Annons

Vi har provat Sony A6300 och flera nya objektiv

Sony A6300 är en ännu bättre actionkamera än A6000 - där är vårt bestående intryck efter en dag med den nya kameran. Men mest imponerar de nya objektiven.

Sida: 1 2 3 4 5 Nästa sida Visa alla 

Sony hade pressträff på sitt kontor utanför Amsterdam där visade upp sina nylanserade objektiv och A6300 och berättade varför de satsat på just de här produkterna. Sony hade bara bjudit in en journalist från varje land vilket gjorde att vi trots ett ganska kort event ändå fick ganska mycket tid att i lugn och ro gå runt och provköra de nya grejerna och prata med produktspecialister, utvecklare och chefer. Men det blev dessvärre bara inomhusfoto, ute öste regnet ned.

Produktspecialisten Shiori Katsumata pratar om objektiv med en journalistkollega från Danmark

Marknadschefen för Digital Imaging i Europa, Yann Salmon-Legagneur inledde med att beskriva marknadssituationen i allmänhet och i Europa i synnerhet ur Sonys synvinkel. Han beskrev hur marknaden, systemkameror + kompaktkameror, efter åratal av kraftigt sjunkande försäljning nu faktiskt tycks ha slutat sjunka och möjligen stigit svagt under senaste året. Men notera att han talade om värde, inte antal sålda enheter. Så vitt vi har sett av siffror sm andra tillverkare har visat så fortsätter antalet sålda kameror att sjunka sakta. Men tack vare att man idag säljer en högre andel dyrare kameror ökar ändå försäljningsvärdet. Billiga instegsmodeller tappar, dyrare entusiastkameror sjunker bara långsamt, men har i gengäld ökat i pris.

Han beskrev vidare hur Sony Digital Imaging anser att de har fyra kärnområden: Objektiv, småbildskameror (full frame), snabba kameror och premium-kompakter. Det har ju varit mycket diskussioner hur mycket Sony satsar på sina aps-c-systemkameror och man kan väl ana att så länge de faller inom kategorin snabba kameror satsar man fortsatt på dem. Och ja, de räknar både A6000 och den nya A6300 till kategorin snabba kameror.

Framgångar med småbild

Yann Salmon-Legagneur visade siffror över försäljningen av småbildskameror i EU mellan september 2014 och december 2015. Där gick Sony från 12-13 procent hösten 2014 till 24-25 procent hösten 2015. I tabellen fanns även "Brand C" (som gått från runt 45 till runt 37 procent under samma period), "Brand N" (runt 40 till 37) och "Brand L" som hela perioden legat stadigt på runt 1 procent. Var och en får väl försöka gissa vad C, N och L kan tänkas syfta på. Men han ville också påpeka att variationerna är stora mellan olika länder. I Danmark har till exempel Sony varit störst på småbildskameror hela perioden augusti-december 2015. Han visade också siffror på hur mycket värdet av deras objektivförsäljning växte per år. Men där kan man ju säga att de börjat från en väldigt låg nivå, och det bevisar ju mest att det går att tjäna mer pengar om man skaffar sig ett bättre objektivutbud. Något som många Sony-entusiaster argumenterat för.

Det som känns glädjande med de här siffrorna Sony verkligen har lyckats skaffa sig ett stadigt fotfäste på marknaden för småbildskameror. Och att det lönar sig för dem att ha vågat satsa på de mer påkostade kameror och ett roligare objektivutbud. Volymerna är mindre, men marginalerna är avsevärt bättre. Det är ju samma resa som Canon och Nikon gjort de senaste åren. Och även Micro Four Thirds-segmentet där storsäljarna i värde de senaste åren har varit relativt dyra modeller som Olympus E-M1 och E-M5 plus Panasonic GH3 och GH4. Det är där pengarna finns. Gissa en gång varför Pentax är på gång med en småbildskamera.

Sida: 1 2 3 4 5 Nästa sida Visa alla Martin Agfors
Publicerad 2016-02-12. Läst av 16661 personer.
2016-02-12 18:14   Sten-Åke Sändh
Tack för info och en väldigt intressant artikel. Om de säljsiffrorna är sanna så är de sensationellt bra för EU och fantastiskt glädjande för det innebär att Sony faktiskt tjänar en del pengar och det gör ju att vi kan hoppas på en fortsatt utveckling av plattformen. Kanske har man misstänkt att detta skulle hända med de trender vi kunnat ana. Sony har ju nu också en verkligt stark produktportfölj av systemkameror som fortfarande är i början av sina produktcykler och så kommer det mer. Tycker det ser väldigt lovande ut. Att det nu kommer fler objektiv är väldigt glädjande också även om jag tror att de är väl dyra för att det ska säljas sådana i verkligt stora mängder.

Vi får väl se, zoomen kanske kan skickas med i något high end kit till en mer rimlig kostnad. 24 000 spänn för zoomen får nog en del att sätta kaffet i vrångstrupen. Många har pekat på bristerna i objektivutbudet och det spelar ju mindre roll för många om objektiven faktiskt finns men inte kan efterfrågas av ekonomisk skäl men å andra sidan så kanske Sony överhuvudtaget inte räknar de grupperna till målgruppen. Men om Sony inte ska uppfattas som enbart ett "high end wanna be", så måste de nog ta bättre hand om sina APS-C -användare. Här har det inte gått särskilt fort och missnöjet pyr mer påtagligt nu och en del tittar sig om efter tillverkare som man upplever tar APS-C -marknaden mer på allvar än Sony gjort de senaste åren. Men nu är ju high end grunden lagd, så då kanske man kan ta sig an de andra marknadssegmenten också framöver.

Det här var lite bra nyheter.
Svar från Grevture   2016-02-12 18:27
Det finns en reservation med marknadsandelen i Europa, siffrorna de visade upp handlar om antal sålda kameror, inte om värde. Spegelfritt rent generellt har sedan länge haft hyfsade marknadsandelar i antal sålda kameror, men länge brottats med att de stått för ganska lite av försäljningsvärdet, och i synnerhet det totala säljvärdet där även objektiv räknas med (och värdet är ju i slutändan det avgörande för ett företag). Det var synd att Sony inte visade siffror över värde för kameraförsäljningen för samma period, rimligen borde dessa förbättrats kraftigt också, även om det då kanske inte längre handlar om 24-25 % längre.

(Allmän kommentar: Alla de olika kameratillverkarna brukar visa upp Gfk-siffror, men de växlar hejvilt mellan att ta upp statistik för antal sålda kameror, värdet av sålda kameror eller värdet av sålda kameror + objektiv. Plus att de ofta glatt växlar mellan Europa-siffror och nordiska siffror. Händelsevis brukar de siffror de väljer att visa upp se positiva ut för just deras företag :-)

Priserna för de nya objektiven tror jag inte är något jättestort hinder, Canon och Nikon har länge sålt liknande objektiv till liknande priser och ändå fått överraskande stora volymer (i synnerhet på 24-70/2,8 och 70-200/2,8). Det här är den typ av objektiv som för C/N har haft den gyllene kombinationen av bra marginaler och hyfsade volymer. Det är inte orimligt att samma sak kan funka för Sony.

Sony har varit en "high end wannabe" i flera år. Det har de själva sagt vid upprepade tillfällen :-) Det som väl ser bra ut för dem är ju delvis att nu senaste åren på allvar börjat bli mer "high end" och mindre "wannabe". Kritiken att man inte prioriterar aps-c finns och har länge funnits också hos både Canon och Nikon, de enda som verkligen satsar hårt på aps-c är ju Fujifilm, Pentax (men även de är ju på väg till småbild) och Samsung. Skall man döma av deras marknadsandelar så har nog Sony en poäng i sin parallella satsning på aps-c och småbild :-)
2016-02-12 18:39   Znutt
Intressant och trevlig artikel
Men de känns stora vilket var väntat då de är FF och ljusstarka.
Dock känns det intressant att de verkar vara designade för E-mount då de har glas långt bak nära bajonetten....
Svar från Grevture   2016-02-12 18:51
Storleken på objektiv styrs ju generellt huvudsakligen av kombinationen bildcirkel + maximal bländaröppning + optisk kvalitet.

Vidvinklar kan, i alla fall i princip, göras mindre hos spegelfria kameror eftersom man inte behöver lika kraftiga retrofokuskonstruktioner. Men å andra sidan vill man ju helst ha dem hyfsat telecentriska så ljuset inte träffar sensorn i för flack vinkel, och då blir det retrofokuskonstruktion i alla fall, även utan spegel.

Men det är inte otänkbart att Sony ändå kan ta ut svängarna lite mer i sina optiska konstruktioner och kanske för en given storlek få lite bättre prestanda tack vare att de - som du är inne på - kan ha glaselement närmare sensorn än vad som funkar med en DSLR. Men för den här kategorin av objektiv blir nog skillnaden ändå ganska liten.
Znutt   2016-02-12 20:21
Hej
Så kan det säkert vara tänkte mer på att det var nya optiska designer och inte a-mount med förlängning då glaset nu är "långt" bakom där a-mount normalt slutade.
Kollade på sameryang där är skillnaderna bara en bit metall förlängning mellan a och e mount
2016-02-12 19:54   Måns H
Vad hade man innan koppar som ledande material i sensorerna?
Svar från Grevture   2016-02-12 20:07
Oftast aluminium i någon form.
Måns H   2016-02-12 20:29
Tack för svar!

Funderingar: Koppar har ju bra elektriska egenskaper och används ju i alla kretskort. Jag hade bara tagit för givet att det var koppar i sensorernas ledningsbanor. Det måste ha varit nåt problem med koppar eftersom man använt aluminium. Ärg? Annan korrosion? Silver har ännu bättre elektriska egenskaper än koppar. För en sensor åtgår väl inte så mycket att kostnaden betyder nåt. Silver oxideras och påverkas av svavel, men sensorn har ju ett täckglas som borde skydda.
Svar från Grevture   2016-02-12 20:43
Generellt är ju aluminium vanligt som ledningsmaterial, det har ju bäst ledningsegenskaper om man väger in vikt. Vilket förklarar att det är vanligt i högspänningsledningar :-)

Jag tror det mest handlat om tillverkningsteknik. Tänk på att systemkamerasensorer är byggda med jämförelsevis "grov" teknik (på en nivå där t.ex. processorer befann sig för över tio år sedan). Våra systemkamerasensorer är ju i kretsvärlden ganska glest befolkade komponenter.

När det gäller processorer började man med koppar för ganska länge sedan:
http://www-03.ibm.com/ibm/history/ibm100/us/en/icons/copperchip

Det har helt enkelt tagit tid innan koppartekniken blivit ekonomiskt försvarbar för så här stora sensorer. Samsung var ju först ut med sin 28-megapixels aps-c-sensor som kom hösten 2014. Men det skulle inte förvåna mig ett dugg om den här tekniken redan använts länge i t.ex. mobilkamerasensorer som faktiskt ofta ligger en bra bit före våra systemkamerasensorer rent teknikmässigt.
Måns H   2016-02-12 21:56
Tack Martin för tålamodet med detta sidospår! Utmärkt länk. Förklarar problemen med koppar. Problem som IBM + Motorola löste 1997.

(Och visst används aluminium i högspänningsledningar, då ofta med kärna av stål eller nuförtiden kolfiber.)
Fredrikpersson   2016-02-12 23:41
Mycket off-topic, ursäkta kidnappningen av kommentaren, men det här med högspänningsledningarna fick mig att tänka på den här filmen. Den handlar om dem som arbetar med att underhålla 500.000 Volt-ledningar. Utan att stänga av strömmen. Och den är snyggt filmad så det finns lite fotoanknytning också.

https://www.youtube.com/watch?v=9tzga6qAaBA
2016-02-12 21:06   snap01
Om man gör ett litet hus o sedan gigantiska objektiv till den vad är vitsen? När optiken är så stor så passar dom bättre på hus i storlek som nikon d810. Sedan när ska dom komma med en vidvinkel runt 20 mm till a7?
Svar från Grevture   2016-02-12 22:08
De nya objektiven ses av många som ett (av flera) tecken att Sony kan vara på gång med en större kamera.
Anders F. Eriksson   2016-02-12 22:33
Det finns ju en 16-35/4 och 28mm med vidvinkelkonverter som ger 21 mm
alfin   2016-02-12 22:34
Och då är de helt rökta av Nikon och Canon! Tror jag! ;)
2016-02-13 00:13   snap01
Nej dom har ingen bra optik i 20 mm spannet dom har en zoom med dålig ljusstyrka f4 samt en 28mm som med vivinkelkonv blir vidvinkligsre men om man behöver en BRA vidvinkel i 20mm spannet så finns det inte precis som det var med Canon förut då folk valde att använda adapter o andra märken pga canons dåligs kantskärpa på vidvinkel optik. Sony är där nu man får hoppas på att sigma kommer med något användbart i den brännvidden för Sony själva har tydligen svårt med det.

Att köra med vidvinkelkonv det gör man typ på en iPhone inte på PRO kamera som försöker vara det i alla fall.
Znutt   2016-02-13 10:02
Är ej pro men uppskattar skärpa. Tycker mycket om fish-eye converten till e-mount 16mmm. Gett mig många bilder jag uppskattar (och andra med mig) kräver dock bl 5.6 för att bli OK. Lätt smidig två bildvinklar men inget skärpe monster, men väldigt smidigt rese kit. Dock kan det ju kännas töntigt. Det som gör att jag ej köpt 28 var att den var större än 35an och ännu större med adaptern på. En pankaka hade varit trevligt med konverter tycker jag....

Även mobiler har ju använts pro av pro så vad det spelar in fattar jag ej.
Denna funktionen har ju funnits länge och tillochmed på storformat. läs:http://www.kenrockwell.com/schneider/150.htm
Med kvalitativa ihopdesignade elemet ser jag ändå det som possitivt och kreativt.... Tror inte iphone har någon hopdesignad konverter. Men det har ju sålts många iphones så någon har kanske reversed enginerat något men inte apple vad jag vet.
2016-02-13 00:21   snap01
När man kommer med en ff som är minst i klassen så tycker jag att man borde valt att få fram tex 3 fasta gluggar som är lätta små o bra för att ge folk ett alternativ till tjock dslr.Hade dom kunnat få ut en 20,50 samt kort tele så hade dom kunnat verkligen fått över mer från ca/ni nu är det Fuji som lyckats i storleks kriget trots mindre sensor tack vare bra optik.
Att bygga tung stor optik som nu blir som en tegelsten på det lilla Sony huset är ingen orgasm i ergonomi direkt.
Svar från Grevture   2016-02-13 00:58
Bengf   2016-02-13 09:02
Visst borde dom tagit fram typen av objektiv som du beskriver, så även har dom allra värsta galna Sony fanboys hela tiden tyckt sedan pytte kamerorna med APS-C sensorer kom som hette Nex för flera år sedan.

Sedan tror jag inte att om objektiv-problemen vore lösta så skulle det inte på något sätt ändå locka över några C/N ägare, Vi har ju konstaterat i långa Sonytrådar att deras kameror har allt för många svagheter och tillkorta kommande för att klassas in i kategorin arbetshäst, batterikraft menyer gränssnitt, upplevs som nästan obrukbara av C/N-ägare, för att inte tala om bufferten vid Raw-bilder, eller den rätta komprimering av Raw som är synnerligen märklig och totalt obegripligt att man inte har kunnat välja in lossless, saknaden av två minneskortplatser, nej det går inte att fortsätta.


Dom tre nya bamseobjektiven har väl fått sin förklaring av Martin i andra trådar, mycket pekar på att större kameror kan vara på gång framöver. Helt nya intresserade köpare av en systemkamera kan nog tänka sig att titta på en Sony-kamera eller har en gammal kamera med ett kit objektiv av enklare slag.
2016-02-14 04:38   adamstenbergs
Mycket spännande kamera. Har dock en liten fundering, skulle denna passa bra till att spela in film med? Om man beställer denna med 16-50mm. Har för tillfället en Canon 550D men känner att den börjar vara lite gammal och känner mig en aning novis när det kommer till nya kameror. Har inte varit insatt i det på ett bra tag.
Svar från Grevture   2016-02-14 06:56
Vi har ju inte testat produktionsexemplar av den här kameran ännu, bara provplåtat lite snabbt med ett förserieexemplar. Men om vi utgår från erfarenheter av videofilmning från andra Sony-modeller de senaste åren och kombinerar de erfarenheterna med specifikationen hos A6300 ... Så ser det onekligen väldigt lovande ut. Sony är duktiga på video och de har höga video-ambitioner med A6300. Jag vet inte hur mycket du har filmat med din 550D, men det har hänt mycket med video i stillbildskameror sedan den släpptes. Kvaliteten är överlag avsevärt högre idag.

Merläsning

Vinn Nikon-utrustning i Fotosidan Masters

Fotosidan Masters är en fototävling där du kan delta i tre olika klasser: natur, porträtt och ögonblick. Fram till och med den 22 oktober kan du ladda upp bilder till den andra omgången. Läs mer ...

Ljusstark vidvinkel från Zeiss

Zeiss Milvus 25 mm f/1,4 fyller gapet mellan brännvidderna 21 mm och 35 mm i Milvus-serien. Objektivet säljs med fattningar för Canon och Nikon. Läs mer...

Lightroom Classic - Adobe släpper stor uppdatering

Adobe släpper en stor uppdatering av Lightroom, gamla Lightroom CC blir Lightroom Classic och det kommer en ny version som heter Lightroom CC. Vi har priserna och vad som ingår i vad. Läs mer... 26

På äventyr med SVT i Sydsudan

Daniel Steen berättar i sin blogg om hur SVT:s program Korrespondenterna följt med honom på resa i Sydsudan. Daniel är där för att bygga nya vägar. Läs mer...

TEST Tamron 10-24/3,5-4,5 Di II VC HLD

Plus Vidvinkelzoomar för APS-C-kameror är populära. Därför har Tamron uppdaterat sin 10-24 mm vidvinkelzoom med bildstabilisering och vädertätning. Läs mer... 6

SKOLA: 10 tips för att ställa ut

Plus Sugen på att ställa ut dina bilder? Här kommer några tips på olika möjligheter som finns – och vad du ska tänka på inför en utställning. Läs mer... 5

Canon G1X Mark III med större sensor och vädertätning

Med den tredje generationen i G1X-serien har Canon satsat på en större sensor än tidigare, men ändå gjort kameran 150 gram lättare. Dessutom har G1X Mark III fått vädertätning. Läs mer... 21

Närkontakt med vilda djur i Florida

Mikael Ekelund bloggar om sin resa till Circle B Bar Nature Reserve utanför Orlando, Florida i USA där han kom nära flera spännande djur. Läs mer...

Gatufoto på hemmaplan

Man behöver inte åka till Stockholm, London eller New York för att ta bra gatufoton. Niklas Lindskog visar i ett blogginlägg en rad fina nytagna bilder från Umeå. Läs mer...

Digital film i Yashica Y35

Nu har Yashica presenterat sin digitala version av den klassiska 70-talskameran Yashica Electro 35. Kameran laddas med digitala filmkassetter. Läs mer... 50

Phottix Mitros Plus Speedlight