller elektronisk styrd till elektronisk. Jag tror ändå att den övervägande majoriteten inte har något problem med det - tills den dag det dyker upp en i alla bemärkelser verkligt helelektronisk bländare, den dagen blir vi tvungna att vara mer exakta. Men så länge det inte är ett problem kommer nog i alla fall jag hålla mig till en bekvämare kortform :)
2018-08-27 06:45   pdahlen
Håller med Per, bra bevakning av Z

När det gäller Z fattningen, är det någon risk att tredjepart får göra större förändringar inne i objektivet med linser och så, eller är det i princip att byta ut tex en Canonfattning till Z? Även om Nikon skulle tjäna mer pengar på objektiven om de gjorde det besvärligare för tredjepart, så är det troligen dumt i längden då man kanske inte väljer ett sådant system
Svar från Grevture   2018-08-27 08:21
Tack!

Jag kan inte se att det tvunget måste behöva bli några stora förändringar. Men det kan bero på bristande optiska kunskaper från mitt håll :) Men om vi specifikt tar fallet EF-objektiv så tror jag att det om något borde bli enklare. Så vitt jag förstår är det nog enklare att anpassa en konstruktion gjord med en fattning i åtanke, till en annan, men vidare, fattning. Snarare då att ett sådant objektiv sedan kan vara bökigare att anpassa till en smalare fattning - som den gamla F-bajonetten.

Men, sedan har vi faktorn att man kan vilja utnyttja "bekvämligheten" med ett kortare registreringsavstånd för att få en enklare optisk design. Så man kommer troligen vilja anpassa objektiv specifikt framtagna att passa DSLR-fattningar (med sina stora registreringsavstånd) , så att de utnyttjar det kortare registreringsavståndet hos t.ex. Z-bajonetten. Men samma där, det är så vitt jag förstår svårare att anpassa ett objektiv designat för ett kort registreringsavstånd till ett längre, däremot trivialt att göra de motsatta (fast man då inte till 100 % utnyttjar fördelen av det kortare avståndet). Så där kan det bli så att man "nöjer sig" med att utgå från det längsta registreringsavståndet bland spegelfria småbildskameror (just nu då Sonys E-bajonett) och låter det styra designen av tredjepartsobjektiv för Z-bajonetten.

Sist men inte minst, det jag skriver ovan gäller i första hand vidvinklar och upp till normaler ungefär. Teleobjektiv är enklare, ju längre ett tele är, ju mindre skäl har man att göra några fattningsspecifika designval.
2018-08-27 08:55   Erik Schalin
OM man då står o väljer mellan Z7 och D850.
När är det rätt att välja vad?
2018-08-27 09:33   horvendile
Jag kan tänka mig att försäljningssiffrorna för Z6 påverkas en del nu när priset plötsligt åkt upp typ 4000 kr. Med initiala prissättningen var den nästan förvånande attraktivt prissatt. Så icke längre.
Inte så att nya priset är uppenbart oskäligt, men jag upplever det inte som samma "första fixen är gratis"-pris.
ztenlund   2018-08-27 10:57
Inte typ 4000 kr, utan exakt 3000 kr. Jag misstänker att bakgrunden är att det svenska priset med den nu svaga svenska kronan hamnade lågt. Multiplicerar man rekpriset i euro eller pund med nuvarande valutakurs hamnar man ungefär på det nya priset.
horvendile   2018-08-27 14:15
Jaså, då mindes jag fel på vad den kostade förut.
ztenlund   2018-08-27 14:21
Du mindes säkert 21, men glömde bort siffrorna efter, dvs från 21990 till 24990.

(Det är inte en slump att saker prissätts precis under nästa större tal...)
2018-08-30 11:07   EllgeH
I många tester klagas det på dåligt fungerande autofokus i svagt ljus. Något ni upplevde?
Svar från Grevture   2018-08-30 19:00
AF-prestanda i riktigt svaga ljusförhållanden är något där jag tycker alla spegelfria har förbättringspotential. Men nej, jag tyckte den fungerade helt ok i svagt ljus, varken sämre eller bättre än andra moderna spegelfria som jag testat.
Vintersorg   2018-08-31 22:50
Z7 ska klara att fokusera ner till -1 EV. Vilket inte är så värst mycket att hänga i julgranen. Sony A7iii och A7Riii klarar att fokusera ner till -3 EV.
ztenlund   2018-08-31 23:01
Njae, det som står i specarna är -1 för Z7 och -2 för Z6 med ordinär AF och -4 med "low light AF". Dock oklart vad det senare innebär.
2018-08-31 16:35   Hanseladams
Kändes mer som en marknadsanalys än ett test av utrustning... Är det så relevant för läsekretsen hur försäljningen antas bli? Har inte sett att det varit i fokus i samband med tester av andra märken som Olympus eller Fujifilm.
Svar från Grevture   2018-09-01 01:10
För det första var inte det här ett test, utan lite intryck från när vi haft chansen att prova en ny produkt i samband med att de lanseras. Något vi gör lite då och då, några exempel från de senaste åren:
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-sony-rx100-vi.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-fujifilm-x-h1.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-sonys-nya-zoomar.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/photokina2016/vi-tittar-narmare-pa-fujifilm-gfx.htm

Och när det kommer större nyheter som vi bedömer kan ha lite effekter på marknaden brukar vi ganska ofta ta med lite funderingar kring vilka de effekterna kan bli.

Med tanke på de intensiva diskussioner (en mild underdrift) som med jämna mellanrum bryter ut i forumen kring spegelfritt i allmänhet, och om, när och i så fall hur Canon och Nikon skall lansera spegelfria modeller för entusiastmarknaden, och vad det i så fall kan få för effekter ... Så har vi gjort det antagandet att det är ett ämne som intresserar en del av våra läsare :)

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Nya funktioner till Nikon Z6 och Z7

I samband med CES-mässan i Las Vegas har Nikon tillkännagivit att de håller på att utveckla fler funktioner till Nikon Z6 och Z7. Läs mer... 12

Nikon Z 14–30/4 S: Ultravidvinkel med filterfattning

Nikons nya Z-fattning gör det möjligt att konstruera objektiv som tidigare inte var möjliga. Nikon Z 14–30 mm f/4 S är ett exempel på detta. Till skillnad från andra zoomar med 14 mm brännvidd för fullformat så har objektivet filterfattning. Läs mer... 6

Panasonic avslöjar mer om Lumix S

Panasonics spegelfria fullformatare närmar sig. I samband med CES-mässan i Las Vegas avslöjar Panasonic mer om kommande Lumix S1 och S1R. Läs mer...

Test: Nikon Z7

Plus Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850. Läs mer... 28

Test: Canons tre nya TS-E-objektiv

Plus Objektiv med tilt- och skiftfunktion ger unika bildmöjligheter. Canon har nu fem objektiv i sitt utbud med dessa funktioner. Vi har testat de tre nyaste som alla ger en fantastisk bildkvalitet. Läs mer... 1

Test: Canon EF 70-200/4L IS II USM

Plus Canon har uppdaterat sina storsäljande 70-200 mm telezoomar. Den större och ljusstarkare f/2,8-versionen är nästan identisk med sin föregångare, men den mindre och smidigare f/4-versionen är mer omgjord. Därför har vi valt att testa nya Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM. Läs mer...

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 13

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer... 1

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 7

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 4

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner. Läs mer... 13

Test: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Plus Tamron fortsätter utmana Canon och Nikon med prisvärda alternativ till några av deras mest populära objektiv. Nu har turen kommit till deras budgetversioner av 70-200-zoomar, de med maxbländare 4. Vi har testat Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD. Läs mer... 3

Tre Fujifilm-kameror får nya funktioner

Fujifilms toppmodeller X-H1, X-T3 och GFX 50S får nya funktioner och flera förbättringar genom ny inbyggd programvara (firmware). Läs mer... 14

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter