Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Det händer mycket på Stockholms gator, något som deltagarna i workshop får lära sig att fånga. Foto: Joakim KE Johansson.

 

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni.

Hej Magnus Fröderberg! Vad är gatufoto?
– Gatufoto handlar om att fånga livet i det offentliga rummet. Det är oftast ögonblick som ska tala på något sätt.

Hur kom du att börja med gatufoto?
– Det var det som intresserade mig från början på 80-talet när jag fick upp ögonen för fotografi. Sedan har jag inte alltid hållit på med gatufoto, det har gått i vågor. Men jag fick en ordentlig revival när jag köpte min första digitalkamera 2004. Digitaltekniken underlättar både ekonomiskt och praktiskt.

Vad gör gatufoto så speciellt?
– Att det är oförutsägbart, man kan bli väldigt överraskad. Jag ser det också lite som sportfiske, det är trevligt trevligt promenera på stan och har man tur blir det en massa bra bilder också. När det blir bra finns det en grad av oförutsägbarhet bakom det hela. Andra former av fotografi överaskar inte på samma sätt och ger inte samma kick.
Sedan är gatufoto svårt, det är också ett element i det hela. Du ska förutsäga vad som händer, och du ska komponera och fånga ögonblicket samtidigt.

Finns det regler inom gatufoto?
– Att arrangera bilder är no-no. Gränsen går vid att fotografera en person som tittar in i kameran. Det kan fungera vid ett spontant möte. Men man får absolut inte iscensätta. Det är ju en form av dokumentärfoto.

Det finns olika stilar inom gatufoto. Färg och form präglar Magnus Fröderbergs bildstil.

Vilka förkunskaper behöver man på workshopen?
– Det behövs grundläggande fotokunskap och att kunna hantera sin kamera, vi lär inte ut hur den fungerar. Däremot går vi genom hur man bäst ställer in den för gatufoto.


Vad får man lära sig på workshopen?
– Man lär sig att våga fotografera andra människor på stan. Vi lär ut kunskap om vad gatufoto är. En av de viktiga grejerna vi går genom är att hitta sin stil, sitt sätt att fotografera både bild- och metodmässigt. Vi lär också ut en mängd smarta tips. Och vi ger såklart feedback på bilderna.

Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg gatufotograferar i London.

Magnus Fröderberg är fotograf och journalist med kärlek för dokumentärfoto, både inom reportage, gatufoto och sport. Sedan 2011 är han chefredaktör för Fotosidan.se och Fotosidan Magasin.

Joakim KE Johansson är journalist och kommunikatör som har hållit på med gatufoto länge. Han har bland annat dokumenterat sin hemstad Karlskrona. Joakim har skrivit en del artiklar för Fotosidan Magasin och gör för närvarande Fotosidan Poddradio.

Kursen hålls 7 – 9 juni och är utformad i samarbete med Göran Segeholm. Läs mer på Fotografiskas webbplats.Av Calle Slättengren
Publicerad 2019-04-17. Läst av 1293 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-04-18 12:26   Johan Pihl
Vad kul, hoppas att det går bra med workshopen!
2019-04-20 08:50   Frekeman
Roligt. Den blir nog bra. Lycka till!

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes