TEST: Vädertätade Pentax K-3 och Olympus E-M1

Plus

Olympus och Pentax har haft framgångar med OM-D E-M5 respektive Pentax K-5. Nu uppgraderar de konceptet ytterligare med OM-D E-M1 respektive K-3. Det här är toppmodeller som bägge hamnar i det trevliga gränslandet mellan entusiast- och semi-prokameror.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader
och som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 60 kr per kvartal. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.Martin Agfors
Publicerad 2014-03-17. Läst av 10110 personer.
2014-03-17 07:05   cango
testades vädertätningen på respektive kamera? (med tanken på rubriken)
cango   2014-03-17 08:50
ahh, Är det så Martin ser ut ;-)
Svar från Grevture   2014-03-17 09:33
Nej, vi testade inte vädertätning här och vi har nog aldrig avsiktligt gjort det. Tänk på att de låeneexemplar vi använder oftast direkt skall vidare till någon annan tidningsredaktion som väntar på dem. Inte så bra om ett test av vädertätning får ett negativt resultat ... :-)

Men det större och huvudsakliga skälet är att det är svårt, på gränsen till praktiskt omöjligt att verkligen testa vädertätning. Skulle man göra det så att resultatet verkligen hade ett värde skulle man behöva ett antal exemplar av varje kamera, typ tio, tjugo stycken eller fler, och utsätta dem alla för exakt samma behandling. Dessutom är det i praktiken ganska oklart vad tillverkare menar när de säger "vädertätat" - läs noga vad de skriver så kommer du snabbt att upptäcka att de antyder mycket men faktiskt verkligen lovar väldigt lite :-)

Visst hade jag kunnat spola vatten på E-M1 och K-3, men med minsta otur (t.ex. lite smuts i tätningen objektiv/kamera) så hade det kunnat förstöra kamerorna utan att det egentligen bevisat något särskilt. Jag har fotograferat i hällregn och yrande sand med min gamla D70s som inte är speciellt vädertätad - och den går fortfarande.

Att testa vädertätning är ungefär som att testa livslängd hos slutare: Skall man göra det på ett meningsfullt sätt kräver det en enorm arbetsinsats och att man testar väldigt många exemplar för att få bort slumpfaktorn. Och det är i praktiken omöjligt för en tidning som oss.
Doctor_Voctor   2014-03-17 11:27
Något jag inte förstår är varför de inte använder IP-standarden för att märka upp tätheten. Typ om det hade stått IP44 eller IP67 så hade man ju vetat exakt vad man kan utsätta grejerna för.
Svar från Grevture   2014-03-17 11:34
Det finns en del kameror - vanligast bland vattenäta kompakter upplever jag - som har IP-klassning. Jag misstänker att ett problem här är att ganska få kameraköpare känner till eller kan tolka IP-klassning vilket innebär att det ur tillverkarens synpunkt blir "mycket testande för lite fördel".

Men i stort håller jag med dig. Det hade varit en bra idé.
warmiz   2014-03-17 12:29
Blir det inte lite problematiskt att ip-klassa kamerorna med tanke på att det även är beroende av vädertätningen hos objektivet?
unoengborg   2014-03-17 12:38
Sannolikt för att de då hade varit tvungna att stå för sitt ord, när någon lämnar in en kamera till service efter att ha haft oturen att få ett haveri när de varit ute i ösregn. Nu kan de helt enkelt säga visst är den väderttätad men inte så mycket, och skicka en fet faktura.

Ett annat skäl kan ju vara att de helt enkelt inte uppfyller kraven.
Svar från Grevture   2014-03-17 13:00
Eric: Jag tror du sätter fingret på ett stort problem med att få till en IP-klassning. En bärande idé med en systemkamera är ju möjligheten att byta ut delar - som olika objektiv. Det innebär ju t.ex. att tillverkaren inte alls kan garantera IP-klassningen med ett tredjepartsobjektiv.

Det är ju enklare med en vattenät kompakt där du aldrig byter objektiv och där man hoppar över saker som mikrofoningångar.
Doctor_Voctor   2014-03-17 22:02
Åh andra sidan så skulle de ju kunna säga att IP klassningen är t.ex 67 med ett objektiv som också är IP67 men att klassningen blir 44 om du skulle ha ett objektiv som är IP44. Eller oklasificerad om objektivet inte har en IP-klassning.

Om vi förutsätter att alla tillverkar har IP-klassningar på sina produkter så kan man säga att den blir det som den lägsta komponenten har. Så om din kamera har IP67 men ditt objektiv har IP44 så har helt plötsligt hela kitet IP44.
Fogel70   2014-03-21 06:51
Jag har svårt att tro att reglerna tillåter att IP-klassningen förutsätter att ett tillbehör används för att produkten ska uppfylla den specificerade IP-klassningen.

Om kameratillverkare skulle IP-klassa sina vädertätade kameror skulle de nog inte kunna uppfylla högra klassificering än IP10 på kamerorna.

IP10 = Skydd mot inträngande föremål av minst 50 mm i diameter, och oskyddad mot inträngade vatten.

Om IP-klassning skulle tillåta att tillbehör används för att uppfylla IP-klassningen skulle alla produkter kunna klassas som vädertätade.
Doctor_Voctor   2014-03-21 10:33
De skulle ju kunna göra ett eget system åtminstone så att man får en aning om vad sakerna klarar. Allt går att lösa.
Svar från Grevture   2014-03-21 12:16
Victor: Alla meningar som innehåller kombinationer av "komma överens" och "kameratillverkare" blir lite absurda. Ungefär som "när grisar flyger" eller "när det snöar i helv****" ... :-)
Doctor_Voctor   2014-03-21 14:26
Haha där har du en poäng. Bara Panasonic och Olympus som lyckats med det lite halvt.
2014-03-17 11:35   Robert L.
Ni skriver som minus om E-M1:an "Ett par ogenomtänkta reglage" Jag undrar om ingenjörerna hos Olympus håller med om det.. :)
Svar från Grevture   2014-03-17 11:43
Det kan i så fall bero på att de är ingenjörer och vi är fotografer .-)
2014-03-17 21:05   Zoran Ladinek
En anekdot. För många år sedan fotade jag motorsport på Falkenberg stående på ett trailertak i hällande ösregn i flera timmar. Hade då en Pentax K100D med ett Sigma 70-300 påmonterat. Naturligtvis var inget av dem vädertätat. Men tro på fan, de klarade det hela utan minsta mankemang. Ingen fukt i dem what so ever. Grejorna funkar än idag. Senare köpte jag mig en K20D (vädertätad). Fotade en backtävlign med den och ett vädertätat kitobjektiv på. Det började duggregna och efter tio minuter dog displayen. Efter ytterligare några minuter dog kameran helt. Var visst någon packning som var dålig.

:-)

Merläsning

Vinn Nikon-utrustning i Fotosidan Masters

Fotosidan Masters är en fototävling där du kan delta i tre olika klasser: natur, porträtt och ögonblick. Fram till och med den 11 februari kan du ladda upp bilder till den fjärde omgången. Läs mer ...

Fotosidan besöker Sonys fabriker

Plus Fotosidan har besökt två Sony-fabriker, dels sensorfabriken där 4 miljoner sensorer görs varje dag och dels fabriken där nästan alla kameror och objektiv tillverkas. Vi fick även träffa cheferna på Sonys huvudkontor. Läs mer... 13

Roine Magnusson kommer fåglarna inpå livet

I tre år samlade Roine Magnusson material till boken Nära Fåglar. Nu är den 272 sidor tjocka boken färdig och bjuder på en färgsprakande modevisning av våra befjädrade vänner. I vår intervju berättar Roine Magnusson om arbetet bakom boken. Läs mer... 1

Test: Irix 15 mm f/2,4 Blackstone och Firefly

TH Swiss är ett schweiziskt optikföretag som påbörjat en serie objektiv de kallar Irix. Vi har testat deras ljusstarka vidvinkel: Irix 15/2,4. Det görs i två varianter och med tre objektivfattningar. Läs mer... 1

400 megapixel med Hasselblad H6D-400C MS

Hasselblad höjer ribban från 200 till 400 megapixel för den som behöver få ut mesta möjliga detaljåtergivning från sina motiv. Men smakar det, så kostar det. Läs mer... 11

Test: Leica TL2

Leica T-serien skiljer sig från andra systemkameror, inklusive Leicas egna. Nu är andra generationen här, och Leica TL2 erbjuder mer än bara snygg design. Läs mer...

Korta teleobjektiv till Leica SL

Leica lanserar två teleobjektiv kort brännvidd, L-fattning och ljusstyrka f/2. Objektiven är främst tänkta för småbildskameran Leica SL, men passar även till Leicas APS-C-modeller. Läs mer... 7

John Hellström trea i VM för bröllopsfotografer

Fotosidan-medlemmen John Hellström lyckades knipa en pallplats i WPPI Annual Print Competition som räknas som VM i bröllopsfotografi. Kolla in den häftiga vinnarbilden! Läs mer... 5

Tålig bildlagring ute i fält

Western Digital har utvecklat två olika SSD-enheter med tåligt yttre som är tänkta för att lagra stillbilder och video ute i fält. Den ena har SD-kortläsare och den andra är vädertätad. Läs mer... 10

Slut med drönare från GoPro

Efter flera problem och motgångar lägger kameratillverkaren GoPro ner satsningen på drönare. För att kunna utveckla andra produkter söker GoPro en ny resursstark ägare. Läs mer... 7

B+W Polariastionsfilter HTC