Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fotografer med a-kassa får marknadsföra sig

Fotografer med a-kassa får marknadsföra sig

Regeringen vill tillåta att frilansfotografer marknadsför sig även om de lever på a-kassa.

Bestämmelsen är tänkt att gälla från 1 juni 2021 till den 31 december 2021, uppger sfoto.se.

– Ett mycket välkommet förslag. En fotograf måste få ha aktiva kundkontakter och marknadsföra sitt företag vid vilandeförklaring av företaget, annars kommer a-kassa inte blir relevant för våra yrkesgrupper. Förslaget är mycket välkommet, säger Åsa Anesäter, verksamhetsledare på Svenska Fotografers Förbund.

Enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring måste företagare upphöra med sin näringsverksamhet helt eller lägga företaget vilande för att kunna få arbetslöshetsersättning. Den tillfälliga lättnaden gör att en frilansfotograf kan hålla kontakt med sina kunder och uppdatera sin hemsida även om hen får ersättning från a-kassan. Syftet med lättnaden är att göra det enklare att senare återuppta verksamheten.Publicerad 2021-05-13. Läst av 3281 personer.

6 Kommentarer

ztenlund 2021-05-13 13:44  
Svar från froderberg 2021-05-17 22:45
Det finns många exempel på hur det kan gå när rädslan för fusk hamnar mer i fokus än det egentliga målet.
Third eye 2021-05-17 00:32  
Finns det någon annan frilansande yrkesgrupp som kan gå på a-kassa och marknadsföra sin verksamhet samtidigt?
Svar från froderberg 2021-05-17 08:54
Regeln är generell och gäller inte bara fotografer.
snap01 2021-05-17 16:52  
svårt att se någon större vits med det pga dom flesta fotografer som är frilans ( har många kunder o kommer knappast tappa alla kunder)
ytterst få har bara några få kunder.
Svar från froderberg 2021-05-17 22:43
Vad spelar antalet kunder för roll? Får man inga uppdrag pga corona så får man inte, men man kan ju ändå behöva ha kontakt med sina kunder.
snap01 2021-05-18 07:44
Du förstod nog inte, vad är risken att du blir av med alla kunder o ska kunna nyttja a-kassan?
ska du använda det när du tappar kunder o omsätter hälften mot vanliga fall?
Tror knappast det är meningen så o att man tappar alla kunder eller majoriteteten av dom är nog rätt få för dom flesta.
så det är nog mer än fråga om att lägga ner företaget om man inte kan leva på det.
Svar från froderberg 2021-05-18 20:37
Nu förstår jag hur du tänker, man jag tror att det är fler än du tror som har problem.

Även om du har flera kunder kan du hamna i en situation där du drar in för lite pengar.

Alla dina kunder är kanske i samma Corona-drabbade bransch? Ex om du är eventfotograf.

Eller så är nedgången så kraftig att det inte går runt. Du är bröllopsfotograf men det hålls betydligt färre bröllop. Då är kanske en vilande firma med noll kunder och a-kassa en bättre deal?

Sen rör ju inte reglerna bara fotografer. Inom scenvärlden är det inte många som efterfrågar frilansmusiker eller ljustekniker idag.
ankhare 2021-05-17 22:54  
Jag jobbar på en a-kassa och det är en tillfällig lättnad i regelverket om att en företagare alltid måste vara 100% arbetslös under tiden som den har a-kassa. Och till arbete i företaget räknas även att söka arbete och marknadsföra sig.

Skälet till att regeln finns är konkurrens och rätt naturlig om man tänker efter. Tänk att du har en fotofirma på heltid Men så kommer jag och tre till och startar fotofirmor i samma stad men vi får bara vårt arbete att räcka till 25% sysselsättning och så söker vi a-kassa och med hjälp av de pengarna kan vi börja priskonkurrera med dig och du förlorar kunder till oss och sysselsättningsgrad i din verksamhet och så söker du a-kassa etc...

A-kassa ska inte vara en inkomstutfyllnad till en olönsam verksamhet utan då är det bättre att den verksamheten upphör och de som återstår tar jobben.
Svar från froderberg 2021-05-18 14:13
Å andra sidan kan man undra över logiken att man ska söka jobb som arbetslös arbetstagare, men absolut inte som arbetslös företagare.

Jag hänger inte med i ditt exempel. Har man företaget vilande så får man inte utföra några uppdrag, då blir det ju svårt att konkurrera. Poängen är väl att det kan vara skadligt för verksamheten chanser att återuppstå om man inte får hålla kontakt med gamla kunder.
ankhare 2021-07-16 22:44
Och det är precis det som är meningen. Om vi tar ett annat exempel. Du har två frisörer på samma gata i stan. Den ena har kunder så det räcker till heltidsarbete, den andre har kunder så det räcker till halvtidsarbete. Om den som enbart jobbar halvtid kan söka a-kassa på 50% så kan den frisören ta pengarna från a-kassan och sänka sina priser och ta kunder av den som tidigare jobbade på heltid.

Merläsning

ANNONS