Annons
Artiklar > Fotoboksdebutant tar farväl av sin bästa vän

Fotoboksdebutant tar farväl av sin bästa vän

När en av Ricki Lundbergs bästa vänner tog livet av sig ändrades hela Rickis fotograferande. Nu tar han farväl av vännen med sin bok This is me saying goodbye.

– Man kan väl säga att jag halkade in på fotografering av en ren slump 2007 när jag blev erbjuden att få följa med till Shanghai. Jag hade i stort sett inte rört vid en kamera innan annat än vid några få tillfällen under högstadiet när vi fick som uppgift att fota och framkalla bilder i mörkrummet som vi hade där, säger Ricki Lundberg.

Han färdigställde sin första fotobok i våras, This is me saying goodbye, tillägnat en vän som tog livet av sig 2010. 2011 fick han målarnas stipendium för sitt fotograferande och i år blev boken äntligen klar.

Varför valde du att ta farväl av din vän genom en bok? 
– Jag hade redan börjat med boken innan Henriks bortgång, han fanns alltid där och ställde upp när man behövde och vi fotograferade mycket tillsammans redan från början. Han var en av mina allra bästa vänner, och en av dem som betytt mest för att boken blev färdig.

Hur är boken är ett passade avsked?
– Henrik finns inte med på bild men han finns ständigt i mina tankar. När jag fortsatte med boken efter hans bortgång så ändrades hela uttrycket i min fotografering. Allt som jag hade gjort fram tills dess kastades i stort sett bort. Det är lite svårt att förklara, men fotograferingen efter det var en slags bearbetning av sorgen. Henrik finns inte på bilderna men han finns i dom.

Vad har kompiskretsen som kände er båda sagt om projektet och resultatet?
– Det har bara varit positivt, alla vänner som har sett boken har gillat den och tyckt att det var ett bra initiativ. Men de vågar väl inte säga annat, haha. 

Ricki gick från noll till hundra direkt. 2010 vann han fototävlingen Metro Photo Challenge. Han vann kategorin "känslor" i först den svenska deltävlingen och sedan den globala. Som belöning presenterades han för Metros 200 miljoner läsare och fick en resa till en valfri stad. Han valde New York. 

Innan dess hade Ricki studerat fotografi på Molkolms folkhögskola, blivit inbjuden att fotografera gamla bruk och övergivna platser av Jan Jörnmark och byggt upp ett mörkrum och studio i Filipstad.

Vad händer 2012?
– Inte så mycket. Jag håller på att flytta min studio till en ny lokal och försöker få den i ordning. Därefter blir det några författarfestivaler där jag ska visa upp boken. I år har boken tagit mycket tid, så nu känner jag bara för att börja fotografera på riktigt igen. Vilket är vad jag ska göra. Jag har redan börjat med ett nytt projekt men det tar nog ett par tre år till innan det är färdigt.

Läs en recension om boken This is me saying goodbye.

Foto: Ricki LundbergPublicerad 2012-07-03.

12 Kommentarer

abcxyz 2012-07-03 13:40  
Helt ofattbart bra bild ovan. Lycka till i framtiden med dina projekt.
Ricki Lundberg 2012-07-03 16:11
Tack Ola, lycka till du också.
Pistol-Pete 2012-07-03 14:33  
Kul Ricky! Min första inspiratinskälla på FS!
Ricki Lundberg 2012-07-03 16:12
Du tar ju själv fantastiska foton Peter, så jag känner mig hedrad.
Agneta Viklund 2012-07-03 18:00  
En sån bild! Den stannar länge länge inom en. Känslan är enorm och du har verkligen lyckats förmedla både längtan, saknad och sorg. Titeln är så rakt på sak och väldigt naturlig. Gratis till din förtjänta uppmärksamhet.
Ricki Lundberg 2012-07-03 22:14
Tack så mycket Agneta för den fina kommentaren, det betyder mycket.
Alexander Bergström 2012-07-05 16:50  
Detta är en verkligt vacker gest!
Det är starkt och det är stort Ricki.
Jag önskar dig all lycka och framgång med denna bok och din framtida karriär som fotograf.
Ricki Lundberg 2012-07-05 21:26
Tack Alexander, din kommentar värmer. Jag önskar dig all lycka också, du är verkligen en fantastisk fotograf och konstnär.
Jonzén 2012-07-06 09:09  
Tack för inspirationen! funderar själv att gör något liknanade för min bror som blev mördad för tre år sedan!
Hans största intresse var skate, så därför har jag börjat fota skateboard åkare som även var hans vänner!

Åter igen Tack
Ricki Lundberg 2012-07-06 23:27
Tack själv Stefan. Jag håller tummarna för dig, är säker på att det kommer bli något fantastisk.
erik 2012-07-08 15:48  
Obeskrivligt bra bild. Den bästa jag sett på mycket länge. Stannar kvar hos en.
Ricki Lundberg 2012-07-09 22:07
Tack Erik, jättekul att du tycker så.

Merläsning

ANNONS