Annons
Artiklar > Het debatt i Norge om nya kungliga bilder

Het debatt i Norge om nya kungliga bilder

Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff

Genialiskt eller amatörmässigt skräp? Debatten är livlig i Norge om de nya bilderna på medlemmarna i kungahuset som tagits av den kände modefotografen Sølve Sundsbø.

– Det har aldrig tidigare tagits så vackra bilder på kronprinsparet, och det är inget fusk med bilderna, menar Ingeborg Heldal som är chefredaktör för norska Cosmopolitan.

Den kände fotografen Hans Jørgen Brun tycker inte alls om bilderna:
– Sundsbø är en modefotograf som gjort succé i London, men när man ser på hur bilderna av kungafamiljen är utfört när det gäller ljussättning, komposition, uppställning och anatomi så är detta en form av uppdrag som han inte behärskar. trots detta hyllas bilderna av mindre kompetenta personer i modevärlden.

Brun får uppbackning av sin tidigare elev, fotografen Paul Bernhard:
– Det första jag reagerar på är ojämnheten i kvaliteten. Mer kvalitet menar jag både det fototekniska såväl som stilen som fotografen försökt med. Det ser ut som fotografen inte behärskar den här stilen. Det visar sig främst på bristen på förståelse för anatomi och komposition. Det verkar stelt och ansträngt, säger Bernhard till Foto.no.

Läs mer och se fler bilder på Foto.nuPublicerad 2011-01-27. Läst av 14940 personer.

Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff

Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff

19 Kommentarer

kinnunen 2011-01-27 14:43  
Usch för konservativa fotografer... Varför inte låta kunglighet sticka ut lite. Hade varit roligare om Serrano hade porträtterat vår kungafamilj än en stelbent porträttfotograf med hasselbladare. Nä, ut med det gamla in med det nya! :-)
Malin Norlen exklusiva sida 2011-01-27 14:43  
Tycker det var lite livlösa bilder // Malin
jfax 2011-01-27 14:45  
Ja, jag vet inte om det lämpar sig bilder på kungligheter. Kanske är kul att de sticker ut som någon säger, men de är ju kungligheter, de skall inte direkt offeciellt sticka ut på det sättet...
Roger Larsson 2011-01-27 16:23  
Smaken är som r-ven... Livlösa bilder håller jag absolut med om, dock är det väl inget fel om kungligheter sticker ut lite. Har man nu anlitat en modefotograf så kan man väl lika gärna ta lite foto som lyser med lite mer karaktär. Nu har jag inte sett mer än dessa, tycker dock att bilden överst till vänster funkar.
oxy 2011-01-27 16:45  
Tycker dom är grymma.

Tror gubbjävlarna lackar bara för inte dom fick ta korten.
Magnus Rönnkvist 2011-01-27 16:45  
Bilderna ser ju ut som vad många här på Fotosidan hade kunnat fota precis lika bra eller bättre.
Men personligen så tycker jag att porträtt av den är klassen ska målas i stil klassisk viktoriansk stil så som man gjorde förut. Det är snyggt och gör sig bra för den här typen av människor.

/ Magnus
the_Rose 2011-01-27 17:01  
Bara de här bilderna som visas i artikeln fick mig att fundera jättemycket.

Stilen hade nog inte fungerat med "vanliga" människor men just att det är porträtt av kungligheter som på ett väldigt subtilt sätt "tagits ner på jorden" trots medaljer och avancerade klänningar gör att bilderna växer i mina ögon. Klockrent vill jag påstå helt enkelt, men samtidigt kan jag förstå att inte alla ser samma värden som jag ser i dem.

//Mårten
Anders Östberg 2011-01-27 17:55  
Inbland fungerar det att vara nyskapande, ibland är det bättre med tradition. Just för det här motivet lutar jag åt mer traditionella porträtt, men det är förstås mest en smaksak.
Alagazam 2011-01-27 18:40  
Upprörd har jag svårt att bli, men jag har otroligt svårt att förstå hur man kan välja att fotografera dem på det sätt som gjorts. Stela studioporträtt mot grå bakgrund. Jag har lite svårt att se hur man ens kommer på tanken. Finns det någon som blir maximalt till sin fördel i den miljön?!
Narreh 2011-01-27 20:05  
Kan hålla med om att stilen inte är den vanliga man brukar fotografera kungligheter med, men är det inte genom nytänk som man sticker ut? Visst, det är enkla tekniker som används i bilderna men dom har sin charm i mitt tycke.
Karl Schiller 2011-01-27 20:10  
Markus, är det Hans Hammarskiöld du kallar stelbent porträttfotograf?

I mina ögon är dessa bilder väldigt tråkiga. Har man ett stort slott att fota i varför då välja en grå bakgrund?
Freddie 2011-01-27 20:13  
Märklig serie som jag inte får nåt grepp om. Viss amatörmässig retusch och konstiga beskärningar.
wiggen 2011-01-27 22:31  
Jeg er ingen portrettfotograf, men jeg vet at kunsten å skape gode portretter er å få modellen til å være seg selv og å slappe av. Det er jo ikke sikkert det er så lett å engasjere mennesker man vanligvis ikke har så nært forhold til. Jeg leste for noen år siden en bok om portrettfotografering, skrevet av en svensk fotograf. Han skriver omtrent følgende:" Å portrettere handler en god del om psykologi. Det er således en fordel å kjenne de man skal portrettere godt. Sånn sett skulle jeg helst kun portrettere min fru og mine arbeidskamerater", skriver han.

Men resultatet er ikke bra. Jeg er vant til å se disse i forskjellige sammenhenger i forskjellige medier, og på disse bildene er de både anspente og usikre.

Viggo
Lorryquai 2011-01-27 23:22  
Detta var faktiskt ingen höjdare...han kanske blev skraj inför uppgiften och det slog slint "on location" så att säga.
Johan Marshall 2011-01-28 11:27  
Jag tycker att bilderna är vardagliga vilket gör dem briljanta i min mening, hur ofta ser man den här typen av fotografier på kungligheter. Jag tycker att det ökar känslan av en familj som ville lysa lite för en dag, men "absolut inte mer" än ordinarie människor. Vi kräver mer proffision på oss för att lyckas, dom behöver motsatsen.
Lednam 2011-01-28 12:21  
Bilden på Mette-Marit längst upp till vänster är i alla fall himla fin!
bildgoran 2011-02-02 22:36  
Bilderna ser ut som någon skola har haft en bal, och en fotograf har fotat med enkel ljussättning. =(
h.pettsson 2011-02-03 08:54  
Kolla på gamla kungaporträtt, ser det ut som om personen var lös, ledig och avslappnad? Kan tycka mycket om fotona, den grå bakgrunden är ju förbaskat tråkig m.m. men att det faktiskt skulle vara något problem...
frappe 2011-02-03 11:00  
Stilen är det kanske inte fel på men genomförandet är inte det bästa enligt min smak. Måste nog säga att jag hade gjort det bättre själv. Platt, tråkigt och inte alls spännande på något sätt.
annons

Merläsning

ANNONS