Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > TEST: Canon EOS 70D

TEST: Canon EOS 70D

Canon snålade inte när de utvecklade EOS 70D. Nytt autofokussystem för video, inbyggd wifi, 7 bilder per sekund med mera.

När Canon utvecklade Eos 70D hade de siktet tydligt inställt på Nikon D7000 och dess efterföljare D7100. 70D ligger i samma prisklass och har fått liknande prestanda.  Alla kunder kommer givetvis inte från konkurrenten. Många canonägare frågar sig alltid när det kommer en ny modell: Dags att byta?

För den som idag har en Eos 600D eller liknande XXXD-modell ter sig 70D som ett riktigt fartmonster. Även om man inte behöver sju bilder per sekund kan bättre autofokus vara lockande.

Den som köpt en Eos 7D kan däremot vara rätt så lugn. Visserligen har Canon fixat lite buggar när de implementerade autofokussystemet från 7D i 70D, men kamerorna är ändå alltför lika för att vi ska kunna ge någon köprekommendation. Det skulle i så fall vara för den inbyggda wifi-enheten och den betydligt mer avancerade videofunktionen.

Bättre autofokus än 7D. Canon Eos 70D har ett liknande autofokussystem som Eos 7D, men Canon har putsat en hel del på det. Nu sjunker inte serietagningsfrekvensen bara för att AF-punkten riktas mot en mörkare del av motivet. Precisionen har också ökat.  Vid det här tillfället lät jag systemet själv byta autofokuspunkt vilket fungerade över förväntan och gjorde det lättare att fotografera ett motiv som rör sig över bildytan.  För auto-fokus i Live-view finns ett helt nytt autofokussystem. (EF 200mm/2L IS USM; f/2; 1/2000s; ISO 160).

Ett steg framåt på videofronten

Filmerna från 70D påminner med sin mjukhet en del om filmerna från 5D Mark III. Den vridbara pekskärmen är en stor tillgång för videofilmning.

Den absolut största förbättringen vid videotagning är en autofokus som till och med imponerar på professionella videofotografer. Canon har delat upp varje pixel i två delar, två dioder. Det gör att det finns 40 miljoner dioder som hjälps åt att styra autofokusen vid filmning. Tillsammans med objektiv med de nya STM-motorerna ger kameran lugna och säkra skärpeförflyttningar. Med motivigenkänning kan skärpan följa en person som rör sig utan irriterande ryckighet eller en autofokus som jagar fram och tillbaka.

Canon har prioriterar lugna fokusrörelser i stället för maximal snabbhet. Därför finns det fortfarande möjlighet att använda den traditionella autofokusen vid stillbildstagning, även om man använder live-view (skärmsökare).

EF-S 18–135 mm f/3,5–5,6 IS STM är ett bra objektivval för den som vill videofilma mycket med kameran eftersom objektivet inte bara STM-motor utan även en mjukt gående zoomring. Objektivet säljs i paket med kameran.

Allroundkamera

Canon Eos 70D är nära släkt med småbildskameran Eos 6D. De har utvecklats parallellt och delar exempelvis samma utmärka wifi-funktion. I den här prisklassen kan man inte få allt, och därför representerar 70D och 6D två olika prioriteringar. 70D är snabbare, men har i stället en mindre och billigare APS-C-sensor. 6D har en större småbildssensor (full frame), men kan bara ta fyra bilder per sekund. 70D har 19 autofokuspunkter av korstyp, vilket är utmärkt för actionfylld fotografering. Eos 6D har bara en, men mycket ljuskänslig, korslagd autofokuspunkt i mitten. Det passar bra för lite stillsammare fotografering där bildkvaliteten står i centrum.

70D är alltså något mer actioninriktad. Men vilka för- och nackdelar ger en mindre sensor?

En mindre sensor har en mindre ljusfångande yta vilket ger något högre brus och lägre tonomfång i bilden. Modern sensorteknik kan utjämna skillnaderna, men här jämför vi två lika nya kameror. Skillnaderna är dock inte större att det behövs rätt höga ISO-tal för att se skillnad.

Du får ett större skärpedjup med en mindre sensor – på gott och ont.

En mindre sensor ger också en snävare bildvinkel med samma objektiv, alltså större teleeffekt. Det tycker många är en positiv egenskap. För att kompensera baksidan av det myntet finns särskilda vidvinklar som är anpassade för den mindre sensortypen. Canon kallar dem EF-S. Överlag kan objektiv för APS-C-sensorer göras mindre och billigare. Det blir alltså snabbt dyrare att skaffa en uppsättning objektiv till en småbildskamera.

Kort sagt är APS-C-sensorerna här för att stanna eftersom de är så kostnadseffektiva.

Lockar till action. Sju bilder per sekund och en autofokus som hänger med gör det kul att fotografera action och sport. I praktiken är 70D oftast lika snabb som 7D. (EF 70-200/2,8L IS II vid 200 mm; f/2,8; 1/1000s; ISO 160)

Förbättrad bildkvalitet

Canon förbättrar sin bildkvalitet i små steg. 70D ger inte påtagligt mycket bättre bildkvalitet än 60D. Bruset är något lägre och tonomfånget knappt märkbart större.

Jämför vi med huvudkonkurrenten Nikon D7100 är det ganska jämnt när det gäller brus utom vid riktigt höga ISO-värden där 70D ger aningen bättre jpeg-bilder. 70D kan å andra sidan inte uppnå samma stora tonomfång som D7100 klarar vid låga ISO-tal. I starkt solljus är alltså D7100 något bättre. Nikon ger dessutom aningen krispigare bildskärpa, tack vare att de skippat lågpassfiltret.

Renast bildfiler i APS-C-klassen ger fortfarande Fujifilm. De kan ge ett lägre och renare brus. De har dock inga kameror som funktionsmässigt matchar 70D.

Att bilderna blir skarpa är också en viktig aspekt när vi talar om bildkvalitet. Canon Eos 70D sätter skärpan aningen snabbare än Nikon D7100 och har sedan också något högre träffprocent. Som actionkamera är 70D något bättre tack vare bättre autofokus, snabbare serietagning (utan beskärning) och större bildbuffert.

Smidig inbyggd wifi-funktion

Canon ska ha flera extra plus för sin wifi-funktion. Den är inbyggd, fungerar ovanligt smidigt och så kan den användas med datorer och inte bara telefoner och surfplattor. Till skillnad mot Eos 6D finns ingen inbyggd GPS-enhet. Om förklaringen är brist på utrymme, att det skulle ta för mycket batterikraft eller om Canon var tvungna att spara någon funktion till 7D-efterträdaren, kan jag bara spekulera kring. Det finns en extern GPS-enhet, men den är något stor och dyr för de flesta.

SLUTSATS

Canon EOS 70D är en lyckad allroundkamera. Den utmärker sig särskilt vid fågel- och actionfoto tack vare snabb serietagning och bra autofokus. Video är ett annat starkt kort. 70D har en unikt mjuk och säker fokusering vid videofilmning. Vi är dock lite besvikna över att bildkvaliteten bara har tagit ett litet steg uppåt.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2013-11-14. Läst av 33968 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2013-11-14 17:10   Michael f8
OMG - Vad tycker Canon att reklamvärdet är för en sådan här 'test' inför Fotomässan? Ett 'reklamblad' man får i handen vid ankomst till montern?
2013-11-14 23:24   Alex_Torn
WiFi-Funktionen har jag använt flitigt sen jag köpte mig denna kamera! Att kunna granska bilderna direkt i surfplattan istället för den lilla skärmen på kameran är underbart. Ruskigt nöjd med kameran!
skog1s   2013-11-15 18:00
Men hur kan du tycka det?
WiFi-Funktioner i en systemkamera?

Herregud det tar ju bara en massa plats, och tränger undan en massa andra viktiga funktioner "som annars kunde tagit plats"

Ursäkta min ironi, men jag kunde inte låta bli, då väldigt många har varit emot WiFi i en systemkamera.

Då väntar vi bara på blåtand nu då :)
Eller vänta, blåtand i en systemkamera, nä det går fan inte, det är väl ingen mobil :)
Vad vill vi mer ha ?
Gyroskop kanske ?
Nä, men det tar ju en massa plats, eller ?

Trevlig helg alla.
Antipodian   2013-11-16 04:47
Nja, fluxgate-kompass räcker gott och så blåtand som ansluter till GPS-pucken (med 30 timmars gångtid som man har i fickan) är vad jag KRÄVER nästa gång som jag köper en systemkamera!
skog1s   2013-11-16 19:25
En GPS-Puck ? I fickan.

Låter lite 90-tal.
Antipodian   2013-11-17 07:42
Problemet är ju att kameratillverkarna inte har kommit till IT-världens 90-tal än.
F.Ö. vilken GPS-blåtandspuck från 90-talet kan du rekommendera?
Alex_Torn   2013-12-07 06:36
Att slippa långa sladdar mellan dator och kamera vid studiofoto är ytterligare ett exempel där WiFi är mycket bra!
2013-11-15 15:00   Rickybomb
Riktig trevlig kamera! Jag filmar mycket skate, så snabb serietagning och riktigt bra filmfunktion är som handen i handsken för min del!
2013-11-18 09:28   Janne B
Det finns olika tester att se på via Youtube, bland annat en jämförelse mellan 70D och D7100. Där ser man tydligt hur väl videofilmning tillsammans med pekskärmen fungerar på Canon. Canon hade även en större bildbuffer vid serietagning där Nikon började sakta in redan efter 5-7 bilder! Däremot var det mycket moire hoc Canon och inget hos Nikon, alltså tvärt emot vad man kunnat tro. Nej, här är det bara att gratta Canon som fått fram en kamera som på de viktigaste punkterna faktiskt vida överstiger Nikons D7100. Kom sedan ihåg att jag är en Nikonist och skulle aldrig skriva dessa rader om det inte låg någonting i dem. Se på testen/Jämförelsen själv via Youtub.
2013-12-02 21:57   Yupiteru
Hur står sig denna mot Pentax K-3?

Merläsning

Ricoh GR III äntligen lanserad

Kvalitetskompakten Ricoh GR III har officiellt varit på gång sedan i höstas. Nu är kameran klar och Ricoh avslöjar alla detaljer. Läs mer... 13

Fotosidan inleder samarbete med SFF

Fotosidan har inlett ett samarbete med Svenska Fotografers Förbund. Läs mer... 7

Martin satsade på en digital Texas-Leica

Fotosidan-medlemmen Martin Hertsius har skaffat sig mellanformatskameran Fujifilm GFX 50R som kan kallas en digital Texas-Leica. I sin blogg förklarar han ingående varför han föredrar sin mellanformatskamera före fullformataren. Läs mer...

Nisi lanserar filtersystem för mindre kameror

Med den kompakta filterhållaren M75 och fyrkantiga filter i 75 mm storlek erbjuder Nisi ett filtersystem som passar kameror och objektiv av det mindre slaget. Läs mer... 7

Historien om Robert Capas legendariska bild från Normandie

I den här kortfilmen berättar Life-redaktören John Morris om hur nästan alla Robert Capas bilder från invasionen av Normandie förstördes. Läs mer... 7

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror. Läs mer... 16

Test: DJI Mavic 2 Pro

Plus Det blir allt fler som lockas av de nya möjligheter som öppnar sig genom att fotografera med drönare. Vi testar hur lätt det är att komma igång. Läs mer... 37

Två nya Lumix-kompakter med mycket zoom

Lumix FZ1000 II är en ny version av Panasonics superzoom med entumssensor. Panasonic lanseras också ny resekompakt – Lumix TZ95. Läs mer...

Tetenal räddas av personalen

Personalen på Tetenal kommer att ta över varumärket och tillverkningen av kemi med start den 1 april. Läs mer... 2

Elinchrom Rotalux Softboxes