Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fujifilm X-Pro3 är mer analog

Fujifilm X-Pro3 är mer analog

När Fujifilm uppdaterar X-Pro2 till X-Pro3 är den mest iögonfallande skillnaden en skärm som bara går att se om man fäller ner den.

Den främsta målgruppen för X-Pro-serien är gatufotografer. Många av dem har önskat en vinklingsbar skärm för de tillfällen de vill fotografera i låg vinkel. Fujifilm valde efter långa interna diskussioner att göra en vinklingsbar skärm som bara går att titta på om man fäller ner den. Det gör att kameran ser mer analog ut och blir en uppmaning till fotograferna att titta mer på motiven än på skärmen. 

För att ytterligare förstärka den analoga looken har Fujifilm satt en liten kvadratisk LCD bak på skärmen som kan visa vilken filmsimulering som är aktiv, vilket ser ut som en hållare för fliken till filmasken som finns på många analoga kameror. Den lilla skärmen kan också visa kamerans inställningar.

Ett nytt filmsimuleringsläge har tillkommit, det kallas Classic Neg simulerar den negativa färgfilmen Superia. Det svartvita läget har fått fler inställningsmöjligheter och det går att ställa in klarhet för alla bildstilar. 

De mest grundläggande delarna som sensor, processor och slutare är samma som för X-T3. Det innebär en bakbelyst APS-C-sensor med 26 megapixel. X-Pro3 har fått förbättrade algoritmer för autofokusen vilket ska göra det möjligt att fokusera ner till EV –6, vilket är beckmörkt. Nytt är också att det går att begränsa inom vilka avstånd autofokusen arbetar.

En annan ny funktion är en avancerad HDR-funktion som kan ta upp till 9 exponeringar för att utöka det dynamiska omfånget. Det finns olika valbara HDR-lägen och det går också att applicera filmsimulering.

Fujifilm X-Pro3 har ett skal gjort av titan, vilket är väldigt tåligt. Det går även att få en extra beläggning på ytan kallad Duratect för att göra kameran ännu mer reptålig. Kameran är vädertätad på 70 olika ställen.

X-Pro3 säljs i tre varianter, alla i titan och varav två i Duratect repskydd.

Sökaren är både optisk och elektronisk. Genom att ta bort zoomfunktionen i den optiska sökaren har sökarbilden blivit tydligare. Den elektroniska sökaren är mer högupplöst än hos föregångaren, 3,69 miljoner bildpunkter. Även färgåtergivningen och uppdateringsfrekvensen ska vara förbättrad.

Q-Menyn har blivit mer anpassningsbar. Nu går det att välja mellan 16, 12, 8 och 4 olika funktioner i visningen. 

Fujifilm X-Pro1, X-Pro2 och X-Pro3.

Fujifilm X-Pro3 har en USB-C 3.1-kontakt som gör att man kan ladda kameran med hjälp av en powerbank. Kontakten kan också användas för att föra över bildfiler.

Priset är X-Pro3 är 19 999 kronor inklusive moms för den vanliga svarta varianten. De båda Duratect-varianterna kostar 21 999 kronor. Säljstart i början av november.Publicerad 2019-10-23. Läst av 5285 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-10-23 09:01   Damm på sensorn
Att skärmen bara kan vikas rakt ner känns ju som en väldigt dålig lösning.
2019-10-23 09:04   wirja
Fortfarande ingen bildstabilisering?
Svar från froderberg 2019-10-23 09:38
Fujifilm X-H1 har inbyggd bildstabilisering. Varför X-Pro3 inte fick det kan vi bara spekulera om, kanske för att det inte är så viktigt för gatufotografer? Kanske hade kameran blivit för dyr?
Sten-Åke Sändh 2019-10-23 11:57
Ja det är så det brukar låta Magnus - att det är för dyrt. Jag har ju gjort flera reparationer på garanti av antiskak där man bytt ut de trasiga delarna och den "antishake assyn" kostade då kring 2006 drygt 500 spänn som treservdel till min KonicaMinolta D7D. Jag såg det på dokumenten som jag fick efter reparationen.

Då var D7D enda systemkameran i världen som hade antiskak. Numera är ju det här verkligen mainstream, så det kan bara inte vara en särskilt stor andel av kostnaden för att tillverka en kamera idag. Jag tycker precis som Jan-Erik att det här låter konstigt med tanke på att man redan har detta i andra kameror. Det är ju ändå en kamera för 20 000 spänn och ingen bantat konsumentmodell som exv. Sonys A6400.
Flash Gordon 2019-10-23 12:15
Fuji jobbar med att minytarisera sin IBIS lösning enligt dem själva. De vill inte göra modeller som X-TX eller X-PROX större.

Fuji har uttalat sig om att de har som målsättning att ha IBIS i många modeller i framtiden. Någon tidsplan har aldrig nämnts.
2019-10-23 09:41   luminousoctaves
Snygg! Nästan lika snygg som en riktig analog kamera.
2019-10-23 09:47   PMD
En trevlig sak med Fujifilm är att de har ett så varierat utbud. Det finns något för de flesta, så om man inte gillar den här kameran så kan man välja en annan om man är allmänt förtjust i Fujifilms objektiv (eller av annan anledning vill ha ett Fujisystem).

Jag håller dock med om att det är tråkigt att IBIS bara finns i X-H1.
2019-10-23 11:21   alfin
Den fånigt märkliga skärmlösningen på baksidan kan man förmodligen lära sig att leva med. Värre är att de tagit bort möjligheten att ändra förstoringsgraden på OVF:en och om jag förstått DPR rätt, gjort om paralaxjusteringen så att man tappar möjligheten att förutse var fokus landar, vilket fungerar utmärkt med X-Pro2's OVF. Samma sensor och processor som X-T3 innebär att bildkvalitetsmässigt är det inget lyft från X-Pro2, även om AF förbättrats och en del andra saker som face detection. Ingen kamera jag skulle lägga drygt 10.000 kr emellan för att uppgradera från X-Pro2. Fujifilm tycks ha lagt allt krut på EVF:en och titaniumkåporna och då finns det förmodligen andra billigare Fujifilm modeller som är intressantare.
2019-10-23 11:47   Sabud
En riktig Hefflaklump ;) Större på alla ledder jämfört med Leica M10.
Nog borde man med tanke på storlek och pris kunnat fixa IBIS kan tyckas.

/Stephan
2019-10-23 12:06   Chasid
Precis som sina föregångare är den på tok för stor! Utmaningen för Fuji vore att bygga en kamera med OVF och utbytbar optik som inte är större än Fujifilm X100-serien.
2019-10-23 12:53   Joakim K E Johansson
Jag är ju löjligt förtjust i Fujifilms koncept, så i grunden gillar jag det här. Men jag tycker det hade varit bättre om skärmen hade gått att vinkla ut åt sidan istället, fast det finns säkert skäl till att det inte blev så. Jag misstänker nämligen att Fujifilm har övervägt den saken.

Priset tycker jag också blev väl högt nu. Cirka fyra till sex tusen mer än för X-Pro2, beroende på variant. Men jag måste samtidigt säga att den silverfärgade (eller vad det nu är för färg) är otroligt snygg och väcker mitt habegär :-)
2019-10-23 14:42   Bengf
Man kunde nog lanserat denna som speciell i ett mindre antal, och en då mera traditionell med utsvängbar skärm, 497 gram och ett tunt fingergrepp, det är en rätt så stadig kamera detta.
2019-10-23 15:12   jonas18z
Fujifilm Vågar ta ut svängarna . Starkt att lansera en sådan kamera. Till skillnad från Hasselblad som limmade på trägnasts på en gammal kamera.
2019-10-23 16:59   jonasandersson
Hoppas nu bara X-E4 kommer snart med samma sensor som X-Pro3. Gärna med fast skärm och lite större sökare än tidigare modeller. Då blir det ett köp direkt!
2019-10-23 23:21   Anders F. Eriksson
Beställt en i Durasilver - matchar ljuddämparna på mina hojar :D
Svar från froderberg 2019-10-24 13:07
Lyxlirare :)
Anders F. Eriksson 2019-10-24 18:51
Blir lätt så när man är prylnisse :D

Merläsning

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 14

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer... 1

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar