Annons
Artiklar > Instagram släpper kronologisk feed - men krånglar till det

Instagram släpper kronologisk feed - men krånglar till det

Äntligen släpper Instagram ett kronologiskt flöde men det blir ändå en halvmesyr.

De flesta sociala tjänster vill servera ett flöde byggd på algoritmer vilket påstås vara för att användaren skall få en så bra upplevelse som möjligt av saker som användaren är mest intresserad av. Samtidigt så möjliggör det för plattformen att trycka på de saker som plattformen har intresse av, till exempel inlägg som skall engagera och behålla dig längre i plattformen.

Du har säkert som jag möts av klipp/filmer som visserligen kan locka till att titta på men som verkligen inte gör mig till en klokare människa (i mitt fall serveras jag ofta av klipp på folk som klantar till, så kallade #fails).

Dessa algoritmbaserade flöden har sällan mottagits positivt av användarna. Facebook, Twitter, Instagram, Strava (träningsplattform) med flera, har alla infört algoritmbaserade flöden, och fått rejält kritik varje gång. Vissa har backat efter kritiken (Twitter och Strava till exempel) medan Facebook och Instagram (samma ägare - Meta) behållit sitt algoritmbaserade flöde.

Du kan ändra, men inte ha som default

Men nu har även Instagram lyssnat på kritiken och under gårdagen (23/3) släppte med ut en uppdatering där man som användare kan välja att se sitt flöde kronologiskt (dock bara i appen, inte i desktop). Dock så gör man detta styvmoderligt och låter den algoritmbaserade vara fortsatt huvudflödet, och den kronologiska måste man med två knapptryck ta fram (och man kan inte justera så att detta är defaultflödet). Anledning till detta beror på att Instagram menar, surprise, att de flesta trivs bättre med ett algoritmbaserat flöde.

För att ändra till kronologiskt flöde så klickar du på Instagram-loggan och då får du upp två val - Följer och Favoriter. Väljer du Följer så kommer inlägg från de du följer i kronologisk ordning. Väljer du Favoriter så kommer inlägg i kronologisk ordning från de som du markerat som favoriter (detta är en ny funktion också så du måste välja ut favoriter först). Man kan välja 50 konton som favoriter.

 Publicerad 2022-03-24. Läst av 2504 personer.

7 Kommentarer

Gustafjansson.se 2022-03-24 13:16  
På söndag ger jag upp min Instagram. Jag kommer ta bort mitt konto och allt där till. Jag är så otroligt trött på skiten nu. Väldigt många fotografer som är trötta på det och jag tror att Instagram kommer förlora fler och följare följare nu

Ett tips till redaktion, kolla upp https://glass.photo/
Jag har varit med sedan betan förra sommaren. Får ut så otroligt mycket mer av det än mitt Insta-konto som jag haft i många år. Ingen reklam, inga algoritmer, inga videos. Bara stillbilder och uppmuntran till interaktion. Tjänsten är bara i uppstarten och finns därför endast för iOS just nu. De har dock börjat alfa-testa en webversion som förhoppningsvis drar igång nu under våren för alla, teamet är bara två pers, men communityt växer sig större hela tiden.

Håller på med ett 365-project där: https://glass.photo/gj_frames
netstorm 2022-03-24 13:46
Framstår som en betalversion av Flickr. Inget ont med det men halva poängen med Instagram är ju att nå ut till andra kategorier av människor och potentiella kunder, inte vara en klubb för fotografer där man främst interagerar för att få ögon på sina egna bilder. Det var anledningen till att jag lämnade just Flickr och 500px.
MNB 2022-03-24 14:30
Håller med Eva. Visst det saknas någon community för fotografer som är gjord av fotografer. Men frågan är hur intressant är det?

Men som Eva säger styrkan som ligger i Instagram är ju att man når ut till väldigt många människor, som aldrig skulle registrera sig på ett community enbart för fotografer.
Svar från David Elmfeldt 2022-03-24 16:52
Skall kika! Missat den! Påminner dock rätt mkt om 500px.
janc 2022-03-29 13:11
”…. Visst det saknas någon community för fotografer som är gjord av fotografer….”
Som något typ - Fotosidan…. ;-)
Gustafjansson.se 2022-04-19 14:24
Använde aldrig Flickr, men ser i stort sett bara fördelar med att det är ett betlat community. Nivån ökar, ingen reklam, kommentarerna är relevanta och framförallt, din personliga integritet 👌etc. etc. Att saker kostar är inte bara negativt :)
Ibis 2022-03-24 15:16  
Det är tydligt att det inte är instagram, utan användarna, som är produkten.

Hade gärna betalat säg SEK 50 eller dylikt i månaden, för att få ett Instagram utan reklam, utan följare-rekommendationer och i kronologisk ordning men men...
janc 2022-03-29 11:56  
Har nu testat dessa nya flöden och även om jag instämmer i Davids kritik så tycker jag det verkar fungera som förväntat. Ifall jag inte missa något eller det dyker upp annat senare så får jag se exakt det jag förväntat mig d.v.s de konton jag följer eller de jag markerat som "favorit" - inga videosnuttar, inga "händelser", inga rekommenderade konton eller sponsrade inlägg. I mina ögon är detta en klar förbättring.
annons

Merläsning

ANNONS