Annons
Artiklar > Hon tog årets hedersporträtt

Hon tog årets hedersporträtt

Sanna Sjöswärd är en prisbelönt fotograf som bland annat står bakom de uppmärksammade utställningarna Eldsjälar och Rötter. I år fotograferade hon även Årets Hedersporträtt.

Sanna Sjöswärd jobbar redaktionellt och tar porträtt för förlag och magasin, föreläser för skolor, organisationer och företag samt brinner för dokumentära projekt. Just nu går utställningen Eldsjälar runt i Sverige och nästa gång ska den visas på Galleri London under Kulturnatten den 8 september i Uppsala.

Oftast jobbar Sanna med 1-2 idéer samtidigt och just nu försöker hon att bli färdig med sitt pågående projekt om Alsike Kloster - en fristad för flyktingar som hon har arbetat med sedan 2006. Nyligen presenterades ett porträtt som Sanna tagit av Theodor Kallifatides som årets hedersporträtt. Hon har tagit emot flera priser, bland annat för sin bok och utställning Rötter.

Hur fick du veta att du skulle vara fotografen till årets hedersporträtt?
– Magnus Olausson, chef för samlingarna med statens porträtt- och slottssamlingar, från Nationalmuseet ringde upp mig i november förra året och berättade att kommittén ville att jag skulle fotografera Hedersporträttet för 2012, och att det var Theodor Kallifatides.

När tog du bilden?
– Jag fotograferade Theodor Kallifatides 1 februari 2012. Det lustiga är att jag fotograferade fotograf Lennart Nilsson den 1 februari 2011, och den bilden har också gått till Statens Porträttsamling – fast inte som ett Hedersporträtt.

Hur väljs Hedersporträttet ut?
– Hedersporträttet väljs ut av en kommitté från Nationalmuseet och Gripsholmsföreningen som har en lista med kandidater som de går igenom varje år. Tidigare var det regeringen som utsåg Hedersporträttet, men sedan 1993 är det Nationalmuseet.

Berätta om invigningen på Gripsholms slott - vad hände?
– Gästerna möttes av välkomnande musik som spelades av en stor orkester på borggården. Därefter fick vi komma upp till Rikssalen och delta i ett årsmöte innan det blev mer musik och uppträdande. Hedersporträttcermonin började med att de tog bort skynket så alla hade möjlighet att se porträttet. Årets hedersmodell Theodor Kallifatides och jag pratade en stund. Ordförande sa några avslutningsord och sedan var det lunch som serverades i Kronköket. Efter lunchen bjöd Magnus Olausson oss på en rundtur kring porträttsamlingarna och visade var Theodor Kallifatides ska hänga på Gripsholmsslott. Han har fått platsen bredvid Tomas Tranströmer som är porträtterad av Hans Gedda.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när man ska ta riktigt bra porträttbilder?
– Det viktigaste med att ta starka/bra porträtt bilder är att du är nyfiken på den du porträtterar. Har du inget intresse av personen du har framför dig så blir det inte lika bra. Det är viktigt att vara fokuserad, vara nära utan att vara på och att vara flexibel. Det är inte viktigt att ta bilden, utan förberedelserna, att ta sig tid, att se personen före fotograferingen och att få en uppfattning om vem det är – för mig – viktigare. Jag brukar alltid säga bra resarch kring personen är a och o. Våga misslyckas. Träna, träna och åter träna ögat för ljuset.

Vad ska du göra i sommar?
– Jag ska försöka resa runt på en roadtrip genom Sverige och besöka Öland för att fotografera, Österlen, Göteborg (Bruce Springsteen) och Västkusten. En snabb trip under en vecka till Berlin där jag håller på med ett nytt spännande projekt. Fast det projektet är fortfarande hemligt.

Läs mer om Sanna på www.sannafoto.sePublicerad 2012-06-12. Läst av 5669 personer.

2 Kommentarer

Sara Gust 2012-06-13 22:08  
Grattis Sanna! Din bild är så stillsamt går-rätt-in! Vacker.
Mrdoderhult 2012-06-14 07:51  
Håller med, man kan titta på den i evigheter känns det som..
annons

Merläsning

ANNONS