Annons
Artiklar > Att sortera diabilder

Att sortera diabilder

Det mest spännande i fotoprocessen tycker jag är att gå igenom de nyframkallade bilderna. Men att göra detta kan vara ganska tidskrävande.

Monterade av labbet eller inte

De första du skall ta ställning till är om bilderna skall ramas i samband med framkallningen eller om du skall rama dina bilder själv. Jag har själv har lite svårt att bestämma mig vilket som är bäst och det är tre dimensioner att ta ställning till, tiden, kostnaden och kvaliteten. Att låta labbet rama bilderna är otroligt tidsbesparande men brukar ca 20 kronor mer per rulle. Genom att rama bilderna själv så spar du in denna kostnad. Jag har kommit fram till att jag tycker det tar alldeles för lång tid att rama bilderna själv så jag låter labbet göra detta. Nackdelen med detta är att ramarna inte håller någon högre kvalitet, det är ju exempelvis ingen stödjande stålram i deras ramar. Men jag tycker att dessa ramar håller tillräckligt hög kvalitet för mina behov. Jag tycker inte att bilden ”poppar” irriterande mycket när jag kör dem i projektorn, men skall du visa dina bilder mycket så bör nog egenmonterade bilder vara att föredra.

En fördel med att få dem omonterade är att det går mycket snabbare att scanna av en hel rulle, eftersom hela filmen kommer i ett transparant blad som bara är att lägga på ljusbordet. Kommer bilderna monterade måste du lägga upp alla bilder innan du kommer igång. En andra fördel med att få dem omonterade gör att det är enklare att se vilket nummer en viss bild hade (kan vara bra att veta om du skall koppla exponeringsdata med en viss bild). En tredje fördel är miljöaspekten. Det går åt en hel del plast till bilder som ändå kanske kommer att slängas.

Ljusbord


Ett ljusbord och en lupp är nödvändigt för att kunna sortera bilderna. Jag lägger upp alla bilder på mitt ljusbord. Eftersom mitt ljusbord inte är så stort så får det bara precis plats en rulle i taget. Detta är i minsta laget men fungerar. Jag kollar på varje bild med lupp för att se om den är något att ha. Ett alternativ är att sortera bilderna med hjälp av diaprojektorn. Det funkar men är mer opraktiskt.

Jag läste i en bok att den professionella fotografen aldrig tittar på sina bilder via projektor för att bedömma om bilden är bra eller inte. Han menade att alla köpare av bilder tittar på dem med lupp på ljusbord och bedömde efter det. Därför gjorde han likadant. Detta har jag tagit fasta på.

Vilka bilder skall jag behålla?

Det svåraste är att slänga bilder, men det är nödvändigt att vänja sig vid detta. På min senaste resa fick jag hem 45 rullar (ca 1600 bilder) av dessa slängde jag vid första sortering minst två tredjedelar. Restan sorterade jag in i arkivet. Felexponerade bilder och suddig åker direkt. Men att veta om en bild är bra eller värd att spara är svår tycker jag. Jag brukar utgå ifrån min första känsla för varje bild. Tycker jag att bilden har något så sparar jag den. Men ofta kan känslan vara ”hmm, helt ok bild men kanske lite för alldaglig, tråkig, platt...”. Då brukar jag försöka tänka på om jag skulle vilja förstora och rama in bilden eller ha med den i en bildvisning. Vill jag det så sparar jag den. Sedan brukar jag tänka på hur mycket bilder som proffsen slänger. Och eftersom jag ligger långt efter dem så borde jag slänga många bilder.

Men det gäller att fundera på vilket syfte du har med att spara dina bilder. Är det för att spara minnen så kan en felexponerad bild ha ett värde för det minnet. Jag försöker spara bilder för att bygga upp ett bildarkiv med bara min bästa bilder.

Jag läste ett bra reportage i DN för ett tag sedan om Fujifotografer. En Fujifotograf är en fotograf som specialiserat sig på att bara fotografera berget Fuji i Japan. Det fanns en klubb för dessa fotografer och de hade som mål att ta 100 olika bra bilder av Fuji. Detta målet var i princip omöjligt att uppnå. Den som hade flest bilder hade runt 30 stycken och han hade hållit på i många år!! Om du har så här höga krav på bilderna i ditt arkiv kan det bli svårt att behålla några överhuvudtaget.

När du sorterat fram de bilder som du vill behålla kan du läsa vidare här...

Av David Elmfeldt
Publicerad 2001-04-16. Läst av 14141 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2001-06-25 11:41   Ulf Tornberg
Betyg: 4
2001-06-28 18:33   heru73
Betyg: 3
Intressant ämne. Jag undrar dock om du får dina diaramar gratis? Du skriver att du sparar 20 kr på att inte låta labbet rama bilderna. Dom billigaste ramarna jag lyckats komma över kostar 42 öre styck, dvs det blir ca 15kr/rulle om man nu ramar alla 36. Glasramar är såklart ännu dyrare. Skillnaden i praktiken med samma kvalitet på ramar (billiga ramar av CS-typ) blir ca 5kr/rullen ... kanske kan man om man är proffs hitta ännu billigare ramar i superstorpack. Tack för en intressant fotosida!
2001-06-30 14:40   Pär-Joel Utsi
Betyg: 4
2001-07-01 09:36   jansta
Betyg: 3
Viktigt med denna typen av artiklar som refererar hur någon har löst ett problem. Bra vore om fler kunde skriva hur dom löst sina problem.

Jan STalfors
2001-07-05 09:23   David Elmfeldt
Jag framkallar min dia på odenlab och det skiljer 25kr i pris mellan ramat och inte ramat. Sedan har jag köpt ett medlemskort som ger 20% rabatt i 2 år. Därav 20 kronors skillnad. Och det tycker jag att det är värt.
2001-08-23 16:39   Omar
Jag köper Fujiframkallningspåsar för dia utan ramning för 25 kr stycket (från de flesta fotointernetbutikerna). Normalt sätt skickas varje påse till labbet med porto för 100g dvs 2 frimärken (10 kr) så för att få det billigare så skickar jag flera rullar i postens (förbetalt porto) Jiffypåsar eller kartong. Som ett exempel så skickade jag 100 rullar i ett paket för runt 100 kr med postens paket, hade jag skickat dem individuelt så hade det kostat 1000 kr. Jag rammar själv för att få ner kostnaden, på en 36 rulle så sparar jag kanske högst 10 bilder och rammar dessa (ca 50 öre st) det blir ca 5 kr per rulle. Så det blir ungefär 25 kr framkallning, 5kr rammning och typ 3 kr frakt vilket blir ca 32kr totalt.
2001-08-28 22:47   UFFE
Betyg: 4
intressant
2001-09-25 16:10   Henric86
Betyg: 3
Professionella fotografer gör sig, professionella fotografer gör så... Varför inte lita på dig själv? Jag kan behålla hela min rulle ibland, sånär som på 3-4 bilder. Då blir det betydligt billigare...
Men intressant artikel ändå. Hmm..
2001-10-13 11:29   kurol
Jag skulle säga att det är dumt att uppmana folk att kasta bilder bara för att proffsen gör det. Jag sparar alla mina bilder 'utifall att' :)
2002-07-07 16:43   Mumiemonstret
Fast det är ju skönt att höra att det inte bara är jag som amatör som är missnöjd med en stor del av mina bilder. För fotografer gäller tydligen inte det som gäller i industrin, att "yield" (utbyte?) är ett mått på kvalitetsarbetet..?

Själv sparar jag nästan alla mina diabilder men 90% kommer att ligga i en låda och aldrig mer bli visade. Med mina digitala bilder har jag blivit hårdare. Med 17.000 digitalbilder på 18 månader blir mängden helt oöverskådlig. Jag tar hellre tio bilder på samma motiv om jag vet att jag senare kan förmå mig att kasta åtta av dem.
2003-04-21 20:17   danbanan
Betyg: 3
Hej alla (amatörer som proffs) En sak är helt säkert, fotograferar du dia endast för att scanna (vilket jag gör, med en nikon ls40 iv ed) så finns ingen som helst anledning att överhuvudtaget rama in bilderna. Detta förstås om man inte användet glasramar, vilket ger bättre planhållning och således skärpa, men är dyrt.
jag framkallar bara filmen, oklippt. sedan klipper jag den 6 och 6 och scannar direkt, varför ramar då?
mvh Dan Forsberg
2003-10-07 08:40   Rune B
Jag ramar alla bilder själv för att jag har tröttnat på repiga diabilder, enligt kvalitetsansvarig på fuji-fotolab så beror reporna som jag fått på ett flertal av mina bilder, på deras ramningsmaskin.
Förmodligen har de fixat det nu, men jag vågar inte chansa.En ny diarulle ersätter knappast en förstörd bild.
mvh Rune Berglinn
2004-02-19 14:28   Cygni
Intresant artikel. Jag satt under julledigheten och började att arkivera mina diabilder. Det var ett både roligt och svårt jobb. Jag har kommit fram till 1987 och har flera tusen bilder kvar att sortera.
Det jag tog fasta på var att jag måste vara hård och kasta de bilder som inte var bra (felexponerade eller oskarpa) sen fick "afektionsvärdet" stå tillbaka för annars hade jag inte kunnat kasta några alls. När man sitter så många år efter det att bilderna blev tagna gjorde det ganska enkelt att sovra i dom. Nu har jag köpt hängmappar och arkiv som de ligger i och vill jag titta på några av de så måste jag sätta in dom i magasin (det är det dumma med det hela men jag sparar en otroligt massa plats på det här sättet). Men som sagt det var ett mycket roligt jobb att göra det och nästa ledighet jag har ska jag fortsätta att gå igenom mina bilder.
MVH Christer Wikström
2005-01-08 21:18   324972
Betyg: 4
Jag har tänkt att börja med dia.
2005-02-02 09:55   Bussmicke
Betyg: 4
Intressant. David, har du testat Fotomax på Olof Palmes gata? De är billigare på dia. 69 kr för inramat och ca. 20 lägre för oinramat.
2006-04-14 19:17   walter-g
Betyg: 4
Hej! jag gör nästan som du.Men visst är det svårt att kassera diabilder.Store Sven Hörnell grundade sitt berömda diashow på 400 "bästa bilder" från ursprungliga 8000.Med stor sorg konstaterar man att Sven Hörnells livsverk ej finns kvar nå mer i Riksgränsen.

Merläsning

Test: Nikon Z 14-30/4 S

Plus Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar. Läs mer...

Flera nya funktioner i Capture One 20

Capture One är ett av de mest populära programmen bland yrkesfotografer, men allt fler hobbyfotografer finner också fram till programmet. Capture One Pro 20 innehåller en rad nya funktioner och förbättringar. Läs mer... 9

UV-hus från Sea&Sea till Sony

Sea&Sea har utvecklat undervattenshus till flera av Sonys senaste kameror. De har också tagit fram en del nya tillbehör. Läs mer...

Profoto A1X kommer för Fujifilm

Nu är Profoto klara med utvecklingen av blixten A1X för Fujifilm. Läs mer...

Artist Talk med Erik Johansson - vi har 15 biljetter

Den mycket uppskattade fotokonstnären Erik Johansson är aktuell med en ny utställning på Fotografiska. För Plus-medlemmar har vi fått 15 biljetter till Artist Talk nu på fredag 16:30 - 17:30. Läs mer...

Tre Laowa-objektiv får fattning för Canon RF och Nikon Z

Venus Optics förser tre av sina mest populära Laowa-objektiv med fattning för Canons och Nikons spegelfria systemkameror. Läs mer... 6

Test: Canon Eos 90D

Plus Spegelreflexkamerorna är inte utdöda – de säljer fortfarande bättre än de spegelfria systemkamerorna. Canons nya spegelreflex Eos 90D visar sig vara snabbare än föregångaren och ger högre bildkvalitet. Läs mer... 4

Vad gör en fotograf skicklig?

Joakim KE Johansson skriver om hur man blir en skicklig fotograf. Talang är inte nödvändigt. Läs mer...

CamRanger 2 kan styra kameran från surfplattan

CamRanger 2 har dubbelt så lång räckvidd som sin föregångare och har fått ett praktiskt stativfäste. En av de nya funktionerna är snabbgranskning av råfiler i mobil eller på surfplatta. Läs mer...

Sony satsar mer på AI-teknik

Artificiell intelligens, AI, är ett begrepp i tiden och de ord som Sony valt för sin mest smarta analyserande teknik, exempelvis ögon-AF. Sony vill satsa mer på smart teknik och bildar därför ett internt AI-center. Läs mer...

Miops Capsule360