Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 4K time lapse visar vackert Stockholm

4K time lapse visar vackert Stockholm

Kiljano har gjort en time lapse-film med långa kameraåkningar som visar upp Stockholm på ett sätt som bara är möjligt att göra med så kallad hyperlapseteknik.

Hyperlapse innebär att kameran rör sig en längre sträcka under tagningen. Vid konventionell time lapse är kameran still eller rör sig bara några decimeter. För båda varianterna utgår man från en extremt stor mängd stillbilder som är tagna med en jämn intervall. Bilderna sätts sedan samman till en video.

– Filmen är fotograferad med fullformatskamera från Canon. Mycket tid har gått till bearbetning av materialet. Programvara som använts är bland annat Lightroom och After effects, berättar Kiljano som kallar filmen för Stockholm Winter Lights.

Bildruta ur filmen Stockholm Winter Lights.

Kiljano har nyligen lanserat en webbplats som är helt tillägnad time lapse-video. Se här.

Filmen elektromusik från  stockholmaren Daniel Savio.
– Hans skiva “Against All Odds” släpptes under 2015 och är en utveckling av musikgenren “Skwee".

Bildruta ur filmen Stockholm Winter Lights.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-02-14. Läst av 8396 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2016-02-15 08:36   kjellepelle
Jättefina bilder/film, men musiken känns helt fel. En smaksak givetvis, men jag valde att stänga av ljudet efter halva filmen och då blev min upplevelse bättre.
Micke Bågesund   2016-02-15 10:23
Jag håller med, stängde också av musiken ganska fort, men jag är född 1980 och är uppväxt med klassisk rock så det är väl kanske inte så konstigt att just denna genre inte föll mig i smaken, men det är helt klart som du säger att smaken är som baken och tur är väl det :), men mycket vackert fångat och vilket jobb! Stockholm är absolut ingen favorit stad hos mig men filmen gjorde till och med Stockholm intressant som en helhet.
trax   2016-02-15 10:42
Tråkigt att behöva hålla med. Ljudet är lika viktigt som bilden men tas som en självklarhet för många när det gäller film och TV för det bara finns där, ungefär som el ur ett eluttag. :) Det sitter talangfulla artister som gör allt för att få till det perfekt och när man får en tår i ögat när det är som vackrast så är det garanterat musikens förtjänst som sätter känslan till bilden.
Som ljudläggare skulle jag tänkt här i banorna som stort ,vackert ,minimalistiskt, svenskt, native.
Snyggt fotat!
2016-02-15 10:30   HRL
Riktigt fina bilder, inspirerar till min egen tänka dokumentär om Stockholm (dock inte timelaps). Musiken funkar inte alls.
2016-02-15 13:42   rronnbac
Jag sällar mig skaran och säger att det som redan är väldigt bra hade kunnat falla mig mer i smaken med annan musik.
2016-02-15 14:43   matlep
Smaken är ju som baken. Jag tyckte definitivt att musiken funkade. Förstår inte alls kritiken.
2016-02-15 19:59   andste
Vackert, någon skrev att dom var född 1980 och tyckte inte musiken passade, jag är född betydligt tidigare än så och tyckte definitivt att musiken passade in, speciellt när ljudet var i synk med vad som hände i bilden.
2016-02-15 20:39   Kimster
Bra bearbetat och härliga bilder. Musiken funkade bra, modernt.
2016-02-16 07:49   gors
Snyggt, och vilket jättejobb. För mina öron limmar musiken bra med den speciella blandning av högt och lågt tempo som tekniken ger.
2016-02-16 10:44   Micke Bågesund
Okej förlåt, musiken var kanon! Vågar inte säga annat då risken till att bli halshuggen är kännbart nära, alla kan inte ha samma smak och tycke! Om jag inte gillar något så är det väl kritik från mitt håll men om någon annan tycker det motsatta så är det fine för mig. Förstår inte poängen och det är väl inte riktigt kritik heller utan jag tyckte enbart att musiken inte riktigt var omtyckta av mina öron utan jag är mer van vid äldre rock och liknande, men om jag skulle lyssna mer på denna typ av musik så skulle jag också kanske lära mig att uppskatta den men känner ingen lusta till det, så förlåt så hemskt mycket att jag har annan musiksmak men det är inget kritiskt riktat mot ägaren till detta projekt utan jobbet bakom filmen är mäkta imponerande och har då bara +++++ från mitt håll.

Så förlåt än en gång så hemskt mycket att jag råkar ha annan musiksmak.
Svar från froderberg   2016-02-16 10:53
Klart att du får säga vad du tycker. Och du är uppenbarligen inte ensam om din åsikt.
matlep   2016-02-16 14:48
Vem har hotat med halshuggning? Är detta århundradets överreaktion månne? ;)
2016-02-17 08:16   Mr Keys
Vackert! Fel musik enligt mig, har inget med min generella musiksmak att göra dock, älskar electro, men det skar sig i detta sammanhang tycker jag.
Dessutom tycker jag det var lite för snabba klipp, hade gärna fått lite längre stopp på varje position, men trots det mkt vackert! :)
2016-02-19 15:45   mickeIII
Hur bra som helts, skön 3D känsla!
2016-02-22 12:47   Christoffer Wallstenius
Väldigt fin video! Jag måste dock instämma med flera andra om att musiken inte funkar alls för mig, jag fick betydligt bättre upplevelse av att stänga av ljudet.

En sak som jag är nyfiken på, med risk för att låta som en moralist eller paragrafryttare:
Flertalet av kameraglidningarna verkar vara tagna med UAS (a.k.a. "drone"), men har alla olika regler iakttagits? D.v.s. såna regler som totalt flygförbud i Stockholm när Bromma flygplats har öppet för flygtrafik (man får enbart, utan undantag, flyga UAS i stockholm när Bromma flygplats håller stängt), att man inte får flyga över fordon och människor, o.s.v. Ser bland annat en glidning över centralbron som inte verkar helt ok regelmässigt.
Mr Keys   2016-02-23 12:32
regler är till för att brytas! ;)
2016-02-26 17:21   Tell
Det är så synd att så många inte förstått vilka underverk som lite rörelseoskärpa kan göra. Visst att det är svårt att få till det i kamer-rörelserna i en sån här grej, men det som rör sig i bild mår väldigt bra av att få vara lite suddiga..
2016-05-16 14:28   bentelkalb
Bra bilder, jättesnyggt genomfört, men herregud.... musiken! Det förstör hela bildspelet, jag stängde av.

Merläsning

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 3

Kirsty Mitchells sagorike visas på Fotografiska

Den 7 december slår Fotografiska upp portarna till Kirsty Mitchells sagorike i vinterns stora utställning Wonderland.  Läs mer...

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Fotofestivalen i Landskrona skjuts upp

Det blir ingen fotofestival i Landskrona under nästa år. Det är för resurskrävande att både hålla en årlig internationell fotofestival och samtidigt bygga upp ett fotohistoriskt museum. Istället blir det fler utställningar under 2019. Läs mer... 2

Naturfoto visas på festival i Göinge

Bildvisningar, föredrag, fototävlingar, pryldemonstration och fika. Allt detta och mycket mer händer på Naturfestivalen i Göinge den 19 januari. Läs mer... 3

Kameradrönare kan snart få skjutas ned

Ett beslut om att skyddsvakter ska få skjuta ner drönare över kärnkraftverk och andra skyddsobjekt kommer allt närmare. Läs mer... 36

Extremt ljusstark vidvinkel från Samyang

Manuell fokusering med bländare f/1,2 är en utmaning i många lägen. men för den som vågar anta utmaningen kommer snart Samyang XP 35 mm f/1,2. Läs mer...

Photokina 2019 inställt

Koelnmesse meddelar att vårens upplaga av Photokina inte blir av. Mässugna får istället hålla sig till år 2020. Läs mer... 1

SVT-fotograf levde som hemlös i 36 dagar

Den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson har nyligen börjat jobba på SVT. Ett av de första uppdragen var att leva som hemlös i 36 dagar. Läs mer... 6

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...