Annons

Proffsfoto

Artiklar > Profoto anklagar Godox för patentintrång

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Profotos VD Anders Hedebark är beredd att ta till rättsliga åtgärder för att stoppa Godox V1 som har stora likheter med Profoto A1 (som syns i bilden).

 

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten.

Som vi skrev nyligen har Godox V1 stora likheter med Profoto A1 som lanserades 2017. Båda har runt blixthuvud med en fresnellins, magnetfäste för ljusformare och led-inställningsljus.

– Vi pratade med Godox på Photokina i höstas och har kommunicerat med dem sedan dess. Det är extremt osnyggt att kopiera rakt av, säger Anders Hedebark, VD för Profoto.

Handlare, tillverkare, uthyrare och importörer riskerar att stämda om de marknadsför Godox V1.

Godox V1 och Profoto A1

Profoto A1 tog 4 år att utveckla. Profoto har väntande patent som för det runda magnetfästet för tillbehör och led-belysningen. Det rör sig totalt om sju patent för konstruktionen och sju mönsterskydd för designen.

Vi lägger ner mycket tid och pengar på utveckling och kommer att skydda våra investeringar. Vi har konstruerat ett ljushuvud som ger ett snyggt ljus till skillnad mot andra tillverkare som optimerat exponeringen inom bildytan. Förutom marknadsföring så lägger vi även resurser på att utveckla marknaden. Vi har inte bara krattat manegen för Godox, utan plogat och asfalterat och putsat med tandborste så att det är friktionsfritt för dem, säger Anders Hedebark med eftertryck.

Profoto investerar 10 procent av sin försäljning i produktutveckling. Anders Hedebark påpekar att det är få tillverkande företag som når denna nivå.

– Detta är en viktig principfråga. Det har hänt förr att vi blivit kopierade och då har vi ibland agerat och ibland låtit det vara, men vi har aldrig sett en så flagrant kopiering förut. Vi är ett svenskt bolag som anställer svenska ingenjörer. Det känns som vi har en skyldighet att agera, säger Anders Hedebark.

Profoto håller på att etablera ett kontor i Kina som bland annat kommer att bevaka vad som händer i den kinesiska fotobranschen.

Under 2018 fick Zeiss stoppat försäljningen i Europa av två mSamyang XP-objektiv på grund av patentintrång.

Fakta om Profoto

Profoto startade i Sverige 1968 och visade då upp sitt första blixtaggregat Pro-1 på Photokina-mässan i Köln. Företaget har vuxit gradvis fram till 2013 då lanseringen av den batteridrivna blixten Profoto B1 gjorde att omsättningen ökade snabbt från 250 miljoner kronor till 700 miljoner idag. 10 procent av försäljningen investeras i produktutveckling och gör att Profoto kunnat öka sin utvecklingstakt under senare år. Den senaste produkten är den kompakta batteridrivna studioblixten Profoto B10. VD Anders Hedeback har arbetat på Profoto i 22 år och jobbade dessförinnan på Hasselblad.Publicerad 2019-03-14.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

44 Kommentarer

fieldcells 2019-03-14 09:51  
"Vi har aldrig sett en så flagrant kopiering förut."

Så det Profoto säger är att man kan få deras blixt för en bråkdel av priset?
Svar från froderberg 2019-03-14 10:04
Blixthuvudet är liknande, men blixtkroppen är helt annorlunda. Det finns antagligen mer skillnader i insidan av huvudet. Profoto A1 har exempelvis keramiska plattor för att skydda mot värme så att blixten inte överhettas. Skillnaderna i blixtkropp gör att det är ju också stor skillnad i gränssnitt och hantering. Godox är konventionell medan Profoto är enklare och har likheter med deras studioblixtar.

https://www.fotosidan.se/cldoc/godox-v1-utmanar-profoto-a1.htm
Lars Arned 2019-03-14 12:18
Var säger Profoto det?
Svar från froderberg 2019-03-14 13:43
Det framgår av artikeln jag länkade till. https://www.fotosidan.se/cldoc/godox-v1-utmanar-profoto-a1.htm
Jan Olof Härnström 2019-03-14 10:04  
Som svensk så hoppas jag att Profoto vinner den rättsliga tvisten.
Men den kinesiska jätten Glufsglufs roffar nog åt sig det mesta.
Jag har bytt ut mina Canonblixtar mot en Godox-utrustning för att de är billiga och bra.
Profotos grejor har högsta kvalitet för professionell verksamhet men de är dyra.
JoakimOlsson 2019-03-14 11:04
Varför hoppas du det? Hur är det bra för konsumenten med en massa fåniga patent som runt blixthuvud och magnetfäste. Båda har väl funnits i andra former tidigare.
Finns det något relevant patent de brutit så OK. Annars tycker jag Profoto bör kunna leva på bättre produkter (om de nu är det) istället för att stänga ute konkurrens mha fåniga patent.
Om något är det väl Profoto som är "glufsglufs". Förstår inte vad tillverkningslandet har med saken att göra.
acke 2019-03-14 12:35
Jodå, det är fullt möjligt (och ganska vanligt) att patentera "gamla idéer" för nya tillämpningar. Inget konstigt i det. Det ingår inte i patentverkens uppgift att bedöma idéernas fånighet.
Lars Arned 2019-03-14 12:49
”Patent är ett skydd för en ny, teknisk lösning på ett problem. Ett patent ger ensamrätt till att kommersiellt utnyttja en uppfinning. Det innebär att ingen annan får använda uppfinningen genom att tillverka, sälja eller importera den, utan patenthavarens tillstånd.”
Citat från PRV.

Om ett företag, eller privatperson, har lagt ner forskning (och därmed mycket pengar) för att lösa ett tekniskt problem så vill man naturligtvis inte att andra skall kopiera produkten. Skulle det vara fritt fram att kopiera produkten skulle de som skapat produkten snart gå i konkurs.

Konkurrens är bra om en tillverkare tar fram en produkt som löser ett annat problem eller utvecklar produkten.

Profoto har c:a 60 anställda i Sverige som bla forskar och utvecklar produkterna. Om andra företag kopierar de resultat profoto kommit fram till betyder det att forskningen är bortkastade pengar. Det i sin tur betyder att profoto inte kan ha lika många anställda längre.
Ja, patent är bra.

På vilket sätt är Profoto ”glufs-glufs”?
JoakimOlsson 2019-03-14 15:18
Ulf Ackelid & Lars Arned har jag skrivit något annat?
Det jag skrev var att det är fåningt och inte gynnar konsumenten om de enda "intrången" är ett runt huvud och magnetfäste - vilket man väl knappast kan anse vara en innovation då det finns i blixtsammanhang sedan tidigare?
Om ProFoto ska stämma företag på pengar pga idéer de själva snott så tycker jag de är glufsglufs ja.
Tycker ni verkligen själva att det är bra? Eller handlar det bara om att det ena företaget är från Sverige och att det andra är från Kina?
(Som jag även skrev så tycker jag de gör rätt OM det handlar om andra tekniska innovationer som blivit kopierade.)
Svar från froderberg 2019-03-14 18:34
Det har inte funnits någon blixt med fast fresnellins tidigare. Magnetfästet är också nytt. Det som funnits är blixtar med en rundreflektor och som man kan fästa en diffusionsskiva längst fram på, det är en himla skillnad.
PMD 2019-03-14 20:12
@Ulf: Det är helt riktigt att det inte ingår i patentverkens uppgift att bedöma idéernas fånighet, men den som lyckas registrera ett fånigt patent kan inte vara så säker på att det håller i en domstol.
acke 2019-03-14 20:49
Javisst är det så. Patentvärlden kryllar av ”fåniga” patent som har inget eller mycket begränsat värde.
Huruvida Profotos patent är fånigt kan jag inte bedöma eftersom jag inte har läst det. Man kan inte utgå från att ett patent är fånigt baserat på en ytlig artikel på FS.
JoakimOlsson 2019-03-15 08:23
Magmod har magnetfäste. Så också godox för AD200.
apersson850 2019-03-15 12:04
Nja, i viss mån ingår de ju i patentverkens arbete att bedöma fånighetsgraden. Åtminstone såtillvida att det krävs en viss verkshöjd för att bevilja ett patent.
Dessutom finns det ju en oppositionstid, under vilken vem som helst, som har intresse för det, kan opponera sig mot patentet. Man kan klaga på att texten i patentansökan inte tillräckligt väl beskriver uppfinningen, man kan klaga på att den alltför mycket liknar något som redan är uppfunnet (det behöver inte finnas patent på det, det räcker att det är allmänt känt), att det sökta patentet tillför för lite till redan befintliga konstruktioner eller att det är trivialt för en tekniker, som känner till branschen, att komma fram till samma sak som uppfinningen.

Ett exempel, som förmodligen aldrig förekommit: Någon kommer på att man kan skapa en penna genom att stoppa in ett grafitstift i ett rör av trä. Gick säkert att patentera, när det hände en gång i tiden. Sen kommer någon på att man kan måla träet, för att pennan ska se finare ut. Lär inte gå att patentera, för det är alltför uppenbart. Sen kommer någon på att man kan ha stiften lösa inuti en mer avancerad penna, där man matar fram stift efterhand, så man slipper vässa pennan. Läge för patenterbarhet igen.
acke 2019-03-15 12:37
Det jag försöker säga är att man inte kan uttala sig om eventuell fånighet utifrån Magnus' artikel ovan. Det framgår bara att Profoto har ansökt om sju patent och sju mönsterskydd på produkten. Den som vill bedöma fånigheten måste först läsa dokumenten.

Jag vidhåller att patent aldrig bedöms med avseende på fånighet. Jag har själv varit inblandad i ett antal patentansökningar. Vissa har godkänts och andra inte. Ett vanligt skäl till underkännande är att det finns prior art. Men den patentgranskare som skulle avslå en ansökan med motiveringen "Fånigt!" blir inte långvarig på sitt jobb. Det kan jag lova. :-D
iSolen.se 2019-03-15 13:59
Deras chans att vinna målet är varumärkeskyddad design, inte teknikdetaljer eftersom ingen del är ny. Kombinationen kan de möjligen ha framgång med.

Den som gjorde första speedlighten borde haft större chans att skydda sin design.
apersson850 2019-03-15 16:34
Jo, jag har varit patentansvarig på en utvecklingsavdelning på ett företag som hade 2000 anställda, så jag har också sett ett och annat.
Det faller tillbaka på vad man lägger för värde i ordet "fånigt".
PMD 2019-03-15 17:21
En patentansökan brukar gå ut på att visa på nya sätt att få tekniska detaljer att fungera ihop. De enskilda detaljerna behöver inte vara nya.
acke 2019-03-14 10:17  
Om det handlar om intrång i patent och/eller mönsterskydd så är det en självklarhet att Profoto ska ta fajten. Godox får köpa licens för att använda skyddade idéer.
P.G.A. 2019-03-14 10:40  
Hasselblad D-flash 40... som en grund eller
Svar från froderberg 2019-03-14 10:57
Hasselblad D-flash 40 är en ommärkt Quantum-blixt som har ett bart blixthuvud och en öppen reflektor, precis som de flesta studioblixtar. Det ovanliga med Profoto A1 är att den har en fresnellins och ett ringformat magnetfäste för tillbehör.
iSolen.se 2019-03-14 11:03  
Kan man verkligen patentera runda formen, magnetfästet och fresnellinsen?

Visst, varumärkesskydda designen men dellösningarna är inte unika.

(jag är f ö för varumärkesskydd i olika former för de som inte känner till min ståndpunkt)
acke 2019-03-14 12:29
Ja, man kan patentera nästan vad som helst. Sedan är det en helt annan fråga om patentet har något värde i händelse av en tvist.
Fredrikpersson 2019-03-14 12:50
Man kan patentera uppfinningar som har en teknisk effekt, som är nya, som inte är uppenbara jämfört med känd teknik och som är industriellt applicerbara. Alltså inte riktigt vad som helst.

Sverige är ett av världens mest innovationstäta länder och ska vi behålla den positionen - och själva få avkastning på vårt innovationsarbete - så måste vi också agera tydligt när vi misstänker att någon teknik som är skyddad. Därför tycker jag att Profoto gör rätt som reagerar när de misstänker att Godox snyltar på Profots utvecklingskostnader.
acke 2019-03-14 12:55
Precis! :-)
Jag kan också tillägga att en idé absolut inte behöver vara tekniskt avancerad för att vara patenterbar. Snarare tvärtom, de enkla idéerna är ofta de bästa. Sedan är det en svår konst att formulera patentkrav som är både breda och vattentäta.
fieldcells 2019-03-14 13:04
"som inte är uppenbara jämfört med känd teknik"

Nja, ta Amazon som patenterade studiofotografi med vit bakgrund. Fanns t.o.m. ett närmast identiskt patent från 2003 men Amazon la till att avståndet skulle vara "4.5–5.5 times" varpå man beviljades patentet.
Fredrikpersson 2019-03-14 13:23
Det finns miljontals patent och det går att hitta många exempel på när både nyhet och uppfinningshöjd (som skillnaden mot känd teknik kallas) är små. Patentverken är inte ofelbara och bevijar ibland patent för lättvindigt pga slarv, politik och den mänskliga faktorn. Men den typen av patent är oftast svåra att använda eftersom bristen på nyhet eller uppfinningshöjd gör dem juridiskt mycket svaga.

Jag tror inte att Amazon har fått patent på studiofotgrafering mot vit bakgrund som du säger, det bygger nog på ett misstag. Däremot kan -allmänt sett - det faktum att man ändrar en avståndsvariabel mycket väl göra skillnad mellan patenterbarhet eller inte. Men det beror såklart helt på sammanhanget.

Jag ser ingen anledning till att tro att Profotos patent skulle vara svaga som antyds bland kommentarerna. Dels verkar Profoto vara vana vid att använda patent och då ser man till att patenten är starka och relevanta, och dels har de säkert undersökt Godox blixt noga innan de uttalade sig om saken.
acke 2019-03-14 13:44
För den som vill fördjupa sig...
Profoto ger nitton träffar på Google Patents och ungefär lika många på Espacenet:

https://patents.google.com/?assignee=profoto&oq=profoto

https://worldwide.espacenet.com/searchResults?submitted=true&locale=en_EP&DB=EPODOC&ST=advanced&TI=&AB=&PN=&AP=&PR=&PD=&PA=profoto&IN=&CPC=&IC=&Submit=Search

Dock är det inte säkert att patenten för A1 finns med bland dessa. Handläggningstider är långa i patentvärlden.
fieldcells 2019-03-14 13:51
"Jag tror inte att Amazon har fått patent på studiofotgrafering mot vit bakgrund som du säger, det bygger nog på ett misstag."

https://arstechnica.com/tech-policy/2014/06/how-amazon-got-a-patent-on-white-background-photography/
Fredrikpersson 2019-03-14 14:42
Rubriken i din artikel ger fel bild. Amazons patent avser ett sätt att fotografera motiv i en studio mot vit bakgrund och innehåller en mängd förutsättningar utöver att bakgrunden skall vara vit. Exempelvis att en kamera med 85mm objektiv vid bländare 5.6 skall användas samt ytterligare massor av parametrar som skall vara uppfyllda för att man skall begå intrång (vilket jag skulle vilja på påstå är nästan omöjligt om man inte avsiktligt till punkt och pricka följer det som står i patentet).

Visst är det ett konstigt (och förmodligen tämligen värdelöst) patent. Men jag tror att det leder fel att diskutera patent och patentsystemet utifrån de här "knaspatenten". Även om det finns en del sådana så utgör de undantag och är, oftast, i praktiken
juridiskt harmlösa.

Detta är ett ämne som man kan diskutera länge men det här är fel forum så för min del avslutar jag nog diskussionen om patentsystemet här.
hbengtsson 2019-03-14 12:46  
Ptja. Är det ett patentbrott så är det och då BÖR Profoto ha sitt på det torra. Men när dom börjar med halvmartyriga kommentarer om allt dom lagt ner i utveckling, krattat och dukat upp för andra så låter det inte så bra. Detta gäller nog all form av utveckling.

Sedan så tror jag Profotos investeringar ändå ger utdelning. Jag är ganska säker på att deras blixt ger ett betydligt bättre ljus tack vare materialval och finish. Och inte minst gedigen kunskap och bakgrund. Vidare så lär kvalitén vara bättre och som yrkesfotograf borde valet vara ganska lätt.

För om det bara handlar om formen så borde dom väl insett att fler skulle ta efter ungefär samma dag som pressreleasen.
acke 2019-03-14 13:21
Det finns inget martyrskap i Profotos agerande. Teknikutveckling är kostsamt och tidskrävande. Klart man inte vill att andra ska parasitera på detta.
apersson850 2019-03-14 16:27
Det handlar tydligen inte bara om patentintrång, utan även om intrång på mönsterskyddade delar av blixten. Och ja, man kan alltså skydda ett visst utseende, om man gör det innan någon annan har gjort en likadan.
Det är samma med patent. Den tekniska lösningen måste vara tidigare okänd för allmänheten (själv har man ju vetat om den ett tag, när man utvecklat den) och så måste den ha så kallad verkshöjd. Den måste allså vara en tillräcklig förbättring av något annat, för att det ska "vara lönt" att patentera den. Vad detta är avgörs från fall till fall.
Att konstruera den första fyrväxlade växellådan, när det bara finns treväxlade, kanske inte anses ha verkshöjd nog, då en tekniker som vet hur man gör en treväxlad kan förväntas inse hur man sätter i två hjul till och får en fyrväxlad. Men att gå vidare till en automatisk växellåda är definitivt patenterbart.
För att nu ta ett exempel bland sånt som redan är uppfunnet.

Deras uttalande om den krattade manegen är säkert för att få även de som inte sysslar med produktutveckling till vardags att förstå vad det handlar om. Eller förhoppningsvis förstå.
Joakim Sundberg 2019-03-14 17:56  
Ofattbart att folk som lever på eller för sin kreativitet inte begriper att företag som Profoto vill skydda sin idé.
hbengtsson 2019-03-14 22:00
Klart man förstår att dom vill det. Men här handlar det om rättigheter. Har dom skyddat designen/tekniken så skall Godox agera därefter.

Oavsett så tror jag fortfarande att Profotos blixt är överlägsen av flera anledningar och bör inte vara oroliga i långa loppet.
PMD 2019-03-15 12:57
Det är, som nästan alltid, en pris/prestanda-fråga. Om Godoxblixten har 90% av Profotoblixtens kvalitet men är hälften så dyr så vinner nog Godox i längden.
(Siffrorna är tagna ur luften för att illustrera principen).
iSolen.se 2019-03-15 18:14
Godox 360 levererar mångdubbelt mer ljus per krona än de flesta man jämför med, och mer än de flesta även om du inte räknar per krona.
Joakim Sundberg 2019-03-16 22:04
Genant agerande är det från Kineserna och att profotos priser är högre är inte konstigare än att Rolling Stones får mer betalt än sina coverband.
Jan Olof Härnström 2019-03-14 18:50  
Om det i bilden ovan är endast den handhållna blixten som är ljuskällan mot ansiktet så ser det bra ut. Fresnellinsen gör ett bra jobb jämfört med en vanlig speedlite.
Svar från froderberg 2019-03-14 18:53
Ja, det är bara fresnellinsen rakt på utan vidvinkelskiva.
Jan Olof Härnström 2019-03-14 18:57
Då är det väl du Magnus som är fotografen antar jag.
I vilket fall som helst så håller jag tummarna för Profoto i det här ärendet.
Svar från froderberg 2019-03-17 21:24
Ja, det är jag som plåtat.
jonas18z 2019-03-14 23:05  
Magmod har haft magnetfäste sedan 2013, är
Det inte så att profoto tagit denna idé?

Har de inte även tagit idén att sätta i TTLl i en blixt från andra?

https://petapixel.com/2018/06/26/magmod-magbox-is-a-revolutionary-new-magnetic-softbox/
acke 2019-03-15 08:05
Man ska komma ihåg att det är tillåtet att kopiera uppfinningar som inte är skyddade. Man får också kopiera patenterade uppfinningar när patentet har löpt ut. Normalt gäller patent i 20 år.

Om Profoto har gjort intrång på annans patent så lär de få veta det. Alla bevakar alla. :-)
Svar från froderberg 2019-03-15 08:29
Det har inte funnits några kompaktblixtar med magnetfäste fram tills Profoto A1. Ingen har kommit på idén. Profoto har kanske inspirerats av Magmod, men det är stora skillnader i konstruktionerna. Godox V1 är mycket mer lik Profoto A1. Profoto är också först med att ha en fresnellins.
acke 2019-03-15 09:36
Helt rätt att skydda idéer och förbättrade idéer som man är först med!
iSolen.se 2019-03-15 10:30
Det håller jag med om men ingen del är ny, varken formen på blixthuvudet, fresnellins eller magnetfästen.

Så de kan varumärkesskyda designen...och V1 liknar inte A1 mer än två vanliga speedlights liknar varandra.

Jag tror att Profoto kan få svårt att vinna ett framtida fall, även om de får igenom sina patent är det inte samma sak som att de vinner en framtida ev rättegång.

Jag hoppas dock de gör det eftersom jag tror på upphovsrätt, trots att jag redan är godoxkund.
apersson850 2019-03-15 11:54
Huruvida de här två liknar varandra mer eller mindre än vad vanliga blixtar gör hör dock inte till saken. Blixtar med "vanligt" utseende har funnits så länge att ev. designskydd, om det alls funnits några, lär ha gått ut. Här är det en nyligen skapad design det gäller.
iSolen.se 2019-03-15 13:51
Vad är den nya designen? Ingen del är ny.
acke 2019-03-15 14:08
Har du dissekerat produkten? Det kan finnas unika detaljer i utförande och materialval som inte nödvändigtvis framgår av produktbilder.
iSolen.se 2019-03-15 18:17
Med design menar jag här yttre utseende. Inte funktion.

Merläsning

ANNONS