Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Fotosidan.se känner på Nikon D700

Fotosidan.se känner på Nikon D700

Nikon lanserar en ny fullframe kamera kallad D700 och vi har redan fått känna på den. Den har samma sensor som D3 men i ett mindre hus, väldigt lik D300. Kameran kommer kosta 25.990 kr (inkl moms) vid lanseringen. De största skillnaderna mot D3 är att slutaren är i kolfiber/kevlar med dammreducering, att displayen bak har lite billigare glas, en kortplats, att det är inbyggd blixt och att det är ett separat vertikalgrepp (ökar seriebildstagningen från 5 bps till 8 bps). I övrigt så får man i princip en D3.

Fotosidan.se hade förmånen att redan förra tisdagen få känna på den nya kameran. Som vanligt vid sådana här tillfällen så kommer först att kryptiskt mail från Lasse där han frågar om man har tid med en kaffe. Väl på plats så brukar han alltid öppna upp med att visa någon ny produkt men som kanske inte är någon kioskvältare i sig (i detta fallet ett nytt PC-Nikkor objektiv), sen brukar han överraska med någon nyhet som man inte kände till (i detta fallet SB-900 blixten), och sen brukar han med en pillimarisk min plocka fram dräparen (i detta fallet D700). Hade jag inte av misstag raderat mitt minneskort så hade ni här sett en bild på Lasse med pillimarisk min och en D700 i förgrunden.

Vid första anblicken så ser den ganska biffig ut och med tydligt semi-/proffsutseende. Väl i handen blir jag lite överraskad vikten, den en lätt men faktiskt lite tyngre än jag trodde. Jag känner också direkt skillnaden i greppet på framsidan, det är liksom lite kortare, och detta är ett medvetet val för att passa fotografer med mindre händer, men också för att spara vikt. Personligen tycker jag inte att greppet passar min hand lika bra som D3. Jag knäpper av några snabba bilder och displayen är precis som på D3 väldigt bra (och mot D2x en avsevärd skillnad).

Lasse låter mig pilla lite på huset och han börjar sen köra sin presentation.

D700 är en mix av D3 och D300

Sensorn är alltså den från D3 men med skillnaden att den vibrerande dammreducering (liknande den i D300). Sensorn är byggd och designad av Nikon. Fördelen är att man minskar risken för damm på sensorn men nackdelen är att funktionen tar plats vilket innebär att sökarbilden reduceras med 5%. ISO omfånget är precis som på D3, dvs 200 – 6400, Lo-1, Hi-1, Hi-2. Uppstart och slutarfördröjning är i klass med D3. Sensorn är alltså fullframe vilket framförallt innebär att bildvinklar och skärpedjup blir som med det klassiska filmformatet.

Slutaren är en annan del av kameran som är ny, egenbyggd och något enklare än D3:s slutare. Här använder Nikon kevlar och kolfiber i D700, och slutaren är faktiskt lättare än D3:s motsvarande. Fördelen med materialet enligt Lasse är att det är mindre temperaturkänsligt, jämfört med titan, och samtidigt billigare att tillverka. Dock är livslängden kortare (testad till 150.000 cykler).

Autofokussystemet är samma som från D3, dvs med 51 punkter. Det finns stöd för kalibrering av hus och upptill 20 objektiv.

Huset 3” display (VGA, 922 000 pixels) har Live View. Displayens skyddsglas är av en enklare modell än på D3 och är mindre reptåligt, och därför följer ett displayskydd med kameran (som faktiskt verkar sitta fast ordentligt).

En annan nyhet som det spekulerats om är virtuell horisont och det är något som kameran kommer att ha. Både vertikal och horisontell nivå kan mätas, och det presenteras som Live View på kamerans bakre display.
Kameran har både FX (36 x 24 mm) och DX (5.1 Mp, 24 x 16 mm), och sökaren maskas när DX formatet används. Kameran växlar automatiskt till DX-format om Nikons DX-objektiv används.

Inbyggt finns en blixt (ledtal 12-17). Jag frågar Lasse vilka semiproffs/proffs som kommer använda den, och han svarar ”Dels kommer rese-/reportagefotografer spara vikt och plats, och dels så kan proffs använda den för att styra externa blixtar vid till exempel vid makrofotografering”.

Dioptrijusteringen på sökaren har ökats till -3.

Till huset kan man köpa ett vertikalgrepp (MB-D10) som monterat då ökar sekvenstagningen från 5 bps till 8 bps (bilder per sekund). Monterat kan kameran jämföras med D3 i funktion, och noterbart är att denna kombination då är 50 gram tyngre än D3.

Strömförbrukningen skall enligt Lasse ligga på ca 1.000 exponeringar och 2.900 med det vertikala greppet och detta är i nivå med D300.

Huset är gjort av magnesium och vad gällande vädertätningen så skall den enligt Lasse vara i klass med D3. Lasses passus i sammanhanget är att det är en inbyggd blixt och ett vertikalgrepp vilket är skillnaden mot D3, och att det självklart kan bli ”väderproblem” om ett blött vertikalgrepp monteras på kameran. Mellan SB-900 och huset så finns en "strumpa" för att ytterligare väderskydda blixten.
Bufferkapaciteten är ökad och bättre än D2x, men siffrorna är inte bekräftade vid vårt möte. Huset har bara en kortplats till skillnad från D3:ans två kortplatser.

För katalogbitaren kan nämnas att designen av huset är skapad av Giugiurao från den italienska firman Ital Design. Nikon har arbetet med dem sen F3 huset.

Jag frågade lite om Nikons produktutvecklingsprocess och hur länge Lasse känt till den nya kameran.

”Det är bara någon månad sen jag fick reda på de exakta specarna på den nya kameran, men sedan något halvår har jag känt till att det vara nya saker på gång”, berättar Lasse.

Dock verkar allt vara mycket hemligt även inom Nikon för vid Lasses senaste besök fick han inget veta men att han vid vissa materialstationer och via koderna på produkterna, kunde gissa sig till att det var nya grejjer på g.

”Kameran är verkligen handbyggd och vid produktionen av denna kameran så arbetar Nikon i celler”, säger Lasse. Det är alltså inget löpande band utan det är stationer med ett antal arbetare som sätter ihop en hel kamera. Fördelen med detta skall enligt Lasse vara att om en station tappat takten så kan man bara tillsätta en till medarbetare så att takten går upp igen.

Jag frågar honom också om var han tror att ”spionbilderna” på katalogen var riktiga och han säger att han tror det. Lasse gissar att de har sitt ursprung i Singapore.

Slutligen diskuterar vi lite om målgruppen. Dels är det ju användare som vill ha fullframe och då ha kameran som sin enda kamera, och dels kan det vara proffs som behöver ett backuphus. Frågan som jag funderar över är om D3 handhavande är tillräckligt lik D700 för att man skall tycka att det är bekvämt att använda båda. ”Både är väldigt lika, men eftersom D3 har vissa knappar på de inbyggda batterigreppet så blir det ändå en viss skillnad”, säger Lasse.

Pris och tillgänglighet

Huset kommer enligt ha ett rekommenderat pris om 25.990 kr (inkl). Vertikalgreppet kostar 2.990 kr (inkl), och i kit (PDK-1) med laddare, batteri och laddare kostar det 5.690 kr (inkl). Säljstart enligt Nikon för D700 är 25 juli (med reservation). Nikon hoppas kunna leverera 50-200 hus i slutet av juli.

Se aktuella priser

Vi har prisjämförelse från de flesta butiker i vår Recensionsbank. Här hittar du alla priser på Nikon D700

Hands-on och Fotosidan.se test

Fotosidan.se kommer att testa kameran så fort vi får tag i ett exemplar och vi hoppas att det kan bli i slutet av juli. Då kommer testredaktör Jesper Ekvall sätta tänderna i kameran och återkomma med ett mer detaljerat test.

Diskutera

Diskutera kameran i den officiella D700 tråden.
Missa inte spekulationstråden om D700.

Nikon Digital SLR Camera D700 Specifications


Type
- Single-lens reflex digital camera
- Lens Mount Nikon F bayonet mount with AF coupling and AF contacts
- Picture Angle Equivalent to angle produced by lens focal length (1.5 times when DX format is selected)

Effective Pixels
- 12.1 million

Image Sensor
- CMOS sensor, 36.0 x 23.9 mm; Nikon FX format
- Total Pixels 12.87 million
- Dust-Reduction System Image sensor self-cleaning function, Image Dust Off reference data acquisition (Capture NX 2 required)

Storage
- FX format (36 x 24) 4,256 x 2,832 3,184 x 2,120 2,128 x 1,416
- DX format (24 x 16) 2,784 x 1,848 2,080 x 1,384 1,392 x 920

File Format
- NEF (RAW): 12 or 14 bit, lossless compressed, compressed, or uncompressed
- TIFF (RGB)
- JPEG: JPEG-Baseline compliant with fine (approx. 1:4), normal (approx. 1:8), or basic
(approx. 1:16) compression (Size priority); Optimal quality compression available
- NEF (RAW) + JPEG: Single photograph recorded in both NEF (RAW) and JPEG formats
Picture Control System Four setting options: Standard, Neutral, Vivid, Monochrome; each option can be adjusted

Storage Media
- CompactFlash (Type I, compliant with UDMA)
- File System Compliant with DCF 2.0, DPOF, Exif 2.21,
- Pictbridge

Viewfinder
- SLR-type with fixed eye-level pentaprism
- Diopter Adjustment -3 to +1 m-1
- Eyepoint 18 mm (-1.0 m-1)
- Focusing Screen Type B BriteView Clear Matte VI screen with superimposed AF points and framing grid lines
- Frame Coverage Approx. 95% (vertical/horizontal)
- Magnification Approx. 0.72x (50mm f/1.4 lens at infinity; -1.0 m-1)
- Reflex Mirror Quick-return type
- Depth-of-field Preview When CPU lens is attached, lens aperture can be stopped down to value selected by user (A and M modes) or value selected by camera (P and S modes)
- Lens Aperture Instant-return type, with depth-of-field preview button

Compatible Lenses
- DX AF Nikkor: All functions supported
- Type G or D AF Nikkor: All functions supported (PC Micro-Nikkor does not support some functions). IX Nikkor lenses not supported.
- Other AF Nikkor: All functions supported except 3D Color Matrix Metering II. Lenses for F3AF not supported.
- AI-P Nikkor: All functions supported except autofocus and 3D Color Matrix Metering II
- Non-CPU AI Nikkor: Can be used in exposure modes A and M; electronic rangefinder can be used if maximum aperture is f/5.6 or faster; Color Matrix Metering and aperture value display supported if user provides lens data

Shutter
- Type Electronically controlled vertical-travel focal-plane shutter
- Speed 1/8,000 to 30 s in steps of 1/3, 1/2 or 1 EV, Bulb, X250
- Flash Sync Speed X = 1/250 s; synchronizes with shutter at 1/320 s or slower (flash range drops at speeds between 1/250 and 1/320 s)

Release
Modes 1) Single-frame (S) mode, 2) Continuous Low-speed (CL) mode, 3) Continuous High-speed (CH) mode, 4) Live View (LV) mode, 5) Self-timer (mark) mode, 6) Mirror-up (Mup) mode
- Continuous Shooting Speed With Rechargeable Li-ion Battery EN-EL3e: 1-5 frames per second in (CL) mode, 5 fps in (CH) mode
- With Multi-Power Battery Pack MB-D10 with batteries other than Rechargeable Li-ion Battery ENEL3e or AC Adapter EH-5a/EH-5: 1-7 frames per second in (CL) mode, 8 fps in (CH])mode
- Self-timer Electronically controlled timer with duration of 2, 5, 10 or 20 s

Exposure
- TTL full-aperture exposure metering using 1,005 pixel RGB sensor
- Metering System

1) 3D Color Matrix Metering II (type G and D lenses); Color Matrix Metering II (other CPU lenses); Color Matrix Metering (non-CPU lenses if
user provides lens data)

2) Center-Weighted: Weight of 75% given to 8-, 12-, 15- or 20-mm circle in center of frame, or weighting based on average of entire frame

3) Spot: Meters 4-mm circle (about 1.5% of frame) centered on selected focus point (on center focus point when non-CPU lens is used)

- Metering Range
1) 0 to 20 EV (Matrix or Center-Weighted Metering),
2) 2 to 20 EV (Spot Metering) (ISO 100 equivalent, f/1.4 lens, at 20°C/68°F) Exposure Meter Coupling Combined CPU and AI

- Exposure Modes
1) Programmed Auto (P) with flexible program,
2) Shutter-Priority Auto (S),
3) Aperture-Priority Auto (A),
4) Manual (M) Exposure Compensation ±5 EV in increments of 1/3, 1/2 or 1 EV

- Exposure Lock
Exposure locked at detected value with AE-L/AF-L button

- Exposure Bracketing
Exposure and/or flash bracketing (2 to 9 exposures in increments of 1/3, 1/2, 2/3 or 1 EV)
Sensitivity ISO 200 to 6400 in steps of 1/3, 1/2, or 1 EV; can be set to approx. 0.3, 0.5, 0.7, or 1 (ISO 100 equivalent) EV below ISO 200, or to approx. 0.3, 0.5, 0.7, 1 (ISO 12800 equivalent), or 2 (ISO 25600 equivalent) EV over ISO 6400 Active D-Lighting Can be selected from Auto, High, Normal, or Low

Focus
Autofocus TTL phase-detection AF, 51 focus points (15 crosssensors) by Nikon Multi-CAM 3500FX autofocus module; Detection: -1 to +19 EV (ISO 100 at 20°C/68°F); AF fine tuning possible; AF-assist illuminator (range approx. 0.5-3 m/1.6-9.8 ft.)

Lens Servo 1) Autofocus: Single-servo AF (S); Continuousservo AF (C); Focus Tracking automatically activated according to subject status, 2) Manual focus (M) with electronic rangefinder Focus Point Single AF point can be selected from 51 or 11 focus points AF-Area Mode 1) Single-point AF, 2) Dynamic-area AF number of AF points: 9, 21, 51, 51 (3D-Tracking), 3) Autoarea

AF
Focus Lock Focus can be locked by pressing AE-L/AF-L button or by pressing shutter-release button halfway (Single-point AF in AF-S)

Flash
Built-in Flash Manual pop-up type; guide number of 17/56 (ISO 200, m/ft., 20°C/68°F) or 12/39 (ISO 100, m/ft., 20°C/68°F)

Flash Control
1) TTL flash control with 1,005-pixel RGB sensor; i-TTL balanced fill-flash and standard i-TTL fillflash available with SB-900, 800, 600 or 400
2) Auto aperture (AA): Available with SB-900, 800 and CPU lens
3) Non-TTL auto (A): Available with SB-900, 800, 28, 27 or 22s
4) Distance-priority manual (GN): Available with SB-900, 800
Flash Sync Modes 1) Front-curtain sync (normal), 2) Slow sync, 3) Rear-curtain sync, 4) Red-eye reduction, 5) Red-eye reduction with slow
Sync Flash Compensation -3 to +1 EV in increments of 1/3, 1/2 or 1 EV
Flash-ready Indicator Lights when Speedlight such as SB-900, SB-800,
SB-600, SB-400, SB-80DX, SB-28DX, or SB-50DX is fully charged; blinks after flash is fired at full output

Accessory Shoe
- Standard ISO 518 hot-shoe contact with safety lock
- Sync Terminal ISO 519 standard terminal Nikon Creative Lighting System With Speedlights such as SB-900, SB-800, SB-600, SB-R200, or SU-800 (commander only), supports Advanced Wireless Lighting, Auto FP High-Speed Sync, Flash Color Information Communication, modeling flash and FV lock; built-in flash can be used as a commander

White Balance
- Auto (TTL white balance with main image sensor and 1,005-pixel RGB sensor);
- Seven manual modes can be preset with finetuning; color temperature setting; white balance bracketing: 2 to 9 exposures in increments of 1, 2 or 3

Live View
Modes Hand-held mode: TTL phase-detection AF with 51 focus areas (15 cross-type sensors) Tripod mode: Contrast-detect AF on a desired point within a specific area

Monitor
LCD Monitor 3-in., approx. 920,000-dot (VGA), 170-degree wideviewingangle, 100% frame coverage, low10 temperature polysilicon TFT LCD with brightness adjustment

Playback
Function Full-frame and thumbnail (4 or 9 images) playback with playback zoom, slide show, histogram display, highlight display, auto image rotation, and image comment (up to 36 characters)

Interface
- USB Hi-Speed USB. Video Output NTSC or PAL; simultaneous playback from both the video output and on the LCD monitor available HDMI Output Supports HDMI version 1.3a; Type C mini connector is provided; simultaneous playback from both the HDMI output terminal and on the LCD monitor not available
- Ten-pin Terminal
1) GPS: NMEA 0183 (Ver. 2.01 and 3.01) interface standard supported with 9-pin D-sub cable and GPS Cable MC-35 (optional)
2) Remote control: via Ten-pin terminal

Power Source
Battery One Rechargeable Li-ion Battery EN-EL3e Battery Pack Multi-Power Battery Pack MB-D10 (optional) with one Rechargeable Li-ion Battery EN-EL4a/EN-EL4 (battery chamber cover BL-3 required) or EN-EL3e, or eight R6/AA-size alkaline (LR6), Ni-MH (HR6), lithium (FR6) batteries, or nickel-manganese (ZR6) batteries
AC Adapter AC Adapter EH-5a/EH-5 (optional)

Dimensions/Weight
- (W x H x D) Approx. 147 x 123 x 77 mm/5.8 x 4.8 x 3.0 in.
- Weight Approx. 995 g/2.19 lb. without battery, memory card, body cap or LCD monitor cover

Operating Environment
Temperature 0-40°C/32-104°F
Humidity Under 85% (no condensation)


Av David Elmfeldt
Publicerad 2008-06-15. Läst av 49145 personer.

Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2008-07-01 06:50   Joel Stjernerhem [FILM]
Skall bli mycket intressant när närmare tester dyker upp!!
2008-07-01 07:13   Ernst Henry
Äntligen ett alternativ till Canons 5D! Ett verkligt intressant alternativ tillsammans med en liten fast glugg, särskilt för gatufoto och semestern. Kul :)
2008-07-01 07:28   skurken
Några bilder och lite teknisk info på SB900:an?
Ny PC-glugg, vilken brännvidd? Bilder?
2008-07-01 07:34   Looped
Se där ja.. var lite osäker på de tidiga bilderna men nu ser man att locken till fjärrutlösare osv inte är samma som de på D200.
2008-07-01 07:37   David Elmfeldt
Om SB-900: http://www.fotosidan.se/cldoc/19349.htm. Mer detaljer kommer.
2008-07-01 07:45   skurken
Tack David!
2008-07-01 07:47   Danlo
Joel, den behöver inte testas.. det blir samma bildkvalié som D3! :D
2008-07-01 08:11   smudo
"Vertikalgreppet har vi inget pris på just nu men troligtvis runt 5.000 kr (inkl)."

jag trodde att det var mb-d10 som var själva greppet och det går inte på så många stålars. eller kommer det ytterligare ett grepp?
2008-07-01 08:28   johan.morck
David, under rubriken "Pris och tillgänglighet" står det dock inget om just tillgänglighet. Kanske kan läggas till.

Här är en film där en fransk Nikonkille presenterar D700. Bland annat ser man att man har en annan lösning på luckan för minneskortet (som jag minns den på D70): http://www.youtube.com/watch?v=CeQA3fVZpfY
2008-07-01 08:47   johan.morck
2008-07-01 09:15   Stiffneck
Fan, vem hade gissat att Nikon skulle bli först med Canon 3D... :)

Känns som om Canon kommer få det svettigt att behålla prylfotograferna som kunder. Och det lär vara en lönsam målgrupp.
2008-07-01 09:17   David Elmfeldt
Sitter i möte med Nikon nu. Uppdaterat några saker. Säljstarten är satt till 25 juli.
2008-07-01 09:35   joelchr
Tycker det är märkligt att den är större än D300...
2008-07-01 09:57   David Elmfeldt
Det beror bland annat på att prismat är gjort i glas, vilket tar mer plats och väger mer.
2008-07-01 10:14   Fox3n
Jag känner mig lite vilsen nu... någon glad Nikon person som kan förklara detta för mig som själv är inbiten Canon ägare och inte helt insatt i Nikons sortiment.

Nikon D3 ska enligt vad jag har läst ha en kevlar/kolfiber slutare... så vad är skillnaden förutom att den är nyutvecklad och tål mindre?
I artikeln känns det som att David säger att D3ans slutare är av något annat material?

Nikon.se:
http://www.nikon.se/product/sv_SE/products/broad/1435/overview.html

och ang den sk nyheten virituell horisont, är inte det samma som D3an redan har?

//
Undrande
2008-07-01 10:34   David Elmfeldt
Jag hade en felaktighet som slutarmaterialet. Slutaren är av samma material som D3 (fast D3:s är ännu lättare). Detta är justerat i artiklen.
2008-07-01 10:38   Janne B
http://www.kenrockwell.com/nikon/d700.htm
Här kan ni läsa lite mer.
Mvh
JB
2008-07-01 11:12   David Schreiner
Vad kul att Nikon är på hugget. Ska bli spännande att se hur Canon svarar...
2008-07-01 11:34   Zioneer
Tror de jobbat med Giugurao sedan F4-huset...
2008-07-01 13:48   tomtenisse
Det känns som att Nikon blåser förbi Canon likt en Ferrari som kör om en Fiat Punto på Autobahn. Vad sysslar Canon med? Det enda nya jag sett från dem på länge är Canon EOS 1000D och en blixt. Skärpning!
2008-07-01 14:22   David Elmfeldt
Jag googlade lite och Ital Design verka ha varit med sedan F3.
2008-07-01 16:54   morgan pihlblad
Nu kommer jag ta steget ut och byta till Nikon.
2008-07-01 18:32   Christer2
Bäste herr Elmfeldt.
Vore tacksam om du kan avslöja när du nästa gång är inbjuden till Lasse för en kaffe. För då är det kanske dags för info angående D90, för det är väl där min (ekonomi- ) och kompetensgräns går.
2008-07-01 21:13   Fred H
Har ni läs Thom Hogans kommentarer om både D700 och SB-900?
http://bythom.com/d700announce.htm
PS: @Christer Lennartsson. Jag också hoppades på en D90. Har samma inställning, motivation som dina.
Och Thom kallar den för D80-replacement, som han också saknar.
2008-07-03 05:37   KP69
För min egen del så skall bli intressant att se om detta påverkar priset på D300.
2008-07-03 12:08   can
Mikael Olsson, läs Joe McNallys blog angående SB900, har en del bilder:
http://www.joemcnally.com/blog/2008/07/01/just-when-we-figured-out-the-800/
2008-07-03 17:32   Ekas78
F-n jag får ångest av alla nya modeller. Jag gillar skarpt min D50 fortfarande. Köper verkligen folk nya hus hela tiden? (Jag skulle självklart vilja äga D700 inte det jag dillar om)...
2008-07-03 21:09   macrobild
jag har en fråga, är inte sensorn byggd av Sony, och designad av Nikon.
fråga gärna Lasse en gång till
Mikael
2008-07-04 10:30   Essen
SONY tillverkar FX sensorn enligt Nikons specifikationer. Men DX sensorn tillverkar Nikon själva.
2008-07-04 12:01   macrobild
DX sensorn, du menar den som sitter i d300?
den är gjord av Sony, dvs båda sensorerna är gjorda av Sony
2008-07-04 15:50   nvrmnd
Nikon tillverkar inget själva, de designar och låter andra göra det åt dem. I detta fallet är det Sony som gör sensorerna, med Nikons design. Sony får alltså INTE använda Nikons sensor-design.
2008-07-04 22:42   Tocaermo
Angående sensorerna och vilka som tillverkar vad...

Sony tillverkar Nikons sensorer, men de använder sig av komponenter delvis gjorda av Nikon.
2008-07-05 20:53   skurken
Tack, Conny det skall jag göra!

MVH: Micke
2008-07-06 01:16   Fiie
Asså, jag är helt frälst i Canons grejer men jag tycker att utvecklingen går alldeles för sakta. Om Canon fortsätter i den här stilen så måste jag nog tyvärr gå över till Nikon.
2008-07-07 05:02   benjamineidem
Hej,

Någon som kan svara på om nikon har några objektiv som motsvarar dessa canon objektiv och har samma/bättre kvalité som canons?

24-70 mm 2,8
50 mm 1,2
24mm 1,4

Jag vet att Nikon är bättre på vidvinkel sidan, men vidvinkel och tele är det minst intressanta för min del.

Har sådan beslutsångest på om jag ska vänta på ny canon 5D eller köpa d700.
2008-07-08 00:04   bruset
Svar till Benjamin.

Nikons 24-70 2.8 ska vara skarpare än Canons 24-70 enligt photozone's mätningar.

Nikons 24-70 och 14-24 är de objektiv som gör att jag också funderar på att lämna Canon.

I de två andra fallen (50 mm 1,2
24mm 1,4)leder Canon utvecklingen (enligt en massa tester av oberoende källor).

Mvh

David

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Världens bästa naturbilder visas på Naturhistoriska

De hundra bästa bilderna från världens största naturfototävling, Wildlife Photographer of the Year, kommer att visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm med start den 23 februari. Läs mer... 13

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Två kompakter från Nikon med lång zoom

Försäljningen av kompaktkameror har nästan upphört, förutom två undantag: Kompakter med stort zoomomfång och kvalitetskompakter med stor sensor. Därför lanserar Nikon två kompakter med 35 respektive 60 gångers zoomomfång som är billigare alternativ till monsterzoomen P1000. Läs mer... 2

Historien bakom Ansel Adams klassiska bild

The Ansel Adams Gallery har gjort en fyra minuter lång video om hur Ansel Adams kända bild "Moonrise, Hernandez" kom till, både vid fotograferingsögonblicket och i mörkrummet. Läs mer... 7

Sony A9, A7R III och A7 III får förbättrad autofokus

Under våren och sommaren kommer Sony med nya firmware-versioner för A9, A7R III och A7 III som bland annat ger fler autofokusfunktioner och intervalltagning. Läs mer... 2

Göran vill skriva om din bild

Har du en bild som du tycker om, men inte riktigt förstår varför? Eller kanske en som du själv ogillar, men som andra uppskattar? Låt då Göran Segeholm skriva om din bild i Fotosidan Magasin. Läs mer...

Ny gatufotobok om Stockholm

Fotosidan-medlemmen Simon Johansson är aktuell med sin andra fotobok "A Familiar Place" som handlar om hur det är att leva i Stockholm. Boken har redan fått stor uppmärksamhet, bland annat av Financial Times. Vi passade på att ställa några frågor inför boksläppet som sker på lördag. Läs mer... 1

Mer avancerad AF i Sony A6400

Sony A6400 ersätter A6300 och har framförallt bättre autofokus. Den nya autofokustekniken i A6400 kommer även till A9 genom en kommande firmware-uppdatering. Läs mer... 7

Följ Fotosidan på Instagram

Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram. På instagram publicerar vi utvalda bilder från Fotosidan. Gilla vårt Instagram-konto så hittar vi dig bättre och du missar inte våra uppdateringar. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro