Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Slutlig omröstning om omstridd upphovsrättslag

Slutlig omröstning om omstridd upphovsrättslag

Foto: Neonbrand

 

Europaparlamentet kommer på tisdag att rösta om en ny upphovsrättslag. Två paragrafer har blivit omstridda. De gäller länkavgift och upphovsrättsfilter. 

Europaparlamentet röstade ja till förslaget i höstas med stor majoritet. Därefter har ministerrådet också röstat ja. Nu är det dags för att Europaparlamentet att genomföra den slutliga omröstningen.

Lagförslaget innebär att stora nätaktörer som Google och Facebook måste betala fotografer och andra upphovsrättsinnehavare för deras arbete genom en så kallas länkavgift. Efter en del kompromisser innebär lagförslaget nu att mindre plattformar som exempelvis bloggar inte ska omfattas.

Tidningsutgivarna har tillsammans med flera svenska mediehus lobbat hårt för den här delen av direktivet. De menar att det är rimligt att Facebook och Google delar med sig, eftersom deras framgångsrika tjänster tar 90 procent av alla nya annonspengar i Sverige. Krisen för mediehus är stor – och från EU:s perspektiv handlar det om en bransch som – till skillnad från Facebook och Google – betalar skatt i länderna de verkar. Artikel 11 kan därför tolkas som ett sätt för EU att beskatta en bransch, för att finansiera en annan. Därav ordet ”länkskatt”.

Lagförslaget innebär också att sociala medier behöver införa tekniska hjälpmedel, så kallade uppladdningsfilter, som filtrerar bort upphovsrättsskyddat material. Även om många upphovsrättsorganisationer välkomnar detta finns en oro för att filtren stoppar fel material.

Google har visat hur deras sökresultat kan behöva se ut om de tvingas skala bort upphovsrättsskyddat material.

Om lagförslaget kan Google tvingas ta bort rubriker, bilder eller texter från sökresultaten.

Flera upphovsrättsorganisationer står bakom lagförslaget och ser det som att upphovsrättsinnehavarnas ställning stärkts. I Sverige har över 750 konstnärer skrivit på en uppmaning till Europaparlamentet att rösta ja. Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-03-24. Läst av 1133 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-03-24 19:54   PeterWem
Jag hoppas man kan avtala bort detta så att ens egna hemsida inte drabbas. Jag vill ha trafik till min sida från Google och jag vill ha beskrivningar utskrivna hos Google. De aktörer som önskar länkskatt får Google för all del plocka bort helt från sin index.
2019-03-25 07:23   ATJ
Om sökresultatet kommer att se ut som ovanstående exempel så kommer nog betydligt färre än idag att klicka på länkarna och intäkterna för de som förordar denna lag sjunker.

Ordspråket: "Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket" kommer säkert att bli användbart ;-)
2019-03-25 08:35   iSolen.se
Det finns ingen som tvingar google att ta bort något, men "allt på internet är inte gratis", dvs det är rimligt att google betalar del av sina annonsintäkter för att återpublicera början på artiklar, bilder etc.
2019-03-25 20:17   Anders F. Eriksson
Tror det är många bilder som aldrig skulle blivit sålda om de inte hade visats i googles bildsök (t.ex. en brännbollsbild jag sålde för några år sedan och fick ruggigt bra betalt för).
2019-03-26 01:48   PMD
"De menar att det är rimligt att Facebook och Google delar med sig, eftersom deras framgångsrika tjänster tar 90 procent av alla nya annonspengar i Sverige."

Det där fick mig att skratta lite. Tidningsutgivarna kanske bör slå upp ordet "strukturomvandling".

Men sen slutade jag skratta eftersom jag insåg att Tidningsutgivarna och deras allierade har lyckats "köpa" tillräckligt många politiker för att slippa konkurrens.
2019-03-26 13:14   CAP..
Så klart att de skall betala, De bombarderar oss med reklam, och vill google inte visa bilder för att de skall betala lite så behöver de inte visa bilder. Då kommer det en anan sökmotor och tar över.

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 15

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 9

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Lastolite HaloCompact