Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Chimpa lagom

Chimpa lagom

Göran och Alex snackar om man kan förändra något med sina bilder och om att pressfotograferna försvinner. De blir oense om det är bra att "chimpa" när man fotograferar eller inte.


Länkar:
Utställningen Ikoner på Fotografiska.
Bjørn Wads Down Syndrome Project.

Kickball-filmen som Göran och Alex tittar på i inslaget chimpning.

Fotosidans artikel om Leica M-D med alla kommentarerna.

Programledare: Göran Segeholm och Alexandra von Kern

Direktlänk till avsnitt 56 för nedladdning.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-05-06. Läst av 7949 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-05-06 16:22   Alf Johansson
Trevligt och bra inlägg.
gors   2016-05-07 08:20
Tack Alf, roligt att höra.
2016-05-06 16:57   Alf-Magnus
Angående downssyndrom, en annan bildserie om längtan av Mark Fitton http://www.markfitton.com/pictures-with-janet/
gors   2016-05-07 08:18
Fint fyndat, Alf. Den hade jag inte sett tidigare.

Skulle gärna läst lite mer om projektets bakgrund. Vid en googling, visserligen snabb, är detta det enda statement jag hittar från Mark Fitton:

" This project, entitled ‘Movie Star’ documents the life and fantasies of my aunt Janet, a 39-year-old woman with Down syndrome. My aunt asked me to make images of her, so this project became a collaborative effort working together to create each photograph. Through this process, Janet is able to express herself in ways she would not normally be able to without the presence of a camera. "

Någon som vet något mer?
Alf-Magnus   2016-05-09 10:31
Han är ganska ung som fotograf och det verkar som det enda som fins om honom är länkarna på hans hemsida. Fann honom och den här bild serien igenom veckobrevets från webmagasinet Phases http://www.phasesmag.com som visar mycket bra ung fotografi. Hade tankar på att stella hans bilder mot de på fotografiska har inte riktigt orkat sista tiden då jag harv tåt igenom en lite tyngre behandling.
esbtse   2016-05-09 12:49
Det är iså fall något man lär sig hantera, dvs erfarenhet. Inte bygga upp en generell teori-om ämnet.
2016-05-08 13:44   esbtse
chimpa diskussion känns ointressant
Wistemar   2016-05-09 07:07
Det är ett mycket väsentligt påpekande för oss som fotar action av olika slag då man behöver vara med hela tiden. Det har jag surt fått erfara.
2016-05-09 09:50   horvendile
Att chimpa kan också vara ett sätt att lära sig fotografering, om man fotar med manuell exponering eller bara med exponeringskompensation. Man får omedelbar återkoppling på vilket resultat ens inställning gav, kan justera och försöka igen, eventuellt lära sig något.

Nu är det förstås inte alla som befinner sig i en lärosituation. Proffsfotografer förväntas möjligen inte göra sådant på jobbet. Men för oss klåpare kan chimpning vara ett värdefullt läroinstrument.
Svar från froderberg   2016-05-09 10:04
Absolut. Det finns många situationer där skärmen är en stor tillgång, som när man ska ställa in skärpan med full precision.

Men det som Göran lyfter upp är risken att man missar viktiga ögonblick om man chimpar vid nyhets, sport eller gatufotografering. Det är ofta onödigt att kolla om man lyckades fånga en situation eftersom man ändå inte kan göra något åt det. Det är en annan sak med stilleben, porträtt mm där man kan kolla på bilden och sedan göra justeringar.
Wistemar   2016-05-09 10:18
Allt beror ju på om man vid tillfället är där för att lära eller leverera. Histogrammet är däremot till väldig go nytta att ta sig en snabb kik på så att man ligger rätt. Men som sagt...händer det mycket finns ingen tid att titta på skärmen om man vill lyckas fånga dom speciella ögonblicken.
Pagajviftaren   2016-05-14 14:25
Med min första digitala systemkamera, en Pentax fungerade allt som vanligt med mina gamla objektiv frånsett att jag saknade autofokus och autobländare. Tidsauto, antiskak mm fungerade.
Sedan bytte jag till Nikon, enbart M fungerade och jag kunde inte ens ljusmäta med manuella objektiv. Så jag uppskattade tid, bländare och ISO. Tog en bild och såg om den var över eller underexponerad och justerade.
Nikon D3200 var ungefär som min gamla Pentax Spotmatic med urladdat batteri till ljusmätaren :-)
Nu har jag bytt till Olympus som fungerar som Pentax i det avseendet.
2016-05-09 15:20   Alf Johansson
Chimpa diskussionen verkar vara het.

Det jag främst fick ut av inslaget var istället det om hur "bra eller rätt" det är att fotografera människor med funktionshinder till exempel och sätta in dem i ganska mossiga "lyckonormer", prinsessa, kung, rik... i stället för att lyfta fram dem som unika och vackra människor i sin egen rätt utan att "kleta till det", med andra ord respektera dem på samma sätt som vi förväntas respektera alla andra. Iofs inget nytt grepp att göra som de gjorde, har ju gjorts tidigare med missbrukare, men det känns för mig lika mossigt nu som då.
Sam DSOTM   2016-05-09 20:44
Det är en intressant frågeställning.

Vare sig vi gillar det eller inte så tenderar vi att identifiera oss, och andra människor, med stereotyper. Vi klarar inte av att se alla som unika och vackra människor i sin egen rätt - det kräver helt enkelt väldigt mycket tid och energi för att utveckla och underhålla en relation på den nivån att man kommer i närheten av att känna en person. Så vi använder stereotyper som ett sätt att hantera och kategorisera mängden människor vi möter dagligen. Det är nästan inbyggt i vår natur; vi har i alla tider berättat historier, och på olika sätt identifierat oss med historiernas karaktärer. Deras identitet blir en del av vår identiet. Vi vill vara smarta som Einstein, rika som Bill Gates, eller mer jordnära kanske vara lika trygga för våra barn som mamma och pappa var för oss. Vi kan inte alltid leva upp till identiteterna vi identifierar oss med, men bara ambitionen kan vara en del av vår identitet. Jag kommer aldrig kunna fota som Maier, men bara genom att välja att aspirera på hennes nivå kan jag berätta mycket om min syn på min konst, och vad jag vill uppnå med den.

Vissa människor, speciellt de som står inför en väldigt tydlig utmaning (ett missbruk, utanförskap, psykiskt eller fysiskt handikap) tenderar att stereotypas efter sin utmaning. De blir sedda som "knarkare", "hemlösa", "galna", "överlevare", "stackare" eller något annat, oavsett hur de ser på sig själva, hur de vill bli sedda, och vad de gör. Även en positiv påtvingad stereotyp kan bli kränkande; personer med Downs syndrom verkar ofta bli sedda som "snälla" och "gulliga", men det är kanske inte så de vill bli identifierade. Jag tror, även om jag bara kan spekulera, att för en människa som alltid har tilldelats samma stereotyp så kan det vara en frihet att få välja hur de ska stereotypas.

Stereotyper är inte ett perfekt sätt att bemöta andra människor, men jag tycker att ett steg i rätt riktning är att alla, oavsett förutsättningar, har samma möjlighet att välja sin stereotyp. Det är trots allt så vi oftast bemöter varandra.
Alf Johansson   2016-05-10 00:41
Vi lever ju med de normer vi gör, tyvärr kan jag tycka. Men för mig blir det lite på samma sätt som när man försöker lyfta jämställdheten genom bilder där kvinnorna skall se så "grabbiga" ut som möjligt. Jag har ingen lösning själv, men tycker att det skulle vara kul om man försökte ta ett nytt grepp i stället för det "publikfriande" med prinsessor och superhjältar.

Fler avsnitt

1 2 3 ... 9 Nästa 

Poddradio: Senaste prylarna

Magnus och Martin snackar sig igenom alla nya kameror och objektiv som lanserats sedan det senaste poddavsnittet i slutet av våren. Det visade sig vara en ansenlig mängd. Läs mer... 4

War photographer James Nachtwey

Intervju på engelska med James Nachtwey, världens främste krigsfotograf de senaste decennierna. Läs mer... 3

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Juridik för hobbyfotografer

Juristen Thomas Riesler på Svenska Fotografers Förbund förklarar hur de senaste lagarna påverkar hobbyfotografer. Riskerar vi att bryta mot GDPR eller lagen om kränkande fotografering? Läs mer... 4

Poddradio om mobilkameror

Vi pratar om mobilkamerornas utveckling och framtid i allmänhet och om nya Huawei P30 Pro i synnerhet. Läs mer... 6

Kom igång med gatufoto

Våren är sakta i antågande och återigen börjar det bli mera liv och rörelse på gator och torg. Då passar det utmärkt att ge sig ut med sin kamera för att ägna sig åt gatufoto. Läs mer...

Poddradio om Fujifilm

Magnus och Martin pratar om Fujifilm. Varför har de två olika sensorformat? Hur lyckades Fujifilm slå sig in på kameramarknaden när Samsung misslyckades? Läs mer... 10

Poddradio: Hitta din fotostil

Begreppet “fotostil” är något som det ibland pratas om. Men vad handlar det om? Hur skaffar du dig en egen fotostil? Och går det att vara unik? Läs mer...

Poddradio: Fokus på fullformat

Vi har fått in Panasonic Lumix S1R till test och detta för oss in på ämnet fullformat och ekvivalens. Martin och Magnus pratar om för- och nackdelar med fullformat. Läs mer...

Poddradio: Så jobbar du med bildserier

Vill du ta nästa steg i ditt fotograferande och lämna det sporadiska knäppandet bakom dig? Då kan det vara värt att testa att fotografera i bildserier. Läs mer... 4
1 2 3 ... 9 Nästa 

Elinchrom ELB 500 TTL