X. Oanvända vyer > Nyheter > Ny bok om ödehus

Ny bok om ödehus

agakfakgakgpaokpokdgFörfattarna Sven Olov Karlsson och Philip Pereira dos Reis har tillsammans besökt ett antal övergivna hus runtom i Sverige, vilket resulterade i en bok vid namn "Svenska Ödehus".

Genom intervjuer med efterlevande och ögonvittnen har de samlat skrönor och sanna berättelser om platserna i boken. Det visade sig bland annat att husen har härbärgerat allt från fattiglappar till disponenter. Några av platserna som presenteras är en Djursholmsvilla i Bergslagens skogar, en Skånelänga som aldrig blev färdig, och ett banvaktshus som visade sig vara fyllt med brev från Nazityskland.

Till vardags arbetar författarna som journalister; Karlsson på tidningen Land Lantbruk och Pereira dos Reis på tidningen för Praktiskt Båtägande. Båda är födda på sjuttiotalet och har ett förflutet på konsumenttidningen Råd & Rön. I en intervju som DN har gjort med författarna säger Karlsson att idén till boken kom när han insåg att tiden började rinna ifrån hans hemort i Västmanland.
– Jag insåg plötsligt att tiden gick. Att människorna i huset som jag brukade se från skolbussen höll på att bli mycket gamla. Att det stora trähuset som heter Rajtet en gång rymde dessa gamla människors framtidstro. Det var upprinnelsen till boken, säger han till DN.

Boken släpps den 22 september.

Läs hela intervjun med författarna på DN.se.

Publicerad 2008-08-13.

Bli först att kommentera

Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 299 kr per år

Merläsning

ANNONS