Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Det händer mycket på Stockholms gator, något som deltagarna i workshop får lära sig att fånga. Foto: Joakim KE Johansson.

 

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni.

Hej Magnus Fröderberg! Vad är gatufoto?
– Gatufoto handlar om att fånga livet i det offentliga rummet. Det är oftast ögonblick som ska tala på något sätt.

Hur kom du att börja med gatufoto?
– Det var det som intresserade mig från början på 80-talet när jag fick upp ögonen för fotografi. Sedan har jag inte alltid hållit på med gatufoto, det har gått i vågor. Men jag fick en ordentlig revival när jag köpte min första digitalkamera 2004. Digitaltekniken underlättar både ekonomiskt och praktiskt.

Vad gör gatufoto så speciellt?
– Att det är oförutsägbart, man kan bli väldigt överraskad. Jag ser det också lite som sportfiske, det är trevligt trevligt promenera på stan och har man tur blir det en massa bra bilder också. När det blir bra finns det en grad av oförutsägbarhet bakom det hela. Andra former av fotografi överaskar inte på samma sätt och ger inte samma kick.
Sedan är gatufoto svårt, det är också ett element i det hela. Du ska förutsäga vad som händer, och du ska komponera och fånga ögonblicket samtidigt.

Finns det regler inom gatufoto?
– Att arrangera bilder är no-no. Gränsen går vid att fotografera en person som tittar in i kameran. Det kan fungera vid ett spontant möte. Men man får absolut inte iscensätta. Det är ju en form av dokumentärfoto.

Det finns olika stilar inom gatufoto. Färg och form präglar Magnus Fröderbergs bildstil.

Vilka förkunskaper behöver man på workshopen?
– Det behövs grundläggande fotokunskap och att kunna hantera sin kamera, vi lär inte ut hur den fungerar. Däremot går vi genom hur man bäst ställer in den för gatufoto.


Vad får man lära sig på workshopen?
– Man lär sig att våga fotografera andra människor på stan. Vi lär ut kunskap om vad gatufoto är. En av de viktiga grejerna vi går genom är att hitta sin stil, sitt sätt att fotografera både bild- och metodmässigt. Vi lär också ut en mängd smarta tips. Och vi ger såklart feedback på bilderna.

Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg gatufotograferar i London.

Magnus Fröderberg är fotograf och journalist med kärlek för dokumentärfoto, både inom reportage, gatufoto och sport. Sedan 2011 är han chefredaktör för Fotosidan.se och Fotosidan Magasin.

Joakim KE Johansson är journalist och kommunikatör som har hållit på med gatufoto länge. Han har bland annat dokumenterat sin hemstad Karlskrona. Joakim har skrivit en del artiklar för Fotosidan Magasin och gör för närvarande Fotosidan Poddradio.

Kursen hålls 7 – 9 juni och är utformad i samarbete med Göran Segeholm. Läs mer på Fotografiskas webbplats.Publicerad 2019-04-17. Läst av 1628 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-04-18 12:26   Johan Pihl
Vad kul, hoppas att det går bra med workshopen!
2019-04-20 08:50   Frekeman
Roligt. Den blir nog bra. Lycka till!

Merläsning

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 13

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 5

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 3

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 12

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Skärpning av lagen om fotografering i rättsal

I mer än 70 år har det varit förbjudet att fotografera i rättssalar. För ett år sedan skärptes lagen så att det även blev förbjudet att fotografera in i rättssalen. Från och med den 1 juli skärps lagen ytterligare. Läs mer... 6

Miops Capsule360