Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fujifilm X-H1: Toppmodell med bildstabilisering

Fujifilm X-H1: Toppmodell med bildstabilisering

Fujifilm har lyckats med mycket, men de har hittills saknat två saker: Bildstabilisering i kamerahusen och funktioner som lockar avancerade videokunder. Med Fujifilm X-H1 och två nya videoobjektiv blir det ändring på det.

I grunden delar Fujifilm X-H1 sensor och processor med X-T2 och alla andra modeller i den tredje kameragenerationen. Men X-H1 har fått en del funktioner som X-T2 saknar. Det mest tydliga är ett kraftigare grepp och en topp-LCD, vilket gör att X-H1 påminner en hel del om Panasonic Lumix G9.

Kamerahuset är kraftigare konstruerat än X-T2 med bland annat 25 procent tjockare magnesiumskal som därmed skall vara dubbelt så starkt. Det ger naturligtvis högre vikt (166 gram extra), men Fujifilm har försökt hålla nere vikten genom att konstruera om objektivfattningen. Den ska vara lika stark som tidigare, men något lättare.

Även små detaljer som avtryckaren har vidareutvecklats. Och på baksidan har en dedikerad AF-ON-knapp tillkommit.

Autofokusen har förbättrats något jämfört med X-T2 genom nya algoritmer. En påtaglig förbättring av autofokusen är att X-H1 kan använda fasdetekterande autofokus (AF-C) med sin 100-400 mm telezoom i kombination med 2x telekonverter. En annan förbättring ska göra att den fasdetekterande autofokusen bättre klarar att fokusera på vissa texturer, som fåglars fjäderdräkt. Den har även blivit ljuskänsligare.

Liksom X-E3 har X-H1 bluetooth-koppling som gör att kameran kan vara ansluten med en smartfon eller surfplatta under lång tid utan att dränera batteriet.

X-H1 har fått AF-ON-knapp och LCD-skärm på ovansidan.

Effektiv bildstabilisering

På insidan finns en magnetisk upphängning av sensorn som gör det möjligt att korrigera för 5 olika slags rörelser. Fujifilm uppger att bildstabiliseringen som bäst motsvarar effekten av 5,5 stegs kortare slutartid. Det finns andra tillverkare om hävdar ännu högre effektivitet, men då sker det i kombination med stabiliseringen i objektivet. Fujifilms bilstabilisering fungerar fullt ut med alla deras objektiv, varav de flesta inte har bildstabiliering.

Slutaren i X-H1 är tystare än slutarna i övriga kameror i X-serien. Sökaren har fått högre upplösning jämfört med X-T2, 3,69 miljoner bildpunkter jämfört med 2,36 miljoner. Responstiden anges 5 millisekunder och uppdateringsfrekvensen är 100 Hertz. Det ska ge en sökarupplevelse utan fördröjningar eller ryck; något som underlättar som man ska följa snabbrörliga motiv.

En ny funktion är flimmerreducering som tajmar öppningen av slutaren när lysrör lyser som starkast. Det ger bildserier med jämnare exponering och färg.

Vassare video

Fujifilm har antagligen sneglat på Panasonic Lumix GH5 och dess föregångare som rönt stor popularitet bland professionella och semiprofessionella videografer. Det är inget konstigt att Fujifilm satsar på denna målgrupp. Fujifilm är faktiskt ett av de största märkerna inom TV och professionell video. Fujifilm är dominerande på marknaden för zoomobjektiv till för tv-produktion. 

Fujifilm siktar inte riktigt så högt med X-H1, men den är tänkt för att vara ett alternativ till Lumix GH5 och Sony A7S II. X-H1 kan lagra video i 4K DCI (4096 x 2160 pixlar) med 24p eller 23,98p och 200–50 Mbit/s. Med 4K UHD (3840 × 2160 pixlar) går det även att välja 30p och 25p. I full-HD (1920 x 1080 pixlar) kan bildfrekvensen vridas upp ännu mer, till 120p, 100p, 60p eller 50p. Det dynamiska omfånget uppges till 12 steg för video.

Totalt ska antalet videorelaterade förbättringar vara 20 stycken enligt Fujifilm. Det inkluderar bättre ljudkvalitet, F-log (motsvarar Sonys S-log och Canons C-log) och ett nytt filmsimuleringsläge som ska passa video.

För att matcha kameran har Fujifilm även utvecklat två dedikerade videozoomar: Fujinon MK 18-55 mm t/2,9 och MK 50-135 mm t/2,9. De tecknar ut APS-C och Super35 och säljs med både Fujifilms X-fattning och Sonys E-fattning. De stora skillnaderna mot stillbildsobjektiv är att de har tandning för extern drivning av zoomning och fokuserng. Det ska inte uppstå fokusskift eller "zoom breathing". Till sommaren kommer dessa ut på marknaden med X-fattning. 

Kraftigt batterigrepp

Fujifilm X-H1 kan köpas i paket med batterigreppet VPB-XH1. Precis som kamerahuset har batterigreppet AF-ON-knapp, rejäl vädertätning och ett stort grepp.

Fulladdad, med två batterier (NP-W126S) i batterigreppet och ett i kamerahuset, ska kameran kunna ta 900 bilder. Batterierna i greppet behöver inte tas ut för att laddas om man ansluter en strömadapter.

Cirkapriset för Fujifllm X-H1 är 19 000 kronor inklusive moms. I paket med batterigreppet och två extra batterier är priset 23 000 kronor. Leveransstart i mars.

De nya videoobjektiven MKX 18-55 och MKX 50-135 kostar 40 000 kronor respektive 43 000 kronor inklusive moms.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-02-15. Läst av 5656 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-02-15 08:13   jonas18z
Fuji verkar vara ett företag som tänker bra och gör bra saker som folk vill ha. De är också kända för att ha bra firmware uppdateringar. Nu kanske Sony vaknar upp.

Har använt båda de där linserna till Sony och de är bra även om jag inte gillar zoomar.

Det där med a Fuji skulle vara störst på vet jag inte riktigt vad de kommer ifrån. De är knappast störst idär skulle jag säga Arri på kamera och cooke på linser om vi pratar produktion av film, reklam osv utan någon som helst källa.
Svar från froderberg   2018-02-15 08:52
Jag har inte skrivit att Fujifilm skulle vara störst, men jag är
övertygad om att SVT och andra TV-bolag har väldigt många fler Fujinon-objektiv än Arri.

http://www.fujifilmusa.com/products/optical_devices/broadcast-uhd-hd-sd/index.html
jonas18z   2018-02-15 14:59
Största kanske jag tolkade fel men Skulle knappast säga att Fuji är stora inom videoproduktion. Har nästa aldrig sett några Fujilinser användas vad jag kan minnas. Cooke och arri- linser används mest.
2018-02-15 09:12   Skrotfotaren 2.0
Inte mycket dyrare än XT-2...............
Svar från froderberg   2018-02-15 09:24
Introduktionspriserna skiljer 2000 kronor.
2018-02-15 09:14   Joakim88
Ja den här kameran verkar grym. Nu kanske priset sjunker lite på Xt-2 då kanske man skulle slå till å byta system :)
2018-02-15 10:33   Håkan Lindgren
Flera intressanta och välkomna förbättringar, men konstigt nog har Fuji valt att behålla samma lilla batteri som i tidigare X-serie-kameror. (Enligt DPreview har H1 något lägre batterilivslängd, 310 bilder per laddning jämfört med 340 bilder för T2). Ger man kameran ett större grepp borde man väl ta chansen att också ge den ett större batteri? Jag har en X-T2 och en av de förbättringar jag skulle vilja se i kommande modeller är ett kraftfullare batteri.
Sam DSOTM   2018-02-15 13:44
Det har antagligen att göra med att göra det lättare för de som redan är innne i X-mount systemet att börja använda XH-1. Om du vil komplettera t ex en XT-2 med en XH-1 så blir det lättare om de delar batteri.

Fuji gör ju redan ett större batteri för GFX så jag kan hålla med om att det hade varit nice att utnyttja det för lite stabilare strömförsörjning. Men som sagt, hade de använt ett större batteri hade folk klagat på att de behövde två olika batterier till sina X-mount kameror.
Skrotfotaren 2.0   2018-02-15 16:43
Jag måste nog hålla med till 100% om att ett kraftfullare batteri skulle varit önskvärt. Tyvärr måste man idag köpa ett batterigrepp för att få ut lika många bilder som med en spegel reflexkamera, men då blir dom nästan lika tunga och då försvinner lite av "finessen" med tyngd och smidighet.................................
2018-02-15 10:34   klasb
Jag tycker nog inte att displayen tillför så himla mycket egentligen och sabbar lite den analoga looken. Sen tycker jag det är synd att de har tagit bort skruvgängan i avtrycket.
Sam DSOTM   2018-02-15 13:48
Jag stör mig också på avsaknaden av skruvgänga (samt att avtrycket känns plastigt, samma sak på GFX tyvärr). Vad det gäller den analoga känslan så antar jag att de tycker att de redan har två toppmodeller som ger den känslan och att XH-1, som är tänkt att köras med deras ganska stora videoobjektiv, ändå inte kommer kännas så mycket som en old school analog kamera.
PMD   2018-02-15 22:09
Jättebra med en toppdisplay så att man lätt kan se inställningar när man har kameran på stativ. De kunde dock ha struntat i att ha med slutartid, bländare och ISO-inställning på toppdisplayen. Dessa ser man ju tydligt på respektive reglage. Då hade annan intressant information fått plats istället.

"Analoga" kameror (dvs kameror för film) har haft toppdisplay sen 1980-talet så det förstör väl inte "analoglooken" så mycket?
klasb   2018-02-16 09:45
Jag syftade nog mest på visning av bländare, slutartid och ISO som ju ändå syns på reglagen.
ztenlund   2018-02-16 13:38
Nu upprepar jag mig förvisso från forumtråden, men det syns bara på reglagen om man har objektiv som har graderad bländarring samt att man använder reglagen på ovansidan för att ställa in, något som inte alls måste vara fallet. Det är ju inte ens så att allt som går att ställa faktiskt finns på rattarna.

Vill man ha en kamera som inte har den här displayen, som är lättare, har mindre grepp osv så har Fuji fortsatt andra modeller... Det kommer säkert sådana med stabilisering vad tiden lider, men det dröjer säkert lite för de vill ju sälja den här nu.
2018-02-15 10:46   ajoe
Att ta bort exponeringskompenseringsratten och dessutom inte ge möjlighet att programmera in den funktionen till främre eller bakre hjulet är idioti. T o m Sony har ju!
howlingsun   2018-02-15 12:12
Det borde gå, funkar ju på GFX redan.
alfin   2018-02-15 12:37
Man trycker på knappen bredvid avtryckaren och justerar exponeringskompensationen med ratten.
howlingsun   2018-02-15 12:53
Man kan även ändra en inställning så att knappen blir en "toggle on/off" vilket gör att man inte behöver hålla in den, utan bakre hjulet blir aktivt hela tiden.
2018-02-15 11:33   Sten-Åke Sändh
Väldigt väldigt snygg kamera. Riktigt läcker faktiskt! Största nyheten är tydligen antiskakstabilisering i kamerahuset som kom redan 2005 i systemkameror när KonicaMinolta D7D släpptes - det är mer än 13 år sedan. Nu är det väl bara Canon och Nikon kvar snart.
2018-02-15 11:46   ulricahdesign
Den här var ju väldigt väntad.. men besvikelsen är stor, när Fuji promotar denna för oss som vill satsa på stillbild och video.. och så kör man inte en 180-gradig vridbar skärm, utan samma skräp som på X-T2:an.

Det kan låta tonårsaktigt att vilja ha en sådan skärm för att kunna filma sig själv, men det är mycket önskvärt för många av oss som gör instruktionsfilmer osv.. och jag som inbiten Fuji-fotograf hade hoppet högt, men börjar nu återigen snegla mot Panasonic istället.
ztenlund   2018-02-15 13:31
Klarar inte Fujis kameror med WiFi att visa vad de filmar på en telefon eller surfplatta? Annars går det väl att koppla in en lös skärm antar jag. Inte gratis, jämfört med att byta system eller köra två system på grund av det så är det nog det vettigare alternativet. Det kan förstås vara osmidigt om man går runt och filmar sig själv på en armlängdsavstånd, men instruktionsfilmer låter inte riktigt som den sortens verksamhet.
2018-02-15 12:15   alfin
Det kommer aldrig att släppas någon kameramodell från någon tillverkare som inte någon är missnöjd med, så det är bara att gilla läget. Själv tycker jag Fujifilm ska återgå till att kalla sina kameror Fujica. Mycket bättre namn.
2018-02-15 14:11   Sabud
Jösses så stor och tung denna spegelfria APS-C kamera har blivit.
När jag skaffade min X-T1 tyckte jag den var nära nog perfekt. Frågan är om det kommer en framtida X-T3 med IBIS och tidigare formfaktor, annars kommer jag nog kolla lite närmare på något som inte är större men har FF-sensor.

http://camerasize.com/compare/#772,724

/Stephan
smislo   2018-02-15 15:31
Håller med, hoppas att X-T3 blir inte förändrat i utseende och storlek/ vikt...
A I Nikolis   2018-02-15 23:35
Fuji vet mycket väl om att X-T-serien är omtyckt. Att denna kallas "X-H" och inte "X-T3" tycker jag verkar vara en tydlig indikation på att det även kommer en vanlig X-T3. Inget att oroa sig för!
2018-02-15 14:44   Bengf
Ja den ser mycket bra ut, blir nog lite stadigare att hålla.
2018-02-16 11:07   plenty1
Likeheter med GFX:en som jag använder .
Bla. displayen är ett plus, snabb info utan att behöva slå på den.
Exponeringskompesationen går att förbättra om den är som på gfx:en. Håll in knappen med pekfinger och vrid med tummen. Fungerar men upplevs lite "bökig"
ztenlund   2018-02-16 13:48
Jag är rätt säker på att jag sett att man på GFX kan ändra så att man trycker på knappen och sedan vrider utan att hålla ned den och sedan fimpar funktionen genom att trycka på knappen igen. Däremot vet jag inte om man kan få det som på Nikon där man kan göra så att ena ratten ändrar exponeringskompensationen i t ex bländarprio, utan knapptryck.
plenty1   2018-02-16 19:23
Tack för tipset. Har inte djupdykt i alla möjligheter men ska kolla upp detta. // Jens

Merläsning

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Profoto A1X - förbättrad på 30 punkter

Profoto A1X är en förbättrad version av A1 med bland annat kraftigare batteri och kortare uppladdningstid. Nytt är också att blixten säljs i Sony-version. Läs mer...

Mindre proffsplatta från Wacom

Wacom utökar sitt sortiment av professionella ritplattor med en tredje och mindre storlek. Den mindre storleken gör att priset håller sig på en nivå som är överkomlig för många hobbyfotografer. Läs mer... 11

Nissin MG80 Pro - välkyld toppmodell

Nissin utlovar att deras kommande topmodell MG80 Pro ska klara av att avfyra 1000 blixtar med full effekt i tät följd utan att överhettas. Läs mer... 4

Mindshift Backlight Elite 45 - stor ryggsäck att vandra med

Mindshift Backlight Elite 45 är en fotoryggsäck från Think Tank som har en uttagbar kameradel. Väskan är gjord för att klara längre vandring med stor fotoutrustning. Läs mer... 1

Test: Fujifilm XF 200/2 R LM OIS WR

Plus Till mångas förvåning har Fujifilm introducerat ett litet superteleobjektiv, XF 200 mm f/2 R LM OIS WR. Vi har hårdtestat objektivet. Läs mer... 1

Test: Nikon Z6

Plus Nikon Z6 är mycket lik sitt dyrare och mer högupplösta syskon Nikon Z7. Frågan som många ställer är förstås hur bra den står sig mot konkurrenter som Sony A7 III, och inte minst Nikons egen D750. Läs mer... 2

Nytt Otus-tele från Zeiss

Zeiss utökar sin prestigefyllda Otus-serie med ett nytt teleobjektiv. Zeiss Otus 100 mm f/1,4 är det fjärde objektivet i serien. Läs mer...

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 2

Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

Plus Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ger dem beteckningen G2 som betyder generation två. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sin föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer... 14

Firmware ger Sony A7R III och A7 III nya funktioner

Nu går det att ladda ner den nya mjukvaran (firmware) till Sony A7R III och A7 III som ger nya AF-funktioner och intervalltagning. Läs mer... 15

Laowa satsar på videoobjektiv

Objektivmärket Laowa från Venus Optics har gjort sig känt som ett udda märke med en del uppseendeväckande objektivkonstruktioner. De har bland annat gjort extrema vidvinklar med närmast obefintlig distorsion. Liksom många andra ger sig Laowa nu in på videomarknaden. Läs mer...

Snabba och tåliga hårddiskar från Sony

Många fotografer använder LaCies Rugged-hårddiskar när de är "on location". Nu vill Sony konkurrera och utvecklar hårddiskar som är både stöt- och vattentåliga. Läs mer... 1

Fortsatt dyster arbetsmarknad för fotografer

I Arbetsförmedlingens senaste prognos listas fotograf som ett av de tio svåraste yrkena att hitta en anställning inom. "Mycket hård konkurrens om jobben" är Arbetsförmedlingens bedömning, både på kort och på lång sikt. Läs mer... 3

Bantad sändare från Profoto

Profoto har utvecklat en förenklad TTL-sändare som är betydligt mindre än den vanliga TTL-sändaren Air Remote TTL. Profoto Connect är enklare att hantera och något billigare. Läs mer... 2

PhotoMechanic 6 är snabbare

Pressfotografernas älsklingsprogram PhotoMechanic har nu kommit i en ny version som är snabbare än tidigare versioner och som har nya praktiska funktioner. Läs mer...

Test: Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR

Plus Mitt i den allmänna trenden med allt större och tyngre ljusstarka objektiv och allt fler zoomar går Nikon lite mot strömmen och presenterar ett lätt och kompakt fast teleobjektiv på 500 mm med måttlig ljusstyrka. Vi gillar både idén och resultatet.  Läs mer... 7

Miops Smart Trigger