Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Ny toppmodell: Sony A9 II

Ny toppmodell: Sony A9 II

Sony uppdaterar sin toppmodell A9 till A9 II i god tid inför sommar-OS i Tokyo 2020 då Canon och Nikon väntas ha lanserat sina nya snabba sportkameror.

Sony A9 II har mycket gemensamt med A9, men har fått ett bättre vädertätat och mer ergonomiskt kamerahus som liknar A7R IV. Skillnaden jämfört med A7R IV är att A9 II har även reglage på vänster sida om sökaren. Likt A7R IV kan A9 II köra speglad lagring på dubbla UHS-II SD-kort. Båda kamerorna kan användas med batterigreppet VG-C4EM.

På insidan har A9 II samma sensor och elektroniska sökare som föregångaren, men en ny och snabbare processor. Det ska ge förbättrad autofokusprestanda. Seriebildstagningen ligger kvar på 20 bilder per sekund med elektronisk slutare, men med mekanisk slutare har hastigheten ökat till 10 bilder per sekund och den ska klara 500 000 exponeringar. Nytt är också att antiflimmer-funktionen fungerar med mekanisk slutare.

Bildstabiliseringen har förbättrats med cirka 0,5 steg. A9 II kan strömförsörjas via en ny USB-C 3.2-port. 

Sport- och nyhetsfotografer kommer att uppskatta att Sony A9 II fått Gigabit Ethernet, 5 GHz (802.11ac) wifi, FTP-överförning i bakgrunden och röstmemo. Tio olika uppsättningar av FTP- och kamerainställningar kan lagras, vilket underlättar om kameran delas mellan olika fotografer.

Sony A9 kommer att säljas parallellt med A9 II, men till ett lägre pris. Svenska priset för A9 II är ännu inte fastställt, men USA-priset är 4500 US-dollar.Publicerad 2019-10-03. Läst av 8021 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-10-03 16:58   SportSkjutaren
"10 olika uppsättningar av FTP- och kamerainställningar kan lagras, vilket underlättar om kameran delas mellan olika fotografer."

Nja, utifrån egen erfarenhet så skulle jag vilja säga att den stora fördelen med detta är att du slipper ändra inställningar för Wifi mellan olika arenor.
Samt att kan använda FTP-servar som mottagare för olika jobb.

Dessutom så verkar det som att det ska gå att ändra inställningar via en app i mobilen. Att ställa in uppgifterna för Wifi direkt i kameran brukar inte vara smidigt. Så den funktionen tror jag kan bli uppskattad.

I övrigt så är det här helt klart en kamera som visar på att Sony verkligen satsar på professionella sportfotografer.
Röstmemo och snabba överföringar direkt från kameran, samt möjligheten att lägga på grundläggande metadata, är helt avgörade för "byråfotografer". Nyheterna gällande "remotekameror" kommer också att vara av stor betydelse för målgruppen.
ztenlund 2019-10-03 20:31
Ang. tio inställningar så är det antingen något Sony påstått eller så är det plankat från DPR, för där det står precis likadant fast på engelska.
SportSkjutaren 2019-10-03 21:25
Tack för info Martin!
Funktionen gör utan tvekan nytta för målgruppen.
Enligt Sonys officiella produktsida så är det 9 inställningar för FTP som gäller.
https://www.sony.co.uk/electronics/interchangeable-lens-cameras/ilce-9m2?SAR
smislo 2019-10-04 13:50
Jag undrar varför ska en "sportfotograf" lämna Canon eller Nikon (som de flesta sportfotografer använder idag) och börja köra Sony?
Svar från froderberg 2019-10-05 10:42
@Samir. Sony erbjuder fler bilder per sekund och autofokus över nästan hela bildytan, dessutom är autofokusen mer avancerad med t ex Ögon-AF. Men eftersom många sportfotografer har investerar tungt i dyra objektiv och många kamerahus så är det ingen lätt sak ekonomiskt att byta.
Lobbamobba 2019-10-06 20:51
Sony är inte ensam varken med ögonfokus eller fokuspunkter över hela skärmen. Tror största anledningen att byta till Sony är för att man inte vill ha topp display och för gillar att spendera lite extra cash ;)
Svar från froderberg 2019-10-06 21:22
@Mattias. Visst finns det fler kameror som har ögon-AF och AF-punkter över större delen av bildytan, men knappast några modeller i dagsläget som attraherar sportfotografer.
2019-10-03 18:10   alfin
Toppmodell? Ingen annan kallar väl A9II för toppmodell bara för att numret är högre? För de flesta är nog A7RIV toppmodell. Att A9II är snabb är en annan sak, men modellerna är avsedda för olika tillämpningar.
Svar från froderberg 2019-10-03 18:24
Det kan naturligt finnas flera toppmodeller i ett modellprogram. Att inte kalla A9 II för en toppmodell vore tokigt. den är ju dyrast och har mest avancerad processor. Föregångaren A9 ledde AF-utvecklingen som sedan sipprat ner till andra modeller.
2019-10-03 21:45   jonas18z
Förstår mig inte på Sonys uppdateringar särskilt inte denna. Finns säkert några som tycker det är drömmen men skulle säga att för de flesta kommer såga denna uppdatering. Finns så mycket Sony kunde gjort med denna.


Varför inte ta bort den där Micro-USB är rena skiten och finns adaptrar till USBc.

Varför har de inte tagit sökaren från a7rIv?

Inget nytt menysystem och bättre Touch

Bättre utvilat display

Varför envisas Sony med att inte ha s-slog, 8 bitar, och ingen 60fps i 4K.
SportSkjutaren 2019-10-03 22:08
"Varför inte ta bort den där Micro-USB är rena skiten och finns adaptrar till USBc."
Kameran har både USB-C och Micro-USB.
Den senare används för "trådutlösning" och fyller därmed en viktig funktion för "remotekameror". USB-C kan användas som extern strömförsörjning.
Att kunna använda båda funktionerna samtidigt är viktigt för målgruppen under vissa förutsättningar.
Det jag tänker på är framför allt "remotekameror" monterade i tak eller liknande. Där du dels behöver en kontakt för själva "remotefunktionen" dels en extern strömförsörjning.

I övrigt så är ju uppdateringarna helt klart ämnade för professionella sportfotografer som skickar bilder direkt från kamera.
För just den gruppen så är det en rejäl skillnad mot den föregående modellen.
jonas18z 2019-10-03 23:52
""Varför inte ta bort den där Micro-USB är rena skiten och finns adaptrar till USBc."
Kameran har både USB-C och Micro-USB.
Den senare används för "trådutlösning" och fyller därmed en viktig funktion för "remotekameror". USB-C kan användas som extern strömförsörjning.
Att kunna använda båda funktionerna samtidigt är viktigt för målgruppen under vissa förutsättningar.
Det jag tänker på är framför allt "remotekameror" monterade i tak eller liknande. Där du dels behöver en kontakt för själva "remotefunktionen" dels en extern strömförsörjning.
"

Det skulle gå att bygga en smidig adapterkabel som fixar det. Dessutom skulle väl remote systemet kunna ha USB-c in i framtiden så man slipper det problemet. Då skulle man kunna spara plats och bygga in annat i stället för att ha dubbelt av två saker eller om de nu vill ha dubbelt sätt två USB-c."
I övrigt så är ju uppdateringarna helt klart ämnade för professionella sportfotografer som skickar bilder direkt från kamera.
För just den gruppen så är det en rejäl skillnad mot den föregående modellen.
"
Visst det är en skillnad och det håller jag med om men förstår fortfarande inte varför de inte gjort mer. Särskilt med tekniker som redan finns. Sökare och videoprofiler.
PMD 2019-10-04 23:00
Att Sony inte gjort mer är nog åtminstone delvis en kostnadsfråga. Det är ju bra för Sony om A9II är billigare än konkurrenternas kameror.
2019-10-04 07:09   Bengf
DPR fick till en bra rubrik som är rätt så bra, där jag också lite grann som Jonas hade önskat ännu mera och som DPR tydligen syftar på.

DPR skrev: The A9II is the camera Sony had to make but they didn´t make it for you. Första A9 har löpande fått FW som gör den riktigt bra till bättre pris för den som är sugen, skall första A9 rulla vidare ett par år till, kunde väl Sony täta till batteriluckan med nya batch leveranser. Skall bli intressant att följa kommande tester för det verkar som man ändå gjort en hel del med nya algoritmer för autofokusen bland annat. Anar dock att Canons kommande Olympia kamera kommer nog att få riktigt bra video funktioner, pro folket gör väl intervjuer med rörlig bild som ser ut att bli rätt så vanligt.
2019-10-04 17:56   Gamle
När kommer det en kamera som inte möts av klagomål redan innan den här blivit tillgänglig?
joakim d 2019-10-04 18:26
Den frågan är enkel att svara på, aldrig. I alla fall inte så länge vi har internet :) Sedan är nog de som är nöjda inte lika högljudda som de som (alltid) klagar.
Hasse Sony Larsson 2019-10-04 21:08
Bra fråga Gunnar
En kompis till mig ägde ett hotell och menade att som hotellägare kan man max få 95% nöjda kunder. Alltså även om du skulle lägga en 1000 lapp på kudden och en flaska champagne på varje rum så skulle 5% klaga.
Människor.......
2019-10-05 08:39   Bengf
När priset ligger högt, det må vara dammsugare eller bilar och självklart kameror där oftast många objektiv kan ses i minus delen " Dyr " så är det nog naturlig mänsklig reaktion att reagera och bli mera kräsen. Oj 43000 kr för bara huset och sedan ett 24-70 för 23000 kr eller 70-200 av nyaste sort för bästa autofokus, är det frilansare som köper själva med hjälp av sponsorer eller hur går det till, förr hjälpte väl redaktioner till när många fotografer var anställda. Fotonördar brukade väl köpa precis steget under topp modellen som ofta fins i sortimentet, ofta med nära på samma autofokus, men också flera tvekar inte att prova en värsting eller. Vet ej nu vad A9II hamnar på för slut pris.
Svar från froderberg 2019-10-05 10:39
Frilansare betalar med sina oskattade företagspengar, finns inga sponsorer. Anställda fotografer får utrustning av sin arbetsgivare.
2019-10-05 08:53   s60761
Kan ju hoppas med den nya processorn att A9IIan orkar köra full upplösning i EVF på läge HI (120Hz). A9I var valet "lag" i EVF eller låg upplösning. Det tillsammans med den urusla LCDn gjorde att jag avyttrade min.

Tyvärr är LCD samma skräp som förut. A9II och A7VI ska ha en bättre LCD för det priset.
Bengf 2019-10-06 07:14
Absolut borde Sony uppdaterat skärmen, förr om åren så följdes dom åt C/N och Sony, Alpha 700 och D300 tex. irriterande och märkligt faktiskt. trots den lite berömda processor kraften man påpekar, skulle det då inte räcka till skärmen också tycker man, eller skulle inte kraften räcka till Live View om upplösningen blir för stor.

Merläsning

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 1

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 14

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer... 1

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Miops Capsule360