Annons

Proffsfoto

Artiklar > Photoshop CC blir snabbare

Photoshop CC blir snabbare

När Adobe nu uppdaterar Creative Cloud till 2016 års version så innebär det många små förbättringar i flera av programmen. Photoshop blir snabbare och bättre. Det blir möjligt att sälja bilder via Lightroom.

Adobe uppger att Photoshop CC 2016 blir snabbare att ladda ner och tre gånger snabbare att öppna programmet och filer. Det ska gå fyra gånger snabbare att öppna typsnittsmenyn och gå fyra gånger snabbare att göra "content-aware-fill".

Funktionen "content-aware-fill" har utvecklats så att det Photoshop nu kan fylla i de tomma områden som uppstår vid rotation och beskärning av bilder.

Typsnittsfunktionen har förbättrats så att det går att ta en bild på ett typsnitt och söka efter detta i Adobe Typekit och installera.

Funktionen "Face Aware Liquify" har utvecklats så att det blir enklare att justera ett ansiktsuttryck utan att proportionerna förvrängs.

Från flera av programmen i Creative Cloud-sviten går att komma åt bildbanken Adobe Stock. Adobe har utökat antalet bilder och infört två prisnivåer för normal- eller premiumanvändning. Med det senare menas exempelvis reklambilder.

Via Lightroom blir det möjligt att sälja sina bilder hos Adobe Stock.

De nya programversionerna är tillgängliga från och med idag.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-06-21. Läst av 6662 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-06-21 16:11   fotograf-magnus-stalberg
Att bilder kan säljas via Adobes program är inte lanserat än utan "bara" presenterat som en kommande ny funktion.
2016-06-21 20:19   mombasa
Typsnittsfunktionen? Vad kommer den att säga om typsnittets eventuella licens och prislapp, kan man undra? Antar att funktionen bara gäller Adobes typsnittssamling. Många kommer nog att bli förvånade, de som lever i tron att typsnitt är manna från himmelen. :-)
fotograf-magnus-stalberg   2016-06-21 21:18
Typekit ingår i Adobe Creative Cloud. De teckensnitt som finns där är tillgängliga för användning utan extra kostnad. Den nya sökfunktionen letar bland befintliga teckensnitt i Typekit.
2016-06-22 06:48   RobinGee
Jag är helt medveten om att mina åsikter inte delas universellt, och att de är kontroversiella, men jag har sedan länge förpassat Adobe till historiens avskrädeshög. Mest kör jag nu Linux. Jag har kvar ett par gamla Adobe program för att jag vill kunna öppna gamla filer, men i huvudsak har jag gått över till program som GIPM och en rad olika specialiserade program. GIMP gör allt jag vill och har öppen källkod så det går att skräddarsy allt till exakta personliga behov. Dessutom finns en uppsjö på mycket nyttiga addons. Vad som kanske stör mig mest är jänkarnas råa affärsmetoder, dom skall övervaka, kontrollera och bestämma över mig och min användning av programmet, och om jag inte följer deras förfaringssätt blir jag avstängd, eller att dom skickligt plockar mig på pengar utan att jag får veta den totala prislappen i förväg. När jag arbetar i områden som USA ser som fientliga, skickas då mina bilder till CIA och NSA, blir jag klassad som ”terrorist sympatisör” och hamnar på USA's ”no fly” lista, eller blir jag en ny Assange. Inte värt besväret. Mina grundkrav, program skall helst vara ”portable” utan installation, skall kunna placeras, aktiveras och köras utan internetanslutning. Det är dessutom inte alltid jag har tillgång till Internet under många resor, eller långt mindre vill använda det på grund av all spionering. En annan synpunkt är, behöver vi verkligen alla dessa förfalskningsverktyg. Vad har hänt med riktig ”fotografi”. Att kunna sälja bilder via Adobe låter ju bra, men hur många står före i kön. Mycket bättre att utveckla personliga goda relationer med köpare än att ställa sig sist i mycket lång Adobe-kö. Bara mina åsikter.
kiwi   2016-06-23 15:55
En del av detta är spekulationer, som kanske eller kanske inte är sanna. Vill man vara konspiratorisk, så kan man lika gärna anta att CIA/NSA/NWO kontrollerar innehållet på ens dator, utan att denna alls varit uppkopplad på nätet. ;)

Men hur som helst, jag tänkte bara bemöta en sak i texten, den om hur Adobes CC-svit fungerar. Förvisso behövs en internetuppkoppling vid installation av programmen, men det säger sig självt eftersom det bara finns tillgängligt för installation via nätet. Samtidigt passar man på att aktivera programmen. Men därefter behövs *inte* ständig uppkoppling för att kunna använda programmen, vilket är bra om man är ute på resa med sin dator. Först en månad utan uppkoppling säger programmet till att det vill ha uppkoppling. Men bara som påminnelse. Efter ytterligare drygt två månader kommer ytterligare en påminnelse. Och sedan, efter runt 120 dagar, kommer en sista påminnelse. Då går det ändå att starta programmet en gång utan uppkoppling, men sedan krävs en anslutning till servern för att programmet ska se att du fortfarande innehar en licens. Det är helt okej.
RobinGee   2016-06-24 03:00
Har du funderat över varför Adobes CC-svit fungerar som den gör och bara finns via Internet uppkoppling. Enkelt – kontroll och övervakning av användaren. Man behöver inte ständig uppkoppling, men övervakningsinformationen lagras och levereras vid nästa uppkoppling. Om du inte kopplar upp, då slutar programmet att fungera, precis som du besksriver. Din dator blir alltså vad som kallas en ”thin terminal”, den står helt under kontroll av servern den kopplas upp till. Utan uppkoppling – inget program. En gång seglade jag runt i stilla havet i flera år, nyligen spenderade jag månader i ett samhälle i en djup dal på gränsen till Burma där inte ens mobiler fungerar, sådana program är helt omöjlig att använda rent praktsikt, detta frånsett min mycket djupa avsky och förakt för snokare som med teknikens hjälp invaderar mitt privata liv.
Bussmicke   2016-06-26 10:54
Du låter som du är på hugget. Jag har inga problem med hur Adbodes program är nu.
2016-06-22 19:40   Abe Normal
Har svårt att känna tyngden av Adobe och deras kontrollsystem kopplat till USA,,,blir det CIA? Tycker PS/LR CC är fantastiskt och upplägget ligger helt i fas med andra mjukvaruutvecklare, det ger mycket pang för pengarna. Jag tror Adobe likt många andra har hittat exakt rätt nivå på kostnaden för konsumenten och att produkten hela utvecklas och blir bättre. Kostnaden delas också mer effektivt mellan användarna och vinnare blir vi som använder programmet. Spotify är ett annat exempel, jag har flera mjukvaruprogram för musik, och det är exakt samma där. Är övertygad om att prisnivån för många mjukvaruprogram idag ligger helt rätt och "vinsten" med att stjäla program har minskat radikalt.

Vad vill man ha som konsument, jo, gärna en produkt som bara blir bättre och ännu mer prisvärd. Hellre väldigt många som utvecklar Adobe, än det gamla systemet. Där prislappen var väldigt hög och sannolikt alla blev förlorare.
RobinGee   2016-06-23 04:37
Ulf. Undrar vilken sten du har sovit under de senaste åren (skämtsamt menat). Har du helt missat Snowden, Wikileaks, Assange, och det enorma NSA/CIA projekten där Facebook, Twitter, Skype Apple, Microsoft osv, som Adobe har blivit framändan för att övervaka och styra dig, och den hätska debatten över detta. I alla fall för mig känns det väldigt obehagligt, lite som 30- talets Tyskland. Vad kommer det att stå i din hemliga profil om du besöker Pyongyang eller Tibet och dina bilder uttrycker något positivt om platsen, låt vara om du åker till mellanöstern. Att programmet blir billigare håller jag med om, den ersättning för ”kostnader” som dessa företag erhåller för att leverera insamlat material om dig utgör nu en vikig inkomstkälla, och det gör priset bättre för konsumenten. Oavsett den sidan, själv väljer jag vad jag behöver, inte vad reklamen och storföretagen vill jag skall köpa. Slutaren i min 1935 år glasplåtskamera fungerar lika bra som den i 2014 Canon M. Den beskrevs först 1911. Det ligger också i fas med utvecklingen av program som GIMP, vilket inte ger omaket att man måste vara uppkopplad för att använda programmet. Jag själv vill inte ha produkter som blir bättre och bättre enlig tillverkarens egen utsago och deras måttstock, jag vill ha produkter som passar mig enlig min egen skala, bedömning och mina behov. Många sådana program, som GIMP, är gratis, otroligt flexibla och bättre prisvärde är svårt att tänka sig, speciellt som dom gör ett bättre jobb, låt vara utan mördande reklam, flott och pråligt utseendet på GUI, och att det krävs lite mer att köra dom. Spotify kan jag inget om, jag går av samma anledning till affären och köper vad jag vill ha, sedan är jag fri att lyssna utan att Storebror snokar och kikar över axeln. Glöm inte att ALLT som hamnar på amerikanska servrar är tillgängligt för hemliga polisen.
JensEkberg   2016-06-27 02:16
Men du Robin, eftersom du bor i Kina kanske du borde börja med att leda Revolutionen mot deras kontrollerande diktatur och när du ändå är i farten så kan du väl ta Nord-Korea på samma gång.

För många (de allra flesta faktiskt) av oss andra så fungerar Adobe CC helt makalöst bra.
Man får oerhört mkt "pang för pengarna", en sömlös integration mellan programmen (ja jag använder stora delar av sviten).

Visst har Amerikanska myndigheter åkt dit med fingrarna i syltburken några gånger, men är väl ändå att betrakta som mer demokratiskt än ditt Kina. Att tala om 30-talets Tyskland och den åsiktsregistreringen är bara osmakligt. Åter igen hur fri är du att göra/uttrycka vad du vill i Kina?

Att det sänkta priset skulle bero på Adobe säljer all användar-data till Amerikanska Staten är ju helt befängt.
Lägg upp fakta på bordet så tror jag på dig.

Ärligt talat förstår jag inte detta Adobe-hat.

Funderar på om jag ens ska trycka på post som svar på ditt inlägg eller om jag ska nöja mig med att konstatera att du bara är ett troll som vill ha debatt...
RobinGee   2016-06-27 04:34
Jens, det är inte Adob-hat, men jag utvecklade en djup avsky för allt som inkräktar på mitt liv, övervakar och vill styra mig och mina åsikter, medan jag bodde i Sverige. Du är kanske själv ett exempel på framgången av det. Fakta, läs om Snowden, Wikileaks, osv, där hittar du dina fakta. Det är inte ”några gånger”, utan vi talar om ett av världshistoriens mest omfattande, inkräktande och kränkande system som vida överträffar alla historiska diktaturer. Jag vet att de flesta inte bryr sig, det gjorde inte tyskarna på 30- talet heller. För oss som arbetar internationellt har det betydelse. Stater, skurkstater, kriminella och terrorister upprättar databaser över journalister som i deras mening inte motsvarar deras ideologiska behov, och hot, beställningsmord och trakasserier är inte ovanliga. Demokrati betyder ”folkmakt”, så - hur mycket makt kan folket i Sverige utöva på detta, eller frågor som massinvandringen till exempel. Du tvingar mig att svara även om det är OT, men i Kina råder ett mycket aktivt folkstyre, inte påtvingad, styrd, enhetlig, nationell ”parti demokrati” som i Sverige, betydligt större yttrandefrihet än i Sverige, däremot räknas inte provokationer, stenkastande pöbel, uppvigling till våld, eller knivskärningar och dylikt som ”yttrandefrihet”. Dessutom har varje individ i lag och med teknik en rättight att uttrycka sin mening anonymt utan att bli åsiktsregistrerad och trakasserad – som i Sverige. PK syndromet. Hård toppstyrning, kontroll, övervakning, och diktatoriska dekret är ju just signifikativt för Sverige. I Kina råder självstyre på alla nivåer, speciellt lokalt. Jag arbetar på att få komma in i Nordkorea, men det tar tid. Det gäller att bygga förtroende. Kina har många gästarbetare från Nordkorea, och den bild dom förmedlar är mycket annorlunda än den omsorgsfullt skapade förljugna nidbild som förmedlas till svenskarna. Även den bild som besökare till Nordkorea förmedlat, och som förtigits av den väst-lojala media, är dramatisk annorlunda. Den ”revolution” du talar om har redan ägt rum men förändringarna är fortfarande dramatiska och positiva, och jag sysslar mycket med att fånga dom med kameran. Watch this space. GIMP med andra program ger mig allt jag behöver, och debatt ser jag gärna. Jag gillar inte påtvingad falsk tystnad. Nu kanske vi kan återvända till ämnet fotografi.
JensEkberg   2016-06-30 02:50
Robin det var du själv som kastade första stenen genom att göra detta till en politisk diskussion och dra in NSA och CIA osv och vad gäller åsiktsregistrering och yttrandefrihet så kastar du väl ändå ytterligare en sten i glashuset.

I Kina kan du inte fritt surfa på Internet utan en VPN-tunnel och proxy, och nu gör myndigheterna vad de kan för att strypa tillgången till VPN-tunnlarna.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6082166

Kina var det land som avrättade flest människor 2015
– enligt Amnesty avrättades över 1000 personer i Kina, 40 gånger fler än i USA.

http://www.mynewsdesk.com/se/amnesty_international__svenska_sektionen/pressreleases/vaerlden-doedsstraffet-under-2015-1362368

Så så mycket för folkstyre aktiv folkstyre i Kina

I Nordkorea kan man väl om möjligt endast tala om"blindstyre" avseende diktator Kim Jong-un som inte ens drar sig för att avrätta sina egna släktingar.

AND I REST MY CASE!
RobinGee   2016-06-30 04:58
Jens, Så du tycker att det var jag som började med inläggen ”leda Revolutionen/kontrollerande diktatur/ta Nord-Korea på samma gång/mer demokratiskt än ditt Kina/hur fri är du att göra/uttrycka vad du vill i Kina”, personangrepp och personlig smutskastning som tvingar mig att göra ett genmäle. Är inte det första stenen, och du själv förutsätter i samma anda, utan att ens ha varit i Kina, och kvoterar kända USA kanaler för deras vinklade information. Sedan fortsätter du med ”enligt Amnesty”, vilken är en mycket känd USA kanal för informationen som dom vill att den ska ses. Det är lite skillnad att vara på plats och spela spelet, än att sitta framför teven och tycka till på andra sidan jorden. Hur fritt kan man uttrycka sig i Sverige, utan att bli nersablad av PK eliten, och bli kallad “högerextrem“, ”populist”, “hatsajt“, “rasistbloggare“, “undervegetation“, “träskmarker”, ”lögnmedia”, osv. Tänk innan du kastar fler stenar. Helst åter till fotografi.
Alf-Magnus   2016-07-01 14:58
Robin är det inte så med tanke på dina uppdragsgivare att du är hindrad att använde program som kommunicerar med USA .
Alf-Magnus   2016-07-01 15:04
@Robin det var en ordentlig uppräkning utan belägg
2016-07-07 17:41   Alf Johansson
Gick in för att kolla om uppgiften om tillgänglighet stämde, på min CC står det fortfarande att den senast tillgängliga är 2015. Blir en smula trött på dessa konspirationsteorier och propaganda som sprids i flera trådar nu mera, känns som att politiska rättshaverister kommit lite på fel ställe om de skall skita ned kommentarsfälten på en sajt för fotografi och fotoprylar.
2016-07-12 08:11   snap01
det adobe gjort som inte är just mot oss som köpt programmet från början (ca 8000 kr) o sedan alla uppdateringar varje gång är att vi är blåsta på dom pengarna iom att man bara kan prenumera nu på photoshop. Det är riktigt dåligt ingen direkt service till oss som betalt till adobe för att dom ska kunna bygga o utveckla sina program från början.
Alf Johansson   2016-07-13 15:38
För egen del tycker jag att det är det bästa de gjort även fast jag också köpte licenser tidigare. Att jag och andra behöver betala mindre idag är inget jag stör mig på direkt. ;)

Merläsning

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Profoto A1X - förbättrad på 30 punkter

Profoto A1X är en förbättrad version av A1 med bland annat kraftigare batteri och kortare uppladdningstid. Nytt är också att blixten säljs i Sony-version. Läs mer...

Mindre proffsplatta från Wacom

Wacom utökar sitt sortiment av professionella ritplattor med en tredje och mindre storlek. Den mindre storleken gör att priset håller sig på en nivå som är överkomlig för många hobbyfotografer. Läs mer... 11

Nissin MG80 Pro - välkyld toppmodell

Nissin utlovar att deras kommande topmodell MG80 Pro ska klara av att avfyra 1000 blixtar med full effekt i tät följd utan att överhettas. Läs mer... 4

Mindshift Backlight Elite 45 - stor ryggsäck att vandra med

Mindshift Backlight Elite 45 är en fotoryggsäck från Think Tank som har en uttagbar kameradel. Väskan är gjord för att klara längre vandring med stor fotoutrustning. Läs mer... 1

Test: Fujifilm XF 200/2 R LM OIS WR

Plus Till mångas förvåning har Fujifilm introducerat ett litet superteleobjektiv, XF 200 mm f/2 R LM OIS WR. Vi har hårdtestat objektivet. Läs mer... 1

Test: Nikon Z6

Plus Nikon Z6 är mycket lik sitt dyrare och mer högupplösta syskon Nikon Z7. Frågan som många ställer är förstås hur bra den står sig mot konkurrenter som Sony A7 III, och inte minst Nikons egen D750. Läs mer... 2

Nytt Otus-tele från Zeiss

Zeiss utökar sin prestigefyllda Otus-serie med ett nytt teleobjektiv. Zeiss Otus 100 mm f/1,4 är det fjärde objektivet i serien. Läs mer...

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 2

Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

Plus Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ger dem beteckningen G2 som betyder generation två. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sin föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer... 14

Firmware ger Sony A7R III och A7 III nya funktioner

Nu går det att ladda ner den nya mjukvaran (firmware) till Sony A7R III och A7 III som ger nya AF-funktioner och intervalltagning. Läs mer... 15

Laowa satsar på videoobjektiv

Objektivmärket Laowa från Venus Optics har gjort sig känt som ett udda märke med en del uppseendeväckande objektivkonstruktioner. De har bland annat gjort extrema vidvinklar med närmast obefintlig distorsion. Liksom många andra ger sig Laowa nu in på videomarknaden. Läs mer...

Snabba och tåliga hårddiskar från Sony

Många fotografer använder LaCies Rugged-hårddiskar när de är "on location". Nu vill Sony konkurrera och utvecklar hårddiskar som är både stöt- och vattentåliga. Läs mer... 1

Fortsatt dyster arbetsmarknad för fotografer

I Arbetsförmedlingens senaste prognos listas fotograf som ett av de tio svåraste yrkena att hitta en anställning inom. "Mycket hård konkurrens om jobben" är Arbetsförmedlingens bedömning, både på kort och på lång sikt. Läs mer... 3

Bantad sändare från Profoto

Profoto har utvecklat en förenklad TTL-sändare som är betydligt mindre än den vanliga TTL-sändaren Air Remote TTL. Profoto Connect är enklare att hantera och något billigare. Läs mer... 2

PhotoMechanic 6 är snabbare

Pressfotografernas älsklingsprogram PhotoMechanic har nu kommit i en ny version som är snabbare än tidigare versioner och som har nya praktiska funktioner. Läs mer...

Test: Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR

Plus Mitt i den allmänna trenden med allt större och tyngre ljusstarka objektiv och allt fler zoomar går Nikon lite mot strömmen och presenterar ett lätt och kompakt fast teleobjektiv på 500 mm med måttlig ljusstyrka. Vi gillar både idén och resultatet.  Läs mer... 7

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer... 5

Lastolite HaloCompact