Proffsfoto

Artiklar > Nikon D6 ute - läs allt om proffskameran

Nikon D6 ute - läs allt om proffskameran

Nikon D6 är en vidareutveckling av proffskameran D5 som lanserades 2016. Nikon D6 har bland annat en nyutvecklad autofokus och snabbare serietagning.

Nikon D6 är ännu tydligare än sina föregångare starkt nischad mot sport- och pressfotografer. Under utvecklingsarbetet har Nikon undersökt vad de dessa fotografer önskat sig. Svaret är fler skarpa bilder och enklare hantering, särskilt när man sänder bilder.

"Sportfotografer bryr sig i stort sett bara om skärpan sitter, allt annat är sekundärt", berättar Jeremy Gilbert, marknadschef för Nikon i norra Europa.

Därför har Nikon utvecklat en ny autofokus till D6:an med 105 AF-punkter, alla korsformade och valbara. Det kan jämföras med den i D5 som har 153 AF-punkter varav 99 är korsformade och 55 är valbara. AF-punkterna i D6:an kan arrangeras i 17 olika mönster och sitter 1,6 gånger tätare än i D5.

AF-punkterna kan fokusera ner till -4 EV. Mittpunkten klarar även -4,5 EV. D6 har en nyare och mer kraftfull processor än D5. Nyare algoritmer och snabbare beräkningar bidrar också till snabbare och exaktare fokusering. Kort sagt ska den nya autofokusen ge fler skarpa bilder.

Exempelbilder Nikon D6

Genom att modifiera spegel- och slutarmekanism har Nikon lyckats höja serietagningsfrekvensen från 12 bilder per sekund till 14 bilder per sekund. Det finns en begränsning på 200 exponeringar i följd. Det är för att man inte ska tömma minneskortet om något råkar ligga an mot avtryckaren.

Behöver man ännu högre bildfrekvenser så går det att ta jpg-bilder med begränsad upplösning, som snabbast 2 megapixelbilder i upp till 120 bilder per sekund, spar du större filer blir hastigheten lägre.

Sensorn är i grunden samma som i D5, men har finjusterats för att ge lägre brus vid högt ISO. Logiskt med tanke på hur ofta sportfotografer använder högt ISO. Den snabbare processorn bidrar också till att höja bildkvaliteten.

Att Nikon valt att utgå från D5-sensorn innebär att kameran får en del begränsningar. Mest beror detta på att den sensorn, jämfört med modernare varianter, har relativt långsam utläsning. Detta märks på att autofokusen i live view-läget enbart är kontrastbaserad och att det bara går att ta 10,5 bilder per sekund med full upplösning med tyst elektronisk slutare. Med mekanisk slutare, som är mindre stressigt för sensorn, når man upp till 14 bilder per sekund.

Långsam autofokus i live view är knappast någon stor grej. Men det innebär ju dessvärre också att det blir långsam autofokus under videoinspelning, något som definitivt känns som en stor brist. I synnerhet när man jämför med AF-prestanda under videoinspelning med Z6 och Z7, eller för den delen med den nya D780.

Till skillnad mot D5 har D6 både inbyggd wifi, blåtand och GPS. För den som vill få större wifi-räckvidd kan använda den separata sändaren WT-6. Kameran har dubbla kortplatser med stöd för både XQD och CFexpress.

Kensington-lås kan förhindra att monterade remotekameror stjäls eller att någon snor kameran i pressrummet.

Bland de många små förbättringarna kan nämnas Kensington-lås för att sydda remote-kameror från stöld. De flesta övriga förbättringar finns i kamerans mjukvara. Med D6 är det till exempel möjligt att prioritera vilken bild som ska skickas och det går att fokusskalibrera zoomobjektiv i både tele- och vidvinkelläge.

Leveranserna startar under våren 2020. Det rekommenderade priset är 79.990 kronor inklusive moms.Publicerad 2020-02-12. Läst av 7991 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-02-12 07:52   jonas18z
Inte mycket förbättringar och ser ut som att Canon har gjort en bättre uppgradering på länge.

att de inte lyckas göra bättre fps då detta ska vara en sportkamera, a9 fotar 20 fps i full frame och tyst läge denna 10.5.
Svar från froderberg 2020-02-12 13:55
Det är inte tänkt att fotograferna ska använda live view mer än vid vissa tillfällen. För övrigt klarar slutaren 14 bilder/s mot 10 bilder/s i Sony A9 II och 5 bilder/s i Sony A9.
motofoto 2020-02-12 16:15
Sony a9II, 10bilder/sek.
2020-02-12 10:06   unoengborg
Nästan så att man kan höra jublet och hurra ropen från Canons och Sonys styrelserum ända hit.
jonas18z 2020-02-12 10:38
Kan det bero på att nikon har legat dåligt till rent ekonomiskt?

Tycker alltid nikon har legat i framkant men detta kanske visar att de är på väg neråt.
MikaelSB 2020-02-12 10:56
Äsch, knappast.
martinot 2020-02-12 14:14
Nyfiken Uno/Jonas: Vad saknar ni för att ni skulle överväga att välja D6 framför Canons motsvarighet?
jonas18z 2020-02-12 15:20
Videofunktionerna.
Grevture 2020-02-12 16:22
Jonas: Om man vill vara artig kan man säga att du är ganska konsekvent i hur du kritiserar nya kameramodeller. Eller möjligen enkelspårig :)

Oavsett vilken kamera som dyker upp så sågar du den om den inte uppfyller just dina krav på hur en kamera skall vara (vilket till stor del verkar handla om dess videospecar) och hävdar att tillverkaren av den kameramodellen snart är på väg i konkurs.

Förr riktade du kontinuerligt den kritiken mot Canon, i stort sett oavsett om de introducerade en billig instegskamera eller en presskamera - hade den dåliga videospecar var den kass, Canon var idioter och skulle snart gå i konkurs.

Nu när Canon (vilket nog de flesta gissat att de skulle göra) förbättrat sina videospecar verkar du nu ha skiftat fokus till Nikon som då är idioter som snart kommer gå i konkurs :)

D6 är en supernischad sport- och presskamera. Och visst, pressfotografer videofilmar ofta numera, men är man Nikon-baserad pressplåtis gör man nog videofilmandet med en D850 eller Z6 - sådana fotografer har hur som helst en tendens att ha med sig mer än en kamera.

Visst hade det varit roligare och bättre om D6 haft en modernare sensor med fasdetekterande sensorAF och som kan leverera 4k i 60p. Men är det viktiga egenskaper för en nischkamera som D6? Nä, troligen inte.

Lite tråkigt för alla oss tekniknördar, men Nikon har förmodligen gjort en rätt rationell bedömning utifrån den marknad den här kameran är riktad till.
jonas18z 2020-02-12 19:32
Jag kritiserar märke oavsett vad det är för något, många jublar av lycka vad ens egna märke gör. Det finns saker som alla tillverkare ska ha kritik för både negativa och positiva.

Jag är nyfiken på varför Nikon har så passa dålig utläsning på sensorn. Varför inte bättre videospecar, varför inte mer bilder per sekund och varför inte läsa ut hela sensor istället för 2 MP. På fyra år borde man kunna att de kunna göra mera än AF och lite mjukvarujusteringar.


Jag tvekar inte på att denna är bra och jag tycker oftast nikon haft bäst specar kolla bara Nikon D800, Nikon d5,d5 men här tycker jag inte de visar lika mycket innovation.
Grevture 2020-02-12 20:23
Jonas, jag försöker besvara dina frågor nedan

"Jag är nyfiken på varför Nikon har så passa dålig utläsning på sensorn."

För att de valt att behålla i grunden samma sensor som i D5. Varför de valt de besvaras delvis i artikeln, och flera gånger bland kommentarerna här. Men enkelt sammanfattat: För att de bedömer att den sensorn har tillräckliga prestanda för det som kameran är avsedd för.

"Varför inte bättre videospecar"

Se svaret ovanför.
"varför inte mer bilder per sekund"

För att det är svårt att bygga DSLR-kameror mycket snabbare än runt 15 bilder/sek (Nikon klarar 14, Canon 16) eftersom man är begränsad av hur snabbt man kan röra spegeln.

Och varför den inte är snabbare i live viewläge (när spegeln är uppfälld) är besvarat högre upp - man har valt att behålla en äldre sensordesign.

"och varför inte läsa ut hela sensor istället för 2 MP."

Vem påstår att man inte läser ut hela sensorn?

"På fyra år borde man kunna att de kunna göra mera än AF och lite mjukvarujusteringar."

Och här tror jag vi har själva kärnfrågan - du vill se mer nyheter eftersom du tycks utgå från att mer nyheter också automatiskt betyder en bättre kamera :)

Det är inte så enkelt. Det här är en supernischad kamera byggd för en rätt liten målgrupp, och dessutom byggd med en grunddesign - DSLR - som sannolikt nått vägs ände sett till den typ av prestanda de här kamerorna är avsedda för. D6 är alltså en kamera som är byggd för att göra en väldigt specifik sak - ge så många korrekt fokuserade bilder som möjligt oavsett ljusförhållanden. That's it. Det är vad den målgruppen är ute efter.

Alla, inklusive Nikon, inser att enda sättet att på längre sikt tydligt öka sådana här prestanda är att satsa på spegelfri design. De pratade faktiskt om den saken redan 2016 när de introducerade D5 (jag var med på den presentationen) men påpekade då också att den spegelfria tekniken då (2016) ännu inte var tillräckligt bra för att ta över. Och det tog två år ytterligare (2018) innan Sony presenterade en kamera som faktiskt på allvar utmanade de snabbaste DSLR-designerna. Och inte heller de har riktigt klarat att driva den tekniken så mycket längre än idag (A9 Mark II är inte snabbare än sin föregångare) utan har, ungefär som Nikon, valt att i huvudsak koncentrera sig på att förbättra autofokusen och arbetsflödet. Och jag som testkört A9 II kan hälsa att även om den fått bättre AF än sin föregångare (som ju också uppgraderats rejält under vägen) så är den fortfarande inte på något tydligt sätt bättre än vad Canon och Nikon redan har.

Nikon verkar ju jobba på en spegelfri press- och sportkamera (se https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/snabb-spegelfri-toppmodell-pa-gang-fran.htm) men varken de eller Canon (som utan tvivel också jobbar på samma sak) verkar bedöma att man kan uppnå tydligt bättre prestanda med en helt spegelfri press-/sportkamera riktigt ännu. Och A9 II tyder väl på att inte heller Sony är redo att ta några tydliga kliv vidare från det vi redan har för den sortens kamera.

Canon har ju till skillnad från Nikon och Sony valt att skapa en helt ny sensor till sin senaste sport-/presskamera. Men det handlar väl om något vi är ovana att säga när vi diskuterar sensorteknik - just nu verkar de ligga lite före konkurrenterna när det gäller sensorteknik :) De kan bygga en sensor som dels är snabb nog och ändå ger tillräckligt bra prestanda på höga ISO.

Man kan ju fundera om Nikon kunnat bygga D6 kring samma sensorteknik som i Z6, då hade man ju kunnat få mer imponerande prestanda i live view/video, men sannolikt har de bedömt att den sensorn för många andra begränsningar (t.ex. hög-ISO-prestanda under snabb utläsning) för att vara ett rationellt val.

Jag misstänker att Nikon helt enkelt varit ganska rationella som valt att göra som de gjort. Jag håller helt med om att det inte är spännande, men att skapa spännande nyheter är helt enkelt inte vad man är ute efter. De har gjort ungefär som Sony, putsat på det man har och förbättra det viktigaste för målgruppen.
JensEkberg 2020-02-12 21:55
Martin,
Du har en ängels tålamod. :)
Verkligen...

Vi har varken sett Canon, Apple eller Adobe gå i graven...
och förmodligen klarar sig Nikon ganska väl de med.
2020-02-12 10:18   pdahlen
Om de hade velat att D6 skulle sticka ut så borde de gjort något liknade lösning för live view som i D780
gunnar_berg 2020-02-12 14:55
Nu är jag ingen sportfotograf men jag undrar om "live view" fungerar praktiskt med tanke på att det ofta handlar om väldigt snabbt arbetsflöde...
Grevture 2020-02-12 15:32
Peter: Jag kan i sak hålla med dig, men här bromsas de ju av valet att använda en vidareutveckling av den relativt gamla D5-sensorn (som ju introducerades årsskiftet 2015/2016).

D780 har ju en modernare sensor (antagligen nära släckt med den i Z6) som har tillräckligt snabb för att till exempel ha vettig sensorbaserad autofokus.
ztenlund 2020-02-12 15:57
Det man möjligen kan anföra är att det inte hindrat Nikon tidigare från att till synes ta grunddesignen från D500-sensorn och trycka dit fasdetekternade pixlar och stoppa den i en spegellös kamera. En liknande operation är ju gjord med Z7.

Nu bör båda dessa modeller nå högre volym, vilket kan vara en förklaring, men en annan kan ju vara att Nikon tyckte att någon annan egenskap skulle bli sämre än annars om de gjorde detta. De fasdetekternade pixlarna är ju inte hundraprocentigt problemfria. Alternativt rakt av inte värt pengarna med tanke på hur kamerorna används utanför forumkommentarerna. :)
Grevture 2020-02-12 16:10
Martin: Om jag förstått saken rätt så är sensorn i D500 minst ett år nyare än den i D5 trots att de två kamerorna introducerades samtidigt. Dessutom är det en hälften så stor APS-C-sensor och vi vet ju alla att möjligheten till höga utläsningshastigheter alltid dykt upp först i mindre sensorer.

Kort sagt: Vad vi ser hos D5 och D500 är den skiljelinje i sensorteknik när man passerade nivån där sensorbaserad fokus blev riktigt meningsfull.

Det roliga så här i efterhand är ju att just på pressvisningen i Las Vegas där man introducerade D5 och D500 så pratade Nikon uttryckligen om varför man valt att bygga D5 som DSLR eftersom den spegelfria tekniken inte riktigt var redo för den sökarupplevelse och autofokus som krävdes i målgruppen för den kameran. Att D6, med i grunden snarlik sensor, inte får bra AF i live view/video tycks ju bekräfta vad de sa för fyra år sedan :)
2020-02-12 10:41   jonas18z
60fps i 2MP , wtf? Olympus har haft bättre i betydligt billigare kameror. Canon har bättre och Sony.

Nej, nikon
MikaelSB 2020-02-12 11:03
Det är bara extrakrafs som slängs in utifall det av en händelse skulle kunna komma till nytta.

Det är inte en egenskap Nikon trycker på som identitetsbärande för den nya kameran. Den centrala uppgraderingen mellan D5 och D6 är det markant uppgraderade autofokussystemet, som går från superbra till ännu bättre. Men visst, fokusera din kritik på meningslöst lull
jonas18z 2020-02-12 11:30
Meningslösa tycker det visar på att nikon är i kris
unoengborg 2020-02-12 12:49
Nu vet vi ju inte hur mycket bättre AF blivit. Redan d5 är ju ganska bra. Är lite tveksam till att man centrerat fokuspunkterna mera.
Svar från froderberg 2020-02-12 13:54
Enligt Nikons produktspecialist ska inte ytan med AF-punkter vara mindre. Däremot är de jämnare fördelade och i och med att alla är korslagda täcks en stor yta.
ztenlund 2020-02-12 14:02
Alltså, med 105 valbara så är det nästan en dubblering i detta avseende. 153-punkterssystemet har 55 valbara, med stödpunkter emellan som kameran själv kan använda i olika lägen. Det är också något snack om "triple sensor arrangement" som på något sätt ska vara inblandat i detta i det nya systemet, men jag har inte studerat närmare vad det skulle innebära. Själva antalet korslagda är i sig inte någon stor ökning då 153-punkterssystemet har 99 sådana.

Jag kommer aldrig köpa en D6 i alla fall... Det är möjligen om systemet stoppas i någon kamera längre ned som det skulle kunna vara aktuellt, dvs en uppföljare till D850 i så fall med tanke på att D780 redan har tagit positionen därunder,
martinot 2020-02-12 14:16
Nyfiken Uno/Jonas: Vad saknar ni för att ni skulle överväga att välja D6 framför Canons motsvarighet?

(Spegellösa från Olympus, Sony, Fuji, etc. är inte primära eller likvärdiga konkurrenter.)

För mig som fotar mycket sport så tycker jag att det är ett jätteintressant kamerahus enligt spec. och på pappret. Riktigt bra uppgradering med "allt" man kan önska sig!

Sedan återstår självklart hur de presterar i verkligheten. Ser fram emot tester, och att testa själv!
pdahlen 2020-02-12 14:18
Eller någon man kan få se i D500+, idag har väl D500 liknade AF som D5
ztenlund 2020-02-12 14:56
"Eller någon man kan få se i D500+, idag har väl D500 liknade AF som D5"

Ja och kanske, men en sådan lär jag inte köpa precis som jag inte lär köpa en D6. Min D850 har nästan en D500 inbyggd, även om den är lite långsammare.
2020-02-12 13:04   Bokeh
Dunderklumpen....
martinot 2020-02-15 12:17
Jag minns inte exakta storleksangivelser. Menar du att den är väsentligt större än tidigare D5 eller tex. 1DX III?
2020-02-12 14:17   gunnar_berg
Om jag har förstått det hela rätt så har Nikon intervjuat bl.a. sportfotografer och det dom har efterlyst är supersnabb autofokus och inget annat.

Med tanke på att den nu släppta D6:ans primära målgrupp är sportfotografer så känns det som att Nikon gjort en balanserad avvägning.
2020-02-12 14:48   Bengf
Ja det enda på rak arm är väl att autofokusen vid video borde varit bättre, Z6 lär ju ha mycket bra video-AF. 14 eller 16 bps tycker jag inte är någon stor sak att gnälla om. Tror nog att D6 blir extra bra på högre iso, lilla Z50 verkar överraska med höga ISO-tal, så Nikon har nog fått till det med D6 också.

Väldigt stor display på ovansidan, hur blir det där när man sitter med stativ runt arenorna, då ser man stora skärmen rakt framför sig, skulle vara en liten ratt så man kunde vinkla den mindre Displayen vid sittande jobb.
ztenlund 2020-02-12 15:06
Man tittar i sökaren eller på den lilla skärmen på baksidan för viss information som inte finns där. Alternativt kan man tända infoläget på den stora skärmen på baksidan.
2020-02-12 15:21   Bussmicke
Med tanke på priset 80k är det knappast något för entusiaster längre. D850 ter sig som snorbillig numera i jämförelse :)
ztenlund 2020-02-12 15:51
Det här är en utveckling som pågått under lång tid, eftersom dessa kameror blivit mer och mer nischade, vilket inte förbättrats av kronfallet. Från början var man hänvisad till dessa kameror om man ville ha småbild med bra autofokusprestanda, men så har det ju inte varit på ganska länge. En hel del av de som köpte ensiffriga hus lär köpa kameror i 5D och D700/8xx-segmentet istället, i en del fall kanske utan spegel, och i andra fall även ytterligare en nivå ner.

Hos Nikon var dock den smalare produkten D3x bra dyr redan för över tio år sedan. Utan att räkna lär den ha varit minst lika dyr med hänsyn tagen till inflation och kronförsvagning.
martinot 2020-02-15 12:13
busschaffis: "Med tanke på priset 80k är det knappast något för entusiaster längre. D850 ter sig som snorbillig numera i jämförelse :)"

Canon 1DX III kostar 87 000.-
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5218544

Nikon D6 kostar 80 000.-
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5245607

Även om Canons och Nikons proffserier säljer en hel del till nischade entusiaster så konstrueras/tillverkas de, och även prissätts, främst som verktyg för yrkesfolk som har behov av extremt robusta snabba kameror.

De har aldrig varit tänka att passa budget/låginkomst.

Att kritisera D6 för priset som du gör blir bara pinsamt för dig, och visar vilken dålig kunskap du har om fotomarknaden och de produkter som du uttalar dig om.
snap01 2020-02-16 20:19
När jag köpte min första dslr canon 1ds så kostade den nästan 80000 kr o det var år 2004 om jag minns rätt.

Så kamerorna har inte blivit dyrare egentligen. Det Som har blivit dyrare är objektiven.
2020-02-12 15:46   Grevture
Jag håller med Gunnar Berg i hans kommentar ovan. Nikon har trimmat upp spegelns prestanda så man får lite snabbare serietagning (dvs fler exponeringar, dvs en aning ökad chans till fler lyckade bilder) och verkar annars ha lagt huvuddelen av arbetet på att förbättra autofokusen (dvs fler bilder med korrekt fokus). Kort sagt, de har gjort det de säger att de gjort :)

Att en del reagerar med besvikelse handlar väl om att Nikon - för att använda ett i alla fall förr vanligt sätt för Nikon att benämna produkter - snarare byggt en D5s än en D6 - alltså snarare en uppgradering av D5 än en helt ny modell.

Ett sätt att tolka det här är att Nikon verkar anse att DSLR-designen så att säga har nått vägs ände för den här typen av kameror. Att man inte kostat på D6 en helt ny sensordesign tyder på att man lägger de resurserna någon annanstans. På sitt sätt en besvikelse, men samtidigt kanske det tyder på att en snabb spegelfri press-/sportkamera inte är så långt borta.
Svar från froderberg 2020-02-12 16:19
Det finns en hel del som talar för att Nikon jobbar på en snabb spegelfri Pro-modell, bland annat det här uttalandet: https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/snabb-spegelfri-toppmodell-pa-gang-fran.htm
2020-02-12 17:13   Damm på sensorn
D5s på sin höjd, ingen D6.

https://www.youtube.com/watch?v=fuWsUawMLWo
ztenlund 2020-02-12 17:25
Kom igen, du länkar till Ken Wheeler...

Vad som är "s" eller nytt nummer kan man alltid diskutera. Under småbildstiden har nytt nummer inneburit en helt ny sensor, men å andra sidan har "s" aldrig inneburit ny AF-modul...
Svar från froderberg 2020-02-12 18:13
Den info jag fått tidigare är att ny kamerakropp innebär ny siffra.
MikaelSB 2020-02-12 18:24
Med tanke på att du far med en så semantisk kritik är jag inte alls förvånad att du länkar till Youtube-fotovärldens byfåne Ken Wheeler. Jag vet att du länkat till hans harklande, kacklande videor tidigare. Varför?
ztenlund 2020-02-12 18:42
"Den info jag fått tidigare är att ny kamerakropp innebär ny siffra."

Så är det sannolikt, men själva kritiken hängs upp på funktioner. Jag tror få som kritiserar har tittat eller har så bra koll på historiken. Hela idén att avgöra om en uppdatering är värdig ett nytt nummer är förfelad, eftersom diskussionen snabbt hamnar ungefär i samma fack som när man letar logik i 150+ år av svenska littera på järnvägsfordon...
Bussmicke 2020-02-12 21:05
Även hårfager har pratat om kameran..

https://www.youtube.com/watch?v=2kSEfW5Rr_0
2020-02-12 20:30   azek99
Spegel är så 2005...
Bussmicke 2020-02-12 21:04
Ähh, det tycker jag inte. Den skyddar sensorn när man byter optik..
martinot 2020-02-17 01:24
ekmark; Du menar 1965 antar jag?

Eller vad menar du hände just 2005 (antar det är en felskriving av dig)?
2020-02-12 20:57   DanNikon77
Kul med en D5s , synd att det är några år försent!

Klart man som kameraföretag inte vill ha ett flaggskepp i paritet med konkurrenterna, speciellt när det är OS i Tokyo,förstår ju vem somhelst....
2020-02-13 10:06   Jan Rönnlund
Ja som kund till Nikon kan man då se att de verkligen kramat ut det sista ur DSLR för sport/actionfotografer.. ja och pressfolk. Troligen supersnabb och säker AF och fina leveransmöjligheter direkt från kameran på plats.
Vi som har D5 som när den kom kändes allround inser att D6 låter specifik för sport/action och press.
Med tanke på utvecklingen så väntar jag på Nikons nästa släpp av en snabb spegellös och rejäl pjäs i klass med D5.
Ja trots att sökaren kanske inte uppdaterar lika snabbt så tror jag att en spegellös och mer allroundkamera blir mitt nästa steg.
Säkerligen supersnabb AF och med en massa fina specar för det pris som en ny D6 skulle kosta i uppgradering nu.

My cup of tea.
/Janne
Grevture 2020-02-13 12:49
Om man ser på Nikons ensiffriga (D1/D2/D3/D4/D5/D6) serie så har de ju ömsom varit rätt hårt nischade (gamla D2H och nu D5/D6 är ju bra exempel) och ömsom hyfsat generella (D3 och D4 är nog de tydligaste exemplen).

Canon har ju gått igenom en liknande utveckling där gamla 1Ds Mark II under flera år var den totalt dominerande generalistkameran för yrkesfotografer, en roll som numera (och med lite mindre tydlig dominans) innehas av 5D-modellerna.

Det kommer nog alltid finnas en efterfrågan efter stora kameror med inbyggt vertikalgrepp, jättebatteri och som är extremt hållbara. Något till och med Sony lite vagt mumlat om när de skulle summera proffsens respons på A9. Har man ändå stora objektiv vill man gärna ha en kamera med rejält grepp.

Men de kommer definitivt vara spegelfria framöver. 1Dx Mark III och D6 är nog de sista DSLR-modellerna i sitt slag.

Och man kan komma ytterst nära optisk sökare om man har tillräckligt snabb sensor/processor - något A9 faktiskt demonstrerat. Det är bara mycket sällan den uppvisar lite lagg jämfört med en optisk sökare och autofokusen är ju numera i världsklass.

För de finns ju många fördelar med spegelfritt också - avancerad autofokus med saker som ögondetektering, bättre AF-täckning över bildytan, i princip obegränsat snabb serietagning (i alla fall med elektronisk slutare). Större ljusare sökare som dessutom kan visa upp mycket spännande bonusinformation (peaking, zebra, histogram och allt från avstånd till inställningar). Och med snabba nät (5G) kan man se en remotekameras sökarbild i sin sökare i realtid. Plus bonusen för farbröder som mig som slipper växla mellan normala och läsglasögon :)

Och rent allmänt öppnar ju spegelfritt upp för friare kameradesign, nu förväntar jag mig inga drastiska förändringar där, det finns en etablerad klassisk ergonomi som faktiskt fungerar jättebra. Men det blir ju onekligen enklare att bygga saker som utbytbara eller vinklingsbara sökare.
Jan Rönnlund 2020-02-13 14:27
Jovisst är hela D-serien nischad och rejält byggda för att tåla stryk.
Det är uppskattat, tyckte ändå när D5:an dök upp att den kändes mer allround än mina D3s o D4 och har varit supernöjd med denna.
Väntade in spec och var nyfiken på en D6 men är säker på att det inte blir mitt behov före annat.
Jag skulle önska en liknande kamera i samma format med inbyggt vertikalgrepp, tålig och kraftfulla batterier.
Men kanske i spegellös då och alla fördelar som det innebär.. ja mera framtidsutsikt för alla obj och tillbehör.
Får väl drömma vidare för de släppta kamerorna i spegellöst är inget för mina händer och fingrar.
Jag vill ha en klump i handen som passar de fortfarande lite tyngre och längre rören jag har hemma.

Habegäret finns alltid men förståndet säger..... skaffa det som verkligen behövs i förhållande till ditt fotojobb och njut av det...
Lutar åt en mera högupplöst modell med bra AF och snabb serietagning... sådana finns ju i vissa mån redan....
PMD 2020-02-14 15:51
Martin Agfors skrev:
"Nikons ensiffriga (D1/D2/D3/D4/D5/D6) serie"

F/F2/F3/F4/F5/F6

Det här bevisar väl att D6 är Nikons sista ensiffriga spegelreflex? :-)
Grevture 2020-02-14 16:03
Per: Det låter ju logiskt :) Samtidigt skulle det tankesättet kännas lite oroande för Z-systemet - Z6 dök ju upp för ett och ett halvt år sedan :)
Jan Rönnlund 2020-02-14 22:00
touchdown där satt den ;)
Ja inte handlar det om nummer snarare om att det inte kommer längre, eller vill komma ett steg till när de inte gör en större uppgradering av sensorn.
De spar väl stålar till nästa uppgradering av en ny sportkamera i spegellöst.

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar