Malmöbo anmäler granne för drönarfoto

Foto: Don McCullough / CC BY

En man i Malmö har polisanmält sin granne efter att ha blivit fotograferad genom sitt fönster med en drönare. Olämpligt och kanske olagligt, säger Datainspektionen om händelsen.

Mannen uppger till polisen att han vid vid åtskilliga tillfällen sett genom sitt lägenhetsfönster hur drönaren flyger på den gemensamma innergården och manövreras av grannen.

– Han uppger i sin anmälan att drönaren varit förbi hans fönster och att han misstänker att den har en kamera som filmar och fotograferar honom, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling till Sydsvenskan.

Mannen kontaktade polisen som skickade en patrull till platsen, men någon granne med drönare kunde inte polisen hitta.

Anmälan rubriceras som ofredande alternativt kränkande fotografering.

– Det kan mycket väl vara olagligt om man filmar i närheten av någons bostad eller på en gård. Jag skulle säga att det är direkt olämpligt och skulle kunna vara ofredande, säger Agneta Runmarker, jurist på Datainspektionen till Sydsvenskan.

Lagligt från 1 augusti - med vissa undantag

Den 1 augusti träder en ny lag i kraft som tillåter fotografering från drönare så länge det inte är kränkande för de personer som filmas. Istället för kameraövervakningslagen blir det personuppgiftslagen som styr hanteringen.

Så här skriver Datainspektionen på sin webbplats:
"Att använda drönare på badplatser eller för att filma in i någons privata bostad eller trädgård är exempel på filmningar som kan vara kränkande i lagens mening. Det är givetvis kränkande att filma någon med en drönare i syfte att förfölja eller skandalisera personen ifråga."

Läs mer: SKOLA: Lag & rätt kring fotograferingMagnus Fröderberg
Publicerad 2017-07-28. Läst av 6782 personer.
2017-07-28 14:58   Der Steppenwolf
En fråga, hur kan fotografering på badstranden vara kränkande ? Jag var under intryck att allmän plats var en allmän plats....
Om man inte vill bli fotad i baddräkt/badshorts/naken/whatever så borde man väl bada hemma i badkaret eller ? Och vad är skillnad mellan att fota på gatan och pa en strand eftersom båda faller under definitionen "allmänplats".
Lika bra att förbjuda foto överhuvudtaget isf för det är väl bara fråga om tid innan någon känner sig "kränkt" (för helvete vad jag föraktar den där ordet!) även om jag plåtar på Drottningatan i Sthlm.
Missförstå mig inte nu, att fota in i någons hem, någons gård, omklädningsrum osv ÄR fel och det behöver inte jag en lag för, det räcker med min egen moraliska uppfostran men frågan är principiellt otroligt viktigt. När vi börjar släppa på våra rättigheter att dokumentera vår samtid utan att bli en mål för stämningar och domar så har vi gett upp demokrati och allt vad det innebär.
Madcap   2017-07-28 15:17
Spånar fritt här nu, men just i detta fall med drönaren tror jag "kränktfaktorn" ligger i att motivet inte kan se vem som faktiskt tar fotot, men klart och tydligt ser en surrande drönare ovanför tomten. Det är väl vad som särskiljer detta fall från att Du går på Drottninggatan och "kränker" Henrik Von Bäckslick och hans fruga. Jag kan, och har säkert, jättefel i ämnet, men...
kiwi   2017-07-28 15:31
Det kan ha att göra med att man fotograferade någon som stod inne i sin bostad. Så här står det bland annat i lagen: »Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad (---) döms för kränkande fotografering till böter eller fängelse i högst två år.«

Att man inte visste vem som tar fotot kan rimligen inte ha med saken att göra. Jag och du och de flesta andra har förmodligen blivit fotograferade många gånger utan att ha en aning om 1) att det alls skedde eller 2) vem det var. Och det är ju i grunden okej, tycker jag.
PMD   2017-07-28 19:26
I det här fallet var dock inte (den eventuella) fotograferingen utförd i hemlighet.

Jag tror knappast att det går att få det till att det handlade om kränkande fotografering. Möjligen ofredande, men Datainspektionen har låg trovärdighet här. Det är nog bäst att avvakta vad polisen gör med anmälan och vad som eventuellt följer på den.
Abe Normal   2017-07-28 20:21
Hela denna diskussionen om bilder på offentliga bad, drönarbilder osv. Handlar om att man som individ inte vill oannonserat figurera på nätet. Det är inte själva fotandet som är problemet, utan publiceringen av bilder där vi på ett kanske ofördelaktigt sätt kanske framtänder på Internet.

Är helt övertygad om att det kommer bli restriktioner runt detta, det verkar redan vara på gång i Tyskland och Frankrike?

Jag gillar att fota men stödjer restriktiva regler :) Individens integritet är numro 1 i denna fråga.
Frekeman   2017-07-28 21:55
@Ulf Nordstrom: med restriktiva regler som ska råda bot mot "problemet" med att ofördelaktiga bilder av individer _kan_ publiceras på nätet så förbjuder du i stort sett den traditionella typen av gatufoto. I alla fall publicerandet av bilderna på nätet. Vore det okej att publicera bilderna i böcker?

Inte för att det är 100% jämförbart men jag vad du tycker om yttrandefrihet i skrift? Skulle du skriva under på att "jag gillar att skriva men stödjer restriktiva regler :-) Individens integritet är numro 1 i denna fråga"?

Det kan ju faktiskt vara så att nån skriver om något eller någon på ett ofördelaktigt sätt och subjekten vill kanske inte figurera på det sättet. De kan ju ha begått nåt brott och det vill de ju inte låta nån annan få veta osv. Du stödjer då förmodligen nån spanjors (tror jag att det var) seger mot Google att ta bort sökresultat som har att göra med hur denne person fällts för nåt brott? Sånt sker redan och för min del tycker jag att det är förkastligt.

Vad jag vet så blir det inte värre (ur min synvinkel) i Tyskland och Frankrike. De har redan restriktiva lagar som påverkar foto. Ursprunget till lagen i Tyskland var när någon fotade nån död kunglighet eller potentat och man ville förhindra spridning/publicering - som jag minns det - genom att ge människor rätten till sin egen "utseende"/bild. I Frankrike, där gatufotot föddes, vet jag inte hur det kan ha gått så snett men jag vet också att det inte är glasklart när det gäller folks rätt till sin egen "avbildning" gentemot en konstnär (fotografen) och dennes rätt till det konstnärliga uttrycket.

Jag tycker alltså att ditt värnande om "integritet" medför klart allvarligare problem i samhällen än de "problem" det skulle lösa.
Abe Normal   2017-07-28 22:54
Har läst dina inlägg tidigare, jag rör mig helt intuitivt runt denna fråga. Jag tror att grundfrågan är att vi vill inte figurera i sociala medier utom vår egen kontroll. När den frågan får stöd så kommer regeländringen.

Sedan kan vi tycka olika om gatufoto osv. Jag gillar själv att fotografera, men inser också att det offentliga rummet har blivit mer "privat". Det som var okay för 10 år sedan reagerar vi annorlunda på idag. Det är inget konstigt utan det speglar hur vi ser på det idag.

Till din tröst kan vi säga att vi vet inte bestämt hur det kommer att bli framöver :)
PMD   2017-07-28 23:18
Gemene man (dvs folk som inte är fotonördar) fotograferar mer än någonsin numera, och publicerar sina bilder i enorma mängder på asociala medier. Jag har lite svårt att tro att det är möjligt att hejda detta.
Martin F   2017-07-31 11:36
"Om man inte vill bli fotad i baddräkt/badshorts/naken/whatever så borde man väl bada hemma i badkaret eller ? "

Det är ju ett sätt att se det. Ett annat är att varför ska inte jag kunna få bada på en strand utan att någon pervofotograf ska ta närgångna bilder av mig? Vad ska han/hon med de bilderna till? Visst, en vy över stranden med allt folk är väl en sak men om någon blir närgången eller ska fota mig eller mina barn lättklädda i närbild med teleobjektiv så hade jag blivit jävlig irriterad (inte kränkt). Är det verkligen viktigare att du ska få fota vem du vill och hur du vill än att man ska kunna njuta av sin semester utan att få en kamera upptryck i nyllet på stranden?
PMD   2017-07-31 12:38
Alltför närgången fotografering kan nog betraktas som ofredande, men det finns antagligen känsliga solbadare som tycker att helt vanlig fotografering på behörigt avstånd även känns kränkande. De personerna har dock inget att hämta i rättssystemet.
2017-07-28 15:43   bentelkalb
Alla är kränkta i detta land, sossebubblan.
luminousoctaves   2017-07-28 21:32
Ett i sammanhanget svepande och helt oväsentligt påstående Leif.
Anders F. Eriksson   2017-07-28 21:43
Jag vet inte om jag skulle känna mig kränkt (och sosse är jag inte), men om grannen kör drönare utanför mitt fönster skulle jag i alla fall bli lite purken.
bentelkalb   2017-07-29 09:43
Inte alls. Sverige torde vara världens mest kränkta land. Och orsaken till det ligger i det långa vänster-styre som Sverige har haft. Det rör såklart inte bara drönarfrågan, utan samhället som helhet.
luminousoctaves   2017-07-29 09:47
"Torde" är ett sånt där diskret ord man slänger in när man inte har något som helst belägg för det man påstår.

Nå, har du några källor då Leif?
bentelkalb   2017-07-29 09:53
Det är rätt uppenbart, men du kanske inte har erfarenhet av andra länder och kulturer som jag har.

I Sverige har vi en skadlig kränkt och offer mentalitet som knappt finns någon annan stans. Det syns i den allmänna debatten och lagstiftningen. Inte minst genom den feministiska norm som råder i samhället. Det är uppenbart för de flesta av oss, att det inte är det för dig är inte förvånande då du har en vänsteragenda i alla dina diskussioner. Så jag kommer inte att ödsla tid på det.

Enda tipset är väl att du får öppna dina ögon.
luminousoctaves   2017-07-29 10:53
Bla bla bla, fördomar fördomar fördomar och utan någon som helst underbyggd fakta. Som vanligt.

Jag tycker du verkar tillhöra den grupp lättkränkta män som har oerhört svårt för att kvinnor tar plats i det offentliga samtalet. Till och med i en Fotosidan-artikel om drönare är det feminismens fel... helt ofattbart.

Tips: läs boken "Hatad – vart är det demokratiska samtalet på väg?" där en rad kvinnliga journalister, ledarskribenter och opinionsbildare berättar om det hat och hot (ofta dödshot, alltid från män) de får utstå för att de har åsikter i media.
PMD   2017-07-29 11:40
Jag tror att du har fel, Leif. Jag tror snarare att vi har importerat lättkränktheten från USA, som med mycket annat som vi tror är äktsvenskt.

Om någon vill utveckla och diskutera detta vidare så föreslår jag en tråd i forumet. Jag deltar gärna, men tänker inte starta den.

(En feministisk norm är väl f.ö. alldeles utmärkt? Det säger ju bara att det råder en allmän uppfattning (en norm, alltså) att män och kvinnor ska ha samma chanser och i övrigt behandlas lika.)
Pocca   2017-07-30 10:54
"Och orsaken till det ligger i det långa vänster-styre som Sverige har haft."

:-) Din högst personliga åsikt eller har du några vetenskapliga bevis för detta?

En personlig reflektion som jag drar är att om det är "det långa vänster-styret som Sverige har haft" som är orsaken borde väl andra länder med längre vänsterstyre än Sverige vara väl så lättkränkta som vi som bor här? Hur lättkränkta är de i Kina, Gamla Sovietstater, Östeuropa, Nordkorea osv osv? DÄR kan vi ju snacka vänsterstyre. Här har vi ju ändå sedan mitten av 1900-talet varit rejält influerade av Amerika som kan kallas för mycket men knappast "vänstervridna".

Har inte personligen reflekterat över om vi i detta land är mer lättkränkta än folk i andra länder och isåfall vad detta då beror på. Vänsterstyret var en intressant tes. Dock är jag aningen skeptisk tills jag får mer substans bakom påståendet.
2017-07-28 23:25   JoakimOlsson
Om han flugit på låg höjd på innergården kunde han väl i princip tagit bilden i egen person. Eftersom man (väl?) får fotografera från allmän plats så kan det väl knappast vara ett brott (?)

Idé: Man kanske kunde hjälpa alla lättkränkta att skaffa sig en hobby så de inte har tid med allehanda gnäll :P
Svar från froderberg   2017-07-28 23:36
Så enkelt och logiskt är det inte (än). Under några dagar till så kräver fotografering med drönare tillstånd från Länsstyrelsen eftersom det klassas som övervakningskamera. Men från 1 augusti blir drönarkameror undantagna från kameraövervakningslagen (förutom för myndigheter).
PMD   2017-07-29 00:00
Jo, brott mot kameraövervakningslagen kan det vara fråga om, men knappast kränkande fotografering som det tydligen står i polisanmälan.
Svar från froderberg   2017-07-29 15:19
I en anmälan kan det stå lite olika lagöverträdelser som den upprättande polismannen kan komma på. Det spelar inte så stor roll eftersom brottsmisstankarna kan ändras senare.
2017-07-29 11:38   tormig
Vill bara kolla att jag förstått det hela rätt. Alla drönarfascister som det verkar gå tretton på dussinet här tycker alltså det är rimligt att man får fotografera och filma någon i deras lägenhet för att drönaren befinner sig på allmän plats? För det är det denna anmälan handlar om. Han tror sig ha blivit fotograferad/filmad i sitt hem av en drönare. Inte på gatan, på en strand, i en park mm. Utan i sitt eget hem.

Jag kan ju också ha fel men såvitt jag vet är mitt hem inte "allmän plats".
JoakimOlsson   2017-07-29 16:05
Det är tillåtet (vad jag förstått) att fotografera/filma människor i deras hem så länge fotografen befinner sig på allmän plats (?). Går jag naken i min lägenhet, i upplyst rum, med fri sikt utåt, får jag helt enkelt stå mitt kast.

Så så läge drönaren befinner sig på samma ställe som en fotograf skulle kunna stå så kan jag inte tycka annat än det är OK. Men vissa är ju mer känsliga för sånt än andra.

Att sedan publicera bilderna är en annan sak.
luminousoctaves   2017-07-29 18:47
Jag tror att lagen om kränkande fotografering gäller även om fotografen står på allmän plats, exempelvis då man fotograferar in genom ett sovrumsfönster. Kriteriet "privat utrymme" uppfylls genom att den avbildade befinner sig i sovrummet.
PeterWem   2017-07-29 19:42
Kränkande fotografering är det om man dolt och med uppsåt otillåligen fotograferar in i en lägenhet. oavsett var man befinner sig.
PMD   2017-07-29 23:45
Den springande punkten är väl om fotografering med hjälp en drönare som är synlig av den som fotograferas är att anse som hemlig (dold) fotografering. En del vill kanske hävda det med argumentet att kameran inte syns och att det inte är självklart att en drönare fotograferar, men å andra sidan är det väl vid det här laget rätt välkänt att drönare brukar vara utrustade med kameror.

Ur brottsbalken 4 kap.
6 a § Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme, döms för kränkande fotografering till böter eller fängelse i högst två år.
FlodaNilsson   2017-08-01 02:51
Låt mig då ställa en motfråga till dig eftersom du så uttryckligen vänder dig mot oss "drönarfascister"!

Är det ok att någon står med en Systemkamera med ett 1300 objektiv och fotar in mot din lägenhet?

Det är nämligen HELT ok att fota med en kamera ute på gatan in mot ditt hem.

Dessutom så TROR och MISSTÄNKER han att han blivit fotad för att en drönare flugit förbi hans fönster, newsflash, man KAN flyga utan att fotografera eller filma också!
2017-07-29 11:43   FlodaNilsson
Till att börja med så har personen sett en drönare på innergården, han MISSTÄNKER att den även fotograferar.
Så då anmäler han för kränkande fotografering?

Det finns drönare utan kameror och det finns folk som flyger drönare med FPV utan att fota/filma.

Trodde det behövdes lite mer kött på benen, för att en anmälan skulle gå igenom systemet, än att man tror när dessutom inte polisen kunde hitta någon granne med drönare.
Med tanke på att de flesta anmälningar om brott brukar läggas ner efter en kort tid.

Jag har ingen aning om personen i fråga blev fotad eller inte, blev han det så är det klart att han ska reagera. Problemet är att han inte heller vet.

Jag tror helt enkelt att han stört sig på att det flugit en drönare på innergården.
Svar från froderberg   2017-07-29 14:47
Polisen är skyldig att ta upp alla anmälningar. Det är först i nästa steg som det sker en filtrering. Med största sannolikhet avskrevs anmälan med "ej spaningsuppslag" efter att polispatrullen kammat noll.
FlodaNilsson   2017-08-01 02:35
Du har helt rätt i det du säger att polisen måste ta upp en anmälan.

Det som stör mig med detta är att det tar tid och resurser från en polis som idag inte ens är dimensionerad att klara av riktiga brott utanför stadens gränser.
Att då vara tvungna att skicka ut en patrull på detta för att ta upp en anmälan som sen kommer att bli nedlagd, på grund av att anmälaren TROR att han eventuellt kan ha blivit fotad.

Jag misstänker att den anmälan kom till på grund av någon som blev störd av att det surrade en drönare på innegården, inte att drönaren i fråga stått och hovrat utanför vederbörandes köksfönster. :)

Sen när man läser Runmarkers åsikt om det hela så kan man ju fundera på hur snabbt det skrivs av, åtminstone om Datainspektionen får bestämma.
2017-07-29 12:23   Marie_1
Häromdagen var det en liten drönare som flög runt över mitt hem/tomt en ganska lång stund. Blev bestört över att man tar sig friheten att kolla på vad jag gör på min tomt, tar kanske bilder på mig när jag badar och solar naken eller att det kanske var tjuvar som spanar om man är hemma.
2017-07-30 04:01   Bofoto2
Utan att veta om "kränkande drönare" förekommer mycket i media och sociala media, så kommer tanken upp hos mig om tidigare årtiondens heta ämnen.
Bögar, våldsfilmer, våldsporr, aids osv.
Nu blir folk kränkta, det ska bli intressant (om jag lever) att höra vad nästa årtionde för med sig.
Abe Normal   2017-07-30 19:10
Du får gärna utveckla, vad har bögar och våldsporr gemensamt? Vad är det som är "lättkränkthet" när det gäller våldsporr och hur kan man se kopplingen till drönare?
Bofoto2   2017-07-31 09:48
Historielektion: Varje årtionde (inte tex i jan -73 till sista dec 82) har nåt som folk kan förfasa sig över eller känna skräck för.
På mods tex, förekom det tvångsklippning, bögar som visade det öppet slogs ner, när videofilmer dök upp kom det igång en debatt driven av bla Siewert Öholm på Kvällsöppet, jag vet inte om det gick så långt som till bokbål, förlåt kassettbål.
Bla dagspressen älskar såna ämnen därför att det ökar upplagorna.
Nu finns ju kränkande fotografering, både "på gatan" och med drönare och som vi sett nu senast med DN fotografen, så går man inte säker på gatan som fotograf.
Min stilla undran är vad det blir som folk kan förfasa sig över eller vara skraj för om 5år?
Någon som går barfota på gatan, eller dom som bär skägg?
Abe Normal   2017-08-03 21:52
Men varför just "våldsporr". Att vara gay eller en HBTQ-person är för mig inte samma sak som våld och sex. Du kanske kunde ha skrivit pornografi istället. Om jag går på date och berättar att jag bög-kompisar, så skulle förmodligen ingen reagera. Men att samla på eller gilla våldsporr är inte neutralt (hoppas jag)?

Så att likställa bögar och våldsporr haltar i mina öron :)
Bofoto2   2017-08-06 00:33
Jo, jag kunde skrivit pornografi, men det hade inte varit riktigt sant eftersom det var våldsfilmer som Sivert drog upp och nog ville ha ett förbud mot (vem kommer ihåg riktigt).
Jag tog bara upp några exempel på drev som har drivits i pressen och i en del fall sociala medier, jag kunde gått tillbaka 100 år och tagit upp äktenskapsbryterskor eller några hundra år till och skrivit om häxor. Det är bara exempel på vad som folk förfasar sig över och påhittat eller pådrivet av präster eller media.
Det senaste verkar vara potentiell exponering på sociala medier och så vidare.
Jag blir trött. ....
2017-07-31 09:22   Magnus Grimmer
Men snälla nån! Den kränkta personen har sett en drönare och misstänker att den har en kamera som han misstänker att personen filmat eller fotat just honom med. En misstanke om en misstanke, hur sannolikt är det? Det här är ju bara en människa som antingen ogillar grannen eller folk i allmänhet, eller så är hen bara överdrivet hispig efter att ha dragits med av kvällspressens sensationsrubriker. Möjligtvis törstar personen bara efter uppmärksamhet.
Ganska löjligt att göra rubrik av en sån här sak på så lite fakta. Skulle man göra artiklar av alla Sveriges hispiga personers rädslor i skulle träden inte räcka till för allt tidningspapper.

Att dessutom så många har kommenterat här utan att ha reflekterat över det obefintliga nyhetsvärdet visar på hur lättkränkta vi alla är...
luminousoctaves   2017-07-31 10:50
»»Att dessutom så många har kommenterat här utan att ha reflekterat över det obefintliga nyhetsvärdet visar på hur lättkränkta vi alla är...««

...eller helt enkelt genuint intresserade av juridik och etik knutet till fotografering. Om du har följt artiklarna om förbud kring drönarfoto har du kanske märkt att det varit en livlig debatt. Den här artikeln bör nog ses som en uppföljning på tidigare artiklar.
Magnus Grimmer   2017-07-31 14:01
Eller att folk slutar att läsa efter rubriken och drar igång samma gamla debatt igen vilken inte leder nånstans.
2017-07-31 12:32   Karl.B
Jag tycker det är olämpligt att flyga på gemensam innergård, olagligt eller ej.
Flyg med förstånd på lämpliga platser. Då slipper denna hobby/aktivitet få negativ publicitet.
FlodaNilsson   2017-08-01 02:41
Beror helt på hur innergården ser ut och hur drönaren flygs därinne.
Jag kan inte se något som helst problem med om någon tar ut och testar sin drönare på en innergård.
Är innergården av liten typ och/eller man börjar flyga "rallykalle" med den så kommer det förmodligen att bli skador någonstans vid något tillfälle vilket är olämpligt.

Det står ingenstans att personen som flög inte flög med förstånd utan bara att anmälaren sett drönaren flyga och att han misstänkte att den fotade honom.

Om jag får vara lika misstänksam som den personen så tror jag att det hade kommit en anmälan av något slag om dom kört radiostyrd bil på innergården! :)

Merläsning

Slimmad fotoryggsäck från Lowepro

Allt fler köper kompakta systemkameror. Lowepro har utvecklat en matchande fotoryggsäck som är slimmad, men ändå rymmer en hel del prylar. Läs mer...

Strålande bilder med röntgenkamera

Allt kläds av in på bara kroppen eller den nakna metallen när Nick Veaseys fotograferar med röntgenkamera. På utställningen "Inside Out" på Fotografiska i Stockholm visas Nick Veasey röntgenbidler av människor och föremål. Läs mer... 2

Test: Zeiss Batis 135 mm f/2,8

Zeiss Batis är en serie AF-objektiv med Sony E-fattning. Vi har testat nya Batis 135 mm f/2,8 som imponerar. Läs mer... 7

Leica CL: En klassiker i digital version

1973 lanserade Leica ett mindre och billigare alternativ till de klassiska M-modellerna: Leica CL. Nu gör Leica samma sak igen, denna gång med digital teknik. Läs mer... 22

TT köper bildbyrån IBL

TT Nyhetsbyrån växer genom att köpa den anrika bildbyrån IBL. Sedan 2015 ingår bildbyrån All Over Press i IBL. Efter köper blir det nya namnet TT Bild. Läs mer...

Elbaflex: Ny analog kamera med Nikon-objektiv

Alla nöjer sig inte med en begagnad analog kamera. Elbaflex SLR är en nyutvecklad analog kamera med Nikon F-fattning. Läs mer... 22

Gesällbrev ger bevis på yrkesskicklighet

Nu kan du bevisa din yrkesskicklighet som fotograf genom att göra ett gesällprov. Läs mer... 16

De säljer fotokonst online

Allt fler vill ha fotokonst på väggarna. Aftergrey är ett nyöppnat onlinegalleri för svensk samtidskonst. De säljer fotografi och grafik samt unika verk. Läs mer...

Symposium om fotografi i Göteborg

Den 21 november sker det ett internationellt forksningssymposium om fotografi och social förändring i Valands aula i Göteborg. Symposiet är öppet för alla, har fri entré och hålls på engelska. Läs mer...

Höstrea på Fotosidan

Höstrea på Sveriges bästa medlemskap för att utvecklas som fotograf, den mest inspirerande fototidningen, fotoböcker och onlinekurser. Passa på att fylla på från den mest kompletta fotograf-verktygslådan. Upptill 50% rabatt och sista dag är 1 december. Läs mer...

B+W Polariastionsfilter HTC