Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Test: Gör din egen fotobok på Blurb

Test: Gör din egen fotobok på Blurb

Fotosidan har testat boktjänsten Blurb.com och blivit riktigt imponerande. Resultatet blev en bok som lätt kunde jämföras med dyra fotoböcker. Foto av bok: Jessica Silversaga.
I senaste numret av Fotosidan Magasin testade vi hur bra - eller kanske dåligt - det blir att göra egna fotoböcker via olika print on demand-tjänster. Nu har vi även testat den populära sajten Blurb.com.

På boksajten Blurb kan man göra böcker på två sätt, antingen genom att ladda ner ett program (Blurb Booksmart) för både Mac och Windows eller exempelvis göra boken i InDesign och ladda upp en färdig pdf. Jag ville testa hur enkelt det var att arbeta i Blurb:s egna program.

Det är smidigt att göra boken i Blurb Booksmart, det finns färdiga mallar att använda och man kan även göra sina egna. Det går snabbt att bläddra mellan sidorna och i "preview" kan man ta bort alla störande ramar och se hur boken kommer att se ut. När man är klar klickar man bara på en beställningsknapp och kommer direkt till betalningsfunktionen.

Jag väljer formatet "standard portrait" som är ett stående standardformat. Det finns sex olika storlekar att välja mellan, allt från små böcker till stora coffee table books. Det finns tre alternativ till bokens pärmar: softcover (mjukt omslag), dust jacket (skyddsomslag) och image wrap (bild över fram och baksida). Om man väljer image wrap får man tänka på att cirka 2,5 cm beskärs runtom boken så att man inte har bilder med viktig information eller texter för nära kanterna.

För ett tillägg på 50 till 100 kronor slipper jag Blurb:s logga som annars ligger i början av boken. Jag väljer också "premium paper", ett finare och tjockare papper. Prislappen slutar på 500 kronor med alla lyxiga tillval och priset står sig bra jämfört med liknande fotobokstjänster.

På Blurb:s hemsida finns det tydlig information och jag hittar allting jag undrar över väldigt snabbt - från vilken upplösning som fungerar bäst till färgprofiler och så vidare. Man kan även bläddra igenom andra personers böcker och lägga upp sin egen bok till försäljing i Blurb:s bokbutik, utan några extra kostnader. En rolig detalj!

Boken från Blurb kommer efter en och en halv vecka med expressfrakt och jag blir väldigt nöjd över resultatet. Den går utan problem att jämföras med de lyxigare fotoböckerna hemma i bokhyllan. Pappret känns exklusivt och är aningen glättat. Bilderna ser ut precis som de gjorde på min kalibrerade datorskärm (både färg och svartvitt) och även de mörkaste och ljusaste partierna har täckning.

Efter att ha bläddrat i boken verkar limningen i ryggen lossna lite från bokomslaget (sidorna lossnar alltså inte) och det blir testets enda minus. Den första positiva känslan är bestående och jag känner stor lust inför att beställa fler böcker från Blurb!

Fotobok med hårda pärmar
Mått: 20 x 25 centimeter
Sidor: 98 sidor
Pris: 500 kronor
Kompabilitet: Pc och Mac
Adress: Blurb.com

I boken har jag använt mig av fotografen Johan Strindbergs bilder. Vill du se mer av hans arbete, gå in på följande hemsida: www.johanstrindberg.se.

EDIT: Efter att ha vänt mig till Blurbs kundtjänst angående att problemet med att limningen lossnat från bokryggen fick jag snabbt en trevlig support och en kod som gav mig $100 att beställa en ny bok, vilket gott täcker både ny bok och frakt. Fick även behålla den gamla boken, där man knappt kan se skavanken. Kan verkligen rekommendera Blurb, även deras kundtjänst får toppbetyg!

Publicerad 2009-09-05. Läst av 32772 personer.

klicka för större bilder.

Första sidan...


Utfallande uppslag blir väldigt fina.

Limbindning.

Blurb Booksmart.

Tips! I tidningen testade vi även följande tjänster: Kodak, Apple, Gördinegenbok.se, Myphotobook.se, Lulu, Fujidirekt och Siba. Missa inte att köpa Fotosidan Magasin #3 och läsa om testets vinnare och bottennapp! Här hittar du närmaste butik.

21 Kommentarer

picturethis.se 2009-09-05 07:26  
Ah, att "limningen i ryggen lossna lite" verkar inte varit så mycket att hänga upp sig på?

Själv hade jag nog tyckt att bland de vikta är väl att bladen hänger ihop? Annars kan jag printa bilderna var för sig...?
N Thomas Meldert 2009-09-05 07:48  
När du ändå testade så många kunde du väl ha tagit easypic, printlife och extrafilm också
picturethis.se 2009-09-05 09:13  
...eller photohome.se
Jonas Burman 2009-09-05 09:45  
... eller myphotobook också. Alltid roligt att jämföra olika leverantörer.

Hur som helst. Jätte bra skrivet. Roligt att du blev så nöjd. Det lutar åt att jag beställer nästa bok jag ska göra från blurb. Tack ska du ha!

/Jonas
Johan Pihl 2009-09-05 10:11  
Ser ganska bra ut ändå. Undrar vad det är för typ av tryck? Bläckstråle? Nån arkivbeständighet?
Kaffeperkulator 2009-09-05 12:06  
Jonas, dom testar myphotobook i fotosidan magasin
ekfeldt 2009-09-05 12:08  
Det nämns i början av texten att flera leverantörer har testats men det är ju ändå önskvärt att vi kanske kan få se fler tester löpande från fler olika leverantörer här på fs.
Sådana tester skulle kunna dra folk hit.

Jag vill även se fler tester av t.ex printtjänster. (Canvas, fototapet, mm, mm)
Fotosidan Redaktion 2009-09-05 13:03  
adam,
limningen släpper lite från omslaget. det är inget som påverkar sidorna. självklart ska det inte ske och jag är säker på att blurb ersätter sådana måndagsexemplar. men testet var så positivt i sig att jag var ändå jättenöjd!

thomas,
tack för tipset. precis som markus skriver har vi testat myphotobook i fotosidan magasin.

jonas, vad roligt att du uppskattade testet. jag har hört många fler som varit nöjda med sin beställning från blurb så jag kan varmt rekommendera sajten!

johan, bra fråga. jag ska maila blurb och ta reda på mer information.

christopher, det är absolut en bra idé!
Danlo 2009-09-05 13:53  
Ajaj, det är lite vanskligt att skriva "bilderna såg precis ut som på skärmen". Att det blev så beror på att du har en kalibrerad skärm eller en sju-jävlars tur.

Men tjänsten verkar bra. Jag blir sugen! :)
Fotosidan Redaktion 2009-09-05 14:37  
daniel, nu har jag lagt till "på min kalibrerade skärm". ;-)
Boyracer 2009-09-05 16:03  
Hmm, deras egna program verkar inte fungera på Snow Leopard... Eller har någon annan lyckats?
/Marcus
Boyracer 2009-09-05 16:05  
Från deras hemsida...
We use the HP Digital Indigo printer to print all of our full-color books, and it outputs superb quality images and crisp text using the CMYK (cyan, magenta, yellow, and black) ink output.
antipop 2009-09-05 18:05  
Verkar bara vara s/v bilder i boken eller? Hur är det med färgbilder?

Mvh
Mattia

Ps. Sugen på att försöka sig på en egen bok..
Fotosidan Redaktion 2009-09-05 19:56  
mattia, det är några färgbilder i boken och dom blev riktigt bra!
muzaq 2009-09-05 22:14  
Har testat Blurb och Myphotobook samt Apples fotobok via Iphoto. Blurb är faktiskt i en klass för sig.. mycket bättre bildkvalitet. Känns faktiskt som en riktig bok. Dock kan man undra om det där med limmningen i ryggen. Har själv inte upplevt det. Men jag googlade på Blurb innan jag testade och fick en del kommentarer om dålig limmning. Ska göra några fler Blurbböcker innan man vet hur det egentligen ligger till.
macgunde 2009-09-06 13:24  
Tyckte det var underligt att pixopolis inte var med i testet, detta företag har tagits upp i forumet ett flertal gånger och jag personligen är mycket nöjd över resultaten.

Mvh Daniel
Jonas Westling 2009-09-07 07:40  
Hallå!
Jag skulle behöva en fotobok/album för bara några enstaka bilder. Går det beställa det någonstans?
Jag har 13 bilder som ska till kund.
Tacksam för hjälp...
hakanbergstrand 2009-09-07 09:05  
Har med stor glädje nyttjat mig av photohome.se för ett flertal böcker med, som jag ser det, mycket gott resultat. Mycket väl fungerade programvara, fin färgåtergivning! Något enstaka ex har haft bekymmer med limningen men det har photohome löst jättefint med nytt ex och problemet tycks man ha kommit till rätta med nu! En rad exempelböcker kan ses på deras hemsida. Rekommenderas. Skulle vara spännande att se hur de kommer ut i en jämförande test som ovan
Håkan
T-man 2009-09-07 21:13  
Kan bara hålla med har använt Blurb och är super nöjd väldigt lätt att jobba med deras program. Tycker även att deras priser är mycket bra
/Christer
aolsson 2009-09-08 12:25  
Jag har nu gjort 4 böcker på blurb och är mycket nöjd med samtliga.

Den senaste fotoboken är i storformat 160 sidor och premiumpapper.

Fotona ser (som anges i testet) precis som jag ser dem på skärmen.

Hittills (peppar peppar) inga problem med bindningen heller.

Jag har också gjort en pocket på 140 sidor med mer text och litet mindre antal bilder.

Där blir fotokvaliteten inte helt perfekt (men det blir det inte i traditionellt framställda pocket heller), men till priset 8USD per ex (i dag cirka 56SEK) är det rätt oslagbart.

Även de pocketböcker jag fått hem har hållit ihop rätt bra.¨

Det som är bra hos blurb är dels programvaran som är flexibel och lättanvänd samt att man kan göra precis så många sidor som man vill (inte bunden av multiplar av 32 eller liknande).
idaho00 2009-09-08 17:38  
Tycker den här sidan är helt fantastiskt! har användt mig av den fler än en gång och med lika bra resultat varje gång. Jag har även vart i kontakt med blurb angående en fråga jag hade och de tog inte alls lång tid innan de svarade. Helt kalrt de bästa stället jag beställt bok från och jag rekomenderar den varmt!
KenMac 2009-09-13 15:22  
Jessica:

Slår Blurb Apple och Kodaks fotoböcker i tryckkvalitet? De var ju inte med i samma test som tidningens test. Men om den varit det - hade Blurb vunnit då?

CeWe har ju vunnit flera utmärkelser (CeWe, Japanphoto, Siba, Elgiganten är ju samma tjänst). Synd att inte CeWe var med i testet. Det vore spännande att se hur Blurbs kvalitetspapper står sig mot CeWe:s fotopapper?

Jag har testat Apple, MyPhotobook och CeWes normala papper (ej deras fotobok med fotopapper) och tycker att det inte är så stor skillnad dem emellan. Fina böcker men långt från från samma kvalitet foton på fotopapper från tex Crimson.
Fotosidan Redaktion 2009-09-13 15:29  
Kenneth,
Tyvärr var det inte jag som testade de övriga tjänsterna, så jag vet inte hur de förhåller sig till Blurb. Dock har alla jag pratat med varit väldigt nöjda med sina böcker från Blurb, så de verkar vara en vinnare i alla fall bland många av sina kunder. Det bästa är nog att testa att beställa en bok och avgöra själv, om man har möjlighet!

Tack för tipset, vi ska försöka göra mer test framöver och då är kanske CeWe ett bra alternativ att testa!
Jonas Burman 2009-09-16 17:03  
Nu har jag testat en midre bok från ExtraFilm också. Fick hem reklam i posten och var bara tvungen att betala frakten på 49kr om jag beställde en Fotobok som hette Enjoy från ExtraFilm. Formatet var 20cm x 20cm.

- Laminerad yta med bild på fram- och baksida.
- Blankt papper
- Limmad bindning

Idag kom den hem och den var väl i och för sig söt, eftersom jag fyllt den med bilder på min nyfödda dotter, men jag var inte imponerad av kavlitén.
johnba 2009-11-01 16:03  
Jag har testat Blurb och det är helt ok. En ny bok är under tryckning hos dom nu. Fuji fungerar också bra med ett utsökt färgtryck. Provade att jobba med några andra, Printlaife och Önskefoto bl.a. men dom kraschar ofta i datorn.
annons

Merläsning

ANNONS