Annons
Artiklar > DxO PureRaw - Photolabs bästa modul flyger solo

DxO PureRaw - Photolabs bästa modul flyger solo

Programmet är busenkelt att använda men det innebär också få inställningsmöjligheter.

 
Plus

DxO har med tidigare programvaror försökt konkurrera med befintliga applikationer och arbetsflöden som de flesta inte är redo att byta ut. Med PureRaw är idén istället att göra en modul för brusborttagning och objektivkorrigeringar som ska passa ihop med allt du redan har


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-12-08.

10 Kommentarer

Lars-Gunnar Nyqvist 2021-12-08 12:34  
Läser att PureRaw inte kan processa bilder som kommer från Fujifilms kameror som har sk X-Transsensorer. DXO Photolab kan det i och med version #5... Verkar konstigt att senaste PureRaw då inte skulle kunna det. Men antar att det inte är en felskrivning?

"Värt att nämna är att, eftersom PureRaw delar databas med Photolab, fungerar inte heller några bilder som är tagna med Fujifilms kameror som har X-Transsensorer, till exempel den populära X-T-serien. Programmet kan inte heller processa bilder som redan är framkallade, till exempel TIFF och jpeg"
Svar från saraarnald 2021-12-09 06:48
Det är faktiskt sant, och jag har testat det själv. Programmet vill t.ex. inte processa filer från min Fuji XT-4. Den version av programmet som var tillgänglig när jag gjorde testet var 1.2. Med uppgradering till nyaste version 1.5 finns bland annat stöd för Mavic Air 2s mfl drönarkameror (som var ett problem i 1.2), men inget stöd för X-Trans vad jag kan se i listorna.
Lars-Gunnar Nyqvist 2021-12-09 09:30
OK - bra. Minns nu att funktionen att inkl bilder från X-Transsensorn i version #5 är av typ "beta". Men den funkar mycket bra. Har själv en Fuji GFX100S där bilderna funkade redan innan att behandla. Nu i och med #5 kan jag även processa bilder från min andra, en Fuji X100V. Är väl inte osannolikt att tro att den funktionen kommer att implementeras i in Pure Raw också, Vad det lider
atotowi 2021-12-08 14:48  
Just nu har de sänkt priset tillfälligt till ¢89,99
PeterWem 2021-12-08 16:02  
"Denna kan vidare kan förädlas som vilken råfil som helst i till exempel Camera Raw, Lightroom (även molnversionen) eller Capture One."
Filen är redan färginterpolerad till skillnad från en råfil, men ser man inga artefakter med PureRAWs metod är det inget man märker av. Man hade från DxO:s sidan kunnat inkludera några metoder att välja mellan så man inte blir låst.

Black friday gav 50% rabatt så då skaffade jag det. Tyvärr fungerar programmet bara på Windows/OS X.

Uppskärpningen får man låta bli. Det blir ofta sämre.

En kul grej är att det finns en objektivkorrigeringsprofil för Sigma 500mm F4.5 EX DG HSM. Såg tyvärr ingen större skillnad mot den profil jag själv skapat.

Allt som allt är jag nöjd med mitt köp. Något bökigt att dra in råfiler i VirtualBox med Windowsinstallation och slött därefter, men brusreduceringen för Canons råfiler är jag nöjd med.
Svar från saraarnald 2021-12-09 06:49
Grejen är att det inte går att stänga av eller modifiera skärpningen i DxO PureRaw. Det är verkligen ett problem.
Svar från saraarnald 2021-12-09 07:14
Hej igen Peter. Den version jag testade (gjorde testet i slutet av oktober), där kunde man inte stänga av skärpningen alls. Nu kom just uppgradering till 1.5 och när jag installerade den så verkar de lagt till den möjligheten. Det är ju toppen.
Mas71 2021-12-08 18:37  
Jag köpte Photolab + Filmpack nu på Black Friday Rean efter att ha utvärderat både PureRAW och Photolab någon vecka. Det är så att PureRAW har inte stöd för Fujifilm XTrans sensorer ännu medan Photolab har det i Beta. Dom prissätter väl för att folk ska kliva in i Photolab, som jag gjorde. Jag upplever dock att Photolab har smidigare integration med Lightroom än vad PureRAW har ironiskt nog.
Jag är väldigt imponerad av vad DxO programvarorna kan göra.
Sten-Åke Sändh 2021-12-08 19:03
"Eftersom DxO Photolab saknar databaslösning är den visserligen mer att jämföra med Adobe Bridge och Camera Raw" (slut citat)

Det här är heller inte alls korrekt längre eftersom det verkligt stora huvudnumret i nya Photolab 5 är just att programmet, säkert till mångas glädje, just fått det och en fungerande editering för XMP/IPTC-metadata i Photolab PhotoLibrary.

Det här är säkert bara ett oturligt misstag som Fotosidan gjort när man "återanvänt" material som tidigare skrivits för tidningen.

Synd på de onödiga missarna (även felen med Fuji-stödet är ju ett allvarligt sådant). Tvärtom så har DXO lagt mycket krut på både kamera och objektivprofiler i Photolab 5 och det finns även en hel del emuleringar av Fuji-filmpresets i den just uppgraderade Filmpack 6.

Saknas det fortfarande Fuji-stöd i den PureRaw som säljs nu så kan vi nog vara rätt övertygade om att det redan ligger (i röret).

Jag tycker du gjorde helt rätt som gick all in med Photolab och Filmpack. PureRaw är ju för alla andra som inte har Photolab men som ändå insett att de saknar en del i bildkvalitet främst på höga ISO i krävande mörka ljusförhållanden
Svar från saraarnald 2021-12-09 06:56
Här är en kommentar till Sten-Åke (av någon anledning vill systemet inte lägga mitt svar under ditt svar, Sten-Åke).

Det där med databas är en definitionsfråga. Själv har jag inte jobbat med DxO PL5 (och det testet jag skrev förut var efter en lång testperiod med DxO PL3), så jag har precis som du skriver mer att jämföra där. Och metadatahateringen och sökning finns i PL5, helt riktigt. Men fortfarande är det en "open" databashantering i PL jämför med en "closed" i Lightroom och jag ser det mer som ett sökbart filträd än som en databas (mer Bridge än Lightroom s.a.s).

Tycker du har en liten olustig ton. Du skriver ALLVARLIGT fel angående X-Trans. Dessutom är det inget fel, jag har naturligtvis testat. PureRaw vill inte processa filer från Fujis XT-serie. Den version av programmet som var tillgänglig när jag gjorde testet var 1.2. Med uppgradering till nyaste version 1.5 finns bland annat stöd för Mavic Air 2s mfl (som jag också hade problem med), men inget stöd för X-Trans efter vad som går att läsa i change log.
Sten-Åke Sändh 2021-12-09 17:23
... men det är väl en onödig lucka att inte nämna i en artikel som denna att den nya Photolab-plattformen nu har profiler för tror jag 18 kamerahus och en massa Fuji-objektiv. Det är inget fel att idka växelbruk mellan tidning och webb men har mycket hänt sedan dess så behöver nog artiklar som denna uppdateras för att de ska vara mer i synk och mer avspegla den rådande situationen på marknaden.

Sara, det är inte något "filträd" du söker i med PL 5. Photolab och PureRaw bygger i grunden på precis samma plattform. Det är sant att PhotoLibrary kan ses som mer öppen i ett avseende i jämförelse med exv. Lightroom och det är att det även läser och skriver till RAW-filers XMP-metadatada sidecarfiler parallellt med databasen. I Lightroom kan man det också med det är något man i så fall måste slå på.

Photolab beter sig i jämförelse mycket mer som ett riktigt Enterpruse DAM för i dessa indexeras en filkatalogstruktur där vare fil äger originalmetadatat i sina sidecarfiler. Den databas som byggs av dessa är främst gjord för sökning. Fördelen med detta är att man slipper en monolitisk arkivdatabas som ägare av metadatat då denna är betydligt mer sårbar än indexerade sidecarfiler.

Den riktigt stora grejen med PL 5 är just att det nu blivit mycket mer av ett realistiskt alternativ till Lightroom även om vissa saker behöver bli ett snäpp bättre.

Fujistödet har varit en vit fläck tills nu, vilket frustrerat en del och det är ju viktigt att folk nu förstår att basplattformen nu stöder detta. Det finns ännu inte I PureRaw men ligger i röret tills nästa stora release rätt säkert. Som du ser i kommentarerna har man nu kunnat få helaa Photolab 5 till ett bra pris tills man rättat till detta.

Jag blev själv fintad tidigare av en återanvänd artikel och det finns en fara när det går en längre tid mellan publiceringen i tidningen och på webben och det är ju två år drygt sedan Photolab 3 var ny.
David Elmfeldt 2021-12-10 09:22
OT men kort svar för att förklara eftersom du kommenterat detta innan och mer förtydligande från oss behövs. Det redaktionella flödet är inte papper -> digitalt. Det redaktionella flödet är papper och digitalt, med fokus först digitalt och sen print. Men ibland tvärtom. Är en artikel publicerad i tidningen så finns det en länk till det numret.

Att testa mjukvara kommer alltid vara en utmaning då releaser kan komma som förändras förutsättningarna. I fortsättningen kommer vi ange vilken version vi testat och ev nya releaser och vad de innebär kommer publiceras i egen artikel. Som slutkläm så använd en bra ton så blir det lättare att föra en saklig diskussion.
Tonyeagle 2021-12-10 22:51  
Lite synd att inte pureRAW erbjuder att bara använda lens correction och skippa pure raw (går att göra tvärtom). Detta med tanke på att man kanske inte behöver så pass kraftig brusreducering som inte går att styra mer än att pilla i PS efteråt och reducera med t.ex. händelsepenseln. Upplever att för många fina detaljer blir utsmetade. Mycket lättare att styra direkt med t.ex Topaz Denoise. och slippa att försöka återskapa detaljerna på enskilda ställen efteråt i PS. Hade PR haft nämnda möjlighet hade jag köpt båda under Black week då det var bra priser då.

Vet någon hur möjligheterna ser ut att kombinera DXO PL med PS? (med tanke på kommande tillbud)
MattiasL 2022-01-18 02:56  
Vilket program! Glad att jag läste det här. Jag hade nyligen ett jobb där ljuset inte var det bästa och bruset drog iväg redan vid ganska mild behandling. Jag chansade på Pure Raw, och det blir fantastiskt mycket bättre. Det tar lång tid på min halvgamla dator, men det räddade dagen.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning