Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Premium > Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Photo by Markus Spiske on Unsplash

 
Plus

Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i taget till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-05-27. Läst av 3808 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-05-28 09:48   Måns H
Korrekt genomgång. Så här är det om man ska ha sina filer kvar och komma åt dom igen. Kommer ihåg då datorn plötsligt meddelade: raderar 14 499 filer. Jag inte fick stopp på det tills jag tog ur batteriet. Det var inte kul. Ser fram mot del 3!

Mer långsiktigt: Om världen finns kvar och eftervärlden vill komma åt filerna saknas bra lösningar. Ständig omlagring kräver utrustning, avlönad personal och ström, ordning och reda. Några arkivinstitutioner kanske klarar det men jag tror inte att "molnet" som lever på reklampengar är rätt lösning.

Fick tips från VD på ett företag som återställer trasiga minnen. Han tror mest på att använda särskilt utvecklade CD-skivor för arkivbruk, Verbatim M. De är fysiskt starka och tål omild behandling. Såg en video där en hade halvvägs grävts ner jorden och halvvägs var uppe i solen. Den gick att göra rent med vatten och diskmedel och gick att läsa.

Men även sådana har sin begränsning. För att läsas av behövs dator, spelare, programvaran och kunskapen om hur man ska bära sig åt.

Fysiska utskrifter som lagras OK och inte brinner upp är nog det ännu så länge bästa långtidslagret.
Ventures 2020-05-28 11:03
Det gäller då att välja sina favoritbilder för eftervärlden då en cd-skiva på 700MB endast rymmer ett trettiotal 20MB-bilder. En DVD M-disk för en dryg tia per styck som ska hålla i 1000 år rymmer visserligen lite mer 4,7GB, dvs ett par hundra bilder. Kanske ska man spara sina favoriter på sådana?
Man får då hoppas att det finns DVD-läsare i framtiden. De är ju inte självklara i datorer längre.
PMD 2020-05-30 01:20
Jag tror att det är en dålig idé att arkivera sina data på ett och samma medium i mycket lång tid. Även om mediat faktiskt är intakt efter lång tid så är det inte säkert att det går att läsa då, vilket några redan har konstaterat.

Det säkraste är att flytta arkivet efter lagom lång tid till ett nytt modernt lagringsmedium. Man bör ha fler än en kopia av arkivet och när en av kopiorna inte går att läsa längre så flyttar man arkiven till nya modernare media. Man bör alltså kontrollera med jämna mellanrum att arkiven är läsbara.

N.B. att arkivering och backup är olika saker.
Sten-Åke Sändh 2020-06-07 23:13
Diskar tror jag inte ett dugg på. Hur många diskformat har vi haft sedan 80-talet bara?

Hur många diskinterface?

Hur många raw-format?

Hur många kontakttyper etc.

Molnet, suck. Hur många seviceproviders överlever coronan bara?

En av de första frågorna jag ställde mig efter att just köpt en KonicaMinolta D7D för 15 år sedan var just hur prognosen då såg ut för långtidslagring. Sanningen är tyvärr att inte ett dugg egentligen hänt i sak.

När jag skulle åka till Afrika i samma veva som jag köpte min första DSLR, så litade jag inte slls på tekniken så jag tog med min analoga systemkamera istället.

Det finns ingen långtidssäker lösning ens efter 15 år. Ibland kan jag tycka att det borde varit i den änden man borde börjat. Det är ju som Per påpekar att i praktiken måste man själv migrera innan de lösningar man har för tillfället blivit helt obsoleta.

Är det någon som hört talas om Bernoulli-diskar idag? Inte, de var rätt påpulära på 90-talet
:-)

Det finns ett antal mycket långa diskussioner i ämnet här på FS, så det är nog bättre att söka på "långtidslagring" och läsa dessa än att köra om samma diskussion här. Det mesta är redan ventilerat i denna fråga.
2020-05-30 01:25   PMD
Online-backup-företaget BackBlaze gör varje år mätningar på sina hårddiskar och upptäcke i en studie att 90% av dem klarade minst tre års arbete, och 80% var kvar i drift efter fyra år. Detta innebär att du kommer att behöva ersätta backup-hårddiskar med tre till fem års intervaller.

Jag är lite skeptisk till att jämföra diskanvändning hos en firma som BackBlaze med användning hos en privatperson. BackBlazediskarna är förmodligen igång dygnet runt, året runt, och läses och skrivs mycket oftare än en backupdisk hos en privatperson.

Icke desto mindre bör man ha en förberedd plan på hur man ersätter en disk som inte fungerar längre. Redundans när det gäller arkivdiskar och backupdiskar är helt nödvändig så att man inte råkar ut för ett tidsfönster då man har sitt data enbart på sin primära dator.

Merläsning

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer...

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 15

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 18

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13