Annons

Proffsfoto

Artiklar > Ny OM System toppmodell lanseras 15 februari – visas på CP+ 2022

Ny OM System toppmodell lanseras 15 februari – visas på CP+ 2022

Snart lanserar OM Digital Solutions (fd Olympus) en ny MFT-kamera. En ny sensor väntas ge förbättrad autofokus jämfört med föregående modeller.

Den 15 februari lanseras den nya Pro–kameran. Den visas sedan upp under den japanska fotomässan CP+ som öppnar sina fysiska dörrar den 24 februari. Mässans digitala program börjar redan den 22 februari.

OM Digital Solutions har tidigare sagt att OM System-kamerans prestanda kommer att ge en wow-effekt.

Under fotomässan kommer två OM System-fotografer hålla föredrag. Det första har titeln "the new dawn of OM System" och kommer att handla om kameramärkets kommande teknik.

Det andra handlar om fågelfoto, ett område som Olympus och därefter OM Digital Solutions satsat en hel del på, bland annat genom lanseringen av den nya telezoomen 150-400 mm f/4,5 med inbyggd 1,25x telekonverter. Det är antagligen ingen vågad tanke att den nya toppmodellen kommer att bjuda på nya funktioner inriktade på fågelfoto.

Här är några teaserbilder som tidigare släppts på den kommande OM System-kameran.Publicerad 2022-02-03. Läst av 2364 personer.

5 Kommentarer

Cygni 2022-02-03 10:02  
Ska bli spännande!
hornavan 2022-02-03 10:20  
Sitter med en fot i fullformat och den andra i MTF- världen.
Vilken skall jag satsa på?
Med den utveckling som sker inom datorstyrd fotografi torde sensorstorleken bli mindre och mindre avgörande, min iPhone 13 PRO Max är väl intäkt för det resonemanget.
Antingen väljer jag Storformat eller micro4/3, Ellet så behåller jag båda.
Lillsensorn till fåglar och djur och småbildaren till resten?
Svar från froderberg 2022-02-03 10:38
Micro Four Thirds har onekligen sina fördelar. På pappret har systemet bättre förutsättningar för att utnyttja datorsammansatt fotografi likt mobiltelefoner eftersom sensorn är betydligt mindre än småbild.

Problemet är att tekniken är dyr att utveckla och det finns inte så mkt pengar att satsa. Sensorn i den här kameran ska vara ny, antagligen stackad. Det är rätt många år sedan sist som det utvecklades en ny sensor för MFT. Förhoppningsvis är sensorn tillräckligt snabb för att utveckla nya funktioner som datorsammansatt fotografi, eller var vi nu ska kalla det.

Teknikutvecklingen går just nu fortast för kameramobiler följt av småbilskameror. Det går trögare inom APS-C och MFT. Mellanformat ligger som alltid sist rent tekniskt, men kan till viss del kompensera med fördelarna som den större sensorytan ger.
Lars-Gunnar Nyqvist 2022-02-03 13:39
För närvarande har jag en mellan formats kamera. En FF och en APS-C. När D500 och 200-500 mm ev behöver bytas för att det finns bättre kan jag tänka mig MFT för djur och fåglar. Min GFX100S kommer jag dock att behålla.

Det gör inget att blanda. FF är en D800 som jag har ett mycket bra macro blixt system till.
Hans Österlind 2022-02-03 17:57
Jag hoppas den nya sensorn asap/på sikt hamnar i en GX80 efterföljare torde bli en sann killermodell, sagt av någon gått upp helt i MFT. Riktigt trevligt format, superfint handhavande, kassa jpg sooc tyvärr, men med RAW blir det för det mesta prima! Det är som en liten försenad julafton nu den 24/2.
MrKarisma 2022-02-04 11:01  
Hoppas de använder liknande teknik som används i mobiltelefon-sensorerna så man kan få HDR jpegs direkt ur kameran utan att det blir rörelseoskärpa -jpegs som dessutom går att redigera kraftigt utan att bandning uppstår. Det hade verkligen dödat det krångliga raw-formatet.

Merläsning

ANNONS