Ovanligt stor fullmåne ikväll

Foto: Fourmilab, John Walker.

Idag lördag får vi se den största fullmånen på hela 19 år. Månens omloppsbana ligger nämligen (bara) 356.577 kilometer från jorden och är 14% större än vanligt, därav titeln "Supermåne".

Termen Supermåne myntades av astrologen Richard Nolle 1979. Månens bana runt jorden är inte rund, utan elliptisk. När månens omloppsbana är som närmast jorden inträffar en Supermåne. Under ett sådant tillfälle ser månytan ut att vara 14% större och 30% ljusare för den som ser månen från jorden.

Enligt vädersajten Yr.no ska den bästa tidpunkten för att få se en glimt av den ovanligt stora fullmånen vara klockan 19.10 under lördagskvällen den 19 mars.

– Får du ikke se supermånen i år må du vente til 14 november 2016 for å få en fullmåne som er hårfint større, säger astrofysikern Knut Jørgen Røed Ødegaard till Yr.no.
Här kan du läsa astrofysikerns blogg.

Enligt konspirationsteoretikerna har en rad naturkatastrofer (jordbävningar, stormar och tsunamis) inträffat tidigare just när månen passerat så nära vår planet. Men Ola Karlsson, astronom vid universitetet i Uppsala, menar att det inte har något samband. Möjligen skulle den stora fullmånen kunna förstärka månens påverkan på tidvattnet, uppger SvD.

Men den brittiska dagstidningen Daily Mail skriver att astrologer varnade två dagar före skalvet i Japan att supermånens dragningskraft skulle orsaka skador. En del astrologer hävdar att supermånar som inträffade 1955, 1974, 1992 och 2005 sammanföll med extrema väderhändelser, skriver Daily Mail.

Diskutera fullmånen i Fotosidans forum:
"Supermånen".Fotosidan Arkiv
Publicerad 2011-03-19. Läst av 18452 personer.

Så mycket större är en "supermåne" (vänster) jämfört med en vanlig fullmåne. Eftersom månen under lördagen ligger närmre jordens omloppsbana än vanligt, upplevs den också större.

Foto: Fourmilab, John Walker.
2011-03-19 10:00   oXo
Om exempelbilden här till höger stämmer så är skillnaden större än jag trodde. Man får väl prova att fotografera månen, men brukar mest misslyckas med fullmånar, trekvartsmåne eller mindre brukar dock bli bra.
2011-03-19 10:50   nav
Fotade månen igår och tyckte inte den såg särskilt större ut, på bilden i artikeln är 14% inte mycket skillnad, skulle inte kalla det för "supermåne". Får väl ut och kolla igen ikväll.
2011-03-19 11:05   Essen
Månen var större redan för en månad sedan. Tänkte inte mer på det då men inser nu att jag fått uppleva något speciellt. Hoppas förhållandena är lika gynnsamma i kväll då den är ännu större!
2011-03-19 11:13   petterssonviktor
Ingen som har fotat med ett annat perspektiv än supertele? Skulle vara kul att se en bild där något från vår jord är i förgrunden, så det finns något att jämföra med.
Exempelbilden säger mig inte speciellt mycket, tyvärr.
2011-03-19 11:40   Josef Falk
När jag mäter på min skärm får jag den vänstra månen till ca 300px i diameter, den högra ca 265px (den förstorade bilden). Med risk för att härmed göra bort mig alldeles (det var länge sedan jag läste matte:) så vill jag påstå att den vänstra månen är ca 30% större än den högra, om det nu är ytan och inte diametern som avses.
2011-03-19 12:42   tannler
Varför skulle månen bli större just i kväll? Månen är, åtminstone över astronomiskt kort tid, alltid lika stor och en fullmåne är alltid maximalt från jorden synlig belyst yta under en måncykel, vilket inte behöver innebära att 100 % av månytan är belyst. Dessa förhållande ändras _inte_ med avståndet mellan jorden och månen. Det enda som ändras är stereovinkeln som månen upptar i synfältet observerad från jorden - ju kortare avstånd, desto större stereovinkel ( srad ), vilket leder till att _bilden_ av månen blir större, ex.vis för ett obeväpnat öga..
Tonyeagle   2011-03-19 16:08
Tror nog att alla fattar att det inte är själva månen som blir större utan att den ser större ut eftersom den är närmare än normalt! Eller vad menar du egentligen, Lennart? Menar du att jag, som är enögd, inte kan uppleva den "större" månen" och inte min enögda kamera heller?;)
2011-03-19 13:15   törnan
Länkningen verkar inte stämma.

Diskutera fullmånen i Fotosidans forum:
"Supermånen".

Går till: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/oro-for-supermane_6018715.svd
2011-03-19 16:13   StaffanW
Eftersom månen är närmare borde vi väl se MINDRE av månytan eftersom bildvinkeln blir större? Som extremexempel ser man mindre av jordytan från kaknästornet än om man är i ett flygplan.
Iofs är det säkert nästan marginellt, men ändå...
2011-03-19 19:45   ArtbyRyman
Så stor var den INTE..
2011-03-19 20:28   webbwalle
Jag har sett större versioner av den! Trots allt är den lika stor som vanligt?
Den är ju större vid horizonten tex,
Men jag tycker den lyser starkare än vanligt..
2011-03-19 21:40   HenryT
AH! Det förklarar det hela. Jag tyckte månen såg helt fantastiskt stor ut nu när jag var och fotade. (Än en gång fick jag svära över att inte äga någon teleoptik)
2011-03-19 22:17   lodbroke
Månen lyser starkare nu i kväll.
Var ute och gjorde ett försök att fota den med 70- 200 zoom, men misslyckades fullständigt. Svårare än jag trodde :--(
2011-03-20 07:38   mc bruno
Plåta månen är inte så lätt. Kunde inte fs göra en tävling med supermånebilderna?
2011-03-20 12:54   niklasberg
tyvärr var det inte någon jättestor skillnad inatt på månen tyvärr.. har sett den mycket närmare tidigare i veckan.
iBoat   2011-03-20 13:18
@ Niklas.

Månen kan ha sett större ut för dig där du befann dig tidigare i veckan. Den verkar större när den är nyuppstigen. När den är nära marken har man ofta något i förgrunden, hus, träd etc och då har hjärnan något känt att relatera till. Månen har dock inte varit närmare än igår på 19 år. (enligt alla astronomer, inte astrologer)
niklasberg   2011-03-20 22:08
visst kan den har varit det närmaste på 20 år, men det var inget direkt märkbart, kan varit skillnad om du bor närmare ekvatorn

Merläsning

Sara Danius gästcurerar fotoutställning på Moderna Museet

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius blir gästcurator när Moderna Museet gör stor fotoutställning till sommaren 2019. Utställningen blir kulmen på museets fotosatsning. Läs mer... 2

Fotograf i kronans tjänst

Fotosidan-medlemmen Peter Engman är infobefäl i Dalabataljonen och berättar i sin blogg om vara fotograf i kronans tjänst. Läs mer ...

Publicera dina bästa bilder

Nu har du chansen att få bilder med tema "Barn" eller "Svartvitt" publicerade i Fotosidan Magasin. De publicerade bilderna får feedback från en yrkesfotograf. Läs mer...

Drömresan till Kina

Fotosidans medarbetare Elisabeth Landberger älskar att resa med kameran. I sin blogg bjuder hon på fantastiska bilder från Kina. Läs mer...

Göran vill skriva om din bild

Har du en bild som du tycker om, men inte riktigt förstår varför? Eller kanske en som du själv ogillar, men som andra uppskattar? Låt då Göran Segeholm skriva om din bild i Fotosidan Magasin. Läs mer...

Test: Nikon AF-S Fisheye 8-15/3,5-4,5E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sitt uråldriga fisheye för småbildskameror och precis som Canon valde man att göra ersättaren som en mer mångsidig zoom. Resultatet imponerar. Läs mer... 2

Sök fotoskola! Stor guide inför HT 2018

Sugen på att bli en bättre fotograf? Eller kanske till och med på att satsa på en karriär som yrkesfotograf? Här är guiden till rätt fotoutbildning för dig. Läs mer...

Nytt rekord: 24 miljoner för tidig Leica

Auktionshuset Westlicht har slagit ett nytt världsrekord. På deras senaste kameraauktion klubbades en Leica 0 för 2,4 miljoner euro. Men de sålde även andra dyrgripar, bland annat Hasselblad. Läs mer... 14

Nytt kamerakoncept hjälper blinda att se

Den israeliska industridesignern Oren Geva har belönats med ett stort designpris för sin kamera 2C3D som kan återge tredimensionella strukturer som kameran fångar. Läs mer... 1

Digitalt bakstycke för analoga småbildskameror

Drömmen om att konvertera älskade analoga kameror till digitala lever vidare. Det fanns en gång en idé om en digital filmrulle. Nu finns det ett kickstarter-projekt med ett digitalt bakstycke för gamla analoga kameror. Läs mer... 30

Elinchrom ELB 500 TTL - The Most Powerful