Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Linda drar igång bokprojekt med Kickstarter

Linda drar igång bokprojekt med Kickstarter

Linda Maria Thompson har under ett par års tid fotograferat livslånga bybor och nyanlända flyktingar i Ådalen. Hon tar Kickstarter till hjälp för att få ihop en fotobok.

Linda Maria Thompson är född i Mariefred men uppväxt och utbildad i USA. Hon lever med sin familj i Härnösand. Linda är årets Sune Jonsson-stipendiat, och har även blivit nominerad till TT:s stora fotopris 2015 och är 2016 års fotograf hos nättidskriften Alba. Hennes nuvarande projekt går under namnet In Place of Memory.

Kan du berätta om dina bilder?
– Under flera år har jag fotograferat människor och platser i några byar i Ådalen. Jag fotograferade livslånga bybor och nyanlända flyktingar, platser nära mitt hjärta och platser som håller berättelser om människors förgänglighet. Det började som ett personlig sökande efter spår av minne och identitet och växte till ett projekt som handlar om både personligt och kollektivt minne och funderingar kring migration.

Du fotograferar i Ådalen, varför just där?
– Ådalen är en plats som är en del av det Svenska kollektiva minnet för de historiska händelserna kring arbetarrörelsen Ådalen '31 vilka ägde rum 85 år sen. Men för mig, började fotograferandet utifrån ett personligt perspektiv där jag återvände med kameran till platser av betydelse för mig i min eget sökande efter spår av minnen och nostalgi. Startpunkten var byn där jag spenderade idylliska somrar på besök från USA till mina morföräldrar, som gick plötsligt bort i en flygolycka i 1994. Projektet växte till en grupp byar inom Ådalenområdet och blev nånting som inte bara handlar om mina egna minnen - men om fotografi och det kollektiva minnen som vi alla delar.Människors flykt skildras en del i medier, iallafall när de når Europa. Hur tycker du de skildras i Sverige?
– Det finns många fantastisk duktiga fotografer och skribenter som tar tag i flyktingfrågan. Tyvärr finns det också många stereotypa bilder som kommer fram. Jag tycker att det är problematiskt att samhället ofta diskuterar migration utifrån att det handlar bara om att människor kommer hit som flyktingar, att utgångspunkten är att migration är ett problem som behöver lösas. Men folk har alltid varit i rörelse. Till exempel när en femtedel av svenskarna emigrerade till USA mellan 1850-1920. Jag själv är en migrant. Född i Sverige, uppväxt i USA och så nu bosatt i Sverige, och min utgångspunkt har varit att lyfta frågor kring migration från ett personligt perspektiv - och förhoppningsvis väcka frågor och tankar kring det i betraktarna av bilderna.

Som svensk-amerikanska, ser du stora skillnader på hur migrationsfrågan dokumenteras här mot USA?
– Det är svårt att säga... Det finns ju till viss del stilistiska skillnader mellan hur dokumentär bilder ser ut i Sverige och USA, men jag tror att viljan att sprida förståelse för utsatta grupper, ta upp svåra frågor och utforska identitet och plats är ganska universell bland dokumentärfotografer.Vad kommer namnet “In Place of Memory” från?
– Det kan ses som ett ordlek - bilderna är tagna i platsen av mina egna minnen, samtidigt som man kan se att fotografi i sig själv är ett sätt att bygga minnen - och ibland ersätter fotografiska bilder våra egna minnen om hur det var.

Vad betyder Sune Jonsson-stipendiet för dig?
– Det är otroligt hedrande. Jag har ju växt upp med hans bilder som förebild och hans sätt att dokumentera människor på ett känsligt och värdigt sätt har varit inspirerande för mig.Hur går kickstarter-kampanjen?
Kickstarter-kampanjen har varit en spännande och mycket bekräftande resa. Med fem dagar kvar är projektet 91 procent av målet. Om vi når målet så är allt det finansiella klart att gå vidare och trycka boken till sommaren. Det är pirrigt eftersom om man inte når hela 100 procent - får man inget av pengarna men jag är extrem tacksam till alla som har backat projektet och är hoppfull om att vi når målet på fredag.

Har du fler projekt på gång?
– Jag har under senaste året börjat experimentera med en antik 18x24 tums-storformatskamera och pappersnegativ. Det är fantastiskt roligt och jag ser fram emot att jobba vidare med det.

Linda Maria Thompson hemsida, instagram och kickstartersida.Av Calle Slättengren
Publicerad 2016-05-15. Läst av 4499 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-05-17 11:03   Alf-Magnus
Definitivt värd Sune Jonson stipendiet- Tillskilnad mot en anan vinnare. Hon tar den dokumentära biled på alvar och gör det inte till ett propaganda jippo so em del andra torde på 70-talet. Ser fram mot hennes bok.
RobinGee   2016-05-18 07:16
Jag kan inte nog instämma. Publicering i Sverige fokuserar nästan 100% på billig sensation och billig känslomässighet. Ordet ”dokumentär” är borta. Det är billiga jippon med ett syfte av snabba pengar, politiska och ideologiska deklarationer, ofta gömda bakom ordet ”granskining”. Det vore trevligt med en återgång till berättelser och dokumentär.
2016-05-18 07:11   RobinGee
Ett väldigt intressant och för mig mycket välkommet reportage. Jag hoppas verkligen hon får många efterföljare. Själv växte jag upp med stories av Bent Danielsson (Söderhavet) och Viktor Berge (Pärlfiskaren, Faran är mitt liv och Hajdödaren). Jag drömde alltid om att åka ut och på samma sätt kunna skildra världen. Den drömmen blev verklighet. Förr var sådana reportage, böcker och artiklar verkligen eftertraktade i Sverige, men inte numera. Sverige och svenska media tycks ha kört fast i en slags stereotyp ”gnäll-gråt-snyft-bild” av världen. En värld där allt framställs i en nedsättande falsk dager av mindervärdighet jämfört med Sverige. Här finns ett enormt tillfälle för fotografer. Hur är livet i Novosibirsk, i Nara, eller på Tarawa, Likiep eller Wotje. Utan att fokusera på religiösa, politiska eller ideologiska gliringar. Nästan ingen i Sverige vet. Publicister och media är inte intresserade. Kanske crowdfunding är lösningen. Jag håller gärna upp handen själv, men som utlandsboende kan jag inte använda crowdfunding.

Merläsning

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 3

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Miops Smart Trigger