Proffsfoto

Artiklar > Canon EF-objektiv på Nikon Z med ny adapter

Canon EF-objektiv på Nikon Z med ny adapter

Techart TZC-01 är en ny adapter för att använda Canon EF-objektiv på spegelfria Nikon-kameror med Z-fattning. Autofokus och bildstabilisering fungerar med många EF-objektiv.

Sedan tidigare finns en adapter från Techart som gör det möjligt att använda Sony E-objektiv på Nikons Z-kameror. Canon EF är världens vanligaste objektivfattning och därför är det inte konstigt att Techart även gör en adapter för dessa.

Adaptern TZC-01 har kontakter som gör att autofokus, bländarstyrning, exponeringsautomatik och bildstabilisering fungerar. 

Alla EF-objektiv fungerar tyvärr inte fullt ut med adaptern. Techart listar 62 olika objektiv från Canon, Sigma, Tamron, Tokina och Zeiss som ska fungera (se spalten intill).

USA-priset för Techart TZC-01 är 250 dollar.Publicerad 2020-01-22. Läst av 3189 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-01-22 18:12   joakim d
Konstigt att inte något av Canons T/S objektiv är med på listan, de har ju ingen AF så de borde vara lättare att få att fungera med en adapter. Sedan är det ju lite lustigt att bara ett Zeiss objektiv är med, är ett med borde ju alla vara med.

Kanske de helt enkelt inte har hunnit att testa flera.
Svar från froderberg 2020-01-22 18:23
Det är kanske för att de inte har AF som TS-E inte är med?
PMD 2020-01-22 23:20
Jag tror att de helt enkelt inte har provat med något TS-E-objektiv. Det vore ett snabbt sätt att kunna använda skiftobjektiv på en Z-kamera (för det finns väl inga Z-objektiv med skift än?)
Svar från froderberg 2020-01-23 00:10
Det går att använda Nikons PC-E-objektiv med Nikons egen adapter antar jag.

Jag tror också att det kan vara så att de inte haft tillgång till alla EF-objektiv som någonsin tillverkats.
2020-01-22 19:19   horvendile
Lite pikant att Tamron 15-30 sägs fungera när den inte fungerar något vidare på vare sig Z eller R utan att få firmware uppdaterad. Men de kanske menar efter uppdatering.

(Precisering: på Z+FTZ funkar den utan uppdatering, men bara i AF-S. På R vet jag inte mer än vad som står på Tamrons hemsida.)
2020-01-22 22:21   Flash Gordon
Jag har en liknande smartadapter för EF-objektiv till Fuji. En Fringer som nu haft åtskilliga uppdateringar medan jag ägt den.
Den förmedlar all metat från objektivet. Den talar om att det är Fringer och vilket EF-objektiv som jag använt. Bländaren kan jag styra från från adaptern. Alltså en bländarring. Allt detta fungerar precis som jag hade ett AF objektiv från Fuji på kameran rent tekniskt-

Fast sedan kommer vi till AF-prestanda. För AF-S fungerar de flesta EF-objektiv hyfsat. En del EF-objektiv fungerar bättre och andra betydligt sämre.
Fast det tar betydligt längre tid att sätta fokus med att sätta fokus än med ett Fuji-objektiv. Eller samma objektiv på min Canon kamera.

Försöker man sig sedan på AF-C så blir det oftast katastrof. Objektivet börjar ofta fladdra runt med skärpan. Den lirar helt enkelt inte ihop med kameran tillräckligt bra.

Min slutsats är att jag använder objektiv för Canon till Canonkameran och Fuji objektiv för mina Fujikameror. Det fungerar bara så mycket bättre.
Fringer adaptern har mer eller mindre fått förtidspension.

Den kostade också någonstans runt 250 USD.

Säger inte alla smartadaptrar till alla kameror behöver fungera på samma sätt.
Jag kan få bra resultat med EF-objektiv på Fuji om jag har tid på mig. När jag fotar landskap har jag ofta den tiden. Skulle jag fota porträtt eller lekande barn skulle det absolut inte fungera.

Nackdelen med en adapter att man måste köpa den för 250 USD innan man kan testa hur bra det fungerar. Fringer sköter allt med metadata, bländare mm. helt som utlovat. Även AF fungerar som sagt. Det finns.
Jag har cirka 10 EF-objektiv. De flesta L-objektiv. Jag har testat dem alla på Fuji i flera försök efter olika firmware uppgraderingar av firmware i adaptern. En del EF-objektiv fungera bättre och andra sämre.

Dumma adaptrar som är helt manuella är mycket billigare. Allt blir manuellt och de lovar inte mer.

Fast adapter är nog i de flesta fall en nödlösning.
PMD 2020-01-22 23:23
En adapter för EF-objektiv blir inte så rolig om den är helt dum. Något sätt att styra bländaren behövs ju.
Flash Gordon 2020-01-22 23:26
Du har helt rätt. Inte kul alls. Det blir mer eller mindre att köra på största bländaren.
Sten-Åke Sändh 2020-02-14 00:27
Jag hade ju ett tag Sigma MC-11 på mina Sony-hus tillsammans med Sigma-objektiv med Canon-fattning. Testade även med Canons EF-original men det var ingen hit. Hade svårt att sätta fokus t.o.m. på stilleben. Följande AF var inte kul trots flera FW-uppdateringar. Objektiven fann aldrig jämvikt i fokus utan mikrolirade hela tiden vilket ledde till sånt oljud att filmning inte var att tänka på. Till sist efter omfattande testning i butiken med mängder av Canon-glas fick Scandinavian ta tillbaka allt. Lösningen höll aldrig måttet tyvärr.

Det verkar som att det inte är helt lätt att göra smarta adaptrar till vilket märke det än vara må men det är ju möjligt att de nu efter ett antal år funkar bättre. En del videos jag sett antyder ju det trots allt. Men jag skulle aldrig köpa en smart adapter igen utan att testa ordentligt i butik.

Merläsning