Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Thomas lyckades fånga den unika bilden

Thomas lyckades fånga den unika bilden

Foto: Thomas Nilsson/VG

Att bevaka primärvalen i USA innebär massor av bilder på välkammade män i talarstolar framför den amerikanska flaggan. Thomas Nilsson smög sig in bakom och fick en annorlunda bild som slogs upp stort i tidningen.

Thomas Nilsson är fotografkorrespondent i USA sedan mitten av 1990-talet. Tidigare jobbade han för Expressen och nu har han kontrakt med norska VG. Det innebär att han flänger runt över den amerikanska kontinenten nästan varje dag.

Läs om hur Thomas fångade den unika bilden på Newt Gingrich.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2012-02-02. Läst av 12595 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-02-02 11:58   Anders Östberg
Känns som en fullständig icke-nyhet - en politiker behöver kamma sig innan han visar sig för folk och det är något som behöver slås upp stort i media? OK, kanske det är nyhetstorka just nu ... man nog kan jag tycka att det är att ta upp utrymme i tdningarna som kunde användas för intressantare och viktigare saker.

Grattis till fotografen ändå, inget fel att utnyttja läget och dra in en slant. :-)
2012-02-02 12:02   timofej
Jag förstår inte vad är det som är unikt med bilden?
Svar från froderberg   2012-02-02 12:06
Att han tog sig in på förbjudet område för att få en annorlunda bild. Framgår inte det av Thomas blogginlägg?
kiwi   2012-02-02 12:11
Så om jag, trots fotoförbud, fotograferar Reinfeldt medan han blir sminkad inför ett tal, så får jag ett uppslag i en dagstidning? Hmm...
Anders Östberg   2012-02-02 12:17
Du får in dina unika och mindre smickrande bilder i tidningen, men efter det har du märkligt svårt att få OK från politikerns presschef att var med på kommande evenemang. :-)
Svar från froderberg   2012-02-02 12:17
Ja, det är inte otänkart. Tidningarna vill ju ha bilder som inte konkurrenterna har och som visar något mer intressant än det regisserade skådespelet.
kiwi   2012-02-02 12:19
Hehe, det är nog sant!

Blir nog mest förvånad över att det öht är förbjudet att ta sådana här bilder – och att de därmed är att betrakta som "unika". Känns lite fånigt.
A.Dent   2012-02-02 12:25
Det kanske är så att det känns unikt för nyhetsfotografer om har erfarenhet om hur svårt det är ta sig in och bli kvar i förbjudna områden, vad vet jag?
För oss utan den erfarenheten är det en helt random bild där man inte ens känner igen folket på.
Kul för honom att han fick den såld men det är nog få som ser den som det minsta unik.
timofej   2012-02-02 13:00
Magnus skrev: "Framgår inte det av Thomas blogginlägg?"

Thomas må tycka att hans bild är unik (med tanke på hur svårt det var att ta sig in bakom scenen). Men det är du som sätter rubriken. Bilden i sig är ganska ingetsägande tycker jag därmed ser jag inget unikt med den. En grupp människor i en lagerlokal.

Det är som jag tog mig in i ett skyddat militärt område och tog en bild på skog där. Bara skog, inget mer. Är bilden unik då bara för att den var tagen på ett förbudet område?
Grevture   2012-02-02 13:12
Timour: Poängen är liksom att det här inte bara är en "en grupp människor i en lagerlokal" - det är en mycket, mycket ovanlig bild av en mycket känd (och extremt omstridd) politiker. Följer man amerikansk politik och rapporteringen av den så, ja, då är det här en ytterst ovanlig för att inte säga unik bild.

Försök hitta en liknande bild av Newt Gingrich så får du se hur "vanlig" den här bilden är ... :-)

Vi här i Sverige är - jämfört med de flesta andra länder - ganska bortskämda med informella och lättillgängliga politiker. Även om det har blivit mer kringskuret här också.
Christian_Jönköping   2012-02-02 13:15
Jag kan inte heller se värdet i den här bilden. Varken bra vinkel eller något komprometterande i fotot som skulle göra det värt att posta i en tidning. Möjligtvis om han lyckats fota Newt få ett blowjob av son utomjording till fru istället för kli bakom örat.

Om detta är vad tidningar postar som nyhetsfotografier så är det kanske dags att lägga ner tidningen. Eller ge mig pengar istället och skita i fotografier över huvudtaget.

Men självklart är det ju positivt för fotografen att han får pengar för sin bild, grattis. Konstigt att jag aldrig blir erbjuden pengar för något jag skapar, det är minst lika bra i mina ögon.
Svar från froderberg   2012-02-02 14:30
Timour: Det finns bilder som har ett värde annat än det estetiska. De kan ha ett nyhetsvärde, de kan vara unika: som sista bilden på Marlyn Monroe. Den här bilden är ovanlig.
kiwi   2012-02-02 18:07
Det är skillnad på "ovanlig" och "unik".
thomasengstrom   2012-02-02 18:32
Detta är ju en väldigt bra nyhetsbild!
Den berättar om nederlaget för Newt i primärvalet i Florida. Och att få bilder som ingen annan har (och dessutom bra bilder) är väldigt svårt när det är 100-tals journalister på plats.
Thomas är en lysande fotograf som vunnit priser för sina bilder från USA.

Att våga ta sig in på förbjuden mark är starkt gjort. Thomas kunde lätt ha blivit av med sin akreditering och i fortsättningen bli bannlyst att få följa cirkusen kring Mitt och Newt och grabbarna.
2012-02-02 12:46   Grevture
Det känns som många har ganska dimmiga begrepp om hur oerhört genomarbetade amerikanska politiska kampanjer på den här nivån i allmänhet är, och hur välregisserade de ofta är ut i minsta detalj.

Man är enormt noga med att styra fotografers arbete så det bara blir exakt den typ av bilder man vill ha - där politikern i fråga ler, skakar händer, ser kraftfull ut, håller tal och pekar med hela handen, ser bestämd ut ... Osv, osv. Och bara avbildas i de vinklar man anser gynnsamma. Bilder av en trött gäspande kandidat, eller en bild där kandidaten ser ut att behöva hjälp med något - det finns inte sällan en mindre armé av medhjälpare, säkerhetsvakter och andra som hindrar sådant. Utrymme för spontantitet eller någon slags mänskliga sidor hos kandidater - inte välkommet, extremt svårt att få och därmed ovanligt.

Så när en fotograf lyckas kringgå alla begränsningar och hårdhänta medhjälpare och få en bild av en kandidat där denne framstår som en någon slags relativt normal människa - då blir den bilden ovanlig.
Anders Östberg   2012-02-02 13:34
Fotografen tog sig in där han tydligen visste att han inte fick vara och tog en bild i ett ögonblick där politikern inte visste att han var bevakad. Kul för fotografen att han fick en bild, men om jag får vara djävulens advokat en stund, kan sånt här kanske bidra till att nagga lite till i förtroendet för fotografer och leda till mer restriktioner och övervakning? Kopplat till senaste debatten och missförstånden om smygfoto och kränkande bilder så är det kanske inte helt självklart att applådera; kändisar och politiker får lite bränsle till brasan av sådana här händelser när man vill slippa fotografering och kontrollera sin image.
Grevture   2012-02-02 14:13
Anders, det finns ett stort avstånd mellan "inte fick vara" (utifrån lagstiftning eller ordningsföreskrifter) och "där politikerns PR-människor inte ville ha honom" ... :-)

Politiker är under sitt arbete offentliga personer, och politiker som rör sig i sitt arbete bevakas. Att det sedan finns en skog av PR-konsulter och spinndoktorer som gör allt för att vinkla bilden av politiker hör till sådant både skrivande och fotograferande journalister skall tränga igenom - annars kan man lika gärna bara publicera det PR-material politikerna själva skickar ut.

Jag förstår din tanke, men måste säga att det här är ett glasklart fall av vanligt enkelt hederligt journalistiskt arbete. En politiker fångad mitt i sitt kampanjarbete - hur skulle man kunna få det till en kränkning?
Anders Östberg   2012-02-02 14:25
Visst, men huruvuda det var olagligt eller bara obekvämt att fotografen tog den här bilden kanske inte spelar så stor roll för hur det påverkar grogrunden för populistiska restriktioner ...

Jag kan se möjligheter att använda den här bilden med en kul bildtext som tillsammans blir irriterande för politikern. "Mamma tröstar lillponken". Speciellt i amerikansk politik där dom inte verkar dra sig för smutskastning och nedlåtande skriverier.

Djävulens advokat, som sagt. ;-)
2012-02-02 13:40   avslutad130917
Kull med alla kommentarer, men jag undrar vad hur folk ser på bilder och vad som är kriterierna för en bra bild. Storheten i den här bilden är litenheten. Han har lyckats fånga Newt Gingrich där han framstår som liten och sårbar och i en miljö som framstår som långt i från glamorös. En ögonblicks bild med stort innehåll.

alf
Grevture   2012-02-02 14:15
Du slår huvudet på spiken med "Storheten i den här bilden är litenheten". Bra uttryckt!

Jag blir lite förbryllad över hur stereotypt många verkar tänka kring bilder.
2012-02-02 14:24   eorl
Tråkig attityd många verkar ha till bilden. Måste bilden vara estetiskt snygg eller avbilda något anmärkningsvärt för att vara intressant? Det är en väldigt annorlunda bild från politisk bevakning och situationen är uppenbarligen väldigt svår att få access till. Ju färre tillrättalagda och PR-styrda bilder i pressen, desto bättre avspeglas verkligheten. Varför sån negativ attityd till det? Skönt att någon undviker mönstret med tighta intetsägande porträtt från presskonferenser och debatter.
2012-02-02 14:25   Dahlhöjd
Jag förstår inte att folk blir upprörda....det är en rolig vardagsbild i en ovanlig situation.

/J
Anders Östberg   2012-02-02 14:26
Vem är upprörd?
2012-02-02 20:45   Bartoromai
Ursäkta för språket. Kanske bilden ser inte spännande ut för att vanliga estetiska koder som brukar gestalta hur viktiga och märkvärdiga politikerna är, är borta här, och därför politikern ser ointressant ut. Fast som fler har sagt det är just det vardaglighet inom en kampanj som gör att bilden är intressant.
2012-02-02 21:12   Merlin
Haha.. fantastisk bild och bra fångat.
2012-02-03 09:22   Calle S
Bilder måste ibland ses i ett större sammanhang än bara som enskilda exponeringar. Skolas man enbart efter Fotosidans album där bilder aldrig sätts i ett sammanhang utan lever på kommentarer och betygsättningar kan det vara svårt att ta in budskap, attityder och strömningar i annat form-och bildspråk.

Det är helt naturligt, men ju mer man tittar och deltar desto mer lär man sig.
2012-02-03 13:02   kiwi
Om det är en "unik" (skulle snarare välja "ovanlig") bild på Gingrich, så finns det faktiskt fler exempel på bilder tagna "bakom kulisserna".

http://digitaljournalist.org/issue0810/callie-bp.html

Ett antal "unika" bilder på Obama, bl.a. där han sover på soffan, tagna under presidentkampanjen.

"Kamningsbilden" känns fortfarande ganska vanilj.
2012-02-04 17:28   lonian
Är det inte precis sådana här nyheter som får andra fotografer att triggas upp i en ribba där de mer och mer stalkar kändisar och blir ett stort irritationsmoment, egoistiskt nog bara för att tjäna sig slantar.

Merläsning

Lomography släpper Petzval för spegellösa kameror

Petzval 55mm f/1.7 med bokeh-kontroll för spegellösa fullformatskameror. Läs mer...

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 24

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 10

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 4

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes