Merläsning
Canon Eos R50 V – systemkamera med videofokus
Prylnytt
Canon Eos R50 V har bara ett läge för stillbilder på programratten, men flera för video. Canon Eos R50 V är en mer videoinriktad version av Eos R50 utan elektronisk sökare. Canon lanserar även videokompakten Canon PowerShot V1 i Europa och ett kit-objektiv som matchar Eos R50 V.
Läs mer...
4
Test: Fujifilm XF 500mm f/5,6 R LM OIS WR
Fotosidan testar
Plus
Fujifilm XF 500mm f/5,6 R LM OIS WR är ett objektiv som inte bara imponerar på papperet utan också i praktisk användning. Den fasta brännvidden på 500mm motsvarar lite drygt 760 mm för fullformat, vilket ger det en otrolig räckvidd. Detta gör det till ett idealiskt objektiv för den som fotograferar till exempel fågel eller sport och kräver hög optisk kvalitet.
Läs mer...
2
13 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Nån som vet varför man vill ha en lins i det här nya teleskopet?
Det svenska soltelekopet på La Palma (Kanarieöarna) är det refraktorteleskop (som är i bruk) med den näst största diametern på linsen (tredje största när LSST tas i bruk). Det teleskopet använder "adaptiv optik" för att kompensera för linsfel.
https://www.isf.astro.su.se/
https://en.wikipedia.org/wiki/Adaptive_optics
Vad gäller sfärisk aberration, kan det förekomma både med speglar och linser. Kromatisk däremot bara med linser.
Men även ett spegelteleskop behöver en kamera och detta jätteglas är objektivet till kameran.
Allt enligt https://www.youtube.com/watch?v=JIOTprEwqhU
Den 3 oktober 1947 var linsen till Mount Palomar-observatoriet klar efter 11 år av slipning och polering. Arbetet med den 5 meter breda linsen började med att 20 ton smält glas hälldes i en keramisk form. Där skulle massan svalna under 11 månader från 1 500 grader till rumstemperatur innan ytbehandlingen kunde starta. Det första föremålet man studerade 1949 var en stjärnkonstellation i vår egen galax Vintergatan.