Annons
Artiklar > »Ett barn blir till« fyller femtio

»Ett barn blir till« fyller femtio

Foto: Lennart Nilsson

 

Få bilder har betytt så mycket för mänskligheten som Lennart Nilssons bilder om hur ett barn blir till. Bilderna publicerades i Life Magazine i april 1965 och i boken "Ett barn blir till" senare samma år. På Galleri Kontrast i Stockholm visas de banbrytande bilderna.

Bildserien kallades ”Drama of Life Before Birth” i Life Magazine. Hela tidningsupplagan såldes slut inom några dagar och det numret blev en milstolpe för tidningen. Bilderna inspirerade till en opera på La Scala och ingick i en musikal på Broadway.

Det tog sju år att sammanställa boken "Ett barn blir till" som är en handbok för blivande föräldrar. Fem upplagor har tryckts i ett tjugotal språk. Under åren har Lennart Nilsson tagit nya bilder till de nya upplagorna.

En rad fotografiska tekniker har använts genom åren, såsom endoskopi, ljusmikroskopi och makrofotografering. De svepelektronmikroskopiska bilderna, som färglagts av fotografen Gillis Häägg, kom att publiceras i 1990 års upplaga av boken då forskningen också gjort det möjligt att fotografera själva befruktningen och vår allra första tid.


Lennart Nilsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lennart föddes i Strängnäs 1922 och påbörjade sin karriär som framgångsrik bildjournalist i mitten av 1940-talet. Med tiden kom han in på vetenskapsfotografin och betraktas som en pionjär inom området. Han hade ett specialavtal med bildtidningen Life Magazine och har publicerats internationellt i ett flertal tidningar som Paris-Match, Stern och National Geographic.

Utställningen heter ”Lennart Nilsson – Through life and time” och pågår 1-4 oktober på Galleri Kontrast i Stockholm . Både de mest kända bilderna från "Ett barn blir till" och mer okända bilder från hans tid som bildjournalist visas. Utställningen har tagits fram i samarbete mellan nyhetsbyrån TT och Lennart Nilsson Photography.Publicerad 2015-09-29. Läst av 4457 personer.

8 Kommentarer

Neq 2015-09-30 06:22  
Lennart Nilsson är en fantastisk fotograf. Det går inte att ifrågasätta. Men just denna bild väcker många frågor hos mig både vad gäller kvinnans anatomi under graviditeten och perspektiv.

I fråga om perspektiv så ser bilden ut att vara tagen med normal eller nästan normalobjektiv (50: eller 35:a med FF-språk). Hur är det möjligt i en kvinnokropp? Alla vet hur perspektiv förvrängs när man använder extrem vidvinkel på bära håll, som är fallet vid endoskopi som måste ha använts. Alla vet vad vidvinkel gör med exempelvis näsor vid närbildstagning.

I fråga om anatomi. Barnet ligger i en kvinnokropp. Man brukar tala om fosterställning. Varför? Pga att den ligger i en kvinnokropp och alltså trängs ihop och har mycket lite rörelseutrymme. Här ligger barnet ganska utsträckt och placentan ligger inte slutet runt "fosterhinnan" utan utlagt bredvid på ett fotografiskt effektfullt sätt. Fosterhinnan har dessutom konstiga veck. Hur uppstår de i kroppen när säcken är vätskefylld?
Bara några funderingar. Kanske någon som vet bättre än jag kan ge svar.
//Arne
Svar från froderberg 2015-09-30 08:10
Vad jag vet så är många fosterbilder tagna utanför kroppen. Det är ljussatta foster som ligger i vätska.
fotodiggaren 2015-09-30 08:56
Jag läste att det är sent aborterade foster LN använt sig av. Efter det har jag svårt för dessa bilder...
Num Wistbacka 2015-09-30 08:58
Många av de bilder man ser (speciellt de som är häpnandsväckande på just fostret) är tagna på foster från missfall och aborter.

Till Kristina; jag förstår hur du tänker med att det känns lite äckligt, men tänk såhär istället: Dessa foster skulle oberoende ha blivit aborterade - vare sig de skulle fotograferats eller ej. Nu fick fostret iaf nått sorts syfte. Du kan inte skylla fotografen, och bildinnehållet, för det som föräldern gjort.
alfin 2015-09-30 10:48
Här kan ni läsa mer om bilderna och hur de kom till:

http://www.svd.se/fosterbildernas-skilda-levnadsbanor
Svar från froderberg 2015-09-30 10:56
Kristina: Jag tror att man får tänka på hur viktiga de här bilderna har varit för att miljoner människor ska förstå vad som händer i kvinnans kropp under graviditeten.
PMD 2015-10-02 00:00
I Life stod det klart och tydligt att många av bilderna var tagna på foster som avlägsnats från moderns kropp, så det har aldrig varit någon hemlighet.
PMD 2015-10-02 00:09
Lars skrev:
> Här kan ni läsa mer om bilderna och hur de kom till:

> http://www.svd.se/fosterbildernas-skilda-levnadsbanor

Jag citerar ur den artikeln: 'Under de femtio år som gått sedan ”Ett barn blir till” kom ut har Nilsson befäst positionen som fosterlandets främsta fotograf.'

:-) :-)
fotodiggaren 2015-10-02 13:23
Till Magnus: Citat "Kristina: Jag tror att man får tänka på hur viktiga de här bilderna har varit för att miljoner människor ska förstå vad som händer i kvinnans kropp under graviditeten."

Och vad har denna förståelse lett till menar du? Eftersom bilderna är så viktiga? Bara för att få en förståelse för hur du/ni tänker kring det här... Har de förändrat mänskligheten till det bättre?

Bilder berör. En bild säger mer än tusen ord. Jag ser en bild på ett dött barn. Innan jag visste att bilden var på ett aborterat foster så såg jag ett levande barn, även om jag undrade hur det kunde gå till att fota så inne i en kvinnas kropp. Ett så stort barn räddas till livet idag, men här har man låtit det dö genom att tvinga ut det och sedan lämna det.

Jag berörs på samma sätt av bilder på hundar som kokas levande i Kina och som sträcker sig upp mot grytans kant med helt bortsvedd päls och röda ögon. Jag berörs på samma sätt av en liten 3-åring som ligger uppsköljd på en strand, död. Om dessa bilder kan få ett syfte som förändrar något till det bättre så är det bra. Om inte, varför visas de då?
PMD 2015-10-02 15:58
Life skrev att det handlade om foster som “had been surgically removed for a variety of medical reasons.”

Inte nödvändigtvis aborterade foster alltså, även om det nog inte går att få reda på exakt vilka som var framtvingade abort, vilka som var spontanaborter (missfall) och vilka som avlägsnades ur livmodern av andra skäl.

Engelskspråkiga WIkipedia har en del referenser till hur mycket boken (och Life-artikeln) har påverkat oss. Den har bl.a. haft stor betydelse i debatten om abort, och har använts av både förespråkare och motståndare som stöd för argumentationen.
annons

Merläsning

ANNONS