Artiklar > Rickard fick följa drottningen med kameran

Rickard fick följa drottningen med kameran

I arbetet med en ny fotobok har Fotosidan-medlemmen Rickard L Eriksson kommit drottning Silvia närmare än andra fotografer.

Hur kommer det sig att du fått förtroendet att komma drottning Silvia så nära med kameran?
 – 2007 började jag jobba åt hovet med att förnya deras bildbank. 2012 startade jag, tillsammans med bokens författare, Roger Lundgren och bokens förläggare Johan Ericson tidningen Kungliga Magasinet. Detta öppnade så klart många dörrar.

Hur nära har du fått komma?
 – Jag har haft några dagar för fotografering, dels mycket tid nere på Solliden, men också här i Stockholm. Boken handlar om Drottningen som yrkeskvinna och därför har vi följt henne i arbetet och »vanliga dagar« på hennes arbetsrum och så vidare.
 – Drottningen själv har varit med och valt ut bilder, så det har varit ett nära och mycket givande samarbete.

Blir du aldrig nervös bland kungligheterna?
 – Jo, självklart blir jag nervös ibland, eller snarare väldigt fokuserad, inte minst i hur man ska tilltala dem. Men drottning Silvia är unik i sitt slag med att få människor bekväma runtomkring sig. Jag hade exempelvis ett skadat pekfinger (höger, dessutom!) under större delen av perioden då vi arbetade med boken och när vi sågs var hon alltid angelägen med att fråga hur det gick med läkningen.  

Har du någon drömbild som du skulle vilja ta av någon i kungafamiljen?
 – Det skulle vara roligt att få skildra dem ännu personligt, på ett sätt man aldrig sett dem. Inte så uppklädda och poserande utan mer nära, kanske i någon favoritfåtölj hemma på Drottningholm.  Sen skulle det självklart vara roligt att få vara med på ett hörn då prins Carl-Philip ska gifta sig.Publicerad 2014-01-21. Läst av 6987 personer.

2 Kommentarer

Peter-L 2014-01-21 16:30  
Vilken grej, att få följa kungafamiljen en stund!! Trevliga och fina bilder de två här dessutom. Den i färg är ju mästerlig i sin komposition och tycks spegla personligheterna för var och en. Och, vi har en vacker drottning! Grattis till en till synes fin bok!
nicotin 2014-01-25 07:38  
Otroligt vilken ära helt fantastiska bilder !
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS