Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > »Ett barn blir till« fyller femtio

»Ett barn blir till« fyller femtio

Foto: Lennart Nilsson

 

Få bilder har betytt så mycket för mänskligheten som Lennart Nilssons bilder om hur ett barn blir till. Bilderna publicerades i Life Magazine i april 1965 och i boken "Ett barn blir till" senare samma år. På Galleri Kontrast i Stockholm visas de banbrytande bilderna.

Bildserien kallades ”Drama of Life Before Birth” i Life Magazine. Hela tidningsupplagan såldes slut inom några dagar och det numret blev en milstolpe för tidningen. Bilderna inspirerade till en opera på La Scala och ingick i en musikal på Broadway.

Det tog sju år att sammanställa boken "Ett barn blir till" som är en handbok för blivande föräldrar. Fem upplagor har tryckts i ett tjugotal språk. Under åren har Lennart Nilsson tagit nya bilder till de nya upplagorna.

En rad fotografiska tekniker har använts genom åren, såsom endoskopi, ljusmikroskopi och makrofotografering. De svepelektronmikroskopiska bilderna, som färglagts av fotografen Gillis Häägg, kom att publiceras i 1990 års upplaga av boken då forskningen också gjort det möjligt att fotografera själva befruktningen och vår allra första tid.


Lennart Nilsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lennart föddes i Strängnäs 1922 och påbörjade sin karriär som framgångsrik bildjournalist i mitten av 1940-talet. Med tiden kom han in på vetenskapsfotografin och betraktas som en pionjär inom området. Han hade ett specialavtal med bildtidningen Life Magazine och har publicerats internationellt i ett flertal tidningar som Paris-Match, Stern och National Geographic.

Utställningen heter ”Lennart Nilsson – Through life and time” och pågår 1-4 oktober på Galleri Kontrast i Stockholm . Både de mest kända bilderna från "Ett barn blir till" och mer okända bilder från hans tid som bildjournalist visas. Utställningen har tagits fram i samarbete mellan nyhetsbyrån TT och Lennart Nilsson Photography.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2015-09-29. Läst av 3517 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-09-30 06:22   Neq
Lennart Nilsson är en fantastisk fotograf. Det går inte att ifrågasätta. Men just denna bild väcker många frågor hos mig både vad gäller kvinnans anatomi under graviditeten och perspektiv.

I fråga om perspektiv så ser bilden ut att vara tagen med normal eller nästan normalobjektiv (50: eller 35:a med FF-språk). Hur är det möjligt i en kvinnokropp? Alla vet hur perspektiv förvrängs när man använder extrem vidvinkel på bära håll, som är fallet vid endoskopi som måste ha använts. Alla vet vad vidvinkel gör med exempelvis näsor vid närbildstagning.

I fråga om anatomi. Barnet ligger i en kvinnokropp. Man brukar tala om fosterställning. Varför? Pga att den ligger i en kvinnokropp och alltså trängs ihop och har mycket lite rörelseutrymme. Här ligger barnet ganska utsträckt och placentan ligger inte slutet runt "fosterhinnan" utan utlagt bredvid på ett fotografiskt effektfullt sätt. Fosterhinnan har dessutom konstiga veck. Hur uppstår de i kroppen när säcken är vätskefylld?
Bara några funderingar. Kanske någon som vet bättre än jag kan ge svar.
//Arne
Svar från froderberg   2015-09-30 08:10
Vad jag vet så är många fosterbilder tagna utanför kroppen. Det är ljussatta foster som ligger i vätska.
fotodiggaren   2015-09-30 08:56
Jag läste att det är sent aborterade foster LN använt sig av. Efter det har jag svårt för dessa bilder...
Num Wistbacka   2015-09-30 08:58
Många av de bilder man ser (speciellt de som är häpnandsväckande på just fostret) är tagna på foster från missfall och aborter.

Till Kristina; jag förstår hur du tänker med att det känns lite äckligt, men tänk såhär istället: Dessa foster skulle oberoende ha blivit aborterade - vare sig de skulle fotograferats eller ej. Nu fick fostret iaf nått sorts syfte. Du kan inte skylla fotografen, och bildinnehållet, för det som föräldern gjort.
alfin   2015-09-30 10:48
Här kan ni läsa mer om bilderna och hur de kom till:

http://www.svd.se/fosterbildernas-skilda-levnadsbanor
Svar från froderberg   2015-09-30 10:56
Kristina: Jag tror att man får tänka på hur viktiga de här bilderna har varit för att miljoner människor ska förstå vad som händer i kvinnans kropp under graviditeten.
PMD   2015-10-02 00:00
I Life stod det klart och tydligt att många av bilderna var tagna på foster som avlägsnats från moderns kropp, så det har aldrig varit någon hemlighet.
PMD   2015-10-02 00:09
Lars skrev:
> Här kan ni läsa mer om bilderna och hur de kom till:

> http://www.svd.se/fosterbildernas-skilda-levnadsbanor

Jag citerar ur den artikeln: 'Under de femtio år som gått sedan ”Ett barn blir till” kom ut har Nilsson befäst positionen som fosterlandets främsta fotograf.'

:-) :-)
fotodiggaren   2015-10-02 13:23
Till Magnus: Citat "Kristina: Jag tror att man får tänka på hur viktiga de här bilderna har varit för att miljoner människor ska förstå vad som händer i kvinnans kropp under graviditeten."

Och vad har denna förståelse lett till menar du? Eftersom bilderna är så viktiga? Bara för att få en förståelse för hur du/ni tänker kring det här... Har de förändrat mänskligheten till det bättre?

Bilder berör. En bild säger mer än tusen ord. Jag ser en bild på ett dött barn. Innan jag visste att bilden var på ett aborterat foster så såg jag ett levande barn, även om jag undrade hur det kunde gå till att fota så inne i en kvinnas kropp. Ett så stort barn räddas till livet idag, men här har man låtit det dö genom att tvinga ut det och sedan lämna det.

Jag berörs på samma sätt av bilder på hundar som kokas levande i Kina och som sträcker sig upp mot grytans kant med helt bortsvedd päls och röda ögon. Jag berörs på samma sätt av en liten 3-åring som ligger uppsköljd på en strand, död. Om dessa bilder kan få ett syfte som förändrar något till det bättre så är det bra. Om inte, varför visas de då?
PMD   2015-10-02 15:58
Life skrev att det handlade om foster som “had been surgically removed for a variety of medical reasons.”

Inte nödvändigtvis aborterade foster alltså, även om det nog inte går att få reda på exakt vilka som var framtvingade abort, vilka som var spontanaborter (missfall) och vilka som avlägsnades ur livmodern av andra skäl.

Engelskspråkiga WIkipedia har en del referenser till hur mycket boken (och Life-artikeln) har påverkat oss. Den har bl.a. haft stor betydelse i debatten om abort, och har använts av både förespråkare och motståndare som stöd för argumentationen.

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 15

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 9

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes