Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > FS-profilen: Bloggen föder Majas fotointresse

FS-profilen: Bloggen föder Majas fotointresse

Hon är den 15-åriga fotografen som brinner för fotografi, älskar att inspirera andra och att själv bli inspirerad. Bloggen Fotogeniquee har utvecklat Maja Sörensens fotointresse till någonting mer än en hobby.

Maja Sörensen och Petronella Moritz startade bloggen Fotogeniquee för att ha en gemensam plattform där de kunde visa upp sina fotografier. När de valde bloggverktyg var det viktigt att de kunde göra bloggen så personlig som möjligt samt att de skulle locka rätt målgrupp: personer med fotografi som intresse. 

I somras valde Petronella att lämna bloggen eftersom skola och fritid tog upp för mycket tid. Bloggandet som skulle vara en rolig grej blev ett jobbigt tvång, varför Maja, som alltid gillat att blogga, nu fortsätter själv. Redan från början marknadsfördes bloggen genom att skaparna var aktiva och hade många återkommande besökare. 

– När vi startade kommenterade vi ungefär 50 bloggar om dagen med en länk till vår sida. Sedan försökte vi att synas på andra bloggar, till exempel genom att ställa upp i olika tävlingar. Dessutom använde vi oss av olika medier för att locka nya besökare till bloggen, till exempel Facebook, Instagram och Lookbook. Nu tjänar jag till och med lite pengar på bloggandet.

– Ett mål med bloggen är att inspirera andra unga fotografer genom mina foton. Jag vill visa att man inte behöver ha gått en massa kurser för att kunna visa upp sitt arbete och för att utveckla sin fotografering till något mer än att bara vara en liten hobby. 

Maja lägger även ut fototips och redigeringsvideor på bloggen där hon försöker utbilda och hjälpa andra amatörfotografer. Det var bland annat genom videor på fotobloggar som Maja följde som hon lärde sig Photoshop och fick tips om hur hon skulle tänka när hon fotograferade för att få så bra bilder som möjligt. 
För Maja är helt självlärd.
– Jag har aldrig tagit en enda kurs inom fotografi eller Photoshop utan har utvecklats genom att läsa fotoböcker, fototidningar och fotobloggar.

På bloggen tipsar hon även sina läsare om olika fotografer, fotografier och bloggar som hon inspireras av. Dessutom har hon även återkommande fototävlingar med priser från några av bloggens sponsorer.

I sitt fotograferande fokuserar Maja gärna på naturen och på detaljer i naturen som flanören kanske inte så ofta lägger märke till. Hon tycker även om att porträttera människor i naturen och försöker då fånga de där speciella ögonblicken.

– Jag försöker fotografera det som känns rätt just när jag är där, jag provar rätt vinklar och hittar efter rätt komposition, allt mer eller mindre på instinkt. Jag tycker inte att man kan följa alla regler som finns om man vill ta unika bilder. Man behöver snarare se till varje enskilt motiv. 

Att det är just naturen som fångat Majas intresse förklarar hon rappt, utan att behöva tänka efter.
– Naturen är roligast att fota, och lättast. Jag kan gå ut från hemmet utan att veta vad jag ska fotografera och hitta motiv på promenadavstånd. När jag kommer hem från skolan kan jag plocka med mig kameran och börja fotografera ganska direkt. 

För att hålla inspirationen på topp fotograferar Maja gärna tillsammans med sina kompisar. Och det var faktiskt genom kompisgänget som hon fann fotograferandet från första början. En tjej började, de andra följde efter och snart hade alla varsin kamera. 

– Det har blivit mer och mer seriöst, och dessutom blir det roligare och roligare när man kan peppa och stötta varandra. 

– När vi fotograferar tillsammans brukar vi planera så mycket som möjligt på förhand, vi bestämmer kläder, plats och hittar även fotografier som vi hämtar inspiration från till vår egen fotografering. Sedan brukar vi fotografera varandra.

I dag går Maja i årskurs 9. Till sommaren slutar hon på högstadiet, och eftersom hon vill ha bra avgångsbetyg har hon prioriterat ner fotograferandet till förmån för pluggandet. Hon tänker strategiskt.

– Även om jag gärna skulle vilja jobba som fotograf när jag är vuxen vill jag först skaffa mig en bra utbildning så att jag har en bred grund att stå på. Därför tänker jag förmodligen söka in på en samhällsvetenskaplig gymnasielinje eller IB – en internationell linje – och kanske lägga till fotografering som tillval.

Maja lägger ner mellan fyra till fem timmar i veckan på fotograferandet och redigeringen.  Hon jobbar med sina bilder i Photoshop Elements 9. 

– Oftast jobbar jag mest med att ändra färger och kontrasterna i mina bilder. Eftersom jag försöker att ta bilderna jag vill ha när jag är ute och fotograferar är bildredigeringen mest för att förstärka känslan i bilderna. Sedan jobbar jag i olika lager och låter bilden växa fram, även om jag kan ha en grundidé att jobba mot. 

Men samtidigt som Maja prioriterar skolan har bloggen redan dragit in fotograferingsuppdrag, bland annat ett klädesbolag och ett smyckesföretag, och hon ser naturligtvis till att ha tid för dem.

– Familjen tycker att mitt fotograferande är kul och ger både konstruktiv kritik och beröm.

Maja har inga direkta planer med fotografierna hon fotograferar och publicerar på Fotogeniquee, men uppskattar alltid besökarnas återkoppling.

– Det bästa med att ha en fotoblogg är de snälla och konstruktiva kommentarerna på bilderna. När man har en blogg får man även en anledning att fotografera, vilket gör att jag fotograferar mycket hela året om. Det är även roligt att gå tillbaka i arkivet och se hur bilderna har utvecklats under de här åren. Men det tar såklart väldigt mycket tid att blogga och ibland kan det bli väldigt stressigt när man har skola, kompisar, andra aktiviteter och så bloggen. 

Vilka tips har du till andra unga fotografer?
– Att skaffa en lättjobbad plattform där du kan visa dina bilder, till exempel en blogg, och var aktiv. Var noga i urvalet så att du bara visat upp dina allra bästa bilder. Om du får stöd från någon är det enklare att våga ta för sig och visa upp sina jobb. Och försök att inte bli ledsen över negativa kommentarer. Försök att tänka att du fått någon att känna något genom ditt fotografi, och det är en av de viktigaste delarna i ett fotografi enligt mig.Publicerad 2013-06-18. Läst av 8820 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2013-06-19 08:26   Niklas Andersen
En blogg jag kollar in ofta. Varierande och härlig!

//
http://ljusavtryck.blogspot.com/
2013-06-19 13:11   MattiasL
Jädrar, om man hade varit sådär begåvad som femtonåring! Önskar Maja all framgång.
2013-06-19 21:00   connyconny
Hmm, inte min typ av foto. Jag menar, VARENDA BILD måste inte förhärligas av ett "instagram filter", blir lite tröttsamt i längden...postprocessa lite mer sparsamt så blir det nog bra till slut.
2013-06-19 23:06   chi_sweden
Softade bilder kan vara snyggt ibland, som kontrast till icke softade.
Personligen gillar jag mustiga och kontrastrika bilder :-)

Kul är väl också att en så ung tjej kan såpass avancerad kodning
som hemsidan har. *S*
/chi
2013-06-19 23:33   Annelie Worgard Fotografi
You just go girl!!!!
Jättefina bilder.
Önskar dig all framgång, glöm inte bort det kuliga bara.
Låt inte stressen bestämma över dig.

Merläsning

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 6

Test: Benq SW270C Photovue

Om du insett begränsningarna i att arbeta på en enklare bildskärm och vill investera i ett hårdvarukalibreringsbart alternativ för stillbild och video – utan att det kostar skjortan– kan Benq SW270C vara ett bra val. Läs mer... 1

Svenskt bolag köper spanskt bild- och grafikdatabasbolag

Freepik med 20 miljoner registrerade användare får svenska ägare. Läs mer... 2

Ny bok om bildens makt

Vi kommunicerar med foto - men inser vi kraften, makten och ansvaret? Läs mer... 1

Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Ett 50-tal fotografer i corona-anpassad festival. Läs mer...

Samyang AF 85/1,4 RF för Canons R-serie

Samyangs nya 85 mm f/1,4 lanserades först för kameror med Sony E-fattning. Nu kommer objektivet även med Canon RF-fattning. Läs mer... 4

Elever ställer ut på Galleri Kontrast

Eleverna på Fotografisk Konstutbildning har sin examensutställning ”Caught in between”. Läs mer... 1

Panasonic Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6 - kompakt zoom med L-fattning

Panasonic har utvecklat en ny kompakt zoom för sina småbildskameror och andra kameror med L-fattning. Läs mer... 3

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Plus Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ. Läs mer... 4

Sony ZV-1 är anpassad för vloggare

Sony har gjort en version av RX100Va med en hantering som är mer anpassad för videografer och i synnerhet vloggare. Kameran har också en mer påkostad mikrofon. Läs mer...

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar