Annons

Proffsfoto

Artiklar > Panasonic, Leica och Sigma delar objektivfattning

Panasonic, Leica och Sigma delar objektivfattning

L-Mount Alliance är namnet på ett nytt samarbete mellan Leica, Panasonic och Sigma. De tre företagen kommer att utveckla produkter med Leicas L-fattning som redan används med flera av Leicas spegelfria kameror.

Leicas L-fattning introducerades 2014 med den futuristiskt designade APS-C-kameran Leica T. Året efter kom fullformatsmodellen Leica SL med samma objektivfattning. 

Sedan länge har Leica samarbetat med Sigma, och i synnerhet Panasonic. Nu formaliserar de tre företagen ett samarbete kring L-bajonetten under namnet L-Mount Alliance.

Så här ser logotypen för L-Mount Alliance ut.

I praktiken innebär detta att Panasonic kommer att göra kameror och objektiv med L-bajonett och Sigma bidrar med objektiv.

– Marknaden för spegelfria systemkameror växer och för att snabbt kunna möta efterfrågan har vi bestämt oss för att samarbeta med våra välkända partners i fotobranschen, säger Leicas styrelseordförande och huvudägare, Dr Andreas Kaufmann.

L-bajonetten har en öppning som är 49 mm bred, vilket kan jämföras med 46 mm för Sony E, 54 mm för Canon RF och 55 mm för Nikon Z. Registreringsavståndet, alltså avståndet mellan fattning och sensor 20 mm. Källa.Publicerad 2018-09-25. Läst av 2691 personer.

5 Kommentarer

joakim d 2018-09-25 12:27  
Kan inte låta bli att le åt att bland de första siffrorna som presenteras i en artikel om en ny kamera(serie) är bajonettstorlek och registeravstånd, tiderna förändras.

Annars ser det här ut som ett väldigt intressant samarbete och det ska bli spännande att se vad som kommer ut av det.
JoakimOlsson 2018-09-25 13:03
Så länge det bara finns information om en fattning så är det oklart vad man annars skulle presentera.
Antal kontakter? Antal skruvar?
joakim d 2018-09-25 13:35
Det var ingen kritik av artikeln utan mer ett lättsamt påpekande om att det nuförtiden skrivs om andra saker när en ny kameramodell introduseras än vad det gjorde för 5-10 år sedan.

Ta inte allt så allvarligt.
martinot 2018-09-28 00:16
Artikeln handlar om FATTNINGEN L-mount. Vore närmast extremt märkligt om de INTE nämnde dessa grundläggande egenskaper om fattningen som storlek och registeravstånd.
tormig 2018-10-05 08:25  
Ska man nu gnälla på något är det väl att storleken på denna objektivfattning beskrivs som "bred" istf för att ange diametern.

Merläsning

ANNONS