Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Äntligen autofokus med Samyang

Äntligen autofokus med Samyang

Till sommaren kommer Samyang ut med två nya objektiv med fast brännvidd - de första med autofokus.

De två kommande objektiven från Samyang är 14 mm f/2,8 och 50 mm f/1,4. De kommer att ha Sonys E-fattning och vara anpassade för småbildssensorer (fullformat).

Objektiven premiärvisas på Photo & Imaging Show i Seoul i Sydkorea den 4-8 maj. Samyang utlovar att mer information, som specifikationer och priser kommer inom kort. Det står redan klart att objektiven kommer att börja levereras i slutet av juli.Publicerad 2016-05-03. Läst av 8174 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-05-03 15:08   Joakim88
Härligt att höra. De kommer ju garanterat ligga i bra prisklass och garanterat ha bra bild :)
2016-05-03 15:24   Lars-Gunnar Nyqvist
Mycket intressant på flera sätt. Sigma mäter sig sedan några år med de allra bästa och tom trumfar "originaloptiken" vid några tillfällen. Nu kommer troligen en till som vill vara med. Sony fattning.... varför inte även till Nikon och Canon?
Joakim88 2016-05-03 15:38
Sony A7 serien har ganska kasst utbud av gluggar. Tror Samyang har tänkt på detta och släpper till Sony först där de kan tjäna en slant på folk som inte vill lägga ut flera tusen, visst sonys nya FE 50mm finns ju. Men men bara min tanke...

De släpper nog garanterat till övriga format framöver :)
Svar från froderberg 2016-05-03 15:40
Förutom Sigma har du även Tamron som gör premiumobjektiv med autofokus för Canon och Nikon.

Varför Samyang, åtminstone till en början, satsat på Sony kanske beror på att de ser en lucka i marknaden där.

Ibland finns det även juridiska skäl bakom. Sony är nog mer välkomnande eftersom de inte själva har ett fullt utbyggt objektivprogram. Ju fler objektiv som går att använda med deras kameror desto lättare att sälja kamerorna.
horvendile 2016-05-03 16:16
Är inte Samyang koreanskt? Vet inte om det stämmer, men jag har läst att det bara är ok för japanska företag att släppa autofokusobjektiv till Canikon. Och även dessa behöver vanligen reverse-engineera.
(Inte smart av Canikon tror jag, men det är en annan sak.)
Vad gäller Sony kan man gissa att de till och med hjälper tredjepartstillverkare med data på autofokusen, men det är inget jag vet.
Der Steppenwolf 2016-05-03 17:11
Sony till skillnad från Nikon och Canon har släppt fullständiga specifikationer till kommunikation mellan husen och objektiv. Det gör att man slipper gissa sig fram och att man slipper problem med nya hus och AF som ibland Sigma och Tamron har med sina gluggar som körs på Nikon och Canon. Man kan helt enkelt säga att Sony är betydligt generösare mot sina kunder än CaNikon. Och nej ingen "fanboy" utan en Nikon användare men en ärlig sådan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_E-mount#Third-party_lens_manufacturers
Bengf 2016-05-06 07:59
Trevligt Elvir, att du sedan länge förstått att man får vara en aning försiktig när man vill nämna något positivt om Sony-kameror, " Inte Fanboy " det skriver man inte utan anledning om man varit med ett tag i trådarna, Trevligt med en vaken och uppmärksam kvinna.

För övrigt så har väl Nikon det mesta man kan önska vad gäller objektiv, och visst blir man avundsjuk på Fujifilms som det verkar att ha en helt otroligt fin objektivarsenal, fattar inte hur dom kan få till så lätta smidiga objektiv med hög ljusstyrka som dom ändå får, nu har dom ingen FF så dom lägger så klart allt krut på sina APS-C kameror med passande objektiv. Sonyägare önskar sig nog hela vägen från 16mm och uppåt utan att objektiven kostar skjortan, lite märkligt dock ( kritik )- att inte Sony vill jobba ännu hårdare med att släppa egna prisvärda objektiv, utan släpper in mer och mer av andra tillverkare, behövligt ser det ut som och givetvis mycket tacksamt förstås.
Anders F. Eriksson 2016-05-07 20:46
Man får skriva positivt om vilket märke man vill på Fotosidan ...

För övrigt vet jag inte hur Elvir ställer sig till att bli kallad för en "vaken och uppmärksam kvinna" - dels förstår jag inte vad könet spelar för roll, och dels är Elvir så vitt jag förstått ett namn som är vanligast bland män ;)
Der Steppenwolf 2016-05-07 22:31
Hahaha, har blivit kallat mycket i mitt liv @Anders F. Eriksson men aldrig en "vaken och uppmärksam kvinna" dock. Antar att min höjd, biffiga kroppsbygd och renrakad skalle har lite med det att göra :D
Tack för en god skratt.
Jag är som sagr en Nikon användare sedan länge men är så objektiv som jag bara kan vara när det gäller andra märken. Det Sony har gjort när det kommer till speccar till kommunikationen mellan hus och objektiv är beundransvärt och en underbar sak för konsumenten. Blir väldig förbannad dock när folk försvarar "sina" märken in i döden. Så länge inte Nikon betalar mina räkningar skiter jag helt i dom ;)
Bengf 2016-05-08 16:38
Nja könet spelar ingen roll, men tycker det är lite dåligt med damer, kvinnor i våra trådar, så lite kul att åtminstone få skriva det någon gång " hen " sitter fortfarande inge bra i munnen på mig, men det kommer väl så småningom.
Bofoto2 2016-05-09 18:54
Han kanske läser 91an som uppvaktar Elvira?
2016-05-03 17:58   El-Bonko
Totalt oväntat att Samyang skulle ge sig på autofokus, men jag klagar inte! Det är ju inget överflöd av tredjepartsoptik med autofokus till Sony FE direkt. Om 50mm-objektivet ligger bra till mellan Sonys 50:a och 55:a i pris och kvalitet slår jag nog till.
2016-05-03 18:46   Surgeon
50/1,4 får en plats i min väska, 14/2,8 har jag redan(utan AF) och där är ju autofokus relativt onödig, men presterar den bättre än nuvarande och priset är rätt så kan den också få plats
2016-05-04 06:59   Michael Johansson
Spännande att läsa om AF på Samyang. Men kanske lite knepiga val av brännvidd, åtminstone 50mm finns det ju några redan. Men de skall kanske konkurrera med priset också.

Synd att jag just får ett Voigtländer 15mm idag i Sony E fattning. Utan AF men med kontakter för kommunikation med kameran för EXIF och fokuseringshjälp. Utan att veta priset hade ju Samyangs 14mm varit ett alternativ även om just AF kanske inte är det primära för mig i detta brännviddsområde.

Nu återstår bara att se vad fortsättningen blir på denna inslagna väg med AF för Sony E och småbildsformat.
2016-05-05 06:43   eljenmyr
Om dom kommit med fler fattningar hade det ju varit intressant.
2016-05-07 00:57   lonian
Skulle de gjort sin 135:a med AF till Nikon så hade jag hoppat på direkt.
2016-05-09 10:02   Sten-Åke Sändh
Om det håller vad det lovar så skaffar jag nog ett själv. Har ju redan en 85mm/1,4 och ett 100mm makro från Samyang och tycker de gör väldigt bra och prisvärda grejor. Mest spänd på hur bokeh tar sig ut. Om den är i närhet av 85:ans, så kommer i alla fall inte jag att tveka vare sig det kostar fyra eller sextusen (siffrorna har ju gått isär lite här.

Jag tror nog att de vill skörda Sony-marknaden först eftersom de där kan lägga sig en bit under Zeiss-optiken i pris. Om de ska ta sig an Canon och Nikon så kommer de hamna väl högt i pris för att bli intressanta för de märkena.

Merläsning

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer...

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 35

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 68

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 2

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 3

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 20

Miops Capsule360