Annons
Artiklar > Premium > Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Photo by Markus Spiske on Unsplash

 
Plus

Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-05-27. Läst av 5411 personer.

5 Kommentarer

Måns H 2020-05-28 09:48  
Korrekt genomgång. Så här är det om man ska ha sina filer kvar och komma åt dom igen. Kommer ihåg då datorn plötsligt meddelade: raderar 14 499 filer. Jag inte fick stopp på det tills jag tog ur batteriet. Det var inte kul. Ser fram mot del 3!

Mer långsiktigt: Om världen finns kvar och eftervärlden vill komma åt filerna saknas bra lösningar. Ständig omlagring kräver utrustning, avlönad personal och ström, ordning och reda. Några arkivinstitutioner kanske klarar det men jag tror inte att "molnet" som lever på reklampengar är rätt lösning.

Fick tips från VD på ett företag som återställer trasiga minnen. Han tror mest på att använda särskilt utvecklade CD-skivor för arkivbruk, Verbatim M. De är fysiskt starka och tål omild behandling. Såg en video där en hade halvvägs grävts ner jorden och halvvägs var uppe i solen. Den gick att göra rent med vatten och diskmedel och gick att läsa.

Men även sådana har sin begränsning. För att läsas av behövs dator, spelare, programvaran och kunskapen om hur man ska bära sig åt.

Fysiska utskrifter som lagras OK och inte brinner upp är nog det ännu så länge bästa långtidslagret.
Ventures 2020-05-28 11:03
Det gäller då att välja sina favoritbilder för eftervärlden då en cd-skiva på 700MB endast rymmer ett trettiotal 20MB-bilder. En DVD M-disk för en dryg tia per styck som ska hålla i 1000 år rymmer visserligen lite mer 4,7GB, dvs ett par hundra bilder. Kanske ska man spara sina favoriter på sådana?
Man får då hoppas att det finns DVD-läsare i framtiden. De är ju inte självklara i datorer längre.
PMD 2020-05-30 01:20
Jag tror att det är en dålig idé att arkivera sina data på ett och samma medium i mycket lång tid. Även om mediat faktiskt är intakt efter lång tid så är det inte säkert att det går att läsa då, vilket några redan har konstaterat.

Det säkraste är att flytta arkivet efter lagom lång tid till ett nytt modernt lagringsmedium. Man bör ha fler än en kopia av arkivet och när en av kopiorna inte går att läsa längre så flyttar man arkiven till nya modernare media. Man bör alltså kontrollera med jämna mellanrum att arkiven är läsbara.

N.B. att arkivering och backup är olika saker.
Sten-Åke Sändh 2020-06-07 23:13
Diskar tror jag inte ett dugg på. Hur många diskformat har vi haft sedan 80-talet bara?

Hur många diskinterface?

Hur många raw-format?

Hur många kontakttyper etc.

Molnet, suck. Hur många seviceproviders överlever coronan bara?

En av de första frågorna jag ställde mig efter att just köpt en KonicaMinolta D7D för 15 år sedan var just hur prognosen då såg ut för långtidslagring. Sanningen är tyvärr att inte ett dugg egentligen hänt i sak.

När jag skulle åka till Afrika i samma veva som jag köpte min första DSLR, så litade jag inte slls på tekniken så jag tog med min analoga systemkamera istället.

Det finns ingen långtidssäker lösning ens efter 15 år. Ibland kan jag tycka att det borde varit i den änden man borde börjat. Det är ju som Per påpekar att i praktiken måste man själv migrera innan de lösningar man har för tillfället blivit helt obsoleta.

Är det någon som hört talas om Bernoulli-diskar idag? Inte, de var rätt påpulära på 90-talet
:-)

Det finns ett antal mycket långa diskussioner i ämnet här på FS, så det är nog bättre att söka på "långtidslagring" och läsa dessa än att köra om samma diskussion här. Det mesta är redan ventilerat i denna fråga.
PMD 2020-05-30 01:25  
Online-backup-företaget BackBlaze gör varje år mätningar på sina hårddiskar och upptäcke i en studie att 90% av dem klarade minst tre års arbete, och 80% var kvar i drift efter fyra år. Detta innebär att du kommer att behöva ersätta backup-hårddiskar med tre till fem års intervaller.

Jag är lite skeptisk till att jämföra diskanvändning hos en firma som BackBlaze med användning hos en privatperson. BackBlazediskarna är förmodligen igång dygnet runt, året runt, och läses och skrivs mycket oftare än en backupdisk hos en privatperson.

Icke desto mindre bör man ha en förberedd plan på hur man ersätter en disk som inte fungerar längre. Redundans när det gäller arkivdiskar och backupdiskar är helt nödvändig så att man inte råkar ut för ett tidsfönster då man har sitt data enbart på sin primära dator.
ANNONS

Mer premiumläsning