Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fujifilm X-Pro3 är mer analog

Fujifilm X-Pro3 är mer analog

När Fujifilm uppdaterar X-Pro2 till X-Pro3 är den mest iögonfallande skillnaden en skärm som bara går att se om man fäller ner den.

Den främsta målgruppen för X-Pro-serien är gatufotografer. Många av dem har önskat en vinklingsbar skärm för de tillfällen de vill fotografera i låg vinkel. Fujifilm valde efter långa interna diskussioner att göra en vinklingsbar skärm som bara går att titta på om man fäller ner den. Det gör att kameran ser mer analog ut och blir en uppmaning till fotograferna att titta mer på motiven än på skärmen. 

För att ytterligare förstärka den analoga looken har Fujifilm satt en liten kvadratisk LCD bak på skärmen som kan visa vilken filmsimulering som är aktiv, vilket ser ut som en hållare för fliken till filmasken som finns på många analoga kameror. Den lilla skärmen kan också visa kamerans inställningar.

Ett nytt filmsimuleringsläge har tillkommit, det kallas Classic Neg simulerar den negativa färgfilmen Superia. Det svartvita läget har fått fler inställningsmöjligheter och det går att ställa in klarhet för alla bildstilar. 

De mest grundläggande delarna som sensor, processor och slutare är samma som för X-T3. Det innebär en bakbelyst APS-C-sensor med 26 megapixel. X-Pro3 har fått förbättrade algoritmer för autofokusen vilket ska göra det möjligt att fokusera ner till EV –6, vilket är beckmörkt. Nytt är också att det går att begränsa inom vilka avstånd autofokusen arbetar.

En annan ny funktion är en avancerad HDR-funktion som kan ta upp till 9 exponeringar för att utöka det dynamiska omfånget. Det finns olika valbara HDR-lägen och det går också att applicera filmsimulering.

Fujifilm X-Pro3 har ett skal gjort av titan, vilket är väldigt tåligt. Det går även att få en extra beläggning på ytan kallad Duratect för att göra kameran ännu mer reptålig. Kameran är vädertätad på 70 olika ställen.

X-Pro3 säljs i tre varianter, alla i titan och varav två i Duratect repskydd.

Sökaren är både optisk och elektronisk. Genom att ta bort zoomfunktionen i den optiska sökaren har sökarbilden blivit tydligare. Den elektroniska sökaren är mer högupplöst än hos föregångaren, 3,69 miljoner bildpunkter. Även färgåtergivningen och uppdateringsfrekvensen ska vara förbättrad.

Q-Menyn har blivit mer anpassningsbar. Nu går det att välja mellan 16, 12, 8 och 4 olika funktioner i visningen. 

Fujifilm X-Pro1, X-Pro2 och X-Pro3.

Fujifilm X-Pro3 har en USB-C 3.1-kontakt som gör att man kan ladda kameran med hjälp av en powerbank. Kontakten kan också användas för att föra över bildfiler.

Priset är X-Pro3 är 19 999 kronor inklusive moms för den vanliga svarta varianten. De båda Duratect-varianterna kostar 21 999 kronor. Säljstart i början av november.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-10-23. Läst av 4523 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-10-23 09:01   Damm på sensorn
Att skärmen bara kan vikas rakt ner känns ju som en väldigt dålig lösning.
2019-10-23 09:04   wirja
Fortfarande ingen bildstabilisering?
Svar från froderberg   2019-10-23 09:38
Fujifilm X-H1 har inbyggd bildstabilisering. Varför X-Pro3 inte fick det kan vi bara spekulera om, kanske för att det inte är så viktigt för gatufotografer? Kanske hade kameran blivit för dyr?
Sten-Åke Sändh   2019-10-23 11:57
Ja det är så det brukar låta Magnus - att det är för dyrt. Jag har ju gjort flera reparationer på garanti av antiskak där man bytt ut de trasiga delarna och den "antishake assyn" kostade då kring 2006 drygt 500 spänn som treservdel till min KonicaMinolta D7D. Jag såg det på dokumenten som jag fick efter reparationen.

Då var D7D enda systemkameran i världen som hade antiskak. Numera är ju det här verkligen mainstream, så det kan bara inte vara en särskilt stor andel av kostnaden för att tillverka en kamera idag. Jag tycker precis som Jan-Erik att det här låter konstigt med tanke på att man redan har detta i andra kameror. Det är ju ändå en kamera för 20 000 spänn och ingen bantat konsumentmodell som exv. Sonys A6400.
Flash Gordon   2019-10-23 12:15
Fuji jobbar med att minytarisera sin IBIS lösning enligt dem själva. De vill inte göra modeller som X-TX eller X-PROX större.

Fuji har uttalat sig om att de har som målsättning att ha IBIS i många modeller i framtiden. Någon tidsplan har aldrig nämnts.
2019-10-23 09:41   luminousoctaves
Snygg! Nästan lika snygg som en riktig analog kamera.
2019-10-23 09:47   PMD
En trevlig sak med Fujifilm är att de har ett så varierat utbud. Det finns något för de flesta, så om man inte gillar den här kameran så kan man välja en annan om man är allmänt förtjust i Fujifilms objektiv (eller av annan anledning vill ha ett Fujisystem).

Jag håller dock med om att det är tråkigt att IBIS bara finns i X-H1.
2019-10-23 11:21   alfin
Den fånigt märkliga skärmlösningen på baksidan kan man förmodligen lära sig att leva med. Värre är att de tagit bort möjligheten att ändra förstoringsgraden på OVF:en och om jag förstått DPR rätt, gjort om paralaxjusteringen så att man tappar möjligheten att förutse var fokus landar, vilket fungerar utmärkt med X-Pro2's OVF. Samma sensor och processor som X-T3 innebär att bildkvalitetsmässigt är det inget lyft från X-Pro2, även om AF förbättrats och en del andra saker som face detection. Ingen kamera jag skulle lägga drygt 10.000 kr emellan för att uppgradera från X-Pro2. Fujifilm tycks ha lagt allt krut på EVF:en och titaniumkåporna och då finns det förmodligen andra billigare Fujifilm modeller som är intressantare.
2019-10-23 11:47   Sabud
En riktig Hefflaklump ;) Större på alla ledder jämfört med Leica M10.
Nog borde man med tanke på storlek och pris kunnat fixa IBIS kan tyckas.

/Stephan
2019-10-23 12:06   Chasid
Precis som sina föregångare är den på tok för stor! Utmaningen för Fuji vore att bygga en kamera med OVF och utbytbar optik som inte är större än Fujifilm X100-serien.
2019-10-23 12:53   Joakim K E Johansson
Jag är ju löjligt förtjust i Fujifilms koncept, så i grunden gillar jag det här. Men jag tycker det hade varit bättre om skärmen hade gått att vinkla ut åt sidan istället, fast det finns säkert skäl till att det inte blev så. Jag misstänker nämligen att Fujifilm har övervägt den saken.

Priset tycker jag också blev väl högt nu. Cirka fyra till sex tusen mer än för X-Pro2, beroende på variant. Men jag måste samtidigt säga att den silverfärgade (eller vad det nu är för färg) är otroligt snygg och väcker mitt habegär :-)
2019-10-23 14:42   Bengf
Man kunde nog lanserat denna som speciell i ett mindre antal, och en då mera traditionell med utsvängbar skärm, 497 gram och ett tunt fingergrepp, det är en rätt så stadig kamera detta.
2019-10-23 15:12   jonas18z
Fujifilm Vågar ta ut svängarna . Starkt att lansera en sådan kamera. Till skillnad från Hasselblad som limmade på trägnasts på en gammal kamera.
2019-10-23 16:59   jonasandersson
Hoppas nu bara X-E4 kommer snart med samma sensor som X-Pro3. Gärna med fast skärm och lite större sökare än tidigare modeller. Då blir det ett köp direkt!
2019-10-23 23:21   Anders F. Eriksson
Beställt en i Durasilver - matchar ljuddämparna på mina hojar :D
Svar från froderberg   2019-10-24 13:07
Lyxlirare :)
Anders F. Eriksson   2019-10-24 18:51
Blir lätt så när man är prylnisse :D

Merläsning

4K-skärm från Dell med inbyggd kalibrator

Dell UltraSharp 27 4K Premier Color Monitor är en 4K-skärm med inbyggd kalibrator. Den har Thunderbolt 3 och täcker 100 procent av Adobe RGB. Läs mer...

Leica SL2 har inbyggd bildstabilisering

Som många gissat kommer nu Leica SL2 med samma 47-megapixelsensor som kompaktkameran Leica Q2. Dessutom har SL2 inbyggd bilstabilisering och kan filma i 5K. Läs mer... 7

Två proffszoomar från Panasonic

Utbudet av objektiv med Leicas L-fattning breddas snabbt. Nu kommer Panasonic med två L-zoomar som främst är tänkt för deras S1-kameror, men som också fungerar med kameror från Leica och Sigma. Panasonic kommer samtidigt med uppdateringar till flera kameror. Läs mer...

Nu kommer Photoshop för Ipad

Det har varit på gång länge, men nu har Adobe äntligen lanserat en version av Photoshop för Apple Ipad. Framöver kommer det också en Photoshop- version för kameratelefoner. Läs mer... 7

Adobe uppdaterar Photoshop och Lightroom

Adobes årliga uppdatering av Creative Suite är här. 2020 års version av Photohop och Lightroom bjuder på flera nya funktioner, bland annat multiexport och möjlighet att exportera framkallningsinställningar. Läs mer... 4

Fotosidan provar Sony A9 II

Plus Sony har lanserat en ny proffskamera, A9 II, som främst är tänkt för press- och sportfotografer. Vi har fått möjlighet att fotografera olika sporter med kameran, men framförallt så har vi provat den allra viktigaste funktionen för yrkesfotograferna. Läs mer... 4

Test: Canon EF 85/1,4L IS USM

Plus Canon var först med optisk bildstabilisering redan på 90-talet. Nu har de utvecklat tekniken så långt att den fungerar med ett kort ljusstarkt tele. Vi har testat Canon EF 85/1,4L IS USM. Läs mer... 2

Två nya proffskameror från Canon

Canon håller på att utveckla två nya toppmodeller, en spegelreflex och en spegelfri. Läs mer... 16

Två nya Canon RF-objektiv

Vi har vetat att de är på gång, men nu är årets två sista RF-objektiv från Canon klara. Nästa år kommer ytterligare RF-objektiv. Läs mer... 1

Flera objektiv från Tamron till Sony

Tamron är i full gång med utveckling av objektiv med Sony E-fattning. De började med 28-75/2,8 och 17-28/2,8. Nu följer ytterligare en f/2,8-zoom och tre objektiv med fast brännvidd. Läs mer... 3

Raster till Elinchroms softboxar

Elinchrom har lanserat en ny serie raster till sina Rotalux-softboxar som kallas Rotagrid. Läs mer... 2

Ny toppmodell: Sony A9 II

Sony uppdaterar sin toppmodell A9 till A9 II i god tid inför sommar-OS i Tokyo 2020 då Canon och Nikon väntas ha lanserat sina nya snabba sportkameror. Läs mer... 17

Gopro Hero8 kan moddas

Nya Gopro Hero8 kan förses med upp till tre moduler, "mods". En för ljud, en för ljus och en extra skärm. Samtidigt med Hero8 lanseras 360-kameran Gopro Max 360. Läs mer... 1

Adobe förbättrar Content-aware fill i Photoshop

Content-aware fill, innehållsmedveten fyllning, är en av de mest kraftfulla funktionerna i Photoshop. Adobe avslöjar nu några förbättringar i funktionen inför en kommande uppdatering av Photoshop. Läs mer... 1

Sensor med 47 megapixel och 8K-video till MFT

Sony har utvecklat en ny Four Thirds-sensor med 47 megapixel och möjlighet att fånga 8K-video. Sensorn kommer troligen i kommande Micro Four Thirds-kameror. Läs mer... 7

Test: Ricoh GR III

Plus Ricoh GR-serien har sedan 1990-talet bjudit på hög bildkvalitet i fickformat. Kärnan i konceptet är ett skarpt vidvinkelobjektiv och ett slimmat kamerahus. Den senaste versionen GR III bjuder på högre upplösning och bildstabilisering. Läs mer... 19

Canon utvecklar fotorobot

Nyhetsbyråerna har börjat använda fotorobotar för att fjärrstyra kameror vid stora idrottsevenemang. Canon utvecklar nu en egen lösning. Läs mer...

Fujifilm X-Pro3 har gömd skärm

Fujifilm X-Pro3 kommer att lanseras den 23 oktober. Men redan nu avslöjar Fujifilm en del om den nya kameran, bland annat att skärmen blir gömd. Läs mer... 47

Fujifilm-tele med ljusstyrka f/1,0

Fujifilm berättade under ett event i Tokyo att det ljusstarka normalobjektivet 33 mm f/1,0 inte kommer i produktion. Istället kommer ett kort tele med samma ljusstyrka. Läs mer... 2

Profotos VD: Därför satsar vi på smartfon-marknaden

Svenska Profoto har varit high-end-blixtmärket för yrkesfotografer runt om världen. Sedan några år tillbaka satsar Profoto bredare och de nya produkterna C1 och C1 Plus är en del i en medveten strategi att nå alla bildskapare. Läs mer... 1