Annons
Artiklar > Slutlig omröstning om omstridd upphovsrättslag

Slutlig omröstning om omstridd upphovsrättslag

Foto: Neonbrand

 

Europaparlamentet kommer på tisdag att rösta om en ny upphovsrättslag. Två paragrafer har blivit omstridda. De gäller länkavgift och upphovsrättsfilter. 

Europaparlamentet röstade ja till förslaget i höstas med stor majoritet. Därefter har ministerrådet också röstat ja. Nu är det dags för att Europaparlamentet att genomföra den slutliga omröstningen.

Lagförslaget innebär att stora nätaktörer som Google och Facebook måste betala fotografer och andra upphovsrättsinnehavare för deras arbete genom en så kallas länkavgift. Efter en del kompromisser innebär lagförslaget nu att mindre plattformar som exempelvis bloggar inte ska omfattas.

Tidningsutgivarna har tillsammans med flera svenska mediehus lobbat hårt för den här delen av direktivet. De menar att det är rimligt att Facebook och Google delar med sig, eftersom deras framgångsrika tjänster tar 90 procent av alla nya annonspengar i Sverige. Krisen för mediehus är stor – och från EU:s perspektiv handlar det om en bransch som – till skillnad från Facebook och Google – betalar skatt i länderna de verkar. Artikel 11 kan därför tolkas som ett sätt för EU att beskatta en bransch, för att finansiera en annan. Därav ordet ”länkskatt”.

Lagförslaget innebär också att sociala medier behöver införa tekniska hjälpmedel, så kallade uppladdningsfilter, som filtrerar bort upphovsrättsskyddat material. Även om många upphovsrättsorganisationer välkomnar detta finns en oro för att filtren stoppar fel material.

Google har visat hur deras sökresultat kan behöva se ut om de tvingas skala bort upphovsrättsskyddat material.

Om lagförslaget kan Google tvingas ta bort rubriker, bilder eller texter från sökresultaten.

Flera upphovsrättsorganisationer står bakom lagförslaget och ser det som att upphovsrättsinnehavarnas ställning stärkts. I Sverige har över 750 konstnärer skrivit på en uppmaning till Europaparlamentet att rösta ja. Publicerad 2019-03-24. Läst av 1529 personer.

6 Kommentarer

PeterWem 2019-03-24 19:54  
Jag hoppas man kan avtala bort detta så att ens egna hemsida inte drabbas. Jag vill ha trafik till min sida från Google och jag vill ha beskrivningar utskrivna hos Google. De aktörer som önskar länkskatt får Google för all del plocka bort helt från sin index.
ATJ 2019-03-25 07:23  
Om sökresultatet kommer att se ut som ovanstående exempel så kommer nog betydligt färre än idag att klicka på länkarna och intäkterna för de som förordar denna lag sjunker.

Ordspråket: "Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket" kommer säkert att bli användbart ;-)
iSolen.se 2019-03-25 08:35  
Det finns ingen som tvingar google att ta bort något, men "allt på internet är inte gratis", dvs det är rimligt att google betalar del av sina annonsintäkter för att återpublicera början på artiklar, bilder etc.
Anders Eriksson 2019-03-25 20:17  
Tror det är många bilder som aldrig skulle blivit sålda om de inte hade visats i googles bildsök (t.ex. en brännbollsbild jag sålde för några år sedan och fick ruggigt bra betalt för).
PMD 2019-03-26 01:48  
"De menar att det är rimligt att Facebook och Google delar med sig, eftersom deras framgångsrika tjänster tar 90 procent av alla nya annonspengar i Sverige."

Det där fick mig att skratta lite. Tidningsutgivarna kanske bör slå upp ordet "strukturomvandling".

Men sen slutade jag skratta eftersom jag insåg att Tidningsutgivarna och deras allierade har lyckats "köpa" tillräckligt många politiker för att slippa konkurrens.
CAP.. 2019-03-26 13:14  
Så klart att de skall betala, De bombarderar oss med reklam, och vill google inte visa bilder för att de skall betala lite så behöver de inte visa bilder. Då kommer det en anan sökmotor och tar över.
annons

Merläsning

ANNONS