Annons
Artiklar > Så undviker du att bli lurad när du köper begagnat

Så undviker du att bli lurad när du köper begagnat

Läs nedanstående annonstexter. Skulle du tro att de är skriven av en bluffare som sitter i Thailand? Och skulle du tro det och betala in pengar i förskott, så är det nog sista gången du ser de pengarna. Och chansen att du får tillbaka dem är minimal.

Nikon D7100. Aldrig använd skydsplast mm kvar. Alla tillbehör. Kvitto. Kartong.
Nikon serice warranty! (Garanti). Köpt utomlands. Original. Ingen kina-kopia. Bilder fås via mail.
Märke: Nikon Finns i: Luleå Pris: 5 200 kr

Jag säljer nu mitt Canon EF 70-200/4,0 L IS USM. Objektivet är i gott skick men bär naturligtvis mindre spår av användning. Allting som medföljde vid köp såsom originalkartong och motljusskydd ingår givetvis.
Märke: Canon Finns i: mariestad Pris: 5 000 kr

Ja, annonserna är fejkannonser. Och kommer från epostadresser som vid första anblicken ser ok ut:

kurt.arne.mXrtin@gmail.com, gustav.bXstrom@mail.com, r.wXlander@mail.com, b.sigmXnd@mail.com

(jag har ersatt en bokstav i respektive adress med ett X, för att Google inte skall indexera adressen och koppla ihop med någon oskyldig)

Bli inte het och betala in i förskott

I princip alla som vi fått kännedom som blivit blåsta har betalat in i förskott. Använd bara förskottsbetalning om du känner dig helt trygg.

Här kommer lite tips om hur du kan försöka lista ut om en annons är fejk

1. När du läser en annons hos oss, klicka då direkt upp medlemsprofilen och kika efter Medlem sedan. Den infon finns i vänsterkolumnen. Är medlemmen nyregistrerad? Då skall du genast bli vaksam.

2. Fortsatt kika på medlemsprofilen. Finns det någon profilbild? Några uppladdade bilder? Eller saknas information helt? Bli ännu mer vaksam.

3. Högerklicka på bilden och välj Sök på Google (se exempel nedan)

4. Känner du ändå att annonsen kan vara ok, maila då som vanligt via vår kontakta-funktion. Ofta så är en modern bluffare bra på att svara på mail. Ni kan skicka lite svar fram och tillbaka och du börjar kanske känna dig trygg. Men var på din vakt för det är nu du kan bli blåst. Om du inte alls känner till personen så be om ett listat telefonnummer att ringa upp på. Be också om namn och adress och gå sen in på tex www.birthday.se/ eller www.ratsit.se/ och kolla så namn och adress stämmer. Det är faktiskt ganska troligt att adress och namn stämmer. Bluffare har insett att man kan dubbelkolla detta och snor då någons identitet. Sök upp namnet på tex hitta.se eller eniro.se och se om samma telefonnummer finns där. Och ring på det numret. Om numret är ett olistat nummer var på din vakt.

5. Ta fram något av de svarsmail du fått. Ofta är mailet från en utländsk epost-leverantör (@mail.com, @hotmail.com, @gmail.com etc). I ditt mailprogram så finns det val för att ta fram "mail header / message header" (konsultera ditt mailprograms hjälp). När du fått fram det så ser du en massa kod. Leta efter IP-adresser. Sök sedan via tex www.ip-adress.com/ip_tracer/. Matcha den ort som IP-sökningen säger och med var säljaren säger. Stämmer dem? Om inte, var vaksam.

6. Börjar det komma bortförklaringar till varför man inte kan ses etc så bli vaksam. Ofta försöker också en bluffare förhala och hetsa dig att betala in i förskott med tex "Du står först i kön, men jag har precis fått tre andra som vill köpa, så om inte du betalar in så får jag sälja till tvåan". Detta senare kan ju dock användas av vilken ärlig säljare som helst men som vill avsluta affären snabbt, så det är inget bevis.

7. Ett bra tips, om man vill försäkra sig om att säljaren har objektet i sin verkliga besittning, är att be säljaren fotografera tex objektivet framför dataskärmen som visar senaste aftonbladet, eller ovanpå dagens GP. (Tack Niclas för tipset!)

8. Lägg ihop ovanstående. Känner du fortfarande att du vill gå vidare? Använd då bondförnuft och applicera det på våra tips

- Betala helst inte i förskott
- Motring på fasta nummer
- Se till att ses.
- Är priset bra var på din vakt.

9. Du kan också överväga olika tjänster för att betala/skicka som ger mer trygghet. Plusgirot har postförskott (man måste ha plusgiro för att kunna nyttja), Bussgods har sin efterkravs-tjänst (motsvarar postförskott), kika även på tjänster som settlebox.com/ som kan bara en bra lösning.

Det är våra tips! Kanske ni medlemmar har mer tips om hur ni gör?

Sök på Google

Här är ett exempel på fejkad annons. När vi klickar på bilden (med webbläsaren Chrome) så väljer vi Sök på Google efter bild.

Google visar då följande träffar på bilden och man inser direkt att annonsen är fejk eftersom bilden finns i annons på Ebay med en användare från USA.Publicerad 2013-08-18. Läst av 46554 personer.

51 Kommentarer

nikitin 2013-08-18 21:17  
Varför inte bygga in ett betygssystem, där gamla kunder kan betygsätta en säljare? Jag brukar be de som har köpt något av mig att skriva en kommentar om hur dom upplevde mig som säljare i min gästbok.
Svar från David Elmfeldt 2013-08-18 21:30
Jo det är väl en funktion som vi alltid funderat över men alltid blivit nedprioriterad. Tyvärr tror jag inte heller det stoppar folk från att bli lurade. Det kan ibland dröja 5-10dgr innan folk inser att de aldrig kommer få varan de förskottsbetalat.
RobinGee 2016-06-22 07:16
Betygsättning av säljare, och köpare, är väldigt effektivt, men bara om han säljer regelbundet och hans verkliga identitet och hemvist är känd och bekräftad. För tillfälliga säljare eller bedragare har det ingen inverkan alls. Dom bara skaffar en ny mejl adress, en ny inloggning varje gång. Bäst är alltid att inspektera varan själv innan man lämnar över pengarna, och det finns även escrow (deposition) system vilka fungerar bra. Köparen skickar pengarna till escrow företaget som behåller dom tills köparen har fått och godkänt varan. Om köparen inte vill godkänna varan lämnas inte pengarna tillbaka förrän säljaren har fått tillbaka varan. Uppstår en tvist behåller escrow företaget pengarna tills tvisten har löst, hur är upp till säljare och köpare.
Niclasfoto 2013-08-18 22:12  
Ett bra tips, om man vill försäkra sig om att säljaren har objektet i sin verkliga besittning, är att be säljaren fotografera tex objektivet framför dataskärmen som visar senaste aftonbladet, eller ovanpå dagens GP..

Bestämmer man sig om att göra upp affären mellan fyra ögon (om båda har två var...) så rekommenderar jag offentlig plats och inte i en bil på offentlig plats utan tex över ett barbord på ett befolkat café..
OTROLIGT att det inte sker fler rån av folk som "gör upp face to face"
/N
Svar från David Elmfeldt 2013-08-19 08:12
Bra tips med att fotografera av produkten! Jag lägger till det!
Qualfoot 2013-08-18 22:22  
Ett sätt vore att bara låta betalande medlemmar annonsera och att första fakturan alltid skickas per post till hemadressen. Skulle kanske ge fler betalande medlemmar och definitivt större trygghet när polisen vet vart de ska åka.
Svar från David Elmfeldt 2013-08-19 08:12
Tanken är att ta betalt för annonserna på samma sätt som medlemskapen, dvs med Klarna. Då får man bra koll.
joakim d 2013-08-19 08:12  
Även om vi vill ha det så säkert som möjligt så får man inte heller lägga på för många och krångliga krav för då försvinner säljarna tror jag. Bäst är nog att ha det så regelfritt som möjligt och istället publicera sådana här artiklar istället och sätta tillit till det sunda förnuftet.

En liten detalj angående artikeln; det står i fetstil att man ska be om fast telefonnummer men det blir nog fler och fler som överger den fasta telefonin helt och hållet för mobiltelefonen. Jag är en av dem.
Svar från David Elmfeldt 2013-08-19 09:20
Sant. Justerat till "listat" telefonnummer.

Sen är ovanstående tips bara tips och inte regler.
joakim d 2013-08-19 10:58
Ok, vad gäller regler så syftade jag på tidigare kommentarer och förslag på krav som brukar dyka upp i sådan här diskussioner. Jag kanske var lite kortfattad :)
Orta 2013-08-19 08:21  
Bra guide!
Bara en anmärkning: Det är många av oss under 35 som inte har fast telefon. Att någon saknar sådant är alltså inte alls ovanligt.
Att mobilnumret är registrerat så att det är sökbart på t.ex. hitta.se brukar dock ge en viss trygghet så det är värt att söka på det.

Edit: Ser att en hann före.
Svar från David Elmfeldt 2013-08-19 09:21
Sant. Justerat till "listat" telefonnummer.
BugEyes 2013-08-19 08:47  
kanske vore bra med tips om hur man säljer utan att bli lurad också. Den gång jag inte krävde pengarna i förskott så kom det aldrig några. Det är inte bara köpare som riskerar att bli lurade.
Patrik Lindgren 2013-08-19 18:52
Jag håller med. Jag är precis i färd med att sälja av lite prylar och det är precis detta som gemene man skulle kunna behöva läsa lite mer om också.

Paypal ses nog av många som väldigt säkert, men det går tydligen att göra bedrägeri även där. Googla på paypal och bedragare så skall ni finna en hel del intressant information.

Nu har jag lagt ut en annons via ett annat forum som jag ett flertal gånger har fått ett mail om. Samma procedur varje gång, de är väldigt köpvilliga och vill ha mina uppgifter rakt av, antingen alla bankuppgifter eller min epost eller mitt paypal-användarnamn.
Mailet som står som svarsadress är en riktigt skum sådan med bokstäver och siffror i en härlig kakafoni.

Jag svarar inte ens på dessa. Kollar man ip-nummer via whois så ser man att det är från någon helt annanstans än Sverige.

Var uppmärksamma och nappa inte för enkelt när varningslamporna tänds.
Liljar 2013-08-19 08:53  
Ett tips är även blocketpaketet.

Tycker det funkar väldigt bra eftersom båda parter måste verifiera informationen och man betalar när man hämtar ut paketet. Man har även en ångerrätt på 1 dag, vilket man har chans att skicka tillbaka varan.
jpgrahn 2013-08-20 15:05
Hej Fredrik,
Jag frågar alla som rekommenderar tjänster av typen blocketpaketet och internetgirot. :-)
Har du själv varit med om ett köp eller en försäljning där det uppstått en tvist? Och hur löstes den?

Jag är själv skeptisk till dessa tjänster och har flera gånger frågat om just detta men aldrig fått svar från någon som haft den erfarenheten.
Själv begär jag alltid förskott när jag säljer och är själv beredd att betala i förskott när jag köper. Kan ju inte begära att andra ska skicka saker till mig om jag inte själv är beredd att göra det innan jag fått betalt.
Bäst är såklart att träffa säljaren öga mot öga men för oss som bort långt från storstäderna är urvalet av artiklar så litet.
Liljar 2013-08-28 12:54
Hej Johan skall försöka besvara det så gott jag kan :)

Jag har slutat med förskottsbetalning helt då jag blivit lurad. Vilket gör att jag i istället väljer en annan säljare och är då bered kanske betala lite mer för att vara säker på att jag får det jag betalar för. Speciellt kameraprylar som kostar lite.

När det gäller blocketpacket så har man 24h timmar på sig efter man köpt något rätt att skicka tillbaka varan (man får dock betala portot) ifall man inte är nöjd. Vilket jag tycker är en bra sak. Men i sin tur det går säkert att missbruka på något sätt det med. Men som du säger så är det ju alltid bäst att träffas!
Nicklas Broberg Larsson 2013-08-19 10:08  
En integration mot "SettleBox" skulle vara intressant, detta används på vend.se vid försäljning av musikinstrument. SettleBox samlar ihop annonsörens annonser från blocket, tradera etc.och hämtar in betyg och historik - samtidig kopplar man mot facebook, linkedin etc. för att visa att man är seriös genom att man har många vänner/kontakter där.

https://settlebox.com
M7_21 2013-08-19 10:13  
Det enda som gäller - alltid - är ÖGA MOT ÖGA! Har fått massor av mail från dårar som vill köpa allt OSETT (?) Kasta de mailen direkt, be att få ses för då har ju köparen den stora fördelen att få se allt hur skicket är, hur säljaren ser ut etc. Bara fördelar med att ses ÖGA MOT ÖGA! Inget annat gäller!
niklasn84 2013-08-19 10:59
Varför skulle man vara en dåre om man köper saker osett? Jag har köpt flertalet hus och objektiv osedda och aldrig blivit lurad.
skog1s 2013-08-19 19:09
Det du skriver är din egen förlust, följer man bara riktlinjerna som fotosidan staplar, så är det skitlugnt. Har själv köpt flera objektiv här och haft lång mailkontakt med säljare. Och har varit mer än nöjd, allt dom har beskrivit har varit sant.
Betalat in pengar via Paypal, fått varan, och sen bekräftat köpet.

Har aldrig blivit lurad här.
VisualD 2013-08-19 13:49  
Om det är en kamera som säljs kan man be säljaren ta kort på kamerans serienummer samt skicka med en RAW-bild tagen med kameran. Det man gör sedan är att använda ett program som läser EXIF-data och kollar om serienumret som man fick fotat och det i EXIF-datan stämmer överens.
Palletheking 2013-08-19 18:31  
Jag brukar be folk ta en kik i min gästbok där omdömen över tidigare gjorda affärer finns. En gång ville en köpare använda sig av Pay Pal men då skrev jag att det kändes jobbigt och köparen ändrade sig och betalade i förskott.
opoko 2013-08-19 22:21  
Bra att ni tar upp detta! Ett annat tips på betaltjänster är https://www.internetgirot.se/ Har själv testat, och det fungerar utmärkt!
jpgrahn 2013-08-20 09:05
Vill gärna få lite feedback om användning av sådana här tjänster.
Självklart går det bra när alla gör som det är tänkt, men har du varit med om att du som säljare skickat en vara, köparen påstår att det bara var en tegelsten och vill ha pengarna tillbaka? Fast du vet att du gjorde vad du skulle.
Eller att du som köpare inte fått vad du ville ha? Det som säljaren skickade till dig stämmer inte alls med vad du trodde fast säljaren påstår att det gör det.
Hur löstes konflikten?

Hur en sån här betaltjänst fungerar när parterna inte är överens är såklart det kritiska. Det hjälper inte om tjänsten säger att vi behåller pengarna tills att ni tar detta till domstol.
Jag har tidigare efterlyst historier om vad som hänt när det varit tvister men aldrig fått höra något sånt.
jonasy 2013-08-20 10:46
Internetgirot förlägger helt enkelt risken till 100% på säljaren. Helt meningslös tjänst, undvik!

Har genomfört 100+ affärer via internet och enda gången det krånglat när en köpare ville lämna tillbaks (!) en vara som jag dumt nog inte krävde förskottsbetalning på. Löste sig dock till slut. Har helt vansinniga historier där folk skickat mig prylar för många tusentals kronor utan att ta betalt och med orden "testa det och betala om du vill behålla, annars skicka tillbaks!". De som inte är bedragare är helt enkelt väldigt vettiga!

Själv tycker jag det rimliga är att köparen tar "motpartsrisken" och ansvaret att kolla upp säljaren vid distansköp. Tyvärr verkar bedrägeriförsöken ökat de senaste åren och är betydligt bättre upplagda än förr i tiden. Det var inte så länge sen man i princip kunde lita blint på alla på entuasistforumen.
opoko 2013-08-21 12:02
Samtidigt är det betydligt fler köpare som blir blåsta, vilket denna artikel handlar om också, att som köpare vara försiktig. Med internetgirot så måste säljaren skicka artikeln med spårbarhet och köparen betala in. Om en av dem inte är nöjd, tex om säljaren försöker blåsa köparen så får i vilket fall inte säljaren sina pengar. Förhoppningsvis gör det att färre försöker luras. Säljaren tar större risk än köparen, men det är inte helt så enkelt som när en köpare betalar in pengar direkt på ett konto utan säkerhet.
jpgrahn 2013-08-21 13:20
OK.
Ursäkta mitt tjatande men jag tolkar det som att du själv inte råkat ut för något.

Med din beskrivning så får inte säljaren några pengar. Men hur går det för köparen som satte in pengar på ett konto? Får han tillbaka dem?
Oquist 2013-08-21 21:00
Jag är också lite fundersam hur man i slutändan löser konflikter.

Ponera att jag säljer en kamera och köparen betalar in via en sådan tjänst, När köparen får paketet så påstår denne att det är en tegelsten och returnerar ett paket med en tegelsten till mig. Pengarna betalas tillbaka till köparen.

Hur får jag tillbaka min kamera, eller betalt?
opoko 2013-08-22 12:32
Jag har själv inte råkat ut för något så jag kan inte av erfarenhet säga hur det löser sig. Jag har bara som köpare använt internetgirot en gång. Det är klart att det alltid finns två sätt att se det på, som säljare och som köpare. Man vill vara den som tar minst risk i båda situationerna. Och det går alltid att bli blåst både som köpare och säljare. Förskottsbetalning kan innebära att produkten aldrig kommer, trasig eller att den går sönder i frakten. Betala efteråt kan innebära att man säljare aldrig får pengarna eller att man får tillbaka produkten trasig. Med andra ord så finns det alltid en risk och det går inte att säga vem som ska ta den risken. Det måste varje säljare och köpare komma överens om. Hur tråkigt det än är att bli lurad som både säljare och köpare så bör man ändå tänka på den risken. Vill man inre som köpare ta risken bör man kanske fundera på att köpa i affären istället.
Oquist 2013-08-22 16:10
Ja, båda tar ju risker och som du skrev så är det väl köparen som kanske tar störst risk.

Men systemet som internetgirot har bygger på att köparen är ärlig, tänker på situationen som jag beskrev.

Nästa steg skulle kunna bli att bedragarna sätter sig på den andra sidan som köpare och skaffar "saker" gratis, i takt med att köparen blir mer skyddad än säljaren. Liknande att den utveckling som att det förekommer mer bluffannonser även på ett entusiastforum än tidigare.
opoko 2013-08-22 18:12
Absolut, det kommer säkert utnyttjas av köparen om det går. Det är tråkigt att det alltid ska vara så. Tyvärr är det svårt att komma ifrån. Alternativet skulle vara att det finns en tredje part som säkrar upp funktionen av saken samt agerar mellanhand av pengarna. Om man köper något privat genom att träffas så får man chansen att testa produkten samt kontrollerar att den fungerar och finns. Det förlorar man vid distansköp privat. Men som du säger, internetgirot bygger på att köparen är ärlig.

Ju mer man läser om alla tråkiga händelser, desto mer försiktig blir jag. Vågar knappt göra några privata affärer på distans. Varken som säljare eller köpare.
George Steij 2013-08-24 17:46
tack för tipset, har varit skeptisk till de där tjänsterna som tar väl mycket betalt..

Trist att bluffarna har ökat, det har blivit svårt att sälja numera grejer tycker jag.. Många bara verka strunta i affären när det kommer till betalning utan att säga att dom gör det..Tur jag aldrig skickar nått utan att ha fått pengarna först..
Haraldus 2013-08-25 13:00
Intressanta tips men det här med att kolla IP-adressens geografiska placering är ganska grovhuggen. Min IP-adress placerade mej i Höganäs i stället för Östersund.
Payson, Internetgirot och Blocketpaketet låser pengarna vid tvist. Denna låsning kan inte polisanmälas eftersom inget brott då ännu inträffat. Det går givetvis inte heller att dra en sådan låsning av pengar till domstol. Vid tvist struntar betaltjänsten i köparen och betaltjänsten erhåller de låsta pengarna efter fem år…
Kolla en tvist jag hade med en indisk säljare och där jag använde Payson:
http://www.miljobilder.com/Tidningsarkiv/MILJOBILDER-10-04-B.pdf
Det mest säkra är troligen Paypal men då ska man vara noga med att dokumentera vad man, som säljare, skickar och köparen måste dokumentera vad han tar emot. Fotografera och ha helst även vittnen. Vid tvist gör Paypal en bedömning av ärendet och försöker skipa rättvisa.
jpgrahn 2013-08-28 12:13
Rekommenderar alla att läsa Haralds redogörelse för hur det kan gå om saker går fel. Och här visade det sig, som väntat, att om något går fel så kan inte betaltjänsten hjälpa dig.
Det fungerar egentligen bara om både köpare och säljare är ärliga.
Och i så fall kan man ju verkligen ifrågasätta nyttan av tjänsten!

Väntar fortfarande på en redogörelse där en betaltjänst verkligen kunde skydda en säljare eller en köpare som blivit utsatt för något bedrägeri...
lasse magnusson 2014-07-22 16:03
Jag har 2 st säljanonnser ute på Blocket och har fått 3 st sms och 1 mail som visade sig vara kriminella djävla idioter!! Jag blev misstänksam och googlade deras adresserna och kom då in på en sida som hade svartlistat dom http://www.gelki.com/Blocket-bedragare/
Dom ville köpa bara rakt av och betala in genom någon betaltjänst (paypal tror jag) men jag svarade aldrig. Jag har hört att dom sätter in pengar först och sedan drar tillbaka dom.
Dessutom vill jag inte sälja till vem som helst, jag ser hellre att någon trevlig person får nytta av prylarna.
Det är synd att vi ska ha sådana här parasiter i samhället som är helt värdelösa (fästingar har ett större värde i mina ögon)
Med vänlig hälsning (till alla härliga fotomänniskor) Lasse
alhal 2013-08-22 10:05  
Riktlinjerna verkar vettiga. Klart man gör vad man kan för att kolla upp en säljare innan man sätter in pengar. Jag har sålt och köpt i mängder här på fotosidan, kolla bara min annons historik :)

Ta i trä så har jag aldrig blivit lurad eller sålt nåt som någon varit missnöjd med.

Såg tidigare kommentarer om "alltid öga mot öga" Håller inte med, jag har köpt hus, objektiv, blixtar m.m. här från fotosidan och aldrig varit några problem.

Kräver i princip alltid förskottsbet. Ofta hänvisar jag till gästbok, annonshistorik m.m. här på fs. Ger även ut mitt mobilnr som står listat på min arbetsgivare samt mailar köparen från min jobbmail. Det plus mitt hemnr som går att hitta på tex Eniro brukar göra att andra känner sig trygga och vågar betala i förskott.

Blocketpaket kan jag berätta en inte så kul erfarenhet av. Jag sålde ett 50D hus till en man i Göteborg. Huset var i mint condition med typ 3000 exponeringar när jag skicka det. Huset kom fram, killen plockade ut det och sedan vet jag inte riktigt vad som hände. Gissningsvis tappade han det på gatan, släpade det efter bilen, utsatte det för kärnvapen tester eller skicka det i omloppsbana runt månen. Förstörde det gjorde han iaf :(

Han skickade tbx kameran med motivering att den var trasig och fick givetvis tbx sina insatta pengar.

ALDRIG mer en tjänst som låter köparen ta hem prylen och disponera den i ens 2min innan han godkänner betalning. Ska jag skicka utan att först få pengar på kontot så ska det vara via en tjänst som betalar ut pengarna till mig i samma ögonblick som köparen får prylen i handen.

mina 5 cent...
jpgrahn 2013-08-22 13:07
Tack Alexander. En bra illustration av farorna med den här sortens tjänster.
niklasn84 2013-08-22 18:44
Vilken idiot, rent ut sagt. Det är fördjävligt att man inte kan lita på folk.
George Steij 2013-08-24 17:39  
En del bra information, tipset att utnyttja mailets header för att snoka på nummer & söka vart i från var en grej jag faktiskt inte tänk på.. bra bra tips!

.Sen var det många saker som jag redan gör, men det där med telefonnummer tycker jag inte är så viktigt.. Eller är det många som bangar bara för jag köp då jag dumpat min fasta lur & bara har ett kontakt kort.. =( .. Ringer inte ofta så det lönar sig inte & ha nått annat..

Jag ser hellre att personen har nån form av hemsida, här på FS, eller facebook där det finns en hel del vänner & info inmatat.. (En seriös fotograf har väl i allafall några bilder som "everyone" kan se & länkar till en bildsida där resten finns.. ) Eller nått annan form av info som tar en bra stund att få till..

Nån form av betygs system för köpare & säljare här vore inte dumt.. Men att bara betalande medlemmar ska få annonsera tycker jag är ett extremt dåligt förslag..

Efter att ha blivit blåst av "Dave" i Norrköping så har jag blivit väldigt försiktig.. Fick inte alls det utlovade objektivet i annonsen.. Så face to face är det som gäller för grejjer som kostar lite mera..
olssonlinnea 2014-06-06 01:09  
Hej!

Har någon av er ett bra förslag på tjänst att skicka ett objektiv via? Vill helst inte betala i förskott men postförskott för privatperson fungerade inte eftersom alla inte har plus giro :(
wembe 2014-08-03 13:24  
Låter ju typ som varenda annons jag någonsin har lagt in. Kanske dags att ha ett liknande betal- och leveranssystem som Blocket där ex. Schenker kan agera bud?
Carblo 2014-10-02 21:53  
Tack för tipsen. Här kommer ett nyss självupplevt att lägga till VARNINGS-listan. Detta hände mig för en vecka sedan
Sökte kamera åt min fru. Mailade på annons med bra pris. Annonsör i Luleå... Följande mailväxling lurade mig på 7000 kr:

JAG: "Du indikerar att du kan gå ner men inte vill ha nåt skambud..Vad menas med inte helt omöjlig när det kommer till priset?
SVAR: "Med skambud menar jag under 7000 kr. Den är köpt på Media Markt i Sthlm. Har du tid att komma förbi idag ?
Mvh // Johan"
JAG: Jag bor inte i Luleå förslår blocket-paketet om detta låter ok för dig. Eller om du har nån bättre idé?
JOHAN: Om det ska bli att skickas får det gå via Payson betalgaranti.
Är förmånskund hos dem så vi slipper avgiften på 5% och frakten får jag för hundringen denna månad. Här kan du läsa mer om deras tjänst(Länk)
JAG: Jag tycker det verkar ok. Utmärkt bra att du har Payson betalgaranti.
om du vill ringa mig eller sms:a ett telnummer så ringer jag upp mitt telnummer är: 0709xxxxx.
JOHAN:Jag behöver din adress för att kunna upprätta ärendet snarast.
JAG: (sände adressen varpå följande kom ganska omgående)
med avsändare Payson
Inder gråblå linje med grå font dvs med proffsigt utseende (jag noterade inte felstavningen "vårat" stod:

"Begäran om betalning via Payson Garanti.
Payson Enkla och trygga betalningar på nätet
Betalningsbegäran

Johan Svensson önskar betalning om 7.000 SEK.
Med Payson Garanti - Sveriges ledande tjänst för säkra nätbetalningar - kan du nu enkelt göra betalningen med din Internetbank.

Du ska nu göra betalningen till vårat bankgiro. Om du betalar via Internetbank ange OCR-numret i fältet för OCR-nummer (som meddelande). Om du betalar via bankkontor ange OCR-numret i blankettens meddelandefält!
Som köpare ska du betala in avtalat pris.
Inbetalas till Payson Garanti: 7.000 SEK

FYB Financial Payson Solution
Bankgiro: 164-7817
OCR: FYB7976
Inbetalningen till Bankgiro tar max 2-4 bankdagar för behandling.

Detaljer:

Beskrivning: Canon EOS (modellnr)
Totalt belopp: 7.000 SEK
Betalningsmottagare: Johan Svensson

Instruktioner för hur du godkänner betalningen till säljaren kommer
att skickas till dig efter att vi mottagit betalningen.

Bygger inte denna betalningsförfrågan på en aktuell överenskommelse mellan dig och avsändaren så kan du bortse ifrån detta mail. Otillbörligt användande av denna tjänst rapporteras till vår support."

Jag som arbetslös sen 6 år, har därför väldigt lite pengar, men vill köpa en fin present till min fru o betalade in. Jag skäms, allt var en BLUFF!! Mitt tips = Lär av min godtrogenhet. Varning för Girobetalning som tydligen Payson inte ens använder.

Jag har nu ännu mindre pengar och ingen kamera och letar vidare efter en kamerahus Canon 6D eller 70D.
oscarv 2015-05-20 17:28  
Flera köpare vill ju ses och flaxa med massa cash. Högst osäkert. Flera kompisar har blivit rånade på liknande sätt. Och vem vill gå med en massa kontanter på sig? Inte jag iallafall. Nä upp till 10 KKR är det Blocketpaketet som gäller. Sparar tid och pengar och är i princip bombsäkert.
oscarv 2015-06-03 13:10  
För mycket fokus på bluffsäljare. Finns minst lika många bluffköpare...
xmaple 2015-06-18 16:40  
Nja, det är inte alltid det är som beskrivet ovan. Jag jobbar med IT säkerhet och är inte alldeles bekväm att lämna ut personlig information. Jag har varit medlem här (till å från) sedan 2003 men jag har inte haft några bilder eller profilbild sedan idag. Jag är ofta relativt snabb att svara på mail eftersom jag vanligtvis har flera PC igång samtidigt i olika funktioner. På jobbet har jag tre PC igång som jag jobbar med simultant i olika system på olika sätt :-)
Det gör inte mig till bluffare och det mobilnummer som jag oftast använder är min tjänstetelefon och den har skyddat nummer så den är inte heller sökbar.
Svar från David Elmfeldt 2015-06-18 18:50
Visst är det säkert så men då är det också svårt göra upp utan att ses.
xmaple 2015-06-18 19:11
Jag föredrar att en köpare får se mig och att jag får se en säljare.
Svar från David Elmfeldt 2015-06-18 20:08
Ja vi rekommenderar det också. Eller swish.
Haraldus 2015-07-27 14:12  
Hej,
Settlebox.com finns tydligen ej. Däremot hittade jag vens.se/settlebox.php Vad det ger för säkerhet framgår inte.
Postförskott kräver Plusgiro som numera endast är förbehållet företag.
www.ip-adressadress.com/ip placerar mej var som helst i Sverige t ex Höganäs eller Stockholm vilka båda är fel.
Paypal, Internetgirot, Payson, Bussgods och Blocket ger ingen som helst säkerhet. Står uppgift mot uppgift så händer ingenting. Vad avses med tjänster som ger mer tryggghet?
Ett sätt att undvika att bli lurad som köpare är att betala med Kreditkort. Får man ingen vara är det kreditgivaren som får stå för förlusten. Paypal kan i vissa fall ge liknande säkerhet vid köp från Ebay.
Jag brukar kolla hos Kronofogden om säljaren har offentliga skulder. Sist jag kollade en person så hade dennes skulder på över 60000 kr.
Om man inte vill betala i förskott så kan man ju fråga sig om man själv vill skicka en vara utan att ha fått betalning innan.
/Harald
elsmurfo 2015-12-28 06:02  
Utan större i sikt ställer jag frågan, är inte postförskott ett okej alternativ?
Förstår att det blir svårt för köpare att kontrollera vad säljaren skickat innan man betalat dock.
Jongusf 2016-01-03 00:54  
Jag har använt en variant där köpare och säljare delar risken i etapper. Köparen betala halva beloppet innan leverans varefter säljaren sänder varan. Överensstämmer den med spec vid mottagandet betalas resten av köparen.

:-) /Jörgen G
Hostis 2016-01-05 21:18  
Registrerade mig på sweclockers för 2 dagar sen.
Kravet för att kunna svara på en annons eller skriva ut en annons, gick ut på att man måste ha varit medlem minst 1 vecka eller ha skrivit minst 3 inlägg på forumet.

Klart man blir irriterad i den stunden för att den funktionen finns med. Men tänker man till så blir det ganska självklart.
Hade inte vart helt fel med något liknande här.
Gogeli 2016-06-27 08:10
Kan hålla med att det är lite drygt att vara tvungen att vara medlem för att kunna svara.
Däremot kan jag tycka att, för att kunna lägga ut en annons skall man ha varit medlem en tid. Alt verifierad via e-leg eller liknande.
Som att svara på en annons tycker iaf jag inte behöver samma säkerhetstänk.
Kent Helgesson 2016-08-24 20:27  
Jag köpte en klocka på nätet , och då jag hämtade ut den på lokala hämthaket så frågade jag kvinnan bakom disken: Om det ligger en sten i paketet och du bevittnar detta , klarar jag mig då och får pengarna tillbaks? Icke...har du betalat så är du rökt blev svaret! Sen får du driva ärendet med polisanmälan osv.

Hur som....handla bara av etablerade företag om du skall vara säker!
Alexlindgren 2017-02-18 23:16  
Canonåke 2017-12-11 15:21  
Varning för köpare som först kommer med Sms och sedan ber att bli kontaktad via mail.
Leveransadress i England med erbjudande av generös frakt.
Gick på detta när det skulle gå via PayPal konto. Lyckades få stopp på paketet i London och fick objektivet tillbaka
Åke Ahlenius
JediSthlm 2019-12-29 11:25  
Settlebox finns inte längre.
annons

Merläsning

ANNONS