Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Photoshop CC blir snabbare

Photoshop CC blir snabbare

När Adobe nu uppdaterar Creative Cloud till 2016 års version så innebär det många små förbättringar i flera av programmen. Photoshop blir snabbare och bättre. Det blir möjligt att sälja bilder via Lightroom.

Adobe uppger att Photoshop CC 2016 blir snabbare att ladda ner och tre gånger snabbare att öppna programmet och filer. Det ska gå fyra gånger snabbare att öppna typsnittsmenyn och gå fyra gånger snabbare att göra "content-aware-fill".

Funktionen "content-aware-fill" har utvecklats så att det Photoshop nu kan fylla i de tomma områden som uppstår vid rotation och beskärning av bilder.

Typsnittsfunktionen har förbättrats så att det går att ta en bild på ett typsnitt och söka efter detta i Adobe Typekit och installera.

Funktionen "Face Aware Liquify" har utvecklats så att det blir enklare att justera ett ansiktsuttryck utan att proportionerna förvrängs.

Från flera av programmen i Creative Cloud-sviten går att komma åt bildbanken Adobe Stock. Adobe har utökat antalet bilder och infört två prisnivåer för normal- eller premiumanvändning. Med det senare menas exempelvis reklambilder.

Via Lightroom blir det möjligt att sälja sina bilder hos Adobe Stock.

De nya programversionerna är tillgängliga från och med idag.Publicerad 2016-06-21. Läst av 6971 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-06-21 16:11   fotograf-magnus-stalberg
Att bilder kan säljas via Adobes program är inte lanserat än utan "bara" presenterat som en kommande ny funktion.
2016-06-21 20:19   mombasa
Typsnittsfunktionen? Vad kommer den att säga om typsnittets eventuella licens och prislapp, kan man undra? Antar att funktionen bara gäller Adobes typsnittssamling. Många kommer nog att bli förvånade, de som lever i tron att typsnitt är manna från himmelen. :-)
fotograf-magnus-stalberg 2016-06-21 21:18
Typekit ingår i Adobe Creative Cloud. De teckensnitt som finns där är tillgängliga för användning utan extra kostnad. Den nya sökfunktionen letar bland befintliga teckensnitt i Typekit.
2016-06-22 06:48   RobinGee
Jag är helt medveten om att mina åsikter inte delas universellt, och att de är kontroversiella, men jag har sedan länge förpassat Adobe till historiens avskrädeshög. Mest kör jag nu Linux. Jag har kvar ett par gamla Adobe program för att jag vill kunna öppna gamla filer, men i huvudsak har jag gått över till program som GIPM och en rad olika specialiserade program. GIMP gör allt jag vill och har öppen källkod så det går att skräddarsy allt till exakta personliga behov. Dessutom finns en uppsjö på mycket nyttiga addons. Vad som kanske stör mig mest är jänkarnas råa affärsmetoder, dom skall övervaka, kontrollera och bestämma över mig och min användning av programmet, och om jag inte följer deras förfaringssätt blir jag avstängd, eller att dom skickligt plockar mig på pengar utan att jag får veta den totala prislappen i förväg. När jag arbetar i områden som USA ser som fientliga, skickas då mina bilder till CIA och NSA, blir jag klassad som ”terrorist sympatisör” och hamnar på USA's ”no fly” lista, eller blir jag en ny Assange. Inte värt besväret. Mina grundkrav, program skall helst vara ”portable” utan installation, skall kunna placeras, aktiveras och köras utan internetanslutning. Det är dessutom inte alltid jag har tillgång till Internet under många resor, eller långt mindre vill använda det på grund av all spionering. En annan synpunkt är, behöver vi verkligen alla dessa förfalskningsverktyg. Vad har hänt med riktig ”fotografi”. Att kunna sälja bilder via Adobe låter ju bra, men hur många står före i kön. Mycket bättre att utveckla personliga goda relationer med köpare än att ställa sig sist i mycket lång Adobe-kö. Bara mina åsikter.
kiwi 2016-06-23 15:55
En del av detta är spekulationer, som kanske eller kanske inte är sanna. Vill man vara konspiratorisk, så kan man lika gärna anta att CIA/NSA/NWO kontrollerar innehållet på ens dator, utan att denna alls varit uppkopplad på nätet. ;)

Men hur som helst, jag tänkte bara bemöta en sak i texten, den om hur Adobes CC-svit fungerar. Förvisso behövs en internetuppkoppling vid installation av programmen, men det säger sig självt eftersom det bara finns tillgängligt för installation via nätet. Samtidigt passar man på att aktivera programmen. Men därefter behövs *inte* ständig uppkoppling för att kunna använda programmen, vilket är bra om man är ute på resa med sin dator. Först en månad utan uppkoppling säger programmet till att det vill ha uppkoppling. Men bara som påminnelse. Efter ytterligare drygt två månader kommer ytterligare en påminnelse. Och sedan, efter runt 120 dagar, kommer en sista påminnelse. Då går det ändå att starta programmet en gång utan uppkoppling, men sedan krävs en anslutning till servern för att programmet ska se att du fortfarande innehar en licens. Det är helt okej.
RobinGee 2016-06-24 03:00
Har du funderat över varför Adobes CC-svit fungerar som den gör och bara finns via Internet uppkoppling. Enkelt – kontroll och övervakning av användaren. Man behöver inte ständig uppkoppling, men övervakningsinformationen lagras och levereras vid nästa uppkoppling. Om du inte kopplar upp, då slutar programmet att fungera, precis som du besksriver. Din dator blir alltså vad som kallas en ”thin terminal”, den står helt under kontroll av servern den kopplas upp till. Utan uppkoppling – inget program. En gång seglade jag runt i stilla havet i flera år, nyligen spenderade jag månader i ett samhälle i en djup dal på gränsen till Burma där inte ens mobiler fungerar, sådana program är helt omöjlig att använda rent praktsikt, detta frånsett min mycket djupa avsky och förakt för snokare som med teknikens hjälp invaderar mitt privata liv.
Bussmicke 2016-06-26 10:54
Du låter som du är på hugget. Jag har inga problem med hur Adbodes program är nu.
2016-06-22 19:40   Abe Normal
Har svårt att känna tyngden av Adobe och deras kontrollsystem kopplat till USA,,,blir det CIA? Tycker PS/LR CC är fantastiskt och upplägget ligger helt i fas med andra mjukvaruutvecklare, det ger mycket pang för pengarna. Jag tror Adobe likt många andra har hittat exakt rätt nivå på kostnaden för konsumenten och att produkten hela utvecklas och blir bättre. Kostnaden delas också mer effektivt mellan användarna och vinnare blir vi som använder programmet. Spotify är ett annat exempel, jag har flera mjukvaruprogram för musik, och det är exakt samma där. Är övertygad om att prisnivån för många mjukvaruprogram idag ligger helt rätt och "vinsten" med att stjäla program har minskat radikalt.

Vad vill man ha som konsument, jo, gärna en produkt som bara blir bättre och ännu mer prisvärd. Hellre väldigt många som utvecklar Adobe, än det gamla systemet. Där prislappen var väldigt hög och sannolikt alla blev förlorare.
RobinGee 2016-06-23 04:37
Ulf. Undrar vilken sten du har sovit under de senaste åren (skämtsamt menat). Har du helt missat Snowden, Wikileaks, Assange, och det enorma NSA/CIA projekten där Facebook, Twitter, Skype Apple, Microsoft osv, som Adobe har blivit framändan för att övervaka och styra dig, och den hätska debatten över detta. I alla fall för mig känns det väldigt obehagligt, lite som 30- talets Tyskland. Vad kommer det att stå i din hemliga profil om du besöker Pyongyang eller Tibet och dina bilder uttrycker något positivt om platsen, låt vara om du åker till mellanöstern. Att programmet blir billigare håller jag med om, den ersättning för ”kostnader” som dessa företag erhåller för att leverera insamlat material om dig utgör nu en vikig inkomstkälla, och det gör priset bättre för konsumenten. Oavsett den sidan, själv väljer jag vad jag behöver, inte vad reklamen och storföretagen vill jag skall köpa. Slutaren i min 1935 år glasplåtskamera fungerar lika bra som den i 2014 Canon M. Den beskrevs först 1911. Det ligger också i fas med utvecklingen av program som GIMP, vilket inte ger omaket att man måste vara uppkopplad för att använda programmet. Jag själv vill inte ha produkter som blir bättre och bättre enlig tillverkarens egen utsago och deras måttstock, jag vill ha produkter som passar mig enlig min egen skala, bedömning och mina behov. Många sådana program, som GIMP, är gratis, otroligt flexibla och bättre prisvärde är svårt att tänka sig, speciellt som dom gör ett bättre jobb, låt vara utan mördande reklam, flott och pråligt utseendet på GUI, och att det krävs lite mer att köra dom. Spotify kan jag inget om, jag går av samma anledning till affären och köper vad jag vill ha, sedan är jag fri att lyssna utan att Storebror snokar och kikar över axeln. Glöm inte att ALLT som hamnar på amerikanska servrar är tillgängligt för hemliga polisen.
JensEkberg 2016-06-27 02:16
Men du Robin, eftersom du bor i Kina kanske du borde börja med att leda Revolutionen mot deras kontrollerande diktatur och när du ändå är i farten så kan du väl ta Nord-Korea på samma gång.

För många (de allra flesta faktiskt) av oss andra så fungerar Adobe CC helt makalöst bra.
Man får oerhört mkt "pang för pengarna", en sömlös integration mellan programmen (ja jag använder stora delar av sviten).

Visst har Amerikanska myndigheter åkt dit med fingrarna i syltburken några gånger, men är väl ändå att betrakta som mer demokratiskt än ditt Kina. Att tala om 30-talets Tyskland och den åsiktsregistreringen är bara osmakligt. Åter igen hur fri är du att göra/uttrycka vad du vill i Kina?

Att det sänkta priset skulle bero på Adobe säljer all användar-data till Amerikanska Staten är ju helt befängt.
Lägg upp fakta på bordet så tror jag på dig.

Ärligt talat förstår jag inte detta Adobe-hat.

Funderar på om jag ens ska trycka på post som svar på ditt inlägg eller om jag ska nöja mig med att konstatera att du bara är ett troll som vill ha debatt...
RobinGee 2016-06-27 04:34
Jens, det är inte Adob-hat, men jag utvecklade en djup avsky för allt som inkräktar på mitt liv, övervakar och vill styra mig och mina åsikter, medan jag bodde i Sverige. Du är kanske själv ett exempel på framgången av det. Fakta, läs om Snowden, Wikileaks, osv, där hittar du dina fakta. Det är inte ”några gånger”, utan vi talar om ett av världshistoriens mest omfattande, inkräktande och kränkande system som vida överträffar alla historiska diktaturer. Jag vet att de flesta inte bryr sig, det gjorde inte tyskarna på 30- talet heller. För oss som arbetar internationellt har det betydelse. Stater, skurkstater, kriminella och terrorister upprättar databaser över journalister som i deras mening inte motsvarar deras ideologiska behov, och hot, beställningsmord och trakasserier är inte ovanliga. Demokrati betyder ”folkmakt”, så - hur mycket makt kan folket i Sverige utöva på detta, eller frågor som massinvandringen till exempel. Du tvingar mig att svara även om det är OT, men i Kina råder ett mycket aktivt folkstyre, inte påtvingad, styrd, enhetlig, nationell ”parti demokrati” som i Sverige, betydligt större yttrandefrihet än i Sverige, däremot räknas inte provokationer, stenkastande pöbel, uppvigling till våld, eller knivskärningar och dylikt som ”yttrandefrihet”. Dessutom har varje individ i lag och med teknik en rättight att uttrycka sin mening anonymt utan att bli åsiktsregistrerad och trakasserad – som i Sverige. PK syndromet. Hård toppstyrning, kontroll, övervakning, och diktatoriska dekret är ju just signifikativt för Sverige. I Kina råder självstyre på alla nivåer, speciellt lokalt. Jag arbetar på att få komma in i Nordkorea, men det tar tid. Det gäller att bygga förtroende. Kina har många gästarbetare från Nordkorea, och den bild dom förmedlar är mycket annorlunda än den omsorgsfullt skapade förljugna nidbild som förmedlas till svenskarna. Även den bild som besökare till Nordkorea förmedlat, och som förtigits av den väst-lojala media, är dramatisk annorlunda. Den ”revolution” du talar om har redan ägt rum men förändringarna är fortfarande dramatiska och positiva, och jag sysslar mycket med att fånga dom med kameran. Watch this space. GIMP med andra program ger mig allt jag behöver, och debatt ser jag gärna. Jag gillar inte påtvingad falsk tystnad. Nu kanske vi kan återvända till ämnet fotografi.
JensEkberg 2016-06-30 02:50
Robin det var du själv som kastade första stenen genom att göra detta till en politisk diskussion och dra in NSA och CIA osv och vad gäller åsiktsregistrering och yttrandefrihet så kastar du väl ändå ytterligare en sten i glashuset.

I Kina kan du inte fritt surfa på Internet utan en VPN-tunnel och proxy, och nu gör myndigheterna vad de kan för att strypa tillgången till VPN-tunnlarna.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6082166

Kina var det land som avrättade flest människor 2015
– enligt Amnesty avrättades över 1000 personer i Kina, 40 gånger fler än i USA.

http://www.mynewsdesk.com/se/amnesty_international__svenska_sektionen/pressreleases/vaerlden-doedsstraffet-under-2015-1362368

Så så mycket för folkstyre aktiv folkstyre i Kina

I Nordkorea kan man väl om möjligt endast tala om"blindstyre" avseende diktator Kim Jong-un som inte ens drar sig för att avrätta sina egna släktingar.

AND I REST MY CASE!
RobinGee 2016-06-30 04:58
Jens, Så du tycker att det var jag som började med inläggen ”leda Revolutionen/kontrollerande diktatur/ta Nord-Korea på samma gång/mer demokratiskt än ditt Kina/hur fri är du att göra/uttrycka vad du vill i Kina”, personangrepp och personlig smutskastning som tvingar mig att göra ett genmäle. Är inte det första stenen, och du själv förutsätter i samma anda, utan att ens ha varit i Kina, och kvoterar kända USA kanaler för deras vinklade information. Sedan fortsätter du med ”enligt Amnesty”, vilken är en mycket känd USA kanal för informationen som dom vill att den ska ses. Det är lite skillnad att vara på plats och spela spelet, än att sitta framför teven och tycka till på andra sidan jorden. Hur fritt kan man uttrycka sig i Sverige, utan att bli nersablad av PK eliten, och bli kallad “högerextrem“, ”populist”, “hatsajt“, “rasistbloggare“, “undervegetation“, “träskmarker”, ”lögnmedia”, osv. Tänk innan du kastar fler stenar. Helst åter till fotografi.
Alf-Magnus 2016-07-01 14:58
Robin är det inte så med tanke på dina uppdragsgivare att du är hindrad att använde program som kommunicerar med USA .
Alf-Magnus 2016-07-01 15:04
@Robin det var en ordentlig uppräkning utan belägg
2016-07-07 17:41   Alf Johansson
Gick in för att kolla om uppgiften om tillgänglighet stämde, på min CC står det fortfarande att den senast tillgängliga är 2015. Blir en smula trött på dessa konspirationsteorier och propaganda som sprids i flera trådar nu mera, känns som att politiska rättshaverister kommit lite på fel ställe om de skall skita ned kommentarsfälten på en sajt för fotografi och fotoprylar.
2016-07-12 08:11   snap01
det adobe gjort som inte är just mot oss som köpt programmet från början (ca 8000 kr) o sedan alla uppdateringar varje gång är att vi är blåsta på dom pengarna iom att man bara kan prenumera nu på photoshop. Det är riktigt dåligt ingen direkt service till oss som betalt till adobe för att dom ska kunna bygga o utveckla sina program från början.
Alf Johansson 2016-07-13 15:38
För egen del tycker jag att det är det bästa de gjort även fast jag också köpte licenser tidigare. Att jag och andra behöver betala mindre idag är inget jag stör mig på direkt. ;)

Merläsning

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 14

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer... 1

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Lastolite HaloCompact