Annons
Artiklar > Test: Leica TL2

Test: Leica TL2

Leica T-serien skiljer sig från andra systemkameror, inklusive Leicas egna. Nu är andra generationen här, och Leica TL2 erbjuder mer än bara snygg design.

När Leica T lanserades för tre år stod designen i fokus. Hela kamerahuset är fräst ur ett stycke aluminium, och gränssnittet fungerar mer om en mobiltelefonen än som en traditionell systemkamera. Uppmärksamheten till trots stod folk inte precis i kö för att köpa.

För ett år sedan kom Leica TL som bara är en lätt uppdatering av Leica T där 16 megapixelsensorn ger lite snabbare autofokus. Nya Leica TL2 kostar bara lite mer, men innebär en stor förbättring.

Leica TL2 har en 24 megapixels CMOS-sensor i APS-C-storlek; vi gissar att den kommer från Sony. Kamera har betydligt startar snabbare start och ger kvickare respons. Pekskärmen har blivit åtta gånger snabbare. Kamerahuset är sig likt, men har Leica har slipat av kanter och hörn lite så att de inte är lika vassa. Leica vill inte säga att TL2 har vädertätning, men kamerahuset är  konstruerat så att det hindrar lite fukt och damm från att tränga in.

Den lilla inbyggda blixten har försvunnit och kameran saknar inbyggd sökare. Det innebär att du måste välja om du ska använda tillbehörsskon för att ansluta en extern sökare eller blixt - du kan inte använda båda samtidigt. Båda är tillbehör som kostar extra. 

Det symbolbaserade användargränssnittet är raffinerat och det kan skräddarsys till viss del. Kameran har två rattar på baksidan som kan programmeras för att styra olika inställningar. Det tar lite tid att vänja sig vid gränssnittet, men när du väl gjort det så fungerar allt smidigt.

Leica TL2 har 1/4000 sekund som kortaste slutartid och kan ta 7 bilder per sekund med den mekaniska slutaren. Med elektronisk slutare blir det möjligt att ta bilder med så kort slutartid som 1/40 000 sekund och 20 bilder per sekund. Den nya processorn har gjort den interna brusreduseringen för jpeg-bilder effektivare, vilket gör att max-ISO höjts till ISO 50 000.

Kameran kan lagra videosekvenser i 4K-storlek, men det saknas både mikrofoningång och hörlursutgång. Det finns en USB 3.0 typ C-kontakt som bland annat kan användas för USB-laddning av kameran. Det finns också en HDMI-kontakt (mikro typ D) för anslutning av bildskärm. 

Den inbyggda wifi-funktionen gör att kameran kan fjärrstyras från en mobil eller surfplatta (Apple Ios eller Android) med hjälp av en app. Det går också att ladda ner bilder från kameran via appen. Det finns tyvärr ingen möjlighet att ansluta kameran mot en dator.

Batteriet är detsamma som tidigare, men strömförbrukningen har ökat avsevärt. Batterikapaciteten räcker bara för 250 bilder enligt Cipa mot tidigare 400. Vi hade förväntat oss motsatt utveckling eftersom TL2 saknar blixt. Praktisk fotografering bekräftar de dåliga siffrorna. Vi rekommenderar att alltid ha med sig ett extra batteri.

Imponerande skarpt. Sensorn i Leica TL2 har förutsättning att ge väldigt högupplösta bilder. Ett matchande objektiv är Summilux-TL 35  mm f/1,4 som är mycket skarp över hela bildytan redan vid full bländaröppning /f/1,4). Den kromatiska aberrationen är knappt synbar och går lätt att korrigera bort i efterbehandlingen. Bilddata: 1/6400s, f/1,4, ISO 100.

Leica TL2 i praktiken

Vi gillade de lilla rundade kanterna och den höga kvalitetskänslan. Till skillnad mot sina föregångare upplevs TL2 snabb och responsiv, precis som en modern spegelfri kamera ska vara. 

Men Leica TL har en svaghet. Kameran har bara kontrast-AF. Det gör att det krävs rätt mycket ljus för att autofokusen ska klara av rörliga motiv utan att upplevas långsam. 

För oss som saknar inbyggd sökare har Leica två lösningar, antingen köper man en extern sökare eller så köper man istället en Leica CL. Vi är övertygade om att det är fler som uppskattar den klassiska utformningen av Leica CL med inbyggd sökare och dedikerade knappar, än den mer futuristiska formgivningen av Leica TL2.

Leica TL2 bjuder på en imponerande bildkvaliteten. Råfilerna tåler mycket bildbearbetning och jpeg-filerna är väloptimerade för att ge vackra bilder direkt ut ur kameran. För att åstadkomma detta ger standardprofilen ger lite förstärkt kontrast och mättnad.

Vi upplever att bruset inte är särskilt framträdande upp till ISO 6 400. Vid ISO 12 800 är det acceptabelt och högre ISO passar bara för bilder i mindre storlek. ISO 50 000 är närmast ett nödläge.

ISO 6400 - 50 000. Upp till ISO 6 400 blir bruset sällan störande.

SLUTSATS

Leica TL2 har L-bajonett och är i dagsläget fullt kompatibel med sjus objektiv av T-typ (APS-C-anpassade) och flera SL-objektiv (anpassade fullformat). Med Leicas egna adaptrar går det även att använda R- och M-objektiv, men med begränsad funktionalitet.

Leica TL2 är en exklusiv kamera med ett exklusivt pris. Kamerahuset kostar tjugo tusen kronor och det billigaste objektivet kostar tolv tusen. Leica TL2 presterar överlag bra, det enda minuset är autofokus med rörliga motiv. Så för den som har råd och uppskattar designen kan Leica TL2 vara ett bra val.

TEXT OCH TESTBILDER: TORALF SANDÅKER
Toralf Sandåker är teknisk redaktör för de norska fototidningarna Fotografi och Fotomag.no.
Testet har tidigare publicerats i den norska online-tidningen Fotomag.no



Publicerad 2018-01-16.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS