Artiklar > Debatt: Drönarlag gynnar ryska spioner

Debatt: Drönarlag gynnar ryska spioner

Fotosidan-medlemmen Jan Kivisaar har skrivit ett debattinlägg på DN.se där han uppmanar staten att reformera eller avskaffa lagen om skydd för geografisk information. Enligt Jan Kivisaar stoppar inte lagen utländska spioner, utan underlättar istället för dem.

Jan Kivisaar påpekar i debattartikeln att lagen om skydd för geografisk information (2016:319) inte förbjuder själva fotograferingen utan bara spridning. Han menar också att det är fel att lagen inte gäller om man fotograferar från en hög mast eller byggnad.

Den tredje punkten i kritiken gäller möjligheten att få sina bilder granskade och retuscherade av Lantmäteriet. Jan Kivisaar menar att en spion på detta sätt kan få reda på vilka områden som är känsliga.

Läs debattinlägget här.

Läs även:  Militär kan få skjuta ned drönareMagnus Fröderberg
Publicerad 2018-05-24. Läst av 2945 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 170 kr per år
2018-05-24 13:19   Der Steppenwolf
Har Fotosidan någon bevis för att det är enbart "ryska spioner" som spionerar på Sverige ? Isf borde ni kontakta SÄPO. Under tiden borde ni dra ner på krigshetsande och sluta sprida det som bara kan beskrivas som propaganda och lögner TILLS NI har bestämt att dela med er av bevisbördan.
Nytt lågvattenmärke.
Svar från froderberg   2018-05-24 13:41
Fotosidan påstår ingenting, vi bara refererar till ett debattinlägg. Det är inte heller någon annan som påstår att det enbart är Ryssland som spionerar.

Det finns flera länder som spionerar mot Sverige och det beskrivs i Säpos årsböcker. På senare tid har flera militäövningar störst av närgångna drönare som misstänks tillhöra främmande makt.

Säpo är tydliga med att Ryssland bedriver spioneri i Sverige. Så här står det i Säpos årsbok 2017: "Var tredje rysk diplomat verkar under täckbefattning. Ryskt spionage utgör det största underrättelsehotet mot Sverige. Det har Säkerhetspolisen slagit fast tidigare."
2018-05-24 15:01   Emtek
Mycket bra debattartikel!
Även fast jag också kan tycka att det var lite mycket fokus på ryssarna :)
PMD   2018-05-24 15:31
Det är väl rimligt att fokusera på de hot som finns.
Anders F. Eriksson   2018-05-24 19:46
Såvitt jag kan se är det rubriksättaren på DN som nämner ryssar. Själva inlägget innehåller ingen nationalitet (även om det förstås är rimligt att anta att just Ryssland är bland de som ägnar sig åt spioneri i Sverige).
PMD   2018-05-24 20:47
DN-artikeln innehåller texten "som Ryss … som främmande makt".
Det är väl åtminstone en antydan om vilket land dom avses? :-)
kiwi   2018-05-24 21:34
Jag hade föreslagit »Sveriges mest misslyckade lag?«, men DN valde att sätta en egen rubrik. Min »felskrivning« i texten var menat som ett skämt, men visst är det så att Ryssland ses som det största hotet mot Sverige.
2018-05-24 17:14   Thomas666
Låt dom spionera,hoppas bara att dom intar Gotland först och då under medeltidsveckan så vi kan försvara oss med spjut och båge,för det är väl det försvaret vi har dagsläget.
"misstänks tillhöra främmande makt"konkreta bevis saknas på vem eller vilka som utför detta,någon fällande dom har vi inte sett,precis som Ubåts hysterin under 80 talet ett stort skämt som inte gav något överhuvudtaget.Håller med Elvir.Redzepovic.
Karl.B   2018-05-25 09:20
"Ubåts hysterin under 80 talet ett stort skämt som inte gav något överhuvudtage"

Har du missat att en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass, U137 gick 1981 på grund på militärt skyddsområde som dessutom hade uran ombord.
2018-05-24 17:49   jag_petter
Löjligt debattinlägg.

Militär underrättelsetjänst såväl som kriminella - oavsett land - struntar fullständigt i lagar och förordningar. Det ligger liksom i deras natur.
Deras agerande har ett helt annat syfte och är inget som stoppas eller ens hindras av vad som är tillåtet eller inte.
iSolen.se   2018-05-24 18:21
Att fota ett område och sedan begära granskning är mycket effektivt sätt att få reda på vilka områden som är skyddade. Så gjorde ryssarna redan på 80-talet, i det fallet var det militära telekablar som de med liknande metod kunde ringa in.

Att bryta mot lagen skulle varken hjälpa eller stjälpa, vi har gett dem en möjlighet som de förstås redan utnyttjar. Som drönarpilot börjar jag få koll på mitt eget område, jag vet var det finns skyddsobjekt.
Svar från froderberg   2018-05-24 18:43
Lagarna kan nog påverka till viss del, en drönare som flyger där/när det är förbjudet väcker mer uppmärksamhet.

Jag förutsätter att Ryssland resan har kolla på alla känsliga objekt genom satellitspaning och andra källor. Drönarfotografering- och filmning tycks istället handla om att ha koll på vad som händer under militärövningar.
PMD   2018-05-24 19:38
Spioner stoppas förvisso inte av att de får dåligt samvete av att bryta mot lagar, men en av poängerna med artikeln (som jag tolkade det) är att lagen är tandlös och dess största effekt är att försvåra för oss som inte är spioner.
kiwi   2018-05-24 21:36
Hur är mitt debattinlägg löjligt? Jag påpekar just det idiotiska i att ha en lag som inte bara är tandlös mot det den påstår sig skydda mot, utan också kan underlätta för fienden. DN försökte få en kommentar från försvarsministern, men ingen på departementet har hittills velat uttala sig.
Third eye   2018-05-26 08:35
Varför krångla med att skicka in för granskning när google maps redan blurrat skyddsobjekten :-)
Seriöst...nationer och spioner har redan koll på objekten löser närstudien bättre med ett tele än en surrande blickfångare.
2018-05-24 19:41   PMD
Jag undrar hur mycket maskirovka som denna tråd kommer att innehålla efter ett tag. Direkt eller indirekt. Förmodligen mer indirekt.

Den kanske redan gör det? :-)
2018-05-25 11:53   Benganbus
Det här med att vem som helst kan flyga grejer i luften känns inte bra! Men det brukar man upptäcka först när det händer nå't! :)
Third eye   2018-05-26 08:30
Fast å andra sidan..de som vill nyttja dem av ondo bryr sig föga om regler.
Tror för övrigt att alla kan vara lugna...en ryss med ett tjockt tele är farliga än en ryss med drönare.
2018-05-28 09:16   TBone
Mina "fördomar" säger mig att de som i det här kommentarsfältet blir upprörda av att det påstås att Ryssland spionerar mot Sverige tillhör samma skara som upprörs av att Ryssland pekas ut som ansvariga för nedskjutningen av MH 17

Merläsning

Framkallning och fix i ett - på bara 3 minuter

Med nyutvecklade Cinestill DF96 tar det bara 3 minuter att få ett framkallat och fixerat negativ. Det behövs inte separata bad för framkallning, stoppbad och fixering utan allt sker med bara ett kemibad. Läs mer... 6

Molfo tar över två agenturer

Generalagenten Molfo kommer att representera ytterligare två märken i Sverige: Hensel och RolanPro. Läs mer... 1

EU-utskott säger ja till omstridd upphovsrättslag

Europaparlamentets rättsliga utskott röstade i dag ja till ett omstritt förslag till upphovsrättsreform. Det ställer större krav på mediesajter att stoppa olovlig spridning av andras bilder, filmer och musik. Kritiker menar att automatiska filter på sajterna kan minska yttrandefriheten. Det kan också införas en "länkskatt". Läs mer... 16

Vi letar drönarbilder till Fotosidan Magasin

I varje nummer av Fotosidan Magasin så har vi två uppslag som vi kallar Exponerat. I kommande nummer som vi jobbar med nu så letar vi efter bilder tagna med drönare. Har du någon pangbild så ladda upp så har du chans att få med din bild! Men det är bråttom! Senast på söndag 24/6 måste vi ha din bild! Läs mer...

40 gånger större sensor än 'fullformat'!

Canon har utvecklat en jättesensor som är 20x20 cm stor och omkring 40 gånger större än en "fullformatssensor" i exempelvis Canon Eos 6D Mark II. Canon har också utvecklat en sensor med 120 megapixel. Läs mer... 30

120 fotografer ställer ut på Landskrona Foto Festival

Den 14-23 september i år anordnas Landskrona Foto Festival för sjätte gången. Som tidigare år varvas etablerade fotografer från hela världen med unga fotografer under stark utveckling. Över 120 utställande fotografer från hela världen visas på festivalen. Läs mer... 1

Samyang AF 85/1,4 EF är lätt och ljusstarkt

Nya Samyang AF 85/1,4 EF är ett mindre, lättare och betydligt billigare alternativ till Canon EF 85/1,4L IS USM. Läs mer... 7

Leica satsar på exklusiva mekaniska klockor

Steget från mekaniska kameror till mekaniska klockor är inte så långt. På andra sidan gatan, mitt emot Leicas kamera- och objektivfabrik finns nu företaget Ernst Leitz Werkstätten Gmbh som tillverkar Leica-klockor. Läs mer... 33

Bilder på direkten med din gamla kamera

Instant Magny 35 är ett bakstycke som gör det möjligt att använda direktbildsfim med en gammal analog systemkamera. Läs mer... 13

Pelle Sten har tagit Mästarbilden 2018

Fotosidans medlemmar har röstat fram Mästarbilden 2018. Den har tagits av Pelle Sten som fick motta priset, en Nikon D500, under vernissagen för Fotosidan Masters-utställningen på Galleri Kontrast i Stockholm. Läs mer... 27

Elinchrom ELB 500 TTL - The Most Powerful