Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 4K time lapse visar vackert Stockholm

4K time lapse visar vackert Stockholm

Kiljano har gjort en time lapse-film med långa kameraåkningar som visar upp Stockholm på ett sätt som bara är möjligt att göra med så kallad hyperlapseteknik.

Hyperlapse innebär att kameran rör sig en längre sträcka under tagningen. Vid konventionell time lapse är kameran still eller rör sig bara några decimeter. För båda varianterna utgår man från en extremt stor mängd stillbilder som är tagna med en jämn intervall. Bilderna sätts sedan samman till en video.

– Filmen är fotograferad med fullformatskamera från Canon. Mycket tid har gått till bearbetning av materialet. Programvara som använts är bland annat Lightroom och After effects, berättar Kiljano som kallar filmen för Stockholm Winter Lights.

Bildruta ur filmen Stockholm Winter Lights.

Kiljano har nyligen lanserat en webbplats som är helt tillägnad time lapse-video. Se här.

Filmen elektromusik från  stockholmaren Daniel Savio.
– Hans skiva “Against All Odds” släpptes under 2015 och är en utveckling av musikgenren “Skwee".

Bildruta ur filmen Stockholm Winter Lights.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-02-14. Läst av 8473 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2016-02-15 08:36   kjellepelle
Jättefina bilder/film, men musiken känns helt fel. En smaksak givetvis, men jag valde att stänga av ljudet efter halva filmen och då blev min upplevelse bättre.
Micke Bågesund   2016-02-15 10:23
Jag håller med, stängde också av musiken ganska fort, men jag är född 1980 och är uppväxt med klassisk rock så det är väl kanske inte så konstigt att just denna genre inte föll mig i smaken, men det är helt klart som du säger att smaken är som baken och tur är väl det :), men mycket vackert fångat och vilket jobb! Stockholm är absolut ingen favorit stad hos mig men filmen gjorde till och med Stockholm intressant som en helhet.
trax   2016-02-15 10:42
Tråkigt att behöva hålla med. Ljudet är lika viktigt som bilden men tas som en självklarhet för många när det gäller film och TV för det bara finns där, ungefär som el ur ett eluttag. :) Det sitter talangfulla artister som gör allt för att få till det perfekt och när man får en tår i ögat när det är som vackrast så är det garanterat musikens förtjänst som sätter känslan till bilden.
Som ljudläggare skulle jag tänkt här i banorna som stort ,vackert ,minimalistiskt, svenskt, native.
Snyggt fotat!
2016-02-15 10:30   HRL
Riktigt fina bilder, inspirerar till min egen tänka dokumentär om Stockholm (dock inte timelaps). Musiken funkar inte alls.
2016-02-15 13:42   rronnbac
Jag sällar mig skaran och säger att det som redan är väldigt bra hade kunnat falla mig mer i smaken med annan musik.
2016-02-15 14:43   matlep
Smaken är ju som baken. Jag tyckte definitivt att musiken funkade. Förstår inte alls kritiken.
2016-02-15 19:59   andste
Vackert, någon skrev att dom var född 1980 och tyckte inte musiken passade, jag är född betydligt tidigare än så och tyckte definitivt att musiken passade in, speciellt när ljudet var i synk med vad som hände i bilden.
2016-02-15 20:39   Kimster
Bra bearbetat och härliga bilder. Musiken funkade bra, modernt.
2016-02-16 07:49   gors
Snyggt, och vilket jättejobb. För mina öron limmar musiken bra med den speciella blandning av högt och lågt tempo som tekniken ger.
2016-02-16 10:44   Micke Bågesund
Okej förlåt, musiken var kanon! Vågar inte säga annat då risken till att bli halshuggen är kännbart nära, alla kan inte ha samma smak och tycke! Om jag inte gillar något så är det väl kritik från mitt håll men om någon annan tycker det motsatta så är det fine för mig. Förstår inte poängen och det är väl inte riktigt kritik heller utan jag tyckte enbart att musiken inte riktigt var omtyckta av mina öron utan jag är mer van vid äldre rock och liknande, men om jag skulle lyssna mer på denna typ av musik så skulle jag också kanske lära mig att uppskatta den men känner ingen lusta till det, så förlåt så hemskt mycket att jag har annan musiksmak men det är inget kritiskt riktat mot ägaren till detta projekt utan jobbet bakom filmen är mäkta imponerande och har då bara +++++ från mitt håll.

Så förlåt än en gång så hemskt mycket att jag råkar ha annan musiksmak.
Svar från froderberg   2016-02-16 10:53
Klart att du får säga vad du tycker. Och du är uppenbarligen inte ensam om din åsikt.
matlep   2016-02-16 14:48
Vem har hotat med halshuggning? Är detta århundradets överreaktion månne? ;)
2016-02-17 08:16   Mr Keys
Vackert! Fel musik enligt mig, har inget med min generella musiksmak att göra dock, älskar electro, men det skar sig i detta sammanhang tycker jag.
Dessutom tycker jag det var lite för snabba klipp, hade gärna fått lite längre stopp på varje position, men trots det mkt vackert! :)
2016-02-19 15:45   mickeIII
Hur bra som helts, skön 3D känsla!
2016-02-22 12:47   Christoffer Wallstenius
Väldigt fin video! Jag måste dock instämma med flera andra om att musiken inte funkar alls för mig, jag fick betydligt bättre upplevelse av att stänga av ljudet.

En sak som jag är nyfiken på, med risk för att låta som en moralist eller paragrafryttare:
Flertalet av kameraglidningarna verkar vara tagna med UAS (a.k.a. "drone"), men har alla olika regler iakttagits? D.v.s. såna regler som totalt flygförbud i Stockholm när Bromma flygplats har öppet för flygtrafik (man får enbart, utan undantag, flyga UAS i stockholm när Bromma flygplats håller stängt), att man inte får flyga över fordon och människor, o.s.v. Ser bland annat en glidning över centralbron som inte verkar helt ok regelmässigt.
Mr Keys   2016-02-23 12:32
regler är till för att brytas! ;)
2016-02-26 17:21   Tell
Det är så synd att så många inte förstått vilka underverk som lite rörelseoskärpa kan göra. Visst att det är svårt att få till det i kamer-rörelserna i en sån här grej, men det som rör sig i bild mår väldigt bra av att få vara lite suddiga..
2016-05-16 14:28   bentelkalb
Bra bilder, jättesnyggt genomfört, men herregud.... musiken! Det förstör hela bildspelet, jag stängde av.

Merläsning

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Nytt: Fujifilm X-T30 och Fujinon XF 16/2,8 R WR

Fujifilm X-T30 är en enklare version av X-T3, men med samma processor och sensor. Tillsammans med kameran lanseras även en nu kompakt vädertätad vidvinkel. Läs mer... 24

Fotografering i Västerbottens Örneldorado

Klockan är 06.30. Termometern visar på -22 grader. Vi följer Connys skoterspår i den djupa, lätta snön. I varma kläder och lastade med kameror vandrar vi snabbt till vårt gömsle. Läs mer... 5

Canon Eos RP: Lätt fullformatare

Canon följer upp sin första spegelfria småbildskamera med en lättare version kallad Canon Eos RP. Läs mer... 32

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

16,5 gångers zoom från Olympus

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm f/3,5-6,3 är en ny superzoom med hela 16,6 gångers zoomomfång, viket motsvarar 24-400 mm med småbild. Läs mer... 17

Prisbelönt jakt på vilda ögonblick

Plus Genom att vara självkritisk och hela tiden vilja lyckas bättre driver Andreas Hemb sig hela tiden vidare. Hans teknik att multiexponera direkt i kameran har gjort att bilderna belönats med flera prestigefulla priser och omnämnanden. Läs mer...

Fototävling: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone

Tillsammans med vår fotorese-partner Wild Nature Fotoresor kör vi en fototävling. Vinnaren vinner fotoresan: Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 
(värde 28.900 kr) Läs mer...

Fotograf dokumenterar mörkrum

Mörkrumskonsten är på utdöende. The Guardian har gjort en kort video om fotografen Richard Nicholson som dokumenterat flera mörkrum innan de försvinner. Läs mer... 1

Uppdateringar i Lightroom Classic

Adobe släpper idag en uppdatering 8.2 av Lightroom Classic (du vet den varianten för din dator) och det är funktionen "förbättra detaljer". Läs mer... 26

Lastolite HaloCompact