Proffsfoto

Artiklar > Laowa satsar på videoobjektiv

Laowa satsar på videoobjektiv

Objektivmärket Laowa från Venus Optics har gjort sig känt som ett udda märke med en del uppseendeväckande objektivkonstruktioner. De har bland annat gjort extrema vidvinklar med närmast obefintlig distorsion. Liksom många andra ger sig Laowa nu in på videomarknaden.

Allt fler objektivtillverkare utvecklar objektiv för video. Det är en marknad med små volymer, men med höga marginaler. Objektiv med fast brännvidd baseras ofta på ett stillbildsobjektiv. Zoomobjektiv behöver däremot oftast konstrueras specifikt för video då det ställs krav på att objektivet inte ska ändra avstånd under zoomning eller utsnitt under fokusering. 

Venus Optics, som ligger bakom Laowa, har bestämt sig för att satsa på videoobjektiv. De ska inte bara anpassa sina stillbildsobjektiv utan även göra helt nykonstruerade zoomobjektiv. Ambitionen sägs vara hög. Det första zoomobjektivet har fått tilläggsnamnet "OOOM", som står för "Out Of Our Minds", för att indikera den höga ambitionsnivån.

Venus Optics har visat upp två prototyper, en zoom och en extrem vidvinkel. Zoomen heter Laowa OOOM 25 mm - 100 mm t/2,9 och är anpassad för kameror med Super 35-sensor. Den optiska konstruktionen består av 20 linselement i 16 grupper. Närgränsen är blott 32 cm. 

Det andra objektivet är en extrem vidvinkel och tecknar ut hela småbildsformatet, 36 x 24 mm. Det heter Laowa 12 mm t/2,9 Zero-D och är baserat på Laowa 12 mm f/2,8 Zero-D. Objektivet har 110 mm filterdiameter. Det kommer att finnas en step-up-ring för att objektivet ska gå att använda med en matte box med 114 mm filterdiameter.

Objektiven kommer att säljas med PL-fattning.Publicerad 2019-04-09. Läst av 1499 personer.

Merläsning

ANNONS
Phottix Nuada R4 II LED-Panel