Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Hemläxa 8 - Yrkesmänniskor

Hemläxa 8 - Yrkesmänniskor

Jag gick ner till den lokala frisören Bo Raptis som gärna ställde upp på bild. Även jag lyckades komma med i bilden, om än ofrivilligt.
Den här månaden skruvar vi upp svårighetsgraden på hemläxan något. Förra månaden var uppgiften att ta ett självporträtt. Men den här gången ska du porträttera en för dig helt okänd person. Bilden ska passa in på temat "yrkesmänniskor".

Med yrkesmänniska menas en person som utövar något slags yrke. Man ska helst kunna känna igen yrket bara genom att titta på bilden. Men om det är ett lite anonymare yrke godtas även en beskrivning så att man förstår vad det rör sig om.

En yrkesmänniska kan alltså vara allt från en sopgubbe till ett affärsbiträde eller en kock. Bara du själv och din omgivning begränsar vem du väljer att porträttera.

Nu kanske du börjar tänka på vilka yrkesmänniskor du har i din närhet som kan tänkas ställa upp? Och det behöver inte vara fel. Du kanske har en farbror som jobbar som cykelbud, eller en mamma som jobbar som långtradarchaufför som skulle vara perfekt att fota. Och visst, om du tror att det blir den bästa bilden, så kör på det. Men allra helst ser vi att du tar dig utanför ditt sociala nätverk och testar dig fram på lite mer okända vatten.

Men hur får man då en okänd person att ställa upp på ett foto? Jo, det enklaste sättet brukar helt enkelt vara att fråga om lov. Berätta att du är fotograf (eller hobbyfotograf) och gärna skulle vilja ta en bild av honom/henne. När fotograferingen är klar kan det vara trevligt att erbjuda personen en kopia av bilden, eller åtminstone en länk där de kan se hur resultatet blev. Om personen säger nej behöver du inte misströsta. Det är många som helt enkelt inte gillar att vara med på bild. Då är det bara att tacka för sig och leta vidare.

Lycka till nu och låt kreativiteten flöda!

Läs gärna Mikael Pertmanns matnyttiga artikel om var och vem man får fotografera, så du inte hamnar i några onödiga konflikter.

Klar? Ladda upp din bild i hemläxepoolen!.
Som vanligt för hemläxan har du två veckor på dig att ladda upp bilden i poolen. Poolen kommer alltså att stängas den 22 januari.

Av Ingrid Folkesson
Publicerad 2009-01-08. Läst av 8837 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-01-08 21:56   Martin.s
Hoppas jag hinner lägga in en Bilpaparazzi - hihihi!
2009-01-19 12:26   sahlenius
Det måste alltså vara en bild som är tagen nu eloler kan det vara en blid tagen i sommras???
2009-01-19 13:33   Ingriddim
Hej Kristina!
Vi hoppas att hemläxan ska fungera som en inspiration att gå ut och fota. Därför ser vi helst nytagna bilder i poolen. Rent tekniskt kan man inte lägga in bilder som tidigare publicerats på Fotosidan.

Men om din bild är gammal eller nytagen är i slutändan upp till dig själv. Det är ju trots allt du som fotograf som vinner på att ta många bilder.

/red.
2009-01-20 16:15   Coss
Hej
Detta tycker jag är jättesvårt. Med en sådanhär bild vill man ju förmedla mer än bara en platt bild, så är min känsla i allafall. Att då först fråga har inte funkat för mig för då har det lätt blivit mer posering.

Hur har ni andra tänkt och gått tillväga?
/Sture

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Miops Smart Trigger