Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 'Kameraförsäljningen kommer att halveras inom två år'

'Kameraförsäljningen kommer att halveras inom två år'

I en intervju med japanska Nikkei berättar Canons vd Fujio Mitarai att försäljningen av systemkameror kommer att sjunka till hälften under de kommande åren.

I intervjun berättar Fujio Mitarai att Canon tappat 10 procent i försäljning varje år. I dagsläget är den totala försäljningen av systemkameror 10 miljoner enheter per år för alla märken sammantaget. Introduktionen av spegelfria kameror har inte inneburit någon ökad försäljning utan helt skett på bekostnad av spegelreflex-modellerna.

Fuijo Mitarai säger att Canon räknar med att försäljningen av systemkameror kommer att halveras på två år. Eftersom marknaden för konsumentkameror sjunker kommer Canon satsa mer på kameror för den professionella marknaden, som övervakningskameror och kameror för medicinskt bruk. Canon äger sedan något år tillbaka det svenska företaget Axis som har en stor del av marknaden för övervakningskameror.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-01-29. Läst av 5997 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-01-29 19:18   Flash Gordon
Kul du reagerade. Gud vet vad det här kommer leda till för oss som vill ha riktiga kameror och inte fota med mobiler.
Tur jag sitter med det mesta jag behöver för flera år framåt om jag måste.
Det låter som det kommer vara kaos ett tag framöver innan man hittar en ny balans.
Samtidigt händer detta inte över en dag. Kaos kommer långsamt krypande när alla slåss om överlevnad och marknadsandelar.
Till sist kommer man nå en ny jämvikt och balans.
Vi kommer kunna köpa nya bättre kameror men de kommer kanske kosta oss betydligt mer.
rikitikitavi   2019-01-29 19:21
Tänker lite som du att jag är glad att jag har det jag behöver för många år framöver, skulle det haverera får jag laga eller köpa annat begagnat som kommer finnas till bra priser många år framöver. Just nu får jag det bästa av båda världarna och om det blir gångbart att byta helt i framtiden då tekniken kommit en bit på väg till, då har man iaf redan börjat med det nya systemet så man inte är helt utan.
Sten-Åke Sändh   2019-01-30 00:09
Ja problemet är väl att många ju just gör det - alltså avstår för de har allt de behöver. Då köper man ju inga nya grejor. För att folk ska köpa nya grejor måste det ju komma exv. kamerahus med funktioner som folk upplever är värda att uppgradera för.
2019-01-29 19:42   Wolfgang
Det är något som jag har väntat mig länge!
Nästan varje år har man kommit ut med nya kamerahus till skyhöga priser! Behovet måste ju vara täckt sedan länge sedan! Visserligen har man utvecklat nya tekniska lösningar, men har bilderna blivit bättre?
Jag har en 10 år gammal Nikon D700 och en nyare D750.
För det mesta kan jag inte se någon skillnad i bilden på min iMac eller på en A3-förstoring.
Jag var nyligen med mina barnbarn i Helsingborg för att se en Lee Miller utställning. Hon använde en Rolleiflex från 1942 och en Contax från 1944, och mina barnbarn blev förvånade över att man kunde göra så pass bra bilder med dessa gamla kameror som inte ens var digitala :-)
Nils Bergqvist   2019-01-29 22:41
Är Lee Miller i Helsingborg nu? Dunkers eller var?
Wolfgang   2019-01-30 11:59
Yes, på Dunkers, men sista dagen den 3 februari 2019.
2019-01-29 19:50   MattiasL
Är det bara jag som tycker det är en rätt bra nyhet? Det borde väl rimligtvis bland annat betyda att kamerorna nått en mognad som gör att folk behåller dem längre.
Wolfgang   2019-01-29 19:55
Jag tycker också som Du tycker :-)
Flash Gordon   2019-01-29 20:12
Det kommer förmodligen innebära att använda minde rent vatten och sällsynta jordmineraler dör nya kameror.
Detta är positivt.
PMD   2019-01-29 22:30
Det är en tråkig utveckling för de som arbetar i kamerafabriker och fotobutiker.
Flash Gordon   2019-01-29 22:46
Det är absolut så. Men skall vi ställa om till en värld där både min dotter och hennes eventuella barn kunna leva så måste det mycket mer till.
Vi kan inte konsumera en kamera per år. Vi kan inte köpa t-Shirts til len struntsumma.
Vi måste köpa prylar med högre kvalitet som håller mycket längre och kan repareras att fungera ännu några år.
Detta handlar faktisk om mänsklighetens överlevnad.
Ventures   2019-01-29 23:45
Tyvärr går väl utvecklingen mot billigare mobilkameror av plast i massupplagor. De stora magnesiumhusen är relativt få i sammanhanget.

Om nu tillverkarnas siffror på hur många bilder kameran "garanteras", som många kallar det, kunna ta innan de lägger av utnyttjas fullt ut skulle de flesta av oss inte att behöva köpa någon ny kamera. Varför byta kamera vid 10k när den kan ta 200k?
PMD   2019-01-30 00:02
Mats,

Det är inte vi i den rika delen av världen som kommer att drabbas om världsekonomin går neråt (vilket den kommer att göra om tillverkning av ditten och datten stannar av). Det är alla fattiga människor i (delar av) tredje världen.

Men det kommer inte att hända. Det finns en enormt stor växande medelklass i tredje världen som vill ha samma levnadsstandard som vi, och dessa människors köpkraft går inte att stoppa.

Att kameramarknaden minskar och förmodligen planar ut på en lägre nivå än de senaste 10-15 åren har väldigt lite att göra med uthållig utveckling. Kameror är en mycket liten marknad i det stora hela.
CaolIla   2019-01-30 10:50
Jag tror inte heller att det är så negativt. Om efterfrågan är stor kan tillverkarna komma med måttligt förändrade modeller till höga priser eftersom de vet att de har kunder som köper allt för att ha det senaste.
Om efterfrågan på systemkameror minskar kommer väl tillverkarna att vara tvungna att vara mer rädda om sina befintliga kunder.
Utvecklingstakten lär minska vilket inte gör något då det ändå är rätt små lyft som görs från modell till modell, så om det skall lanseras en ny modell måste de verkligen kunna övertyga sin minskande kundgrupp att det är värt att byta upp sig.
Något kaos tror jag inte att det blir.
Wolfgang   2019-01-30 11:56
Men fotoaffärer har små marginaler för kamerahus och så satsar man kanske mer på att sälja objektiv.
Stene_68   2019-01-30 12:12
Tredje världen lever till stor del på att "vi" flyttat många av våra fabriker dit. När efterfrågan minskar här så kommer det nog snabbt att gå utför för dem. Väst lever också sedan länge till stor del på att andra länder köper amerikanska dollar för att handla t ex olja. Utan petrodollarn hade USA nu haft en BNP som Mexiko. Det kommer att gå utför rejält både med ekonomin och den genomsnittliga intelligensen hos befolkningen inte minst i Väst.
Flash Gordon   2019-01-30 13:03
Det var verkligen en domedags profetia.
PMD   2019-01-30 14:43
Så länge handeln är någotsånär fri och länder tillåter folk från andra länder att investera så kommer inte domedagen så värst snart.

Hotet är att isolationister får styra så att världshandeln stryps mellan ekonomiskt viktiga områden.
2019-01-30 00:19   Sten-Åke Sändh
Det finns en sak i kameraindustrin som skiljer den från många andra branscher och det är det att man får väldigt lite på marginalen om man köper en ny kamera eller köper en dyrare modell. Det kan man ju tycka är jättebra för de som inte har så mycket pengar att lägga på kamerautrustning.

För en vecka sedan eller två lanserade Sony A6400 och det är den billigaste systemkamera Sony gör just nu och det är den och inte exv. min A7 III som kostar 2,5 ggr mer som har den vassaste autofokusen. Det här kanske faktiskt kostar Sony en del för det kan ju faktiskt vara så att en del avstår från att köpa en A7 III och köper en A6400 istället.

Så frågan är kanske inte "vaffan får jag för pengarna" utan mer "vaffan får jag på marginalen" i jämförelse med det som redan finns där ute.

I övrigt är det helt naturligt med upplevd "avtagande nytta" på en marknad som börjar bli lite mogen men det blir ju tråkigt för de som köpt in sig i ett system som tillverkaren inte investerar i på samma sätt man varit van vid tidigare. Det har ju alla vi som en gång hade KonicaMinolta-grejor (innan Sony köpte bolaget) fått uppleva. Det händer ju inte mycket med Sony A-mount nuförtiden heller. Det kanske blir så att Canon också kommer lägga krutet på de spegellösa och då får man väl göra som vi fått göra länge d.v.s. använda sina gamla glas på nya kamerahus som kommer med adapter.
Anders F. Eriksson   2019-01-30 19:11
Fast Sonys billigaste kamera (som fortfarande säljs) är A6000. Den var billig redan när den kom på marknaden, och är nu ännu billigare (men den har förstås inga av de senaste finesserna).
Sten-Åke Sändh   2019-01-31 01:55
Det är lite speciellt med den. Just när man trodde den skulle fasas ut så gjorde de ett omtag med den.
2019-01-30 07:26   jkm
Intressant! Men ändå inte särskilt förvånande... Utbudet av div modeller från de stora tillverkarna har ju varit enormt de sista 10-15 åren. Och ändå har ingen lyckats konstruera en kamera som jag vill köpa; Storlek och bildkvalitet från Fujifilm XF 10, snabbhet och respons från M4/3 kamerorna, sökare såklart och en 35 mm f 2,8 på det. I ett vädertätat hus. Lätta att stopp ner i jackfickan och klarar 95 % av min fotografering... Ha det gött!
jkm   2019-01-30 07:50
23 mm f 2,8 skall det såklart vara!!
Makten   2019-02-02 01:07
Jag sitter i en liknande båt. Vill också ha en liten kamera med APS-C-sensor, men med bildstabilisering och lutbar skärm (sökare behöver jag inte), samt riktiga kontroller för ISO, slutartid och bländare. Det finns inte, vilket är helt sjukt. Bara miljarder knappar och märkliga funktioner som jag inte har nån nytta av. Köpte nyligen en Fuji X70 som är ungefär samma som XF10, men med lite fler kontroller. Håller på att bli galen på kameraskrället:-))

Ricoh GR III har alla rätt på pappret utom att de "glömde" lutbar skärm. Vafan??
jkm   2019-02-02 09:36
Ha ha! Ja det är helt sjukt att det inte finns EN ENDA kamera att köpa som motsvarar mina humble spec enl. ovan... Apropos XF 10: Köpte en dylik från CP och hade högt ställda förväntningar. Så sjukt dålig på att hitta fokus i lite sämre ljus så den fick åka tillbaka till Umeå. Men Snickersen åt jag upp! Ha det gött
2019-01-30 08:20   jonas18z
Intressant att Canon går ut med detta, de släpper mest kompaktkameror och annat skräp som ingen kommer vilja ha.

Dessutom ligger tekniskt efter på sensortekniken.

Canon ligger inte framkant längre på särskilt mycket.


Mobiler säljs det betydligt fler av och där har man en mobil 1-2 år, så måste finnas en enorm marknad där men det har Canon helst missat
2019-01-30 10:53   Mats Axelsson
I politik och affärer finns det alltid en avsikt med uttalanden. Är ett sådant här uttalande ett sätt att under en kort tid få entusiaster att köpa på sig kamerautrustning som under en femårsperiod kommer att bli ”omodern”? Handlar det om utrustning eller bilden eller skildringen av nutiden? Troligtvis om utrustningen. Bilden med tillgänglig teknik skapas i huvudsak av annat än utrustningen. Det som jag tycker är intressant är om produkterna kan bli moduluppbyggda så att delar kan bytas ut i reparationssyfte och med det bytet också höja den tekniska kvalitén allt eftersom.
Sten-Åke Sändh   2019-01-30 14:34
Ricoh gjorde ju ett tidigare försök med detta men det verkar inte som om det blev någon vidare hit.
Ventures   2019-01-30 17:44
I mobiltelefonbranschen pratade man om moduler för en massa år sedan. Någon försökte och floppade. Alla skulle ju ha iPhone som det inte ens gick att byta batteri eller minneskort i. Marknaden köpte hellre en helt ny telefon med de senaste finesserna.
Mats Axelsson   2019-01-30 23:21
Jo jag kommer ihåg det. Det var stora moduler makromoduler. Jag tänkte mig att t.ex. man har samma hus men sedan är kort, slutare, motorer, cpu etc. hela tiden av samma storlek så att de enkelt kan plockas i och ur. Liknande det man gör med bordsdatorer. Byta ut grafikkort, plocka i minnen ljudkort etc. Alltså standardiserade portar.
Marknaden är nog inte mogen för några "hemmabyggen" av kameror.
Sten-Åke Sändh   2019-01-31 01:54
De gjorde de med datorerna också. Har för mig att det fanns en PC som hette Brick. Tror inte den blev någon hit.
Sten-Åke Sändh   2019-01-31 01:58
Problemet med Ricoh var väl att det blev väl dyrt för det var ju sensor också med i modulen och då har man ju nästan köpt ett nytt kamerahus.
Mats Axelsson   2019-01-31 12:26
Jo jag har byggt datorer och en av sönerna också. Det kan man fortfarande och är ett billigt sätt att skaffa sig extra ”kräm”. I fotografins begynnelse byggde en del egna kameror. Kanske kan det komma tillbaka med ”cirkulär ekonomi” för kameraproducenter.
Mats Axelsson   2019-01-31 18:52
Standardisering brukar vara det enklaste sättet att sänka produktionskostnaderna. Komponentstandardisering måste kunna fungera i den här branschen också. Då blir det enklare att byta ut och reparera.
2019-01-31 10:38   Erik X
Det skulle vara intressant att se statistik över hur människor som äger/använder systemkamera. Minskar detta antal över tiden finns det skäl att vara orolig... Annars är det nog helt enkelt så att tillverkarna har mättat markanden :)
Flash Gordon   2019-01-31 12:30
Jag har en son som ville lära sig ta bättre bilder. Han köpte en 7D med 17-55/2,8 IS.
En hyfsad utrustning. Han lärde sig en del och tog hyfsade bilder.
Nu fastnade han i pixelpeepande och tyckte kameran bara gav brusiga bilder.
Jag gjorde utskrifter i stort format av bilder han tyckte var för brusiga. De blev alldeles utmärkta. Vet inte hur många gånger jag försökte övertala honom att inte bedöma bilder i 1:1. En bild från en Canon 5Ds r ser ändå värre ut om man zoomar in så mycket.
Han tyckte inte det var värt mödan att släpa på den större kameran som för honom var en besvikelse. Canon 7D blev liggande och man fotar med iPhone.

Jag har också en svärdotter som vill lära sig fota. Hon har fått låna min X-PRO2 med ett par objektiv. Fast det går trögt. Jag har gett henne en flera timmar lång genomgång av kameran, menyerna. vad man skall tänka på osv. Fast det räcker inte.
Jag skall nu ta med henne på några egna workshops så hon får nöta in kunskapen. Framförallt kommer jag lära henne fota sina barn. Förhoppningsvis kan jag få henne att kunna hantera en systemkamera och se skillnaden i bilderna mot att använda mobiltelefonen.

Vi är måna som kanske hade en instamatic när vi i 10 års åldern, skaffade sedan en Praktica med några objektiv, sedan gick det vidare med Nikon och Leica eller Pentax.
Man kunde plåta med diafil med en DR runt 5,5 steg. Fokus fick man sköta manuellt.
fotade man med negativ film hade man ett DR på cirka 7 steg och svartvitt kunde komma upp i bortåt 10 som bäst.
Detta var med filmer som låg på ISO mellan 25 och 64. För ljusstarkare filmer på runt 400 ISO blev kornet mycket tydligare. Vi var helt enkelt tvungna att lära oss fotografering från grunden. Annars blev det inga vettiga bilder.

Vi som lärde oss detta är nu alla i pensionsåldern eller äldre.

Våra barn växte upp med datorer och mobiler. De vande sig att fota med mobiler när de var unga.

Att ta steget upp till en avancerad kamera kräver man lär sig ganska mycket innan man tar bättre bilder med systemkameran än med mobilen.

Här skulle nog kameraindustrin varit mer förutseende. Låtit dess mobilfotografer fått ett läge där de kunde ta bilder som med en iPhone för att sedan långsamt lära sig de mer avancerade funktionerna i kameran.
Min lilla undersökning i Makarska var att alla fotar allt och alla. Fast de gör det med mobiltelefoner. Det går knappt använda internet på dagen när det är högsäsong. Alla verkar ladda upp bilder till olika sociala medier.
De som släpar på någon form av systemkamera är mindre än 1%. Ofta verkar de vara nybörjare för de kikar på displayen och håller kameran på raka armar.
Va då sökare?

Om man nu antar att för tillfället det säljs 10 miljoner systemkameror per år. Sedan jämför det med alla mobiler som kan ta bilder så är det en väldigt liten andel.
De flesta som har mobiler tar också bilder.

Kanske skall vi räkna systemkameror över 5 år. Då har vi cirka 60 miljoner som används ännu. Fast det är fortfarande en liten andel.

En modern mycket bra iPhone kostar idag en hel del. Men med 10 000 får man en bra mobil som kan ta väldigt bra bilder.
För samma summa får man en nybörjarkamera med ett simpelt objektiv.
Erik X   2019-01-31 13:43
Jag kan bara tala för mig själv.. jag fotar makro med fokus stacking, jag fotar insekter (hurra för 85cm MFD på EF100-400LII) och fåglar i flykten (och förstås flygplan) och tycker dessutom det är jättekul att fota i närapå kolmörka gruvar (läs iso 6400, blir bra på 5D3). Extrema motljussituationer är också kul, då får man pressa allt som går i dynamikväg ur kameran med diverse tricks.
Inget av det här går att göra med mobilkameran men den tar helt okej vykort när man har solen i ryggen och alldeles nyss använde jag den för att dokumentera ett byggprojekt på vinden. Visst, jättepraktiskt :) Jag har haft en instamatik en gång i tiden och min mobilkamera gör ungefär samma sak fast bättre :-D
Slutsats: har man inte behov av en systemkamera så är det att kasta pengar i sjön

Men åter till grundfrågan, att försäljningen dalar behöver inte alls betyda att antalet fotografer som använder systemkamera minskar. När i princip alla som tänkt skaffa en digital systemkamera har gjort så, då blir det ofrånkomligen en svacka i försäljningen. Kamerorna håller för länge! (nämn det inte till tillverkarna) :-D
PMD   2019-02-01 00:51
Mats Alm skrev: "Va då sökare?"

Det börjar nog bli rätt många nu som aldrig har fotograferat med en kamera som har sökare.

Häromåret gick jag in på Kjell&Co för att köpa en liten kameraväska till min Olympus XZ-2 (kompaktkamera utan sökare). Kameran hade en lös EVF monterad i tillbehörsskon. Säljaren blev nyfiken på den märkliga grunkan ovanpå kameran och jag förklarade vad det var. "Har man den för att spara ström, eller?" blev kommentaren.
2019-02-01 00:07   Alf Johansson
Det är väl ett tecken på att tekniken börjar "mogna", det "behövs" helt enkelt inte nya kameror lika ofta då utvecklingen inte går lika fort längre. Min kamera (D750) säljs ju fortfarande och är fortfarande en bra kamera trots att den har hisnande 4,5 år på nacken. Går man tillbaks ett antal år så kom ju en ny modell som faktiskt var så mycket bättre att det var idé att byta kamera betydligt oftare.

Jag tror att man nått ganska nära gränsen för vad det går att få ut av dagens sensorteknik, de fysiska lagarna sätter sina gränser. Vi kommer säkert att se en vidareutveckling även framåt, men som sagt; jag tror att det är ett tecken på att tekniken mognat som gör att man inte har samma behov av att byta kamera så ofta.

Givetvis tråkigt för dem som kommer att drabbas av anpassningen till en mindre marknad, men knappast någon anledning till oro för oss som plåtar. Det kommer alltid att finnas produkter som efterfrågas och utvecklingen kommer att rulla på, inom just det området är jag inte orolig för att "marknaden" slutar fungera, även om den fungerar sämre i mycket annat.
2019-02-02 01:10   Makten
Folk som plåtar med sina "bra" mobilkameror vet inte hur dåliga de är förrän man visar en direkt jämförelse med en kamera med betydligt större sensor och bra objektiv. Det brukar komma som en kalldusch. Men om alla går omkring och är nöjda med måttlig bildkvalitet så är det klart att försäljningen av ordentliga kameror minskar. Delvis beror det säkert också på att samma ovetande folk sitter och tittar på 3-5" små mobilskärmar till och med i hemmet, bara nån meter från en dator med stor skärm. Helt obegripligt.
Svar från froderberg   2019-02-02 10:34
Bekvämlighet är en faktor för många. Det var skälet bakom att mp3-filerna tog över CD:n och att SACD aldrig slog. Samma här, den sämre kvaliteten uppvägs av en bekvämare hantering för de flesta. Tyvärr innebär det att basen för vissa kameratyper blir för liten, nu verkar utvecklingen av kvalitetskompakter ha bromsats rejält.
Flash Gordon   2019-02-02 12:02
Personligen har jag lite svårt för att fota med min iPhone. Van som jag är att fota med en "riktig" och ergonomisk kamera.

Mobilen blir en nödlösning. Det känns otympligt att stå där med mobilen på raka armar och sikta. Det blir inte många bilder per år som jag fotar med mobilen.
Det är inget större fel på bildkvalitén. Har skrivit ut bilder upp till A3 och det blir godkänt.

Det har nog aldrig tagits så många bilder per dag som nu. Världen drunknar i bilder.

Nu finns det väl ändå några fler i världen som precis som jag tycker att en mobil inte är någon bra kamera.

Fast när jag ser priserna på de senast släppta kamerorna börjar jag undra om inte tillverkarna gräver sin egen grav.

Jag har en Canon 1D MKIIN från 2006 som trots den gått över 250 000 bilder fortfarande fungerar perfekt.

Kanske får jag slita på min 5D MKIV lika länge.
Makten   2019-02-03 10:12
Fast det är ju allt annat än bekvämt att fota med mobilen om man ska göra annat än trycka på knappen och hoppas att nån mjukvaruutvecklare lyckats förutspå vad du vill med bilden. Går ej att använda över huvud taget med handskar och inställningar är knappt att tänka på eftersom det är så sjukt fippligt. På min Samsung S9 får jag bara använda råformat om man väljer "pro"-läget av nån idiotisk anledning, och det är för krångligt. JPG:arna är sönderbrusreducerade trots att sensorn är riktigt bra för att vara så liten.

Jag har letat kvalitetskompakt som passar mina önskemål i åratal utan att hitta något. Alltid något skit som är feltänkt. Närmast kommer Ricoh GR II som dock är extremt buggig och helt otät mot damm.

Edit: Jag tror att de flesta aldrig ens har hållit i en ordentlig kamera och därför inte har en aning om hur mycket roligare och bättre det är. Ju yngre man är, desto sämre grejer verkar man acceptera eftersom man aldrig upplevt prylar som är dedikerade för ett visst användningsområde. Jag upphör aldrig att förvånas över hur många som på allvar sitter och försöker skriva inlägg på mobilen när de är i samma rum som en dator. Verkar inte ens ha fallit dem in att ett tangentbord är en miljard gånger bättre anpassat för det. Jag hade aldrig fixat att skriva det här inlägget med en telefon, till exempel.
2019-02-02 11:02   Foto-Ake
Men ingen är väl förvånad? Det handlar om att man mättat marknaden, helt enkelt.

Jag minns när de första någorlunda användbara kompakterna kom runt 1998. Jag diskuterade med vår lokale fotohandlare och hävdade att försäljningen av billiga kameror med film skulle vara borta inom högst tio år. Han tyckte jag var negativ (ursäkta vitsen) och menade att det aldrig skulle ske.

Idag finns mobiler som alla har med sig. De räcker gott för vardagsfoto, att dokumentera födelsedagar eller en ytterligare onödig bild vid någon turistfälla. Det finns med andra ord ingen marknad för enkla, billiga kompakta kortknäppare. Hur ska man kunna motivera ytterligare en apparat bland ägodelarna som man egentligen inte behöver?

En mycket tydlig mätare är marknaden för begagnat. Tio år gamla kompaktkameror är i princip osäljbara på eBay och Tradera. Utrop en krona, osåld när auktionen går ut. Ingen lägger tid att kolla i hyllorna på Erikshjälpen eller Myrorna.

Vi kanske har kommit till vägs ände vad som gäller den praktiska nyttan av teknikutvecklingen? Det är knappast någon med spirande fotointresse som behöver fler än 24 Mpixel? Och vad betyder 39, 51 eller 153 AF-punkter i praktisk fotografering?

Att Canon då lägger fokus på (ursäkta ordvitsen) att utveckla proffssegmentet är inte förvånande. Några nya uppgraderingar EOS 1 DSLR lär väl knappast komma, istället satsar man helt på de spegellösa. Spegellösa är billigare att tillverka, och har större utvecklingspotential. Om några år kommer de ha tagit över helt. De billigaste EOS DSLR kommer att finnas kvar under ett antal år, men det bli knappast nya modeller, de fasas ut. Entusiastmodellerna kommer att leva längre. Samma trend hos Nikon. Men man anpassar tillverkningen efter marknaden.

Jag tror själv att detta är sunt. Att tära på jordens resurser med prylar som ingen använder känns slösaktigt. Vi kommer även under överskådlig framtid att ha en gigantisk marknad för begagnade systemkameror av hög kvalitet. Över världen finns miljoner digitala systemkameror. Ingen kommer att lida brist på bra kameror och bara vara hänvisad till mobilen.

Tillbaka till samtalet med fotohandlaren för 20 år sedan. Han ville sälja en knappt begagnad Nikon F5 till ett superpris. "En investering, om 25 år kommer den fortfarande att vara modern. Och film kommer ju alltid att finnas till den."

Frågor på det?
Makten   2019-02-03 10:18
"Hur ska man kunna motivera ytterligare en apparat bland ägodelarna som man egentligen inte behöver?"

För att vissa av oss fortfarande har intressen. Men vill man göra så lite kreativt arbete som möjligt är ju utvecklingen utmärkt. Sitt ner och upplev världen med VR istället för att gå utanför dörren. Sätt dig i bilen och låt den köra dit du ska. Tryck på mobilens bildknapp och det blir en bild. Du behöver inte göra ett skit själv. Verkar jättekul, eller?
Foto-Ake   2019-02-09 14:51
Jag tänker lite på mig själv. Igår var jag på konsert på vår lokala jazzklubb. Belysningen var...intim, om man så säger. Det blev väl ett hundratal exponeringar. Några ganska OK. Jag lägger upp en av bilderna i mitt album.
I kameraväska låg en trotjänare, Nikon D3 med 20-35/2,8 samt standardzoomen 35-70/2,8 och 70-200/2,8 VR, första modellen. Genomgående ISO 6400, bländare 3,5 och exponeringstider mellan 1/30 och 1/50. Ja, det finns brus. Ja, de modernare gluggarna kanske är skarpare. Har bättre VR. Är snabbare.
Men frågan är om jag skulle vinna så mycket på att byta? Och jag tror att situationen är likartad för många. Det handlar alltså inte om mobilen, utan att man mättat marknaden för systemkameror.
Systemkamerorna kommer alltså inte att försvinna. Däremot får vi knappast ett dussintal nya modeller sammanlagt varje år från de stora tillverkarna.
MattiasL   2019-02-09 20:19
"För att vissa av oss fortfarande har intressen. Men vill man göra så lite kreativt arbete som möjligt är ju utvecklingen utmärkt. Sitt ner och upplev världen med VR istället för att gå utanför dörren. Sätt dig i bilen och låt den köra dit du ska. Tryck på mobilens bildknapp och det blir en bild. Du behöver inte göra ett skit själv. Verkar jättekul, eller?"

Jag är inte hundra på att jag förstår invändningen. Kreativiteten är väl inte avhängig om det lanseras tio eller tjugo kameror om året?

Tänker ibland på vilken fotograf jag varit om jag istället för att testa många kameror och objektiv hade hängt kvar med den Olympus som råkade bli första systemkameran, och sedan skiftat till en bra digitalare efter femton år. Inte sämre iallafall.

Merläsning

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 1

Vem var tanten med väskan?

Just nu visas Sveriges bästa pressbilder genom tiderna på Galleri Kontrast. Och bäst av dem alla är Hans Runessons ikoniska bild av när en tant svingar sin väska mot ett skinhead under en nazistdemonstration i Växjö 1985. Men vem var tanten? Den frågan har fått sitt svar i en radiodokumentär. Läs mer... 4

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 25

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 7

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Lastolite HaloCompact