Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Picular - fotoapp från Sverige
DAM
En svensk foto-app som adresserar problemet med att ha bilder på flera enheter. Appen Picular har funnits sen 2017 men den har faktiskt gått under radarn för Fotosidans redaktion. Vi bestämde oss för att ställa lite frågor till grundarna och utvecklarna Kristoffer Guldvarg och Fille Åström.
Läs mer...
6
Fotosidan Magasin 6/2023
Fotosidan Magasin
Sveriges enda fototidning som finns i butik och som bevakar allt inom foto. Att se bilder på papper är något speciellt! Ett nytt inspirerande, vackert och fullpackat och extra tjockt nummer av Fotosidan Magasin i butik. Välskrivna artiklar och noggranna tester på lyxigt papper. Varje köpt nummer bidrar till att vi kan fortsätta göra den finaste fototidningen. Intervju, Bildkritik, Reportage, Tips och tricks och Tester. I butik från 27/11.
Läs mer...
7
Vilda idéer som får liv
Fotografer
Plus
Självklart ska Leif GW Persson porträtteras med ett lik i bakluckan på bilen. Och ryttaren Rolf-Göran Bengtsson vid frukostbordet tillsammans med sin häst. I alla fall är det självklart för fotografen Jack Mikrut, som brukar få igenom många av sina bildidéer – även de han själv inte riktigt tror på.
Läs mer...
4
24 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Hur löser man det problemet? I Sverige så har vi delvis försökt lösa det med presslegitimation vilket går att kritisera av många orsaker. Men det hjälper föga när journalister medvetet verkar vilja försvåra för polisen.
Jag har själv dokumenterat oräkneliga demonstrationer genom åren och aldrig haft problem, trots fullt slagsmål och brutalt våld. Andra verkar råka ihop med polisen gång på gång t.o.m. vid de lugnaste protesterna. Slumpen har ett märkligt utfall...
Jag förstår att det kan kännas provocerande för en polis att bli fotograferad i sin yrkesutövning, speciellt om polisen nödgas använda våld, men om man inte kan hålla sig lugn och saklig i stressade situationer ska man nog inte bli polis.
"Att som journalist att bli av med sin kamera känns som att bli av med en kroppsdel"... Känslodravel. Dessutom har de flesta fotografer fått sparken så det är ju journalister som "tar kort" idag.
När det gäller frågan i stort så tror jag inte att en journalistlegitimation löser problemet. En journalist kan ha både grundlagskydd och samtidigt begå brottsliga handlingar som polisen måste agera på. Dessutom så kan andra än anställda journalister, fotografer etc - till exempel frilansare utan journalistlegitimation - också ha rätt till det grundlagsskydd som polisen påstås inte respektera i vissa fall.
/F
Jag har inga problem med att inkludera fotografer i journalistbegreppet, men jag tycker att det lite synd eftersom det väl måste tolkas som att fotografrollen håller på att försvinna. Åtminstone i tidningssammanhang.
Men, som sagt, jag tycker inte frågan om vem som kan definieras som journalist av fackförbund, bransch eller annan är relevant för diskussionen om polisens agerande. Grundlagsskyddet som aktualiseras av polisens agerande är är en vidare fråga än att ringa in en yrkesroll.
Det är otvivelaktigen polisens uppgift att i sitt myndighetsutövande respektera grundlagen och det är allvarligt när så inte sker. Samtidigt så är det orealistiskt att förvänta sig att det aldrig kommer att ske enstaka misstag från polisens sida i stressade och kaotiska situationer.
/F
Redigerare och fotografer är alltså också yrkesjournalister – de senare brukar ju kallas ”bildjournalister”.
För övrigt: Ja, vem som helst får kalla sig ”journalist”, ”jurist” eller ”terapeut” m.m. i Sverige, men det är väl ändå rimligt att på något sätt särskilja de yrkesutövande som har en yrkeslegitimation/press-ID.
I Sverige kan vem som helst luta sig mot allmänintresset (Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen) för att granska, informera, kritisera och publicera. Det är relativt ovanligt, och den svenska yttrandefriheten anses på flera sätt unik (se bara på koranbränningarna) i omvärlden.
I Sverige har vi alltså en yrkesgrupp som inbördes har tydliga regler för vilka som är ”journalister”. Och dessutom har vi en grundlagsskyddad rättighet som gör att alla medborgare har möjlighet att granska och kritisera makten och samhället enligt journalistiska principer.
"det är väl ändå rimligt att på något sätt särskilja de yrkesutövande som har en yrkeslegitimation/press-ID"
En yrkeslegitimation/press-ID visar väl bara att innehavaren är anställd av ett visst bolag och/eller är medlem i en viss fackförening?
Yrkeslegitimation i detta sammanhang innebär ju inte en statligt sanktionerad titel som "legitimerad journalist" (analogt med "legitimerad läkare").
Nej, det är inte att jämföra med läkarlegitimationen, men det ställs en del krav på den som ansöker. Vem som helst kan inte få ett presskort.
Det är till exempel betydligt enklare att skaffa ett svenskt utgivningsbevis.
ID-kortsfunktionen är väl den enda som är statligt sanktionerad?
Man kan vara journalist utan att ha ett pressleg (vilket du redan har påpekat).
Lite kul i sammanhanget är att Polisens tjänstekort visar att innehavaren är Polis, men de är inte giltiga som legitimation (myndigheten ville väl spara pengar).
Problemet är inte att polisen behöver ett sätt att avgöra om någon är journalist. Problemet är att polisen inte alltid klarar av att skilja mellan upploppsmakare och åskådare.
I det sammanhang som artikeln avser förekommer nog sällan åskådare som inte antingen tillhör journalist- eller deltagargruppen, men visst finns det folk utan självbevarelsedrift som ger sig in i sånt.
Jag vet inte hur PMD tänkt sig att Polisen skulle kunna avgöra om det handlar om deltagare, journalister eller andra åskådare utan någon form av identifikation. Detta förstås vad gäller de som är mitt i situationen, och inte t.ex. journalister som handlar med sunt förnuft och kanske inte står med en iPhone och filmar närbilder av den som står och tänder eld på en polisbil ...
Kompisar till upploppsmakarna har lika mycket rätt att fotografera upploppet som alla vi andra. Så länge de inte deltar i upploppet ska polisen inte bry sig om dem. Vilka slags kläder folk har på sig är inte heller något som polisen ska ha några synpunkter på.
"Jag vet inte hur PMD tänkt sig att Polisen skulle kunna avgöra om det handlar om deltagare, journalister eller andra åskådare utan någon form av identifikation".
Det är en sak för polisen att utarbeta metoder för. Jag har inga radikala förslag, men man kanske kunde tänka sig att de låter bli att gripa folk som inte deltar i upploppet?
Polisen ska skydda medborgarna från brott. Inte betrakta oskyldiga medborgare som misstänka brottslingar.
Att skilja mellan journalister och andra åskådare ser jag inte som nödvändigt.
@Erik,
Andra funktioner som inte redan nämnts, förstås. Jag nämnde en sådan (medlem i en viss fackförening).