Annons
Artiklar > Packa och bära utrustning

Packa och bära utrustning

Ryggsäck

Jag packar min kamerautrustning i en smart ”kamerainsats” från Tatonka (kommentar: Det var 97 - 98 som jag köpte insatsen så det verkar som om den inte längre finns kvar) som jag köpt Naturkompaniet. Den var billig (200 – 300 kronor) och har funkat kalas. Denna lägger jag sedan i den ryggsäck som jag tänkt använda för min aktivitet. Främst har jag använt en ryggsäck från Black Diamond som heter Snow Pack. Detta är min skidsäck och har smarta fickor för resten av ryggsäcken. Jag packar filmen i säcken ytterfack där det enkelt att komma åt mer film.

I kamerainsatsen har jag klämt ner Kamerahus (Nikon F5), 80 – 200, 17-35, Blixt (SB 25), Extra ackar till kameran, Blixtsynkkabel. Funkar alldeles perfekt.

När jag väl är ute på äventyr så sitter 80 – 200:at på kameran och ligger klar i säcken, delvis nerstoppad i insatsen. Nu är det bara att stanna, slänga av sig ryggan, öppna upp och slita fram kameran. Kameran är alltid inställd på bländarautomatik så det är bara börja att trycka av.

Väst

Väst börjar jag bli mer och mer sugen på. Ibland är det tröttsamt att släpa på ryggsäck, för att inte tala om att ha kameran på axeln. Jag brukar packa en massa saker i min fleeceväst som har lite extrafickor, men en riktig fotoväst är nog inte så dumt. Det blir lite ”hej-och-hå-jag-är-fotonisse” men det kan det nog vara värt. Det finns en massa olika västar men denna verkar vara grymmast hittills (Rue Photography Vest)]

Midjeväskor

När jag inte skall någon längre stans eller göra en aktivitet som är relativt stillsam så använder jag en midjeväska från North Face. I denna klämmer jag ner kamera med zoomobjektiv, normalzoom och extrafilm. Har extra fickor för vattenflaskor. Nackdelen blir att den blir för tung fullpackad för att bära runt midjan. Jag brukar istället slänga upp den över axeln.

Pressfotografer brukar använda ett system med ett antal olika småväskor från Domke som man själv kombinerar ihop i ett bälte. Jag undrar om inte detta skulle vara lösningen på mycket eller alternativet till en väst. Klart diskretare i alla fall.

Axelväskor

Det finns hur mycket fotoväskor som helst som bygger på att du skall bära dem på axeln. Jag tycker inte att detta fungerar för varken natur eller äventyrsfotografering. Rätta mig om jag har fel. Vad jag dock blir avundsjuk på är den överblick man kan få i sån väska. Ofta ser jag pressfotografer och andra som använder axelväskor (populära märken är Tamrac, Lowe och Domke).

Hårda väskor

Om du skall på ett ordentligt äventyr där utrustningen kommer att ta stryk så bör du spana in väskor från Pelicancases. De verkar väldigt robusta. Damm- och vattentäta. Jag har ingen erfarenhet av dem, men de brukar göra reklam med en kille som släpar en sån väska efter sin kajak i ett nordligt vatten fyllt av isblock.

Tillverkare

De som är störst måste vara LowePro. De har jättestort sortiment med allt från små midjeväskor till speciella väskor för bröllopsfotografer. Här borde du kunna hitta något som passar dig.

Ett annat bra märke är Tamrac. De gör liknande produkter som LowePro men har inte riktigt lika stort sortiment. Kanske lite högre kvalitet!?

Sedan finns Domke. De är populära bland pressfotografer. Gör mest axelväskor, men har också en smart serie med midjeväskor.

Det finns en massa fler tillverkare.

Av David Elmfeldt
Publicerad 2001-04-16. Läst av 27714 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2001-06-21 10:13   gameburg
Betyg: 3
Saknar lite illustrativa bilder
2001-06-30 14:42   Pär-Joel Utsi
Betyg: 3
2001-07-04 00:11   divander
Betyg: 2
2001-07-22 17:13   Lars
Jeg har god erfarenhet med Pelican väskor. Har selv gjort en insats til en 1500, men jeg skulle gerne
ville have et system i stil med LowPros Omni trekker, där insatsen kan anvendes som ryggsäck. Det går
Sikkert at kombinere en LowePro trekker med en Pelican, men da bliver åbningerne orthogonale. Jeg kommer nok til at
skulle konstruere en ryggsäck selv där backsidan åbnes til siden.
2001-07-26 12:44   hank
Betyg: 4
Jag tyckte att den var bra, viktigt ämne.
Har själv en F5:a med mig över hela klotet och fick förra året inflamation i en muskel i axeln av just en axelremsväska
2001-08-01 10:19   Joachim
Betyg: 4
Det är bra information du ger här.
Håller med dig i de flesta fall. Jag använder på mina längre turer(skogspromenader, fågelfotografering etc.) en Love ryggsäck, deras näst största. Denna ryggsäck är som en dröm, med ett oerhört skönt midjeskärp som är brett och lätt att justera. Över bröstet sitter också ett litet smalare skärp som kompletterar midjeskärpet.
I denna ryggsäck packar jag ner min Canon EOS600 med 28-105, 400, 100-300, 50, blixt, filter och utan problem ett 20-tal rullar.
På ryggen finns två stora fack där jag förvarar min tubkikare och fågelbok tillsammans med anteckningshäfte.
På kortare turer är det dock svårare.
Då använder jag en Aquila axelremsväska, men som med alla axelremsväskor jag har testat så blir axlarna ömma nästan omedelbart. I den packar jag min 100-300 och 50, tillsammans med filter, blixt och film. Över bröstet hänger jag kameran skjutklar med 28-105, oftast, beroende på vad jag fotograferar.

Men, som sagt, det blir många pauser för att vila axeln när man har axelremsväska. Ett problem som jag tror är näst intill omöjligt att undvika.
2001-08-21 15:18   PerS
Betyg: 4
Jag hittade ingen väska som passade mina behov, så jag sydde en. Den blev väl inte lika snygg som en LowePro, men den fyller sin funktion; Jag behövde en smidig ryggsäck för en mindre systemkamera-utrustning att ha när jag åker skidor. Väskan öppnas från toppen, så det är lätt att ta fram kameran och den är stryktålig. Felet på många väskor på marknaden är att dom är enbart fotoväskor. På min säck har jag ett fack för dricka, stighudar eller andra saker man behöver när man åker skidor. För mig är fotograferingen bara en del av skidåkningen. (När jag inte fotar skidbilder brukar jag ha en LowePro Nova Mini)

/Per
2001-08-22 09:44   StefanS
Betyg: 2
Huvudsakligen använder jag 2 väskor:
-LowePro Pro Trekker ryggsäck
-Tamrac 709 axel/midjeväska

LowePro'n är underbar om man ska ut och röra på sig längre tider, verkligen påkostad och med fina vadderingar över axlar och höfter så även om man fyller den med prylar så känns den mycket bra att bära.
Nackdelen som jag ser det är att den just är en ryggsäck; Jobbig att slita av och på om man inte har kameran framme hela tiden eller om man lätt vill komma åt andra objektiv. Men det är som sagt nackdelen med alla ryggsäckar enligt mig. Behöver man inte rota i den hela tiden är det ju inga problem.

Tamrac'en är huvudsakligen en axelväska, och fördelen tycker jag är att det är så mycket lättare att komma åt utrustningen. Ska man inte gå långa sträckor så man har den på axeln länge så tycker jag det fungerar bra.
Den största fördelen jag tycker väskan har är bältet som gör att man kan spänna den runt sig som en (stor) midjeväska. Pga. sin storlek är den enklast att bära "på ryggen" när man har den som midjeväska, alltså att ha väskan bak, ska man komma åt något är det enkelt att snurra runt den.
Längre tider med den så kan ge lite känningar i ryggen eftersom den väger endel fullpackad, men generellt sett fungerar det bra om man rör sig kortare sträckor och fotar utmed vägen, man får bra rörelsefrihet.

// Stefan
2001-08-23 15:41   Omar
Betyg: 4
Jag brukar få problem med att ta med min Lowe Pro Pro trekker (15kg) på flyget som handbagage så något jag funderat över är att köpa in en stor fotoväst som sväljer det mesta. De västarna jag funderat på kommer från http://www.vestedinterest.com/
och är något grymmare än Rue Photography vest. Många proffsfotografer använder sådana för då kan man unvika de hårda handbagage reglerna (på flygen) för en sådan väst räknas inte in som handbagage (än).
2001-08-26 03:08   David Elmfeldt
Omar, om du beställer en väst från VestedInterest så skulle det vara kul att höra vad tyckte, Jag funderar själv på en väst, men det lutar nog Rue vest.
2001-08-26 03:12   David Elmfeldt
Per, kan du inte visa upp ditt hemmabygge. Har du byggt på en ryggsäck som du modifierat? När jag fotograferar skidåkning så är det precis som du säger inte bara kameragrejjerna som skall med, utan spade, sond, vatten, stighudar, förstärkningsplagg och lite till. Detta i kombination med att säcken måste sitta still när man åker gör att jag än så längre ratar Lowe säckarna vars bärssystem jag tycker är för sladdrigt plus att de sitter för långt från kroppen. Tydligen så skall DaKine komma med en fotorygga, det skall bli mycket intressant.
2001-08-29 09:41   PeW
Har ett tips till de som vill ha kameran lätt tillgänglig när man rör på sig mycket. Ortlieb, tillverkare av vattentäta förvaringssäckar för friluftsliv har ett par varianter av "mjuka" väskor. Den ena passar systemkamera med monterat zoom objektiv och till denna kan man köpa en bärsele som gör att man bär väskan på bröstet där den sitter still och lätt åtkomlig. Väskan står emot vatten och snö, och man behöver inte plocka av sig ryggsäcken varje gång man ska fota.
2001-09-10 00:07   Sinuslinus
Jag har sytt en egen fotoryggsäck på grund av att jag inte har råd med en Lowe eller liknande. Jag tog min gamla Haglöfs ShoSho 30 och sprättade upp tre sömmar och sydde i två blixtlås plus ett kardborrelås nedtill. Öppningen är alltså liknande den som Lowe använder för att få överblick i väskan. ShoShon har annars toppöppning. Håller för tillfället på med en insats i wellpapp+skumgummi.
Insatsen är utmätt och det kommer att gå ner en Nikon F2 + 200mm+ 50-135mm+ 50 +35 + stor blixt å skena+ filter och film+ ett klädesplagg i toppen + att det finns plats för ett objektiv till om det skulle behövas (200mm och zoomen är av rel. gammal modell och därför störa- 200mm är 19 cm).
Problemet som jag har stött på är hur jag ska lösa fästet för stativet, jag vill ju inte att säcken ska bli alldeles sladdrig med stativ på. Det finns i och för sig plats för stativet inuti säcken med änden av benen sticker ut via kardborreknäppningen längst ner.
Jag kan fotografera väskan med farsan digitalkameran om du vill ha bilder David.
/Linus
2001-10-26 18:53   rogerl
Betyg: 4
En okej genomgång tycker jag. Som så många andra fotografer så har jag inte hittat den perfekta väskan ännu. Axleväsker knäcker rygen. Och de foto-"ryggsäckar" som finns är endera alldeles för stora (LowePro ProTrekker t ex) och dyra. Och de små säckar jag sett har bärsystem som liknar Kånken med usel passform. De verkar ligga c:a 10 år efter t ex Haglöfs Tight m fl.

Mycket intresserad av den kamerainsats som nämndes. Precis vad jag letat efter men inte hittat. Den finns dock inte nämnd på Tatonkas hemsida www.tatonka.de ? Har du en bild på den ?

//Roger
2001-11-19 14:05   klasg
Betyg: 1
Du verkar inte ha någon egentlig erfarenhet av väskorna! Bilder saknas. Men annars OK.
2002-05-05 13:35   DaJ
Betyg: 3
Trevligt med lite genomgång, och trevligt med kommentarerna från andra efteråt.

Själv har jag köpt mig en "Lowepro TLZ ProAW" som är en toploader med möjlighet att ha i bältet (jag tycker den är för stor för det) axelrem och bärsele för att ha den på magen.

Jag har gjort en del längre promenader med den på magen (både med och utan ryggsäck för fika etc) och tycker den funkar bra, de enda nacldelarna är att man blir varm (blir man iofs av de flesta väskor) samt att den har lite långa axelremmar på selen för min smak (de är justerbara men det längsta är lite långt för mig) fast det är å andra sidan ett problem som jag har med många väskor/ryggsäckar eftersom jag är ganska smal över brösten.

Den rekommenderas iallafall.

DaJ
2002-11-06 08:20   J.R
Betyg: 4
Jag tycker det är en bra genomgång av väskor och utrustning. Vad man kan behöva vid en utflykt.

Det eviga problemet med väskor är att komma åt grejorna snabbt, att vara lätthanterlig, att kunna bära. Det viktiga är viktfördelningen på ryggen/axeln när man ska på långväg, och att kunna komma åt lätt till sina gräjer. Jag har tänkt på en Y formad axelrämm som man kan dela vid helften av rämmen, och sy två öglor på ena sidan av väskan haka i remmarna, då har man båda axel och ryggväska. Lättare att bära, och åtkomligheten är bra okså, om man tar av den lägger på axeln vrider framför sig och allt blir åtkomligt.
Det är kanske nåt för dem som syr själv sin väska, i desperation för man hittar inte det man letar efter.
2003-01-06 16:26   Anita
Betyg: 1
2003-01-08 22:27   racquet
Betyg: 3
Trevligt att alla aspekter av fotografering ventileras i detta forum! Själv använder jag en Lowepro Microtrekker 200. Stabil kvalitet och funktion men aningen liten om man har mer än ett kamerahus. Jag pressar ner två hus, 5 objektiv, en mellanring och ett set försättslinser. Stativet spänner jag fast under. Funkar bra om man slipper ställa ifrån sig väskan...
2003-05-12 02:15   Stephen E
Betyg: 3
Vad är hemsidesadressen för Rue Photography vest ?
2003-06-27 00:25   styret
Jag tycker inte det är några som helst problem att bära en väska på axeln någon längre sträcka.
Jag trodde det bara var konstfotgraferande esteter som tyckte sånt... ;) hehe. Iofs har jag inte världens största utrustning men den väger ändå en del. infalamtioner tyder väll på att väskan man ahde inte hade någott axelskydd. har man det på remmen så kan man gå ett par mil med axelbandsväskan.
kanske itne ute i den vildastebushen men jag går över alvaret och tillbaka och lite åt olika håll då och då. tycker det är en bagis måste jag säja.
2003-08-07 17:05   Norm
Betyg: 4
västen från rue verkar ju väldigt bra.
http://www.rue.com/vest.html
2003-09-25 00:20   Marcus LB
Sorry, men Domke slår allt. Oerhört slitstarka och kvalitet som gör att de håller hur länge som helst.
2003-09-25 00:33   Fotograf121
Betyg: 4
Ja ganska bra artikel håller med i många anföranden som en sa lite mer bilder skadar aldrig i ett sånt här läge.

Har själv en Low pro Dry Zone Som jag är ganska nöjd med. den är vattentät och det är suveränt när man är ute om vill vara säker på att hålla utrustningen torr dock så är den svår att packa och man har inte full tillgång i hela väskan om man inte tar lite mer tid på sig. Tyngdpunkten kommer doch lite väl långt ut på denna =/. men jag är endå nöjd med den för det är bara att dra igen den vattentäta dragtjedjan om det börjar regna och man vet att utrustningen ligger säkert. Priset ja varierande kraftigt men jag rekomenderar köp över Internet där kan du spara ett par tusenlappar.
2004-01-08 08:41   ceicli
Betyg: 3
En ok genomgång! Som flera skrivit så saknar jag också lite bilder för att förstå vad texten beskriver.
2004-01-28 02:24   Bråkis
Det finns ett väskmärke som heter Boblbee. (boblbee.com). Många har sett väskorna men få vet nog vad det är. Du känner nog igen dem om jag säger att det är "pulkryggsäcken". Man har en uppochnedvänd pulka på ryggen. Den är hård och allt som är inuti skyddas mycket effektivt.
Dessutom är väskan mycket skön och det är väldigt lätt att hänga på saker utanpå (spadar, rullskridskor eller sovsäck).
Jag kommer använda denna väska nu i vår när jag skall fota 4 veckor i alperna och känner mig trygg att ha kameran där förutom att jag dessutom kan ha transponder, spade, komradio och min lunch däruti! Det är inga speciella kamerafack så antingen får man använda någon typ av inlägg eller ha en vanlig kameraväska inuti ryggsäcken. Väskorna är ganska dyra, uppåt två tusenlappar (min kostade ca 3 när den var ny för 5 år sedan).
Men av riktigt bra kvalitet.
Bara ett tips från mig. Jag svarar gärna på frågor.
2004-03-18 10:43   Melker Humala
Jag har en boblbee (egentligen 2st men en har jag Powerbooken i på väg till jobbet) och jag har förgäves försökt hitta på ett bra sätt att använda den som fotosäck. problemet är att den är för smal, framförallt i botten. Visst "bälgar" den ut men då försvinner lite av vitsen med det hårda skalet. Visserligen försöker jag få ner F4, 80-200/2.8, SB-24, 50mm1.8 eller micro-nikkor 55/3.5, 35-135/3.5-4.5 och ett 19-35. ett extra hus e bara att glömma. Däremot så går det utmärkt att spänna fast stativ på utsidan men jag saknar möjligheten med det gamla "kulled-på-mesen-tricket" troligen hade det fungerat mycket bättre med ett mindre hus så att man kan förvara kameran i säcken med en glugg monterad. Har man däremot kameran runt halsen och alla andra pryttlar i säcken fungerar det fint.

Melker
2004-04-25 18:38   Peterhop
Betyg: 3
Jag är själv på jakt efter den "bästa " väskan för mig men ju mer jag letar desto större blir villrådigheten. Det finns en djungel med väskor och det finns så klart ingen som är lämpad till allt. Mitt behov är: Ryggsäck för D100, F4, 80-200mm,50mm, C5050, blixt,och en laptop. Funderar på Computrekker eller Stealth AW. För er andra som letar hittade jag en bra länk med bilder på väskor på DPreview. http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=7699452
2004-06-10 20:31   juntantaara
Jag köpte en ryggsäck, Pro-X från Lidl med kostnad 49.90 och ett transportskadat liggunderlag från ÖB med kostnad 15,-. Köpte också en tub lim SuperBond 9,-. Av liggunderlaget byggde en kamerainsats som rymmer en Nikon f4 med en Nikkor 70-300 påmonterat plus 10 fickor för andra objektiv eller vad man nu vill ha i säcken. Under 70,- plus 4 timmars arbete fick jag en kameraryggsäck som jag är mycket nöjd. Äger också en kameraryggsäck fabrikat Paul, men jag tycker att den är för stor att ta med i skogen. Om ni vill göra en kamerainsats så rita och kostruera den först till en tjockare pappkartong för att passa till ryggsäcken. Då lyckas ni säkert.

Merläsning

Fotografiska öppnar i New York – Fotosidan är på plats

I helgen slår Fotografiska upp dörrarna till sina nya lokaler på Manhattan i New York. Fotosidan har fått en förhandstitt. Läs mer...

Se upp: Workshops till Lofoten misstänks vara bluff

Vackra Lofoten i Norge är ett drömresmål för många hobbyfotografer. Flera Fotosidan-medlemmar har hört av sig och vill varna för en arrangör vars workshops till Lofoten tycks vara en bluff. Läs mer... 7

Stativ från Leofoto tillbaka på svenska marknaden

Stativtillverkaren Leofoto syntes en kort period på den svenska marknaden för ett par år sedan. Nu är Leofoto tillbaka i Sverige med ett nytt och stort produktutbud av stativ, kulleder och gimbals via Dext. Läs mer... 7

Ljusstarkt Leica-tele och vit M-kamera

Leica har utvecklat ett nytt teleobjektiv för M-serien med hög ljusstyrka. Dessutom har de tagit fram en vit M10-P inför vintern. Läs mer... 2

Gunnar Smoliansky har avlidit 86 år gammal

En av landets främsta fotografer, Gunnar Smoliansky, har dött. Han har kallats ”den svenska fotografins mästare i små valörer”. Läs mer... 4

Nikon F fyller 60 – firas med jubileumsprodukter

Nikon F lanserades 1959 och blev snabbt populär bland pressfotografer, bland annat tack vare en tålig konstruktion och motordrift. Nikon Museum uppmärksammar att kameran fyller jämt och har tagit fram flera fina jubileumsprodukter. Läs mer... 13

Kodak Ektachrome E100 kommer snart i större format

Kodak la ner tillverkningen av Ektachrome E100 2012 på grund av minskad efterfrågan. I år återupptogs tillverkningen av filmen i småbildsformat av motsatt anledning. Snart kommer filmen även i större format. Läs mer... 4

Billig och ljusstark supervidvinkel till Leica

Den kinesiska objektivtillverkaren TTArtisan har utvecklat en ljusstark supervidvinkel med Leica M-fattning. Läs mer... 18

Test: Fujifilm XF 8-16/2,8 R LM WR

Plus Fujifilm har kompletterat sin vidvinkelzoom XF 10-24 mm f/4 R OIS med ett vädertätat proffsobjektiv, XF 8-16 mm f/2,8 R LM WR, som dessutom ger mer vidvinkel, bättre ljusstyrka och högre prestanda. Bildkvaliteten imponerar, men det finns ett pris för den. Läs mer... 2

Två julklappstips som håller

Det lackar mot jul och julklappar som håller är ofta uppskattade. Vi har två julklappar som vi med gott samvete kan rekommendera, vår nya bok om exponering och en prenumeration på Fotosidan Magasin. Läs mer...

Miops Capsule360