Proffsfoto

Artiklar > Laowa ska göra objektiv till Canon Eos R och Nikon Z

Laowa ska göra objektiv till Canon Eos R och Nikon Z

Laowa har på bara några få år lanserat en hel rad udda objektiv, men verkar nu bli första tredjepartstillverkare med objektiv till Canons och Nikons nya spegelfria system. De skall även göra att supervidvinkel till Fujifilm GFX och mycket annat spännande.

Fotosidan var på plats när VD för Venus Optics presenterade spännande nyheter om kommande Laowa-objektiv och berättade lite om företaget och dess framtidsplaner.

Bland annat visade de en bild över produktionen, år för år. 2014 gjorde man 2 139 st objektiv. Året efter hann man bygga 6 144 stycken. 2106 nådde man 11 310 st, 2017 gjorde man 23 534 objektiv och hittills i år (till och med 26 september) har man tillverkat 26 764. Målet är att komma över 40 000 för helåret 2018. Hyfsad tillväxt kan man säga. De tio objektiv man släppt hittills kommer snart få många fler syskon: under 2019 skall ytterligare tio objektiv lanseras. 

Mr Li Dayong, VD för Venus Optics, eller Anhui Changgeng Optics Technology Co., Ltd som är deras formella namn. Venus Optics startades så sent som 2013 av en grupp fotoentusiaster industrimänniskor med Mr Li Dayong i spetsen. Sedan dess har de lanserat 10 objektiv och nu tänker de börja växa ännu fortare.

Laowa har blivit kända för udda och inte sällan rätt extrema objektiv. Som Laowa Probe som vi berättade om i somras

Laowa Probe är ett lindrigt sagt udda objektiv. Brännvidden är 24 mm, maxbländaren är f/14 och framändan är vattentät och har inbyggd belysning. Och jodå, objektivet tecknar ut småbild. Här ser du det på en Canon Eos 6D.

Det första nya objektivet man beskrev under det här pressmötet kan nog sägas vara snudd på konventionellt för att vara ett Laowa: 10-18 mm f/4,5-5,6 FE. En extrem vidvinkelzoom för Sonys spegelfria Alpha-kameror alltså. Det är ett överraskande kompakt objektiv, har 14 linselement i 10 grupper. Du kan sätta stora 100 mm kvadratiska filter i en hållare framför objektivets krökta frontlins. Men du kan även montera 37 mm filter baktill i objektivet. Man har valt en ovanlig lösning med bara fem bländarblad, detta för att objektivet skall ge snygga tiouddiga stjärnor när du har kraftiga motljuspunkter. Objektivet börjar säljas nu i november.

Laowa 10-18 mm f/4,5-5,6 FE monterat på en Sony A7 II. Det är som synes ett överraskande kompakt objektiv trots de extrema bildvinklarna.

Nästa objektiv att lanseras blir ett 100 mm f/2,8 Ultra-Macro APO. Benämningen Ultra-Makro syftar på att objektivet ger upp till 2:1 i förstoringsgrad trots att det också kan fokusera till oändligt. Benämningen APO innebär att objektivet skall vara extremt välkorrigerat för kromatiska aberrationer. Det här objektivet börjar säljas runt årsskiftet. 

Under första halvan av 2019 kommer 17 mm f/4 Zero-D GFX, en extrem vidvinkel för Fujifilm GFX, bildvinkeln (113 grader) motsvarar 13 mm på småbild. Objektivet har hela 21 linselement i 14 grupper. Som namnet antyder skall det ha försumbar distorsion och trots den extrema bildvinkeln så har det plan frontlins och du kan montera filter (86 mm filtergänga). 

En annan extrem vidvinkel som kommer under första halvan av 2019 är ett 4 mm f/2,8 Fisheye MFT, ett cirkulärt fisheye för Micro For Thirds alltså. Bildvinkeln är 210 grader, du får en cirkulär bild och objektivet kan till exempel användas för att skapa 360-graders panoraman. Konstruktionen består av 7 linselement i 6 grupper, och vikten är ynka 135 gram.

4 mm f/2,8 Fisheye MFT, fisheye fr Micro Four Thirds. Som synes är objektivet extremt kompakt och väger bara 135 gram.

Mr Li Dayong berättade att de upptäckt att andra företag tog betalt för att bygga om Laowa-objektiv för filmning. Så nu gör de själva samma sak, man lanserar Laowa 7,5 mm t/2,1 Cine MFT, Laowa 9 mm t/2,9 Cine Zero D och Laowa 12 mm t/2,9 Cine Zero D PL. Det sistnämnda objektivet har alltså den i filmindustrin vanliga PL-fattningen.

Man kommer att introducera tre vidvinklar för Micro Four Thirds: 17 mm f/1,8 MFT, 12 mm f/1,8 MFT och 9 mm f/2,8 Zero D MFT. Det sistnämnda är alltså en MFT-version av det objektiv som finns för Fujifilm X, Sony E och Eos M. Dessutom gör man en variant till: 9 mm f/2,8 Zero D DJI DL - ett objektiv för drönartillverkaren DJI:s DL-fattning.

OOOM-objektiv

Venus Optics skall även satsa på en serie helt nykonstruerade Cine-objektiv för videokameror med stora sensorer (småbild). Man kallar serien OOOM. Det man satsar på är zoomobjektiv som är helt utan focus breathing (att brännvidden förändras med fokusavståndet) och helt parfokala, alltså att fokus inte ändras alls när du zoomar (vad man ibland kallar "äkta zoom"). Maxbländaren blir t/2,9 och objektiven skall ha exceptionell skärpa. 

Det första objektivet i serien är ett 25-100 mm, du ser det objektivet i förgrunden i bilden på Li Dayong, överst i artikeln. Senare skall det komma en vidvinkelzoom och en telezoom.

Objektiv för Eos R och Nikon Z

Den avslutande överraskningen från Venus Optics är att man håller på med varianter av 10-18 mm f/4,5-5,6 och av 15 mm f/2 Zero D för Canons RF-fattning och Nikons Z-fattning. De här objektiven finns ju redan med Sony FE-fattning.

Man berättade också att några av de nya objektiven för första gången hos Laowa kommer ha inbyggda motorer för att ändra bländaren. Det innebär att bländaren kan styras från kameran och du kan köra bländarautomatik. Dessutom lade man till att man kikar på nästa steg med motorer i objektiv: autofokus. 

 Publicerad 2018-10-01. Läst av 2238 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-10-01 12:46   pellevin
Kul med ett företag som tänker nytt i en bransch där dinousarierna bara pumpar ut nya överprisade versioner av sina gamlaobjektiv. Laowa har visat att det går att bygga små spännande objektiv med riktigt bra prestanda. Kan de fixa AF också så kan de bli riktigt stora.
Svar från Grevture 2018-10-01 13:36
Stora påkostade objektiv är det helt enkelt det som är med bred marginal mest lönsamt att tillverka och sälja, det handlar inte om konservatism, utan om förnuftig företagsekonomi.

Men jag kan hålla med om att Laowa är en intressant utmanare.

Merläsning